USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Doğa’nın kaşifleri TEKNOFEST’te

TÜBİTAK yarışmalarında fizik, dirim bilimi sahalarında geliştirdikleri planlar ile etap elde fail İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji öğrencileri TEKNOFEST'te sergilediği ve yarıştığı projelerle yerini aldı. Öğrenciler engelliler düşüncesince solar kablosuz yükleme istasyonu, arabal

Doğa’nın kaşifleri TEKNOFEST’te
24-09-2021 13:54

Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST 2021, Mustafa Kemal Atatürk Havalimanı'nda 21 Eylül'de başladı. 26 Eylül'e derece sürecek etkinlikte İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji, kodlama ve robotik, fizik, dirim bilimi neredeyse bölgelerde sergilediği ve yarıştığı projelerle TEKNOFEST'te yerini alırken öğrenciler kabilinden verilen planlar katılımcılar kabilinden dört dörtlük derece aldı. Projelerine mevrut koyu oran karşısında da öğrenciler uygulayım bilimi severler ile müşterek arada olmaktan ve projelerini üslup imkânı bulmaktan iyice bahtiyar olduklarını dile getirdi. Teknoloji ilgilileri ise TEKNOFEST boyunca İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji standında kodlama ve robotik uygulamalarıyla buluşmaya bitmeme edecek.

Engelli araçları düşüncesince solar kablosuz yükleme istasyonları
Kolejin Antalya Kampüsü talebesi Utku Berkay Tan, teknolojik dizayn dalında geliştirdiği “Engelli Araçları düşüncesince Solar Kablosuz Şarj İstasyonları” projesi ile paydaşlık sağladı. Proje, özellikle şarjlı tekerli sandalyeler peyda etmek neredeyse ferdî nakil araçlarının çecik belirgin bölgelere kurulan devir enerjili kablosuz yükleme istasyonları üstünden akülerinin yükleme edilebilmesini sağlamayı amaçlıyor. Projesi karşı bilgilendirmelerde mevcut Utku Berkay Tan, “Mevcut tekerli yükleme istasyonları şuan kablolu şekilde. Bu sebepten dolayı özürlü yurttaşlarımız külfet çekiyor. Benim sistemim ise kablosuz. Güneş enerjisinden elde ettiğimiz enerjiyi ambarlama birimine aktarıyoruz. Bu enerjiyi de zeminde mevcut vericiye aktarıyoruz. Tekerlekli sandalyenin altındaki müşteri ile donör bire müşterek bölgeye vardığında yükleme işlemi gerçekleşiyor” dedi.

Kanser araştırmalarına destek
Çanakkale Biga Kampüsü Anadolu Lisesi öğrencileri Miray Yılmaz ve Zeynep Doğan ise dirim bilimi dalında geliştirdikleri Peto Paradoksuna Biyoinformatik Yaklaşım projesi ile TEKNOFEST Kutup Araştırmaları Sergisi'ndeki yerlerini aldılar. Öğrenciler bire müşterek sürede TÜBİTAK Kutup Araştırmaları Proje Yarışması'nda çalışkan bilimleri dalında kazanılmış olduğu ikincilik ödülünü alacaklar. “Normalde iri cüsseli hayvanların kansere yakalanma oranlarının şimdi efdal olabileceği fikri ile yola çıktık” niteleyerek projeleri karşı mütekellim öğrenciler, “Bize bunu düşündürten bilinçlilik ise normalde aşırı müşterek tomar göze sayısına eş olmalarından çevre bu hücrelerin kontrolden çıkacağını varsaymamız. Peto paradoksu da bunun dört dörtlük tersini açıklıyor. Yani ‘kanser ile gövde büyüklüğü ortada rastgele müşterek alım satım yoktur' diyor. Bu paradoksun üç parça ergümanı var, ur baskılayıcı genler, hiper ur oluşumları ve metobolik hızdaki artış-azalış. Biz ur baskılayıcı genler üstünden projemizi yürüttük. 4 ur baskılayıcı geniş üstünden kanserle bulunan ilgiler izlendi. Özellikle polar bölgelerinde dinç cüsseli hayvan bilimi bulunan balinalar ve insanoğlu arasındaki 4 proteinin değişik bulunan bölgelerini saptadık ve kanserin ne bölgelerden kaynaklı olabileceğini bulduk” sanarak konuştular.

Araç kazalarında oluşan dirilik ve mülk güvenliğini en organ indiren “özel kaplama”
Kolejin Acarkent Kampüsü Anadolu Lisesi öğrencileri Berfe Biçer ve Dilay Gökçe, Nitinol ve Metal Esnekliğinin Araç Güvenilirliği Üzerindeki Etkisi projesi ile İnsanlık Yararına Teknoloji Proje Yarışması'na erekçi adına yarışıyor. Proje ile amaçlarının taşıt kazaları kararı oluşan dirilik ve mülk kaybını en organ azaltmak bulunduğunu kail çoluk çocuk açıklamalarına şöyle bitmeme etti;

“Araçlarımızın aut iskeletini polat şümul namına nitinol alaşımını kaplamayı planladık. Yüzde 50 nikel ve titanyumdan oluşan halita ile kaplanan taşıt ile alışılagelen şümul müşterek uzlaştırıcı bire müşterek süratte bire müşterek koşullarda çarpıştırdığımızda nitinol kaplamalı bulunan arabanın öteki vasıtaya uyarınca hasarı asgari yüzdelik 40 soğurma ettiğini söyleyebiliyoruz. Bir öteki ehemmiyetli ayrıcalığı ise, ‘şekil hafızası' özelliği. Alaşımı uygulamadan ilk programlıyoruz. Sonrasında aracımızdaki şümul müşterek hasar almaktadır bu hasarı da önemsiz müşterek ısı uygulayarak kaymakamlık yapmadığı durumuna arka döndürebiliyoruz.”

Küresel ısınmaya nazarıitibar çekici proje
Tuzla Kampüsü Anadolu Lisesi öğrencilerinden Berke Çiçek ve Alper Çamlı, hikmet dalında geliştirdikleri Antarktika Atmosferinde UV Işığının Ozon Konsantrasyonu Üzerindeki Etkisinin Ölçülmesi projesini TEKNOFEST Kutup Araştırmaları Sergisi'nde sunuyor. Öğrenciler bire müşterek sürede TÜBİTAK Kutup Araştırmaları Proje Yarışması fiziksel ulum dalında kazanılmış olduğu ikincilik ödülünü de TEKNOFEST 2021'de alacak. Berke Çiçek plan ile hava değişikliklerine nazarıitibar tefriş etmek düşüncesince çalıştıklarını söyleyerek, “Amacımız müşterilerini polar hava değişikliğini açıklamak ve bilgilendirmek. Antarktika atmosferinde ehemmiyetli seviyede müşterek zayıflama yalan konusu. Bu zayıflama yüzünden dünyaya mevrut UV miktarı artıyor. Ozon zayıflaması yüzünden dünyaya normalde girmeyen UV C'nin duhul miktarı artıyor. Bunlarda ten kanseri neredeyse sorunlara etken olabiliyor. Biz de müşterilerini bu mevzuda bilgilendirmeye çalıştığımız müşterek plan ortaya çıkardık. Tasarladığımız cihazımızla bu ışınları ölçebiliyoruz. Verileri toplayıp müşterek yıllık müşterek çizge yapacağız. Bu grafikle bu arada müşterilerini iklimin kesinlikle değiştiğine ilişkin verilerle bilgilendirmiş olacağız” dedi.

İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Çerkezköy Kampüsü Anadolu Lisesi ve Sakarya Kampüsü Kodlama ve Robotik alanındaki projeleri ile yarışırken Kolejin Adıyaman, Ordu ve Antalya Kampüsleri de bilim bilimleri dalında geliştirdiği planlar ile erekçi adına yarışıyorlar.

“Bilgi çağını bilimi şimdi ileriye atmak düşüncesince uğraş fail müşterek kurumuz”
TEKNOFEST'te öğrencileri görüşme fail İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Kurucu Temsilcisi Serhat Özeren, TEKNOFEST'TE toprak almaktan iri mevki ve alım çalım duyduklarını dile getirerek, “Geleceğin teknolojilerini, hem üreticilerden uygulayım bilimi geliştiricilerden hem de evlatlarımızın gençlerimizin icra ettikleri uygulamalarla bu ortamda kullanmak ve bunları deneyimlemek aşırı önemli. Öğrencilerin, evren nereye gidiyor, Türkiye'nin nerede bulunduğunu anlamaları düşüncesince bu ortamda olması aşırı kıymetli. Bütün okullarımızla TEKNOFEST'TE olmaktan öğrencilerimizin başarılarını burada sergilemekten mutluyuz. Biz bilgelik çağını bilimi şimdi ileriye atmak düşüncesince uğraş fail müşterek okuluz. İstanbul Teknik Üniversitesinin bizlere kazandırdığı değerlerle bunu şimdi doğacak müşterek noktaya taşıyacağız” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler