USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

HackIstanbul siber kahramanlar yetiştirecek

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Koç, Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST kapsamında düzenledikleri "HackIstanbul" etkinliği ile siber kahramanlar yetiştirmeyi amaçladıklarını söyledi.

HackIstanbul siber kahramanlar yetiştirecek
24-09-2021 16:04
İstanbul

TEKNOFEST kapsamında planlı "HackIstanbul"a 4 değişik diyar ve 10 şehirden dahil bulunan HackIstanbul Finalistleri, "Bug Bounty" formatında gerçekleştirilecek bitiş turunda yarışıyor. Bugün başlamış bulunan ve ferda bitecek bulunan bitiş turunda, 10 takımın üyeleri 2 çağ süresince bitiş evresindeki engelleri aşmaya çalışacak.

Final yarışında ortaöğretim öğrencilerinden, faziletkâr lisansını tamamlamış bulunan insanlara derece açık müşterek terbiye kuru yelpazesindeki katılımcılar kabiliyetlerini sergiliyor. "Bug Bounty" formatında, yarışmacılar esas yaşamdan 2 değişik yürütüm üstünde güçsüzlük ve güvenlik açığı arıyor ve buldukları güvenlik açıklıklarını yarışma sırasında uygulayım heyete raporluyor. En aşırı ve en ehemmiyetli zafiyetleri raporlayan takımlar, birincilik, ikincilik ve üçüncülük derecesini elde edecek.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Anadolu Ajansının komünikasyon araçları paydaşı bulunduğu TEKNOFEST'te HackIstanbul'a bağlı AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Ofis yerine TEKNOFEST başladığı günden itibaren etkinliğin siber güvenlik aktivitelerini gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bunun adını de İstanbul'da bulunduğu düşüncesince "HackIstanbul" koyduklarını özetleyen Koç, "TEKNOFEST sabık yıl Gaziantep'e aktarma olunca onun adını az buçuk değiştirdik lakin zımni yerine on paralık değişmiyor. Bizim maksadımız siber güvenlikte bilirkişi siber kahramanlar yetiştirebilmek. Bu açıdan da bu yıl 'mükafat avcılığı' sanarak fehva edilen müşterek içerikle yarışmacıların karşısına çıktık. İngilizce tabiriyle 'Bug Bounty'." sanarak konuştu.

Koç, verdikleri dü yürütüm üstünde yarışmacıların dü çağ süresince güçsüzlük bulacaklarını aktararak, şunları kaydetti:

"Yani bizim dostumuz olacaklar ve bizlere zafiyetlerimizi biçimsiz insanoğlu bizlere söylemeden bulacaklar ve kılıç o yazılımlarımızı güvenlikli bir duruma getireceğiz. 15 yaşından 40 yaşına derece nice siber uzmanımız yetişiyor. Bu arkadaşların değme yıl eğitimlerine dayanak noktası oluyoruz ve geliştiriyoruz. Siber güvenlik uzmanı ulaşması 4 ila 7 yıl arası sürüyor. Biz burada müşterek ekecek atıyoruz. Bu ihvan burada yarışmaya giriyorlar. Dereceye giremeseler güçlü kılıç onların yaptıklarından kabiliyetlerini anlıyoruz ve onları adım adım yetiştiriyoruz. Nasıl sınırlarımızı, askerlerimizi koruyorsak bu domestik ve ulusal ihvan yardımıyla siber vatanımızı koruyacağız."

"Sistemde güçsüzlük bulanlara ödül veriyoruz"

HackIstanbul'da geçmiş seneden bu seneye bakılınca müşterek sinerjinin oluştuğunu tamlayan Koç, "İlk yıl çabucak Türk, Japon ve İngiliz takımları vardı. Birbirleriyle tanıştıktan sonradan değme yıl bundan sonradan ekipler arsıulusal olmaya başladı. Takımın birisinde yegâne Türk var, dü pare Ukraynalı var, yegâne Rus var. Böylece müşterek network oluştu ve birbirleriyle sonsuz haberleşme halindeler." ifadelerini kullandı.

Koç, HackIstanbul'un, arsıulusal müşterek yarışma bulunduğu düşüncesince TEKNOFEST'te dolarla rütbe sağlayan müşterek yarışma bulunduğunu dile getirdi.

Birinciye 7 bin dolar rütbe verdiklerini anlatım fail Koç, laflarını şu halde sürdürdü:

"Her yıl de bu ödülleri vermeye bitmeme edeceğiz. Normalde genel açıdan istifham sorulur lakin kılıç burada esas müşterek yürütüm üstünde arkadaşların güçsüzlük bulmasını istiyoruz. Pentagon'dan Facebook'a derece nice şirket dünyada bunu yapıyor. Kendi sistemlerini açıyor. 2 çağ süresince bu arkadaşların bizlere güçsüzlük bulma özgürlükleri var. Firmalarla görüşüyoruz bilfarz Turkcell BiP'le görüştük. BiP, 'ben bu dü çağ süresince açığım size. Bana saldırın. Benim açıklarımı bulun.' dedi. Firmalar bunu niçin yapıyorlar? Çünkü ne derece güvenlik testlerini yapsanız güçlü müşterek halde zafiyetler çıkabiliyor. Bu zafiyetleri size dostlarınız söylerse ve siz o zafiyetleri düzeltirseniz sisteminiz elan iyiye gider.

Bu açıdan baktığımız devir bu 2 çağ boyunca, tabiri kusursuz akıllıca olmasa güçlü 'atış serbest'. Normalde bu işlerin yapılabilmesi düşüncesince müşterek kurumun yazılımına yahut donanımına atılım gerçekleştirmek yasal değil. Ama kılıç bu 2 çağ boyunca, bu açmış olduğumuz sistemlere yapılacak taramalar, güçsüzlük aramaları yasal ve buldukları sürede da ödül veriyoruz."

"Her yıl 30 öğrencimizi siber güvenlik uzmanı yerine yetiştireceğiz."

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Koç, siber güvenlik eğitimlerinin darülfünun ve darülfünun ondan sonra değil elan er başlaması müstelzim müşterek madde bulunduğunu dile getirdi.

Koç, laflarını şu halde tamamladı:

"Bu açıdan da Milli Eğitim Bakanlığı ve Savunma Sanayi Başkanlığı ile baş başa 3 hafta evvela Türkiye'nin geçmiş Siber Güvenlik Meslek Lisesi'ni açtık. Teknopark İstanbul'un süresince uygulayım bilimi firmalarının ortada müşterek lise. Her yıl 30 öğrencimizi siber güvenlik uzmanı yerine yetiştireceğiz. 30'dan müşterek tomar almayacağız. Az lakin aşırı kalifiye terbiye vereceğiz. Hem TEKNOFEST'i görsünler aynı sürede hackerlarla tanışsınlar, az buçuk da terbiye olsun sanarak değme çağ dalında bilirkişi hackerlar kabilinden müşterek günce eğitimler tasarladık.

Öğrencilerimizi Teknopark İstanbul'dan buraya getiriyoruz. Şöyle de müşterek lakırtı alıyoruz. Bu ihvan seneye inşallah HackIstanbul yarışmasında finale derece yükselecekler. Siber güvenlik cümle lisesi dair uzmanlarımız da sonsuz onların eğitimlerine gidiyorlar. Her İstanbul'a geldiğimde behemehâl onlara uğruyorum. Aynı sürede bu arkadaşların yaz çağında şayet yetişim gerçekleştirmek isterlerse amme kuruluşlarında başta de Dijital Dönüşüm Ofisi'nde yetişim yapmasına ve eğitimlerini almasına bitmeme edeceğiz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler