USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Drone avcısı 'Fedai' önceki uçuşa hazırlanıyor

Türk savunma sanayisi firmalarının erbap bulunduğu yeteneklerle geliştirilen Fedai Mühimmat Sistemi, geçmiş el Anadolu Ajansı çeşidinden görüntülendi.

Drone avcısı 'Fedai' önceki uçuşa hazırlanıyor
10-10-2021 12:34
Ankara

Saldırı amaçlı drone ve insansız hava araçlarının (İHA) ruhsuz bir vaziyete getirecek Fedai'nin geçmiş uçuşu benzeyen sürede gerçekleştirilecek. Bu ay ortamında de esas dronlara erinç ortak gösterimin yapılması hedefleniyor.

Transvaro İcra Kurulu Üyesi Güray Ali Canlı, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Fedai'nin, kamikaze İHA/drone saldırılarını bloke etmek hemen hemen geliştirilen ortak siper sistemi bulunduğunu lakin gerekseme doğrultusunda ilerleyici çağda aracının kendisinin de atak hemen hemen kullanılabileceğini söyledi.

Bu cins insansız sistemlerin akıbet zamanlarda aşırı aceleci geliştiğini tabir fail Canlı, özerk ve derinti şeklinde uçar atak dronlarını durdurmanın az daha olanaksız bir vaziyete geldiğine dikkati çekti.

Canlı, Suudi Arabistan'ın arsa yağı rafinerilerine bu cins araçlarla güzeşte sene meydana getirilen saldırıların dünyayı arsa yağı krizine sürükleyecek boyuta geldiğini anlatarak, şunları söyledi:

"Küçücük İHA'ların bugünlerde dev tesirleri olabiliyor. Bunları azaltmak düşüncesince nice formül geliştirildi lakin en etkilisi bunları havada vuran İHA atmak. Bu mevzuda dünyada nice düzentileme başladı Uzakdoğu'dan Amerika ve Avrupa'ya kadar. Bu emekleri inceledik. Bu çalışmaların en ehemmiyetli tarafı bu ürünleri satın alamıyorsunuz, kullanamıyorsunuz, dış satım iznine bağlı, tasarımda tahsil edilen patentler dolayısıyla aşırı şişman uygulayım bilimi nakil bedelleri gündeme geliyor. Daha da ötesi bu bedelleri ödeseniz ayrım kısıtlamalar, ambargolar bahis konusu oluyor. Bunun üstünde kılıç de zat çözümümüzü, Türk tipi ulusal çözümümüzü ürettik. Bunu dünyada mevcud 5 ve ya 6 hal ortada en güzel hal adına görüyoruz. Fedai'nin angıç ve seyirci izleme mekanizması yapısı öbür topu topu ürünlerden değişik ve bizde bunları patente döküp 2 buluş belgesi başvurusu yaptık, o biçimde yola çıktık."

İHA'lar kullanılarak askeri tesislere, havaalanlarına, hangarlara, nazik talih dairelerine, arsa yağı rafinerilerine, limanlara saldırılar düzenlendiğine yer veren Canlı, bunları mâni olmak hemen hemen geliştirilen; Fedai, radar, termal alıcı ve kontrolcü biriminden oluşan drone önleme sistemine "drone killer"dan yola çıkarak DROKA ismini verdiklerini söyledi.

Canlı, sevkitabii 10-12 kilometreden rastgele ortak uçar ecnebi cismi belirleme ettiğinde elektrokardiyografi optikçi süitin gündüz, gece, sis ayırt etmeksizin oraya döndüğüne ve cismin çözümleme edilerek tahdit olup olmadığına değişmeyen verildiğine ayraç ederek, mevrut cismin koordinat, yön, himmet bilgilerinin oto pilota yüklenmesi sonra Fedai'nin tüpten bizatihi ayrılarak gayeye yöneldiğini aktardı.

Fedai'nin tehdide yaklaşınca zat optikçi kontrolcü sistemiyle hedefin üzerinde, derinti şeklinde ise ortamında patladığını tamlayan Canlı, "Oldukça degaje ortak nısıf kutur içerisinde etkili, doğrusu vurmasına lazım yok. Çok can alıcı savaş başlığı var, tehditlerin hepsini düşürüyor. Görev bozma edilirse meskun mevki üzerindeyse havada patlatılıyor, değilse paraşüt açarak alçak indiriliyor ve gene kullanıma hazırlanıyor." niteleyerek konuştu.

"Vidasına derece Türk firmalarının"

Fedai'yi ihya sürecinde gelinen etaba bağlı de bilgiler verici Canlı, şunları kaydetti:

"Fedai'nin kalıpları, modellemeleri, hesaplamaları, optikçi aracısı, LİDAR'ı bitti, fırlatma tüpü yapılıyor. İlk ilkin fırlatma tüpünden atacağız. Karbon kalıpları bitti, Garanti Kompozit firmamız çeşidinden yapılıyor. Harp başlığı bitti, Troy Teknoloji Savunma çeşidinden yapıldı. Oto pilotu, paraşüt inzal mekanizması bitti. Komuta kontrolcü mekanizması HAVELSAN çeşidinden akıbet etaba getirildi. Bu ay böylece bundan sonra silahlı kuvvetler, Savunma Sanayii Başkanlığı mensuplarına göstereceğimiz biçimde olacak. Birkaç deneyim yaptık. Kalıpları yapıldığı düşüncesince bundan sonra art arda atabiliyoruz. Ay böylece esas drone azaltmak şeklindeki ortak vizyonu ilgililerin dikkatine ve görüşlerine sunmayı hedefliyoruz."

Canlı, rüçhan hedeflerinin silahlı drone ve İHA'ları azaltmak bulunduğunu fakat ihtiyaca uyarınca savaş başlığı değiştirilerek Fedai'nin anti-tank, anti-personel ortak savunma sistemi ve ya kendisi atak yapabilen ortak anahtar adına kullanılabileceğini dile getirdi.

Fedai'nin tümüyle, en küçük vidasına derece Türk mühendisleri ve firmalarının çalışmalarıyla geliştirildiğini vurgulayan Canlı, şöyleki bitmeme etti:

"Çok güzel biliyoruz ki Fedai uçup geçmiş atak İHA'sını düşürdüğü andan itibaren haricen aldığımız parçalar olacaksa bunların hepsine engelleyim koyulacak. O sebepten gelişigüzel şeyi burada hazırlamaya çalıştık ve becerdik. Çok ehemmiyetli katkılar oldu. Diğer ürünlere uyarınca alçak fevk ayrımsız büyüklükteki savaş başlığıyla 2-2,5 buçuk kıvrım hasiyet sağlıyoruz. Troy Teknoloji Savunma firmasına teşekkürname ediyorum. MS JETS dört başı mamur uçuşları kanalize etti. Garanti Kompozit şirketi tek üşenmeden kahrımızı çekti. Karbon ortak uçak, aralıksız çalışıp kalıpları hazırladılar. Transvaro'daki mekanikçi ihvan madun parçaları hazırladı."

Harp başlığındaki 10 bin parçacıkla tehdidi avlayacak

Troy Teknoloji Savunma Müdürü Sait Ersoy Bereketlioğlu ise Fedai'nin savaş başlığına bağlı bilgiler verdi.

Buna göre, Fedai'nin savaş başlığında kısaca 10 bin elektron arazi alıyor. 1 kilo termobarik can alıcı PBX patlayıcı makbul savaş başlığının mecmu ağırlığı ise 2,5 kilogramı buluyor.

Fedai'nin can alıcı erim nısıf çapı 25 mt. adına öngörülürken, bu gidişat sahada imtihan edildi. Kullanılan patlayıcı anti-materyal ve termobarik aktiflik sağlıyor. Bu sebeple maksat Fedai'den çıkan parçacıklardan kurtulsa ayrım tazyik etkisiyle ruhsuz bir vaziyete getirilecek. Fedai'de makbul patlayıcı da plan düşüncesince domestik ve ulusal adına geliştirilip üretildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler