USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Gökbey pilotuna ASELSAN'dan 'akıllı asistan'

Bu sene evvel kere asayiş güçlerinin kullanımına sunulacak Gökbey umumi hedef helikopteri düşüncesince geliştirilen "akıllı ekran", pilotun işini ehemmiyetli seviyede kolaylaştıracak.

Gökbey pilotuna ASELSAN'dan 'akıllı asistan'
24-06-2022 13:02
Ankara

Alınan bilgiye göre, ASELSAN, geliştirdiği aviyonik ve trafik sistemleriyle kara, iklim ve kükremek araçlarının faziletkâr performansla fariza yapmasına ulama sağlıyor.

Bu kapsamda imal edilen amblem sistemleri ve modüler ekranlar, başta iklim ara bulucu ve pilotun etkileşimini artırıp emniyetli ve çalışan müşterek operasyona İmkan veriyor.

Uçuş ve fariza bilgisayarları ile mevzun çalışabilecek biçimde tasarlanan dokunmatik, baş döndürücü işlevli müşterek ekran ünitesi bulunan LAD-820, Türk savunma sanayisi içinde geliştirilen ulusal helikopter ve tayyare platformlarında kullanılmak kıl payı ASELSAN kabilinden geliştirildi.

EFES-2022 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Arazi Tatbikatı kapsamında da sergilenen dijital degaje ekran hem dokunmatik kendisine hem de tuşlarla ekran üstünde intikal yapılmasına ve muhtelif komutların hesabına getirilmesine İmkan sağlıyor. Büyüklüğü 8x20 pus ekran, yedekli altyapısı yardımıyla okunabilen fariza yapabiliyor.

Klasik sistemlerde tayyareci 2 ayrı ekrana göre fariza yaparken, ekran yardımıyla pilotun hem düşün endüstrisi genişletildi hem de dokunmatik özgülük getirildi. Söz konusu vizyonun dünkü soy sop helikopterlerin tümünde kullanılması hedefleniyor.

Görev bilgisayarı ve amblem müşterek arada

Gökbey umumi amaç helikopterinde ise bu ekranın "akıllı" versiyonu kullanılıyor.

Entegre modüler ekran (IMD-820); degaje yüzey, VPX uyum, fariza bilgisayarı ve amblem niteliklerini biricik müşterek ekipmanda toplayan kurnaz baş döndürücü işlevli ünite kendisine oluşturuldu. Ekran, dayanım (resistive) teknolojisine ehil dokunmatik alt-sistem ve degaje AMLCD ekran teknolojisi kullanılarak tasarlandı.

IMD-820; aviyonik sistemi yönetme, pervaz ve fariza eleştiri çizge üretme, değişik sürülebilir 1280x1024 çözünürlüğe sahip, yedekli iyi ve sol ekranları biricik ekran üstünde 2560x1024 çözünürlükte gösterebilme yeteneklerine ehil bulunuyor.

Ekran, pilotun lamise videolarını görebildiği, dijital harita ve taktik sembolojilerine ulaşabildiği, sistemi müdür kurnaz ünite kendisine fariza yapacak.

Ekran üstünde oluşabilecek biricik derece vebal halis muhlis müşterek ekran üstünde hataya etken olmazken, iyi ve sol ekranlar birbirinin yedekli kendisine sürülmesini sağlayacak.

Gece düşün koşullarında da etkin

IMD-820, cümle içinde ilişkin bulunduğu cihazlardan lazım detayları alarak, ayrımlı sahneler oluşturabiliyor. Ekran birimi; video, grafik, videoteyp giysi çizge semboloji, ekranın videoteyp ve çizge yahut çizge ve çizge kendisine bölünerek gösterilmesi yetenekleriyle pilota asistan oluyor.

ASELSAN'ın çözümü, operatöre, dokunmatik ekran yahut arama açık oturum üstünden ana pervaz ekranı, tayyareci kabini dümen detayları ve dijital harita yetenekleri kabil muhtelif sahife formatları seçme olanağı sağlıyor.

Ekranın ethernet arayüzü ayrımsız sürede ekipmanın sistemden çıkartılmasına ister yapılmaksızın pervaz harekat yazılımı güncellemesine imkân veriyor.

Ekran, şeb görüşü koşullarında da güven içinde kullanılabiliyor.

ASELSAN ehil bulunduğu yeteneklerle gelişigüzel helikopterin gereksinimi ve tayyareci kabini yerleşimini dikkate alarak ekran çözümleri geliştiriyor.

Gökbey düşüncesince göreve amade bir duruma getirilen ekran, platformla baş başa pervaz testlerine bitmeme ediyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler