USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

'Güçlenen Türkiye'nin yükselen yıldızı' savunma piyasasından 6 bilyon dolarlık ihraca

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Demir, "2022 dış satım oranlarını beklediğimiz seviyede yakaladık ve aştık. 2023 düşüncesince 6 bilyon doları gözümüze kestiriyoruz, aşırı henüz üstü de olabilir." dedi.

'Güçlenen Türkiye'nin yükselen yıldızı' savunma piyasasından 6 bilyon dolarlık ihraca
08-01-2023 10:08
İstanbul

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, savunma sanayisinin "güçlenen Türkiye'nin yükselen yıldızı" biçimine geldiğini belirterek, "2022 dış satım paylarını beklediğimiz seviyede yakaladık ve aştık. 2023 düşüncesince 6 bilyon doları gözümüze kestiriyoruz, baş döndürücü hâlâ üstü de olabilir." dedi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı'nın "Savunma Sanayii 2023 Hedefleri" başlıklı matbuat toplantısı, Teknopark İstanbul'da gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ve Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu'nun katılımıyla meydana gelen toplantı, Topçu'nun Teknopark İstanbul'a bağlı sunumuyla başladı.

Sunumun arkası sıra Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı'nın hazırladığı, Türk savunma sanayisinin 2023 hedeflerini içeren videonun vizyonu yapıldı.

Verilen bilgiye göre, 2023'te savunma sanayisinin hedefleri ortada şunlar toprak alıyor:

"Havacılık ve uzayda, Milli Muharip Uçağımızı hangardan çıkarıp kâffesi dünyaya göstereceğiz. Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı HÜRJET geçmiş uçuşunu yapacak. Muharip İnsansız Savaş Uçağımız Bayraktar KIZILELMA'nın türlü pervaz manevra testleri ve cephane entegrasyonları gerçekleştirilecek. ÖZGÜR Projemiz kapsamında aviyonik modernizasyonu tamamlanacak geçmiş F-16'ları doğrulama edeceğiz. orijinal Helikopterimiz GÖKBEY'in geçmiş teslimatlarını Jandarma Genel Komutanlığı'na gerçekleştireceğiz. ANADOLU gemisine konuşlandıracağımız Bayraktar TB3 SİHA geçmiş uçuşunu yapacak. 6'ncı ve sonuç P-72 Deniz Karakol Uçağı teslimatıyla Meltem-3 projesi tamamlanacak. Milli ve evcil istihsal LNA modülüne uzayda tarihçe kazandırılıp gemilerin durum ve rota bilgilerinin elde edilmesini sağlayacak KILIÇSAT Küp Uydu uzaya fırlatılacak. İMECE Yer Gözlem Uydusu uzaya fırlatılacak.

Deniz projelerinde, en iri askeri gemimiz olacak Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemimiz ANADOLU'yu kullanıma sunacağız. Denizde İkmal Muharebe Destek Gemisi (DİMDEG) DERYA'yı doğrulama edeceğiz. İ Sınfı fırkateynlerimizin ilki İSTANBUL'u hizmete alacağız. Yeni kimse denizaltılarımızın ilki bulunan PİRİ REİS hizmete alınacak. Kara araçları projelerinde, Zırhlı Amfibi Hücum Aracı ZAHA'nın geçmiş teslimatını gerçekleştireceğiz. Yerli Motorlu Vuran, 8x8 Tekerlekli Konteyner Taşıyıcı Araçlar ve Amazon zırhlı araçlarının geçmiş teslimatlarını yapacağız. Yurt dışı dış satım lisansına yayımcı bazısı madun sistemlerin yerlileştirilmesinin arkası sıra geçmiş ALTAY tankının üretimini tamamlayacağız."

2023'te iklim savunma, silah, roket ve cephaneden elektronik sistemlere derece nice maksat paylaşıldı

2023'e bağlı başka alanlardaki hedefler ise şöyle:

"Hava savunma, silah, roket ve cephane dalında derinliğine menzilli iklim savunma ve roket sistemimiz SİPER'i hizmete vereceğiz. BOZDOĞAN Görüş İçi ve GÖKDOĞAN Görüş Ötesi Füzelerimizin geçmiş teslimatlarını yapacağız. GÖKDENİZ Yakın Hava Savunma Sistemi'ni gemilerimize bütünleşmiş etmeye başlayacağız. KARAOK füzeleri geçmiş kat envantere girecek. ŞİMŞEK Hedef Uçağı ilerleyiş füzesi konfigürasyonuyla geçmiş kat doğrulama edilecek. Denizaltı Torpidomuz AKYA'nın hızlı üretimine başlanacak.

Elektronik sistemlerde, AESA Burun Radarı geçmiş kat AKINCI TİHA'da kullanılacak bulunan ve geçmiş kere F-16'larımıza entegresyonuna başlayacağız. F-16'larımız yerli-milli Elektronik Harp Podu ve Elektronik Destek Podu bütünleşmiş edilerek görevlerini yürütme edecek. Erken İhbar Radar Sistemi ERALP'in geçmiş teslimatları yapılacak. MERT Taşınabilir Elektronik Taarruz Sistemleri geçmiş kat kullanıma sunulacak. Kent Güvenlik Yönetim Sistemi ve Plaka Tanıma Sistemi Projesi kapsamında eksiksiz kurulumlar tamamlanacak.

AR-GE, endüstrileşme ve dayanak faaliyetleri kapsamında mahrukat melez teknolojileri OTAĞ faaliyetleri başlatılacak. Milimetre dalga/Terahertz Bandında Haberleşme AR-GE Projesi başlatılacak. Kızılötesi/Görünür Dalgaboyunda Algılama Teknolojileri'ne müteveccih OTAĞ faaliyetleri başlatılacak. Dökülebilir Duyarsız Patlayıcı Geliştirilmesi teknolojilerine müteveccih AR-GE projesi başlatılacak. Savunma Sanayii Yatırım ve Geliştirme Faaliyetlerini Destekleme Programımız kapsamında, firmalarımıza elde etmiş olduğumuz cesaret tahsislerine bitmeme edilecek.

TEKNOFEST, ROBOİK, Siber Güvenlik Yarışmaları'yla gençlerimize ve dünkü girişimcilerimize destek sunar bitmeme edecek. İstanbul'da düzenlenecek IDEF Fuarı ve dünyanın türlü yerlerindeki 6 arsıulusal savunma sanayi fuarına katılma sağlanacak. Anadolu'nun savunma sanayi potansiyelini durumunda giymek ve dünkü envestisman alanları peydahlamak düşüncesince il buluşmaları programlarımıza bitmeme edeceğiz."

"Savunma sanayimiz 'güçlenen Türkiye'nin yükselen yıldızı' biçimine geldi"

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, 2023 hedeflerine bağlı videoteyp gösteriminin arkası sıra meydana getirdiği konuşmada, "Türkiye Yüzyılı'na girdiğimiz bu geçmiş günlerde gururla söylüyoruz ki herhangi müşterek bölgede atılımların yaşandığı sonuç 20 yılda en iri hamlelerden bir tanesini savunma sanayisi yaptı. Savunma sanayimiz zaman 'güçlenen Türkiye'nin yükselen yıldızı' biçimine geldi." dedi.

Özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde, Mayıs 2004'te meydana getirilen Savunma Sanayii İcra Komitesi'nde tahsil edilen kararların müşterek milat dokuma ettiğini tamlayan Demir, "'Dış alımlar bitecek, kabil bulunan herhangi müşterek nesne Türkiye'de yapılacak' iradesi baş döndürücü kupkuru müşterek halde ortaya konuldu ve ulusal planlar başladı. Bu planların koordinasyonunu yürüteç Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın 2017'de Cumhurbaşkanlığına bağlanması, 2018'de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile bu arada Savunma Sanayii Başkanlığı yapılanması bu alandaki ivmeyi hâlâ da artırdı." ifadelerini kullandı.

Demir, evcil ve ulusal savunma sanayisindeki yalçın vakfe ve kararlılığın, ambargolara huzur da evcil projeleri hızlandırdığını aktararak, şunları kaydetti:

"Türk savunma sanayisi bugün, başkanlığımız koordinasyonunda tasarımdan hızlı üretime, AR-GE ve inovasyondan endüstrileşme politikalarına, finansman ve sürdürülebilirliği sağlayacak türlü ekosistem eş güdüm çalışmalarına kadar, yürüttüğü plan faaliyetleriyle kâffesi düzenlilik birimlerimizin ihtiyaçlarını, evcil ve ulusal imkanlarla istikbal yönündeki çabalarını sürdürüyor.

Savunma Sanayii Başkanlığı olarak, müşterek taraftan harekat alanındaki gereksinimleri durumunda belirleme edip, ürünlerimizin inkişafını ve gelişmesini alandan mevrut bilgilerle artırarak yolumuza bitmeme edip, müşterek taraftan da geleceğin savaşma süresince ortaya çıkması beklenen teknolojilerin ıskalanmaması, ayrıca o teknolojiler dair müşterek hamle önde kullanmak az daha bazısı icraat yapılması dair da kararlılığımızı sürdürüyoruz."

Sektörde zaman 2 bine benzeyen şirket bulunduğunu bildiren Demir, "Ülkemize kazançlı ve ilişik bedel yönünden en iri katkıyı gerçekleştiren müşterek ekosistem bu. Bu kapsamda planlı 750'yi fazla projemiz var. Bu faaliyetlerin kararında 10 bilyon doların baş döndürücü üzerinde müşterek ciroya nail durumdayız. 2022 senesinde 4,4 bilyon dolar dış satım yapmış bulunuyoruz. Yerli ve ulusal ürünler, düzenlilik güçlerimizin diyar içi ve diyar dışındaki harekatlarında başarıyla kullanılırken, arkadaş ve bağlaşık devletlerin de gereksinimlerini istikbal yönünden ehemmiyetli faaliyetlerde bulunuyoruz. Ürünlerimizin görmüş olduğu nazarıitibar ve sahadaki başarıları da gelecek zamanlarda bu dış satım faaliyetlerimizin, arkadaş ve ahi devletleri tutma faaliyetlerimizin baş döndürücü hâlâ encam boyutlara gideceğini bizlere gösteriyor." niteleyerek konuştu.

"2022'de herhangi müşterek bölgede tek ara bırakmadan çalıştık"

İsmail Demir, 2022'de hedeflerine iri seviyede ulaştıklarını aktararak, "Karada, havada, denizde, siber alanda, düzenlilik güçlerimizin gereksinimlerini evcil ve ulusal yerine istikbal etmek az daha türlü teslimatlar gerçekleştirdik. Platform üretiminden iklim savunma sistemlerine, türlü tabanca ve mühimmatlardan roket ve elektronik savaş sistemlerine, tanıtma ve bilgelik teknolojilerinden ayrışık motosiklet tiplerine, askeri takım ve donatı üretiminden AR-GE ve görgü bilimi bilimi faaliyetlerine derece müşterek dal film film mevzuda olmamız müstelzim herhangi müşterek bölgede tek ara bırakmadan çalıştık." dedi.

İnsansız iklim araçlarında bundan sonradan dünyanın en güzel ürünlerini üretir ve kullanır duruma gelindiği kabil bu mamüllerin kullanma konsepti, akıntı alanındaki uygulamaları ve taktikleri açısından da Türkiye'nin ulaştığı kabiliyetin başka tek ülkeyle kıyaslanamayacak derecede encam seviyede bulunduğunu vurgulayan Demir, şu ifadeleri kullandı:

"Muharip İnsansız Hava Aracımız KIZILELMA, beklenenden de ilkin müşterek tarihte geçmiş uçuşunu gerçekleştirdi. Bundan sonradan bundan sonradan ayrışık manevra testleri, ayrışık silah, roket ve sistemlerin uçağa entegrasyonu, atış testlerinin yapılması kabil müşterek dal film film faaliyetle zımnında bitmeme edecek ve harekat dalında hizmete dönüşmek düşüncesince gündüz sayıyor olacak. Sadece KIZILELMA değil, başka insansız iklim araçlarımıza da evcil ve ulusal mühimmatlarımızın entegrasyonu, dünkü geliştirilen mühimmat, roket ve bombalarımızın türlü fonksiyonlarla testlerinin, uygulamalarının bitmeme edeceğini de anlatmak gerekiyor.

BOYGA, TOGAN kabil türlü fonksiyonlara cemaat mini İHA'larımız ve bunların kamikaze ailelere eklendi ve eklenmeye bitmeme edecek. İHA'larımızdan GPS sıfır sahalarda fariza yapabilme yeteneğini oluşturduğumuz KERKES projesini de tamamladık ve teslimatını yaptık, harekat dalında kullanma konseptlerini de geliştirerek yolumuza bitmeme edeceğiz. Milli Muharip Uçak ve HÜRJET kabil dü parça insanlı tayyare dair da adımlarımızı kararlılıkla sürdürdük ve 2023 yılındaki hedeflerimizi realizasyon mevzusundaki kararlılığımız ve ümidimiz 2022'deki faaliyetlerde hâlâ netleşti."

Demir, insansız sistemlerin, geleceğin savaşma alanını oluşturacağını belirterek, "Bu manada da hemen SİHA'larımız, İHA'larımız değil, insansız bahir ve kişmiri araçları, tahtelbahir araçları kabil konuların da gündemimizde olduğunu, türlü seviyelerde çalışıldığını ve ayrışık ürünlerinin 2022 senesinde sahada denendiğini, bazısı manevra ve harekatlarda tecrübe kullanımlarının yapıldığını söyleyebiliriz." dedi.

"Türkiye Yüzyılı'nın kılavuz sektörlerinden biri olacağımıza inanıyoruz"

Hava savunma mevzusunun Türkiye'nin ehemmiyetli konularından birisi olduğuna ayraç fail Demir, "5-6 sene ilkin türlü devletlerde iklim savunma dair ayrışık icraat yaptık. Bugün bahsettiğimiz tabakalı iklim savunma konseptinde biraz katmanı kapsayacak biraz ürünümüzü hizmete aldık. KORKUT'un hakkında SUNGUR, ondan sonradan HİSAR A+, HİSAR O+ kabil kademeler oluşturuldu ve SİPER'in de güzel testleri derece derece küsurat yükselti ve çalım sayıları ile de ürünümüz, nice tehdidi karşılayabilecek kabiliyetleri tevlit uğrunda bitmeme ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Demir, TAYFUN füzesinin kamuoyunda duyulduğunu ve TAYFUN'un kişi süresince müşterek süreci bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"TAYFUN füzesinde, 2022 senesinde yayınlanan başarının türlü örneklerini 2023'de de görmeyi planlıyoruz. 2022'de dayanıklı duyulmayan fakat dış satım dair altını resmetmek istediğimiz KAPLAN itidalli dershane tankı Endonezya'ya doğrulama edildi. Ortak plan bulunan bu tankın müşterek bölümü Türkiye'de, müşterek bölümü da Endonezya'da üretiliyor olacak.

Dünyada sınıfının en iyisi diyebileceğimiz PARS 6X6 mayına huzur korumalı araçlarımızı modernize ettiğimiz zırhlı savaşma araçlarımızı da envantere aldık. SOM ve ATMACA füzelerinde kullanılacak, bizi ecnebi bağımlılığından kurtaracak KTJ3200 Turbojet Motoru'nu doğrulama ettik ve hızlı üretimine başladık. Bu motorun baş döndürücü hâlâ derinliğine menzilli sistemlerde kullanılacak bulunan bulunan modelinin de çalışmalarını başlattık."

Güvenlik güçlerinin ayrışık alet, edevat ve teçhizatlarıyla ait nice çözümün de yaşama geçtiğini ve doğrulama edildiğini ifşa etmek istediğini dile getiren Demir, "Burada geliştirilen teknolojilerin çıplak alanlara müteveccih uygulamaların da olması oldukça tabii. Bunların biraz örneğini de 2022 senesinde gördük. Bunlardan müşterek tanesi X-ray taşıt ve taşımalık tarama sistemi MİLTAR, Ticaret Bakanlığının İzmir Alsancak tesisine kuruldu. 2023 yılı da eskiden başlamış bulunan projelerimizin tamamlandığı, dünkü sistemlerimizin düzenlilik güçlerimize doğrulama edildiği, ihtiyaçlara layıkıyla dünkü projeleri başlatacağımız müşterek sene olacak. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın azimli liderliği ve verdiği kuvvet ile Türkiye Yüzyılı'nın kılavuz sektörlerinden biri olacağımıza inanıyoruz." niteleyerek konuştu.

"Kritik ve izlemsel tek mahsul ve teknolojide dışa bağımlılığı benimseme etmiyoruz"

İsmail Demir, konuşmasının arkası sıra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Savunma piyasasına makbul ambargolarla ait istifham hakkında Demir, "Ambargolar bitmeme edecektir, detant bulunan bölgeler mevcut fakat bu bizim hakkıyla ilgilenmediğimiz müşterek konu. Bize hasretmek düşüncesince yalvarsalar bile nazik ve izlemsel tek mahsul ve teknolojide dışa bağımlılığı benimseme etmiyoruz. Dersimizi aldık, fasılasız yola bitmeme edeceğiz. Bu mevzuda kararlıyız." ifadelerini kullandı.

Demir, savunma sanayisinin dış satım büyüklüğüyle ait soruya, "2022 dış satım paylarını beklediğimiz seviyede yakaladık ve aştık. 2023 düşüncesince 6 bilyon doları gözümüze kestiriyoruz, baş döndürücü hâlâ üstü de olabilir." karşılığını verdi.

Dost ve ahi devletlerin savunma sanayi planlarına türlü seviyede kuma yerine katılmaları dair da kapılarının açıkça bulunduğunu vurgulayan Demir, laflarını şöyleki tamamladı:

"Milli Muharip Uçak ile ait arkadaş ve ahi devletlere davetimiz var. Endonezya, Pakistan, Malezya, Azerbaycan bu devletler ortada sayılabilir. Eğer istem olursa ki türlü seviyede bu mevzuyu kendilerine açtık. Bu ortaklığın herhangi müşterek yan düşüncesince yarayışlı olacağını düşünüyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler