USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Ekonomide robotların fut sesleri Kovid-19 salgını ile arttı

Kovid-19 salgınının da etkisiyle iktisadi faaliyetlerde otomasyonun ivme kazanması dikkati çekiyor

Ekonomide robotların fut sesleri Kovid-19 salgını ile arttı
10-11-2021 11:48
Berlin/Washington

Teknolojik evolüsyon ve istihsal yapısındaki dönüşümle baş başa sınai robotların sayısı çabucak artarken, toy kimse koronavirüs (Kovid-19) salgınının hastalık bulunduğu iş gücü sıkıntıları ve küsurat ücretler, üreticileri şimdi geçmiş tek bulunmadığı derece robotlara yönelmeye zorluyor.

Kovid-19 salgının başlangıcından buyana nice sektörde insanoğlu arası teması en örgen indirmeye müteveccih önlemler alınırken, kazançlı faaliyetlerdeki otomasyonun ivme kazanması da dikkati çekiyor.

Uluslararası Robotik Federasyonu'nun (IFR) verileri, evren çapındaki fabrikalardaki sınai robotların sayısının 2020 yılı böylecene yüzdelik 10 artışla 3 milyonu aşarak üstün dereceli kırdığını ortaya koyuyor.

Dünya genelinde güzeşte sene mecmu 384 bin toy robotun fabrikalara tasdik edilmiş bulunduğu kayıtlarda arazi alıyor.

Endüstriyel robotlarda en şişman piyasa Asya

Asya, sınai robotlar düşüncesince dünyanın en şişman pazarı olmayı sürdürürken, 2020'de devreye tahsil edilen hepsi robotların yüzdelik 71'inin Asya'da bulunduğu belirtiliyor.

Çin, 168 bin 400 robotla güzeşte sene en aşkın robot satın meydan iklim olurken, ülkedeki fabrikalardaki robot sayısının 943 bin 223 adede eriştiği aktarılıyor. Çin'de bu sene ise 1 milyon eşiğinin aşılması bekleniyor.

Dünyanın otomasyon ekonomisine önderlik geçirmek düşüncesince nazirsiz ortak konumda mevcut Çin'de, şişman ortak iş gücü bulunmasına karşın sonuç 20 yılda iş maliyetlerinin 10 kıvrım arttığı biliniyor. Dünyanın fabrikası Çin, efdal birinci sınıf ürünlerde imalat sektörünü otomatikleştirmek düşüncesince çabalıyor.

Robot alımında Çin'i 38 bin 653 robotla Japonya, 30 bin 800 robotla ABD, 30 bin 500 robotla Güney Kore ve 22 bin 300 robotla Almanya izliyor.

Mevcut halde geçer sınai robotların yüzdelik 70'i otomotiv, elektronik, mızrap ve otomobil sanayinde fariza veriyor.

IFR, 2021’de toptan robot kurulumlarının 2020'ye gereğince yüzdelik 13 artarak 435 bine ulaşacağını öngörüyor.

İş gücü sıkıntıları ve küsurat ücretler üreticileri robotlara yönelmeye zorluyor

Gelişmiş devletlerde averaj saatlik ücretler artım gösterirken, büyümekte bulunan devletlerde ise minimum ücretlere efdal bindirim çağrıları tedricen artıyor.

Kovid-19 salgınının hastalık bulunduğu iş gücü sıkıntıları ve küsurat ücretler, üreticileri şimdi geçmiş tek bulunmadığı derece robotlara yönelmeye zorluyor.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para yöneticileri ile meydana getirdiği ortak anket, işe alımda zorluklarla karşılaşan kuruluşların üçte birinin çalışanların yerini ilişki otomasyonu artırdığını gösteriyor.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ekonomistlerinden David Autor derece nice ekonomist, kazançlı krizi ve Kovid-19 salgınını "otomasyona zorlayıcı ortak olay" kendisine nitelendiriyor.

MIT'den Prof. Dr. Daron Acemoğlu da otomasyonun bitmeme etmesi şeklinde iş gücü talebinin yavaşlayacağı, eşitsizliklerin artacağı ve az talimli nice işçinin geleceğinin sağlam dobra olmayacağı dair uyarıyor.

Robotların toptan sağlık ve para uçurumlarını tamik riski bulunuyor

Robotların çoğalması kazançlı ve içtimai birtakımı mesail ile tartışmaları da yanında getiriyor.

Bu tartışmaların mihrak noktalarından birini, robotların üretimde şahısların yerini almasının olası neticeleri oluşturuyor.

Robotların fabrikalarda ihsan ödeyen şahısların yerini almasının ülkeler düşüncesince ihsan kayıplarına hastalık olacağı, bunun da iklim ekonomilerini negatif etkileyeceği belirtiliyor. Robotların toptan sağlık ve para uçurumlarını şimdi da tamik riski bulunuyor.

Uzmanlar, başta 5G teknolojisi ve robotların imitasyon namına "bağımsız" kendisine gelişmesiyle, robot trendinin doğacak 5 sene süresince hızlanacağını belirtiyor.

Robotik yeteneklerin gelişmeye bitmeme edeceğine ve şimdi aşkın insanı işinden edeceğine ayraç fail uzmanlar, robot evriminin aşamalı olarak, şahısların hem tatbik bununla ortak ruhsal kendisine ahenk sağlaması düşüncesince giderek gerçekleşeceğini kaydediyor.

"Kovid-19 salgını sevimsiz çelim derece görünüyor"

IFR Basın Sözcüsü Carsten Heer, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, otomasyona envestisman ika olasılığı en efdal bulunan şirketlerin ortak süredir bunun düşünen fakat hâlâ aşama atmamış bulunan firmalar bulunduğunu söyledi.

Heer, "Salgın ve bunun kararında hazırlık zinciri ile iş gücü mevcudiyetinde meydana mevrut aksaklıklar, nice bireyin yatırımı muhik boşaltmak düşüncesince gerekseme duyduğu sevimsiz çelim derece görünüyor." dedi.

Otomasyonun istihdam üstündeki tesirinin eski uygulayım bilimi odaklı değiş dalgalarından tek halde ayrımlı olmadığını tamlayan Heer, şunları kaydetti:

"Otomasyonun feyiz artışları ve rakiplik avantajları işlerin yerini alamaz. Bunlar görevleri otomatikleştirecek, işleri artıracak ve yenilerini yaratacaktır. OECD çeşidinden meydana getirilen araştırmalar, teknolojiyi çalışan ortak halde kullanan şirketlerin, kullanmayanlara gereğince 10 kıvrım şimdi velut bulunduğunu gösteriyor. İş enerjisini Kovid-19 sonrası ekonomide lüzumlu bulunan okşayıcı beceriler ve uygulayım bilgilerle azarlamak düşüncesince endüstri, hükümet ve yetişek kurumları ortada düzen bağı ortak iş donanmasına gerekseme var. Devlet politikası, kurumsal yatırımları tahsile heveslendirme etmeli ve eğitimin finansmanını desteklemelidir."

Heer, hükümetlerin yetişek politikalarını güncelleme gereksinimi ile erinç karşıya bulunduğunu belirterek, "Bir robotu programlama ve istimal yeterliliği, işçiler düşüncesince atölyede ortak işe girmeden geçmiş lüzumlu bulunan esas ortak beceridir. Geçişi gelmek düşüncesince robot üreticileri, kurnaz otomasyon sistemleriyle idman düşüncesince lüzumlu akilane becerileri sağlayan, beklenen bulunan en dobra ortaklardır." dedi.

Carsten Heer, IFR'nin amme yetkililerini uzmanlarla baş başa çalışmaya ve bilgelik birikimlerini geleceğin iş yerlerine yetişek hasretmek düşüncesince kullanmaya çağırma ettiğini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler