USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Güneydoğu’yu petrol heyecanı sardı

Türkiye'nin petrol yatakları dair ince varlıklı bulunan Güneydoğu Anadolu'da akıbet zamanlarda gündeme mevrut ve kestirmece 50 sene geçmiş beton ile mülga sahalarda petrol ümidi yeşerdi. Diyarbakır'da mevcut ve Adana Seyhan'da beton ile mülga kuyulardan çıkan petrol karşı semt

Güneydoğu’yu petrol heyecanı sardı
05-07-2022 15:02
Türkiye'de akıbet zamanlarda petrol, petrol kadar mahrukat kaynaklarının bulunması düşüncesince ölçülü derin çalışmalarda peş peşe mevrut müjdeler ile Adıyaman, Batman ve Diyarbakır, Siirt, Şanlıurfa ve Mardin kadar petrol yataklarının bulunmuş olduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde dünkü ihtiyat heyecanı yaşanıyor. Şanlıurfa ve Diyarbakır'da akıbet senelerde dünkü oluşturulan petrol kuyuları ve Adana Ceyhan'daki üstü betonla mülga kuyudan petrol belirleme etmesi ilişkin umutlanan semt halkı, tamamı Anadolu'da baştan araştırı emek vermesi yürütülerek bölgedeki petrol yataklarının belirleme edilmesini istiyor.

Şanlıurfa'da herhangi birlikte gündüz 20-30 tanker taşınıyor

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde semt halkı tahminî sıhhatsiz asırdır ölçülü petrol kontrol ve kuyu açım çalışmalarında Fırat Havzası adına da anlatım edilen Şanlıurfa, Diyarbakır, Adıyaman üçgeninde mevcut tahminî 300 kuyudan petrol çıkarıldığını ati sürerken günce tahminî 20-30 tanker incelmemiş petrolün rafinerilerde işlenmek üzer Hatay'a taşındığını belirtiyor. Bölge genelinde 50-60 sayı üstü beton ile mülga kuyu bulunduğunu da söyleyerek, bu kuyularında canlı bir duruma geçirilmesini beklediklerini kaydetti.

Gaziantep, Adıyaman hattında 4 kuyu

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) şirketinin 1986 senesinde Gaziantep ve Adıyaman'da yürüttüğü kontrol faaliyetlerinde çalıştığını tamlayan Gaziantepli Ahmet Ateşli, Gaziantep'in Araban ilçesi ile Adıyaman'ın Besni ortada mevcut 4 ayrı noktada petrol bulunduğunu ve ehliyetli ölçüde olmadığı sebebi öne sürülerek üstünün beton ile kapatıldığını kaydetti. Adana'nın Ceyhan ilçesinde seneler evvela mülga kuyularda 1 bilyon dolar mesabesinde petrol rezervi keşfedilmesi ile heyecanlandığını özetleyen Ateşli, Gaziantep ve Adıyaman'da yürüttüğü petrol kontrol emek harcamaları esnasında ağır rezervler keşfedildiğini vurguladı. TPAO'nun 1986 yılındaki çalışmalarında iştirakçi adına fariza yaptığını paylaşan Ateşli, “Bizim petrol bulduğumuz yerlerin kimlik kapatıldı.

Hiçbir düzentileme yapılmadı. Biz oradaki rezervlerin çıkarılarak Türkiye'ye kazandırılmasını bekliyorduk. Araban'daki çalışmalarda yerden petrol çıktığını gözlerimle gördüm. Şarıl şarıl petrol aktı. Oranın üstü de kapatıldı. Kahta'nın karşısında bin 500 mt. yükseklikte birlikte noktada hâlâ bulduk. Hiçbir düzentileme yürütülmedi. Hatta çalışmalardan sonradan bizlere ikramiye verildi. Biz bozukluk ikramiye verildiğini sorduğumuzda çalışmalarda petrol bulunmasından ötürü ikramiye verdiklerini söylediler” ifadelerini kullandı.

“Bulunan rezervler betonla kapatıldı”

Kendisinin katılmış olduğu çalışmaların üstünden 35 sene geçişine karşın birlikte tane birlikte adımın atılmadığını laflarına ekleyen Ateşli, “Bulduğumuz yerlerin hepsinin üstü kapatıldı. Buradan halis muhlis yetkililere sesleniyorum. Hatta benim evvela SGK adım TPAO üstünden oldu. O devre verdikleri SGK eşya belgesini hala saklarım. Başımızdaki Türkiye düşmanı rezervleri kapattı. Her mülga arsa düşüncesince ‘Burada birlikte obje yok' diyorlardı. Nasıl birlikte obje yok. Hepsinin kimlik betonla kapatıldı. Adana'da yaşanmış bulunan durumun tıpkısı bu yerler süresince olabilir. Zaten kontrol yaptığımız alanların kayıtları hala duruyordur. TPAO tekrardan bu noktalara bakmalı” dedi.

''Ceyhan ile heyecanlandık'

Araban'da 1990'lı senelerde petrol arandığını ve aramalarına çalışmalarına tanık bulunduğunu kail Erol Sülüker, ''Adana Ceyhan'da mevcut petrol ile heyecanlandık, gururlandık. Burada baştan araştırı yapılıp, bu kuyuların canlı bir duruma geçirilmesini istek ediyoruz'' sanarak konuştu.

Yarım çağ evvela bin 200 rakımda arama

Doğu Anadolu Bölgesi'nde mevcut Malatya'nın Akçadağ ilçesinde petrol ve katıksız taş yağı lambası lambası heyecanı yaşanıyor. Bölge halkı 50 sene evvela bin 200 mt. rakımda petrol araması yapıldığını ve oluşturulan yaklaşık15-30 arası kuyunun üstünün beton ile kapatıldığını kanıt etti. Aramalarda katıksız taş yağı lambası lambası da bulunduğunu kaydeden semt halkı, Akçadağ ilçesine ilişkin Ilıcak Mahallesi Sivri mevkiinde 1969 ila 1970 yıllarında Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Orta Anadolu 4. Bölge Müdürlüğü çeşidinden meydana gelen aramalar sonrasın mülga kuyularda baştan düzentileme yapılmasını istiyor. Mahalleli sıhhatsiz çağ geçmiş çalışmalarda kontrol meydana getirilen alanlarda ve etrafında dünkü rezervlerin bulunacağına inandıklarını kaydetti.

"Bölgenin arazi yapısı farklı"

Yıllar sonradan alanı görüşme fail 2001- 2007 yılları ortada Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü vazifesinde mevcut hâlâ sonradan ise mütekait bulunan 69 yaşındaki Ilıcak Mahallesi sakinlerinden Abuzer Aslan tilmizlik yıllarında Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Orta Anadolu 4. Bölge Müdürlüğü çeşidinden alanda petrol araması yapıldığını belirterek ,"55 sene sonradan buraya geldim dünkü birlikte çalışmanın yapılması ülkemize bu sıkkın çağda birlikte eşme olacaktır" ifadelerini kullandı.

"Kuyudan çıkan su akmış olduğu güzergahta yağız karartı bırakıyordu"

Öğrencilik yıllarında alanda birlikte müddet iştirakçi adına çalıştığını kaydeden Aslan,"1967 senesinde ortaöğretim birlikte numara sınıfta mektepli idim. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Orta Anadolu 4. Bölge Müdürlüğü Sivri denilen alanda petrol kontrol emek vermesi yaptı. Bu arada 50 gündüz çalıştım. Bir dü sene düzentileme yapıldıktan sonradan su çıktığını ve petrol bulamadıklarını söyleyerek kuyuları kapattılar. Burada çıkan suda petrol katkısının bulunduğunu güzergahında yağız birlikte karartı bıraktığını özlük gözlerimle gördüm'' biçiminde konuştu.

"Azda olsa katıksız taş yağı lambası lambası bulundu"

Emekli terbiyeci ve ateş parçası alanda arazisi mevcut Ilıcak Mahallesi sakinlerinden 70 yaşındaki Necati Aladağ ise alanda meydana getirilen çalışmalarda az da olsa katıksız taş yağı lambası lambası bulunduğunu kanıt ederek, "1970 yıllarında, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Orta Anadolu 4. Bölge Müdürlüğü Sivri denilen alanda tetebbu çalışmalarına başlandı. Bir müddet meydana getirilen incelemelerde petrol olmadığı bahis konusu edilerek çalışmalara akıbet verildi. Yapılan tetebbu çalışmalarında aşırı az da olsa birlikte doğalgaz rezervine rastlandığı ve şişman birlikte suyun çıkmış olduğu cari suyun yağız birlikte nitelik aldığını duyanlardanız" biçiminde konuştu.

Hasan Eryılmaz - Muhammet Abdulkadir Esen- Ayten Işık - Mevlüt Bayraktar

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler