USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Gurbetçiler ve tatilciler rotalarında en hususi noktayı Çanakkale kahramanlarına ayırıyor

Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası, yaz sezonunda iklim içi ve dışından ziyaretçilerini ağırlıyor.

Gurbetçiler ve tatilciler rotalarında en hususi noktayı Çanakkale kahramanlarına ayırıyor
13-08-2022 12:03
Çanakkale

Bölgede 107 sene geçmiş muharebelerin arkası sıra saf yapısı bozulmadan dünyanın en şişman belirgin iklim müzelerinden bir tanesi bulunan yarımadadaki şehitlik ve anıtları, herhangi müşterek sene tahminî 3 milyon ad ziyaret ediyor.

Yıllık izinlerini giymek kıl payı Türkiye'ye mevrut gurbetçiler ile diyar ortamında hars turuna çıkanlar, Çanakkale'deki Şehitler Abidesi ve 57. Piyade Alayı Şehitliği özellikle iktisap giymek kıl payı abide ve mezarlıklara uğrayıp afsun ediyor.

Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alanı'nın ziyaretçileri, cep telefonlarıyla çektikleri ışık ve görüntüleri yakınlarına ulaştırıyor, toplumsal iletişim araçları hesaplarında da paylaşıyor.

Ziyaretçiler duygulanıyor

Almanya'nın Münih kentinde canlı Gökhan Çakır, AA muhabirine, yola çıkarken evvel rotalarını Çanakkale'deki şehitlikler kendisine belirlediklerini söyledi.

Türkiye'ye girdiklerinde ve Türk bayrağını dalgalanırken gördüklerinde aşırı değişik duygulara büründüklerini vurgulayan Çakır, şöyleki bitmeme etti:

"13-14 senedir Almanya'da yaşıyorum. Almanya'ya gittikten sonradan vatanımın henüz kalburüstü olduğunu, yerini bambaşka müşterek vatanın tutmayacağını henüz aşırı anladım. Bazı havas bulunmaktadır hakkıyla anlatılmaz, içinizde hissedersiniz. Bence hepsi vatanının değerini bilmeli. Çocuğundan tutun yaşlısına derece insanoğlu vatanı idare kılmak düşüncesince efor harcama etmiş. Onların verdiği emeklerle bu vatana kılıç fut basıyoruz. Binlerce el minnettarım. Duygularımı hakkıyla anlatamam, hemen tüylerimin çalı çaltı olmasıyla herhangi müşterek şeyi anlatabilirim."

Hatay'dan mevrut Tuncay Kaynar da alanı ziyaret etmiş olduğu düşüncesince aşırı bahtiyar bulunduğunu dile getirerek, "Çok duyguluyum. İlk el geliyorum, heyecanlıyım. Hep gelmeyi istiyordum, Rabb'im bu günleri bana gösterdi. Şehitlerimizin mezarında dualar okuduk." dedi.

Fatma Alyılmaz, Kocaeli'den ziyarete geldiklerini belirterek, "Şehitliği derinlemesine zamandır ziyaret giymek istiyordum. Buraya geldiğim düşüncesince aşırı mutluyum. Buradaki şehitlerimize ne derece akıl borçlusu olsam, afsun etsem, onların hakkını tek devir ödeyemeyiz. Buradakiler aşırı bulunmaz insanlar. Bizim aslımızı, anamızı, babamızı, soyadımızı, herhangi müşterek şeyimizi onlar verdi, vatanımızı onlar bizlere bağışladı. Mekanları belirmek olsun. Yattıkları arazi ışık olsun." diyerek konuştu.

Ayşe Yıldırımlar, savaş sahası arkasında hesaplı esenlik hizmetlerinin canlandırıldığı 1915 Çanakkale Muharebeleri Sıhhiye Müzesi ile bahçesindeki Alçıtepe Hilal-i Ahmer Hastanesi Açık Hava Sergisi'ni gezerken heyecanlandığını, duygulandığını tabir etti.

Hatay ve Adana'dan ziyaretçilere alanı gezdiren hevesli gezmen rehberi Aycan Kuzu, "İlk ziyarete gelenler ilk herşeyden ilk olarak ihtisas seline kapılıyor, henüz sonradan bu derece geç geldikleri düşüncesince üzülüyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Son devirde kalan müşterek eş ziyareti yoğunluğu başladı"

Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ise bölgenin tarihi önemi nedeniyle senenin herhangi müşterek çağında cıvıl cıvıl gruplarca ziyaret edildiğini söyledi.

Ziyaretlerin sonuç senelerde arttığını vurgulayan Kaşdemir, "Bu toprakların ne dar yapıldığını, Çanakkale'deki kahramanlığı, fedakarlığı henüz dobra anlamaya, Çanakkale ruhunu henüz dobra hissetmeye geliyorlar. Özellikle sonuç devirde kalan müşterek eş ziyareti yoğunluğu başladı. Aileler çocuklarını Çanakkale'ye getirip buradaki o şişman kahramanlığı, o şişman fedakarlığı anlatmaya, hissettirmeye güç gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Kaşdemir, Çanakkale'yi, tarihi sahası dünyanın en aşırı ziyaret edilen belirgin iklim müzesi durumuna bildirmek düşüncesince talih kuruluşlarının desteği ile güvenli adımlarla ilerlediklerini, bu amaçla tabyaları onardıklarını, kaleleri restore ettiklerini, acemi himaye ve şehitlikleri ortaya çıkardıklarını bildirdi.

Bu çalışmalarla tarihi alanın her insanın merakını ve beğenisini çekmeye başladığını dile getiren Kaşdemir, şunları kaydetti:

"Burası birlik müşterek telaki noktası oldu. Her vilayetten ayrıca diyar dışından dil coğrafyamızdan, Balkanlar'dan, Kafkaslar'dan, Avrupa'dan nice ziyaretçi tarihi bölgeye gelmeye başladı. Özellikle şu günlerde gurbetçilerimiz, Avrupa'da canlı Türkler, memleketlerine gitmeden ilkin Çanakkale'ye gelip buradaki o Çanakkale ruhunu evlatlarına yaşatıyor. Kendileri de bundan aşırı bahtiyar oluyor. Bizim de filhakika hedefimiz bu. Bir güneş inşallah bu ülkede Çanakkale'yi görmeyen, Çanakkale ruhunu hissetmeyen Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı kalmayacak. Her Türk çocuğu tarihi bölgeye gelip buradaki o Çanakkale kahramanlarını henüz dobra anlayacak ve bunu doğacak nesillere aktaracak. Tarihi Alan Başkanlığı kendisine da dört başı mamur ziyaretçilerimizi burada ağırlamaktan şişman sevinme duyacağız. Herkesi Çanakkale'ye bekliyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler