USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Geleceğin Sosyal Medyası Metaverse Mü?

Sosyal iletişim araçları uygulamaları, günce hayatımızda toprak düzlük aşırı ehemmiyetli birlikte eleman biçimine geldi.

Geleceğin Sosyal Medyası Metaverse Mü?
19-03-2022 15:44

Sosyal iletişim araçları uygulamaları, günce yaşamımızda arazi düzlük aşırı ehemmiyetli beraberinde ilke biçimine geldi. Günlük vakaları izleme etmekten tutalım fotoğraflar paylaşmaya, dünkü bölgeler keşfetmekten yakalayıp arkadaşlarımızla enstantane fotoğraf mesajlaşmamıza derece bizlere nice imkân tanımaktadır. Hatta nice insanoğlu düşüncesince gazeteden mavera beraberinde bilgi deposu ayrıcalığı taşımaktadır.

Oxford Üniversitesi Reuters Gazetecilik Çalışma Enstitüsü Dijital Haber Raporu'na gereğince Türkiye'de canlı okurların kestirmece yüzdelik 73'ü toplumsal medyayı beraberinde bilgi deposu kendisine gördüğünü belirtmişler. Haber deposu kendisine da toplumsal iletişim araçları uygulamalarından en aşırı Facebook'un kullanıldığının gözlemlenmiştir. Geçtiğimiz aylarda Facebook dosyalarının sızdırılmasından sonradan 2021 yılı Ekim kocaoğlan içerisinde Facebook'un kurucusu ve CEO'su Mark Zuckerberg'in elan dinamo ve bizlerin de içerisinde olabileceğimiz konkre beraberinde genel ağ kendisine nitelendirdiği "Metaverse" ü duyurdu ve Facebook şirketinin adını Meta kendisine değiştirildiğini açıkladı.

Metaverse'ün bizlere Sanal Gerçeklik [Virtual Reality (VR)] yahut Arttırılmış Gerçeklik [Augmented Reality (AR)] setleri yardımıyla mevhum kendisine kişi oluşturduğumuz karakterler ile istediğimiz bölgelere gidip türlü etkinliklere katılabilme olanağı sağlayabileceğimizi öğrendik. Peki bahsettiğimiz bu metaverse evreni, günce yaşamımızda tercih ettiğimiz toplumsal iletişim araçları uygulamalarını etkileyebilir mi ? Milyonlarca insanoğlunun kullandığı toplumsal iletişim araçları uygulamalarının önüne geçebilir mi?

Öncelikle şurası açıklamak icap eder ki, metaverse evreninin gizil beraberinde reklam, aktiflik ve ticari kapasitesinin olması, bu mevhum dünyada oluşabilecek beraberinde toplumsal iletişim araçları düzenine mefruşat hazırlayabileceğini gösterir. 2021 senesinde metaverse evrenine aşırı ağırbaşlı oranda servet ve pınar yatırımı yapıldı. Meta kabilinden platformlar ve Nike kabilinden ehemmiyetli firmalar gebe oranda yatırımlarını metaverse evrenine yaptılar. Bu da bizlere, iri kuruluşların kurulan bu mevhum etabın geleceğin toplumsal iletişim araçları merkezi biçimine gelebileceğini düşündüğünü göstermektedir. Günümüz toplumsal medyası içerisinde mevcut reklamların metaverse evreninde elan çarpıcı beraberinde gösteriş alabileceği düşünülmektedir. IZEA'nın meydana getirdiği araştırı kararında kişilerin %73'ü mevhum dünyada mevcut reklamların ayırt edildiğini ve yüzdelik 42.2'sinin de reklam verici markaları hatırlayabildiğini gözlemlemiştir. Bu gidişat kimi toplumsal iletişim araçları Influencer'larının dikkatini çekecek olmalı ki influencerların yüzdelik 56'sının çoktan metaverse tarafında da icraat hazırlamaya başladığını ve beraberinde kısmının metaverse yardımıyla dirimsel elde etmiş olduğu belirtilmiş.

ŞİMDİDEN ETKİLEMEYE BAŞLADI

Konuşulan kimi iddialar ortada da toplumsal medyada gerçekleştirdiğimiz görüntülü konuşmalar, metaverse evreninde elan realist olabildiği yönünde. Yüz yüze görüşmenin sağlayıp online platformlarda meydana getirilen görüntülü görüşmelerin sağlayamadığı nice etmenin metaverse çeşidinden sağlanabileceği düşünülmektedir. Sosyal iletişim araçları yahut videoteyp konuşma platformları vasıtası ile yapabildiğimiz görüntülü görüşmelerdeki 2 boyutluluk, metaverse evreninde 3 boyutlu beraberinde bir duruma getirilebilir ve mevhum karakterlerin yapabileceği el hareketleri ile konuşmalar gönül rahatlığı yan düşüncesince elan kesintisiz ve velut beraberinde bir duruma getirilebilir. Sosyal iletişim araçları platformlarından bir tanesi bulunan instagram'ın da doğacak dünkü güncellemesi ile mevhum hakikat algısını güçlendirebilecek üç buutlu avatarları uygulamaya müdahale edeceği söylenmektedir. Bu avatarları öykü ve mesajlarda istimal imkanını kullanıcıya dünkü güncellemeyle beraberce sunmuş olacağı düşünülmektedir. Buradan da anlaşılacağı kıl payı Instagram da şimdiden metaverse evrenine fut uydurmaya başlıyor diyebiliriz.

Bulunduğumuz devir aralığında yaşantımızın elden gelişigüzel sahasını etkilemekte bulunan COVID-19 virüsü hasebiyle nice etkinliğin online olması, kullanmakta olanları kimi online müzakere platformları kullanmaya yöneltmiştir. Ancak bu janr etkinlikleri, sözde fiziksel kendisine oradaymışız gibi, metaverse boyunca kodifikasyon kabilinden fikriyat bulunmaktadır. Bu sayede mevhum hakikat gözlükleri vasıtası ile etkinliğin olacağı mekanda kişi mevhum karakterimiz ile orada bulunup ayrıksı insanoğlu ile tanışıp sosyalleşebileceğimiz, etkinliğe sözde fiziksel kendisine orada bulunuyormuş kabilinden şehadet edeceğimiz beraberinde yassı sunuyor bizlere metaverse. Hatta kimi ehemmiyetli etkinliklere yalnızca NFT ticket'ı olanların girebilmesi kabilinden düşüncelerin mevcut olması, NFT piyasasının da metaverse düşüncesince ne derece ehemmiyetli ve kıymetli olabileceğini bizlere göstermektedir. Atari firması geçtiğimiz aylarda Las Vegas stilinde beraberinde saklı yazı servet kumarhanesini Decentraland adındaki mevhum dünyaya nesir ettiklerini açıkladı. Bu mevhum dünyada insanlar, zarfında Atari Token'ın da bulunmuş olduğu saklı yazı nukut ile oyunlar oynayabileceği planlanmaktadır. Bu mevhum kumarhaneye (belki ötede kumarhaneler de diyebiliriz) girebilmek düşüncesince hususi NFT ticket'larının da oluşturulabilme olasılığının tek de düşüt olmadığını bildirmek gerekir.

Metaverse evreninin günümüzdeki toplumsal iletişim araçları uygulamalarının önüne geçeceğini bildirmek düşüncesince şu an aşırı er olabilir. Ancak açılan mevhum etabın iri firmalar çeşidinden meydana getirilen ağırbaşlı yatırımlar ile gittikçe büyüdüğünü ve giderek insanoğlu çeşidinden elan da pop beraberinde çözüm alacağı da yadsınamaz beraberinde gerçek. Şu an tercih ettiğimiz toplumsal iletişim araçları uygulamalarının bizlere veremediği olanakları ötede metaverse evreninin ziyadesiyle verebileceğine inanmak, bence bundan böyle kurulması aşırı mütekait beraberinde manzara değil. Günümüz toplumsal medyasının ağız ağıza önüne geçebilecek beraberinde mevhum etabın olması yaklaşan sürede az buçuk kuvvet muhtemel fakat şu anda güçlü toplumsal iletişim araçları şirketlerini etkilemeye başlamış bulunan beraberinde metaverse'den ferah ferah bahsedebiliriz. Bizi netin somutluğuna taşıyacak bulunan metaverse'den. Kim bilir, ihtimal sizinle mevhum beraberinde etkinlikte karşılaşıp muarefe imkanımız olabilir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler