USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Dinozorların Dönemini, Bir Başka Yok Oluş Başlatmış!

Bir göktaşı Dünya'ya çarptı ve dinozorlar namevcut oldu... Bu bildiğimiz gerçek... Bir de yenisi ortaya çıktı.

Dinozorların Dönemini, Bir Başka Yok Oluş Başlatmış!
04-11-2021 12:59

Bir göktaşı Dünya'ya çarptı ve dinozorlar namevcut oldu... Bu bildiğimiz gerçek... Bir de yenisi ortaya çıktı. Bilim insanlarının araştırmasına göre, kestirmece 233 milyon sene evvela yaşanmış bulunan devasa volkanik patlamalar, bildik dört ayakları namevcut etti ve dinozorların Dünya'ya hükmetmesine sefer açtı.

Yeni müşterek araştırma, dinozorların yükselişinin 230 milyon yıldan elan etraflıca müşterek müddet evvela şişman volkanik patlamalar ve 'mega musonlar' çeşidinden yönlendirildiğini tez ediyor.

Bilim müşterilerini bu vakaya Carnian Pluvial Episode (Karniyen Yağış Olayı yada Karniyen Yağış Bölümü) diyor.

Birmingham Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, Kuzey Çin'deki Jiyuan Havzası'nda mevcut müşterek gölde toprak meydan çökelti ve müstehase nebat kayıtlarını incelediler.

Kayıtlardaki, volkanizma darbelerini düşündüren kimyevi izler, CPE'yi meydana getiren çevresel değişimlerle ilişkiliydi.

CPE, 234 milyon ila 232 milyon sene önce, geç Triyas döneminde, Dünya kıtalarının müşterek araya toplandığı kıtasal sürüklenmeden evvela meydana mevrut global müşterek krizdi.

Sera gazlarının salınımının illet bulunduğu global susama ve nemdeki artışların yanı esna sıkı yağışların 'mega musonlarından' oluşuyordu.

Araştırmacılar, o zamanın yaşanmış bulunan şişman volkanik patlamaların, global iklimde anide değişikliklerin ve nebat ile efsanevi hayatının kitlesel namevcut oluşlarının yaşandığı müşterek proses bulunduğunu belirtiyorlar, fakat dinozorların dominant enva biçimine gelmesinin de yöntemini açtığını söylüyorlar.

CPE ayrımsız zamanda, dinozorlar geliştiğinde manzaraya bilgili bulunan mahrut haiz ekecek bitkileri grubu bulunan çağdaş kozalaklı ağaçların kurulmasıyla ayrımsız vakte emsal geldi.

Yeni çalışma, Birmingham Üniversitesi Coğrafya, Yer ve Çevre Bilimleri Okulu'nda müderris bulunan Jason Hilton çeşidinden yönetildi.

"CPE esnasında ortamlar elan buğulanmış oldu,  göller elan sıkı ve elan şişman bir duruma geldi, bu şartlar sulak meydan ve su türlerini destekledi" dedi.

CPE'den sonradan iklimler ve ortamlar, elan mobilyasız ortamlara uyarlanmış oldu. Karasal türleri yeğleme fail elan mobilyasız koşullara arka döndü.

"CPE'den sonradan meydana mevrut global kendisine elan mobilyasız koşullardan yararlanan gruplar bulunan dinozorlar ve çağdaş kozalaklı ağaçlarla beraberce şartlar değiştikçe, CPE esnasında ve ondan sonra nebat ve efsanevi türlerinde yayılmış müşterek değiş ve artma görüyoruz."

CPE, dinozorlara kâr sağlamanın yanı sıra, berri ekosistemlerin ve eğrelti otları, timsahlar, kaplumbağalar, haşerat ve geçmiş memeliler engelleme edinmek kıl payı efsanevi ve nebat hayatının evrimine de asistan oldu.

Profesör Hilton Mail Online'a verdiği demeçte, CPE'nin varlığı elhak bilinmesine rağmen, bu acemi yazı CPR'nin devasa ölçekli volkanizma çeşidinden yönlendirildiğini, dört ayrı parçaya ayrıldığını ve dü milyon salname müşterek süreye yayıldığını 'inandırıcı müşterek halde gösteriyor'.

"Her volkanizma nabzına karbon döngüsündeki şişman ölçekli bozulmalar ve global hava ve ortamlardaki tebeddülat zevcelik etti" dedi.

Araştırma ekibi, Kuzey Çin'in Jiyuan Havzası'ndaki ZJ-1 sondalama kuyusundan berri tortulları araştırdı.

SÜPER KITA PANGEA

Uranyum-kurşun zirkon tarihleme ve efdal çözünürlüğünde bulunan kemostratigrafi - tortul kayaç içerisindeki kimyevi varyasyonları yakalamak düşüncesince müşterek beceri - ve başkaca palinolojik verileri (polen ve sporlar kabil parçacıkların incelenmesi) kullandılar.

Jiyuan Havzası'ndaki berri şartlar ile ayrımsız sürede Kuzey Amerika'daki şişman ölçekli volkanik etkinlik ortada müşterek korelasyon buldular.

Bu volkanik aktivitenin en muhtemel kaynağı, o vakitler 'süper kıta' Pangea'nın batısında mevcut Kuzey Amerika'daki Wrangellia şişman magmasal eyaletindeki şişman patlamalardı.

Sonuçlar, herhangi müşterek birisi atmosfere koskoca karbon dioksit (CO2) salınımları ile münasebetli - patlamalar düşüncesince müşterek ara bulucu  olarak beğenilen cıva konsantrasyonu verilerine isnaden - fasıl süresince dört değişik volkanizma vakası bulunduğunu göstermektedir.

Profesör Hilton, "Çalıştığımız sondalama çekirdeğinde, çevresel değişimin kanıtı kendisine kimyasını ve mikrofosillerini araştırmak düşüncesince kayadan kalıp aldık" dedi.

Her volkanizma darbesi, karbon döngüsündeki müşterek değişiklikle işaretlenir ve herhangi müşterek birisi toksik mızrap cıva konsantrasyonunda müşterek zirveye sahiptir.

'Cıva volkanizma kaynaklıdır ve sonuncu kendisine aracısız atmosferden gölde birikmiştir yahut çevredeki topraklardan göle yıkanmıştır.

'Mikrofosiller, gölde ve etrafında canlı bitkilerin ürettiği çiçek tozu ve sporların yanı esna süresince canlı alglerden mevrut kistleri içerir.'

Mikrofosiller, volkanizmanın herhangi müşterek nabzının floradaki değişikliklerle, başta de eğrelti otları engelleme sulak meydan bitkilerinden su yosunu ve sporlarda artma ve kozalaklı ağaçlar kabil elan mobilyasız şartlarda canlı bitkilerden mevrut polenlerde eksilme ile işaretlendiğini ortaya çıkardı.

Profesör Hilton, "Mikrofosiller bizlere bitkilerin ve alglerin yaşamış bulunduğu şartlar üzerine giderek mütebeddil dört dörtlük bilgiler veriyor" dedi.

66 MİLYON YIL ÖNCE DİNOZORLAR NASIL TÜKENDİ

Dinozorlar, ansızın soyu tükenmeden önce, kestirmece 66 milyon sene evvela Dünya'ya hükmetti ve hâkim oldu.

Kretase-Tersiyer namevcut düzenek vakası bu kitlesel namevcut oluşa sunulan isimdir.

Uzun seneler süresince mütebeddil iklimin devasa sürüngenlerin gıda zincirini namevcut ettiğine inanılıyordu.

1980'lerde paleontologlar müşterek iridyum tabakası keşfettiler.

Bu, Dünya'da bulunmaz mevcut fakat uzayda aşkın şişman miktarlarda mevcut müşterek elementtir.

Bu tarihlendirildiğinde, yeterli kendisine dinozorların müstehase kayıtlarından kaybolduğu vakte emsal geliyordu.

On sene sonra, bilgi adamları, Meksika'nın Yucatán Yarımadası'nın ucunda, bahis konusu devre tarihlenen devasa Chicxulub Kraterini ortaya çıkardılar.

Bilimsel düşünüm donanması demincek bu dü faktörün irtibatlı bulunduğunu ve herhangi müşterek ikisinin de belli Dünya'ya sakıt devasa müşterek asteroitten kaynaklandığını söylüyor.

Öngörülen ebat ve dövme hızı ile çarpışma, koskoca müşterek beklenmeyen dalgasına illet olacak ve belli sismik aktiviteyi tetikleyecekti.

Serpinti, belli kâffesi gezegeni şamil ve dinozorların yaşamda kalmasını olanaksız kılan kül tüyleri oluşturacaktı.

Diğer hayvan bilimi ve nebat türleri, nesiller ortada yaşamda kalmalarına müsaade verici elan endamsız müşterek devir aralığına sahipti.

Ünlü hayvanların ölümüne neyin etmen olduğuna müteallik ayrıksı teoriler de var.

İlk teorilerden biri, ıvır zıvır memelilerin dinozor yumurtaları yemesiydi ve müşterek diğeri, ağılı anjiyospermlerin (çiçekli bitkiler) onları öldürdüğünü öne sürüyordu.

Hidrolojik döngünün şişman müşterek yoğunlaşmasını tetikleyen, mega musonların yanı esna göl asitlenmesine ve ötrofikasyona illet bulunan atmosfere koskoca oranda karbondioksit (CO2) salınımı oldu.

Ötrofikasyon, fotosentez düşüncesince müstelzim kalan CO² seviyeleri dolayısıyla baş döndürücü su yosunu büyüme göstermesine sefer açan baş döndürücü zenginleştirilmiş sulardır.

Genel olarak, mega musonlardan mevrut kalan yağış, nehirler yahut okyanuslardan artma göllere yahut bataklıklara dönüşen akaçlama havzalarının yayılmış müşterek halde genişlemesine illet oldu.

Çalışmaya engelleme sıfır Birmingham Üniversitesi'nden paleobiyolog Dr Emma Dunne, "Bu oranla etraflıca mütemadi volkanik etkinlik ve çevresel değişim, karadaki hayvan bilimi düşüncesince ehemmiyetli neticeler doğurabilirdi" dedi.

"Şu anda, dinozorlar elan acemi çeşitlenmeye başlamışlardı ve bu fenomen olmasaydı, önümüzdeki 150 milyon sene süresince göreceğimiz ekolojik hakimiyetlerine katiyen ulaşamayacaklardı."

Dinozorlar, 66 milyon sene evvela özlük kitlesel namevcut oluşlarına denli hem karada, hem denizde, hem de havada egemendi.

Yeni çalışma, Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı'nda yayınlandı.

Dinozorların Dönemini, Bir Başka Yok Oluş Başlatmış!

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler