USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Hyundai, 2022'de istihsal ve ihracatta vites yükseltti

Hyundai Assan Genel Müdürü Murat Berkel, "Bu yıl istihsal hedefimizi 202 bin 500 skor adına belirledik. İhracatımızı da 184 bine çıkarmayı hedefliyoruz." dedi.

Hyundai, 2022'de istihsal ve ihracatta vites yükseltti
09-01-2022 12:46
İstanbul

Hyundai Assan Genel Müdürü Murat Berkel, güzeşte sene üretimde, ihracatta ve iç piyasada hedeflerinin üstünde müşterek başarım gösterdiklerini belirterek, "Bu sene istihsal hedefimizi 202 bin 500 nüsha kendisine belirledik. İhracatımızı da 184 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Yani müşterek geçmiş seneyle kıyasladığımız devir asıl müşterek artım olacak. Bu esasta Türkiye ekonomisine de asıl müşterek yardım sağlayacak." dedi.

Berkel, Kocaeli'de istihsal karşıcı Hyundai Assan'ın 2022 hedeflerine, piyasaya sunacakları toy modellere ve otomotiv sektörüne bağlı AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Geçen sene salgından ötürü küresel manada asıl teessürat yaşandığını ve kamga krizinin eksiksiz markaları etkilediğini dile getiren Berkel, fakat bellik kendisine henüz ilkin aldıkları tedbirler yardımıyla başta istihsal tarafında şişman teessürat yaşamadıklarını söyledi.

"2020'de yüzdelik 3,7 bulunan piyasa payımızı, 2021'de yüzdelik 5,2'ye çıkardık"

2021 yılına 28 bin satı planıyla başladıklarını ve planladıkları rakamın aşırı üstünde anahtar satışı gerçekleştirdiklerini tamlayan Berkel, "Geçen seneyi 38 bin 530 nüsha satarak kapattık. Bir geçmiş seneyle kıyasladığımız devir satışımızı yüzdelik 35 artırdık. 2020’de yüzdelik 3,7 bulunan piyasa payımızı, 2021’de yüzdelik 5,2'ye çıkardık." ifadelerini kullandı.

Geçen sene 5 manken lansmanını yaptıklarını anımsatan Berkel, toy modellerin satışlara şişman yardım sunduğunu kaydetti.

"Fabrikanın 240 bin adetlik kapasitesi var, adım adım oraya akıllıcasına gidiyoruz"

Murat Berkel, güzeşte sene Hyundai Assan'ın 162 bin 140 anahtar ürettiğini anlatım ederek, "Bir geçmiş sene 137 bin 100 nüsha üretmiştik, üretimimiz yüzdelik 18 arttı. dışsatım da 138 bin 235 oldu. Yani yekûn ürettiğimiz arabanın yüzdelik 85,2’sini ülke dışına gönderdik, yüzdelik 14,8’i de iç piyasada satıldı." diyerek konuştu.

Bu yılki istihsal ve dış satım hedeflerine de yer veren Berkel, şunları aktardı:

"Bu sene istihsal hedefimizi 202 bin 500 nüsha kendisine belirledik. İhracatımızı da 184 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Yani müşterek geçmiş seneyle kıyasladığımız devir asıl müşterek artım olacak. Bu esasta Türkiye ekonomisine de asıl müşterek yardım sağlayacak. İç piyasada ise güzeşte sene sattığımızın üstünde anahtar satmayı hedefliyoruz. Hyundai Assan fabrikasının 240 bin adetlik istihsal kapasitesi var, adım adım oraya akıllıcasına gidiyoruz."

"Bu sene elektrikli IONIQ 5, geniş ticari Staria ve i20 N modellerini satışa sunacağız"

Berkel, bu sene elektrikli IONIQ 5, geniş ticari Staria ve i20 N modellerinin Türkiye'de satışa sunulacağı bilgisini paylaşarak, "IONIQ 5’i Türkiye’ye mayıs, haziran kocaoğlan kabilinden getirmeyi planlıyoruz. Gerçekten Avrupa'da aşırı dikkat gören müşterek anahtar oldu. IONIQ 5 tamamen elektrikli kendisine imal edilen ve aşırı da beğenilir müşterek araç. Avrupa’da senenin arabası peyda etmek düşüncesince finale kaldı. Türkiye'de de güzel müşterek ağırlık yaratacağımızı düşünüyoruz. Burada elbette ÖTV’nin de baştan ayarlanmasını bekliyoruz. Devletin bu elektrikli vasıtaların satışını desteklemesi icap ettiğini düşünüyoruz. Dünyada bu evrede asıl manada müşterek değiş yaşıyoruz. Biz de elektrikli araçlarımızı Türk tüketicisine arz etmek düşüncesince çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

Yeni Staria'nın senenin geçmiş çeyreğinin sonuna akıllıcasına Türkiye'de satışa sunulacağını bildiren Berkel, Türkiye'de imal edilen i20 modelinin faziletli motosiklet performansına cemaat i20 N versiyonunun da mart ayında Türkiye'deki otomobilseverlerle buluşacağını söyledi.

"1 Aralık'taki paha listemizin aynısını tutuyoruz, bindirim yapmadık"

Son tahsil edilen kazançlı aksiyonlar daha sonra çağ eskiye layıkıyla gene de faziletli bulunmasına rağmen az buçuk henüz akla yatkın seviyelere geldiğine ve volatilitenin az buçuk henüz azaldığına dikkati çekici Berkel, çağ değişmez olarak, levent boylu soluklu bitmeme etmesinin fiyatlama yapmaları ve verim siparişi verebilmeleri açısından aşırı ehemmiyetli bulunduğunu anlatım etti.

"Araç fiyatlarında artım olacak mı?" sorusunu yanıt veren Berkel, "Biz 1 Aralık'taki paha listemizin aynısını tutuyoruz, bindirim yapmadık. Sadece MTV’de, bandrolde tebeddülat he onları güncelledik. Kurlar bu ölçüde giderse fiyatlarımızı bu halde tutmayı düşünüyoruz. Ama düzey üst akıllıcasına giderse, doğrusu gene tahminlerin üstünde müşterek artım olursa o devir kılıç de paha artışına ahlaksız kalıyoruz." dedi.

"Evraklar belli, gümrükten çektiğimiz fiyatlar belli"

Hyundai Assan Genel Müdürü Berkel, düzey düştüğünde tutarları kısaca yüzdelik 30’a yaklaşan arka çektiklerini aktararak, "İthal getirdiğimiz arabanın bizde fiyatı değişmiyor. Çünkü ülke dışından ekü bazlı alıyoruz. Gümrükten çektiğimizde o anki düzey her neyse fiyatlar ona layıkıyla belirleniyor ve rüsum hesaplanıyor. Biz o fiyatın hakkında mecburen giderlerimizi ve önemsiz müşterek miktarda karımızı eklemeye çalışıyoruz ve ara bulucu satıyoruz. Evraklar belli, gümrükten çektiğimiz fiyatlar belli." diyerek konuştu.

Yerli istihsal araçlarda ise kalan kabak özellik maliyetlerinin fiyatlara ağırlık ettiğini anlatım fail Berkel, erke maliyetlerinin de tutarları artırdığını söyledi.

"Araç bulunurluğu noktasında şu anda müşterek sorunumuz yok"

Araç bulunurluğu mevzusuna da yer veren Berkel, "Araç bulunurluğu noktasında şu anda müşterek sorunumuz yok. Biz halen 2021 modelleri satıyoruz. 2022 modellerimiz üretiliyor, başta domestik tarafta geçenlerde araçlarımızı alacağız. Şu evrede güzel gidiyoruz. Ama tedbir konusu dü ay, üç ay sonradan bizi etkisinde bırakır mi etkilemez mi, buna da hakkıyla müşterek obje diyemiyoruz. Yani aşırı müşterek vakitler salname yazı yapardık. Şimdi planlarımız aylığa döndü. Çünkü parçan var ise üretiyorsun." diyerek konuştu.

Sektör değerlendirmesi

Murat Berkel, Türkiye otomotiv pazarına bağlı de değerlendirmelerini paylaştı.

Pazarın güzeşte senenin geçmiş altı ayında güzel müşterek başarım gösterdiğine ayraç fail Berkel, "Ama ikinci altı ayda kamga krizini aşırı ağırbaşlı hissetti kâffesi markalar. Bu da icap istemez ikinci yarıda satışları menfi etkiledi. Bunun yanında kurlarda yaşadığımız sansasyon ve fiyatların çabucak asıl manada yükselmesi de senenin ikinci yarısında, başta sonuç çeyrekte pazarı az buçuk menfi etkiledi." dedi.

Bu sene düşüncesince Türkiye otomotiv piyasa tahminlerini paylaşan Berkel, laflarını şu halde tamamladı:

"Bu sene otomotiv pazarının kısaca 750 bin bandında kapanacağını kestirim ediyoruz. Geçen sene 737 binle kapandı. Çok küçük müşterek artım muhtemel deriz lakin gene kamga krizinin bitmeme edeceğini düşünüyoruz globalde ve Türkiye'de. Markaların dönemsel başağrısı yaşayabileceğini düşünüyoruz başta geçmiş altı ayda. Bunun sonuncunda da sene genelinde bulunurluk yönünde başağrısı yaşayacağız ve bu da adetlere yansıyacak. O nedenden dolayı henüz davranışlarında ölçülü gidiyoruz. Kurlar da önemli. İstikrarın olması pazarın gidişatını etkiliyor. Biz de bulunan koşullar doğrultusunda behemehâl piyasa payımızı korumayı ve hesabına çıkmayı hedefliyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler