USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Denizdeki silahlar yerel namlularla keskinleşecek

Silah sistemlerinin en nazik bileşenlerinden namlu üretiminde Türk savunma sanayisinin sonuç çağda yakaladığı başarılara birlikte yenisi ekleniyor.

Denizdeki silahlar yerel namlularla keskinleşecek
14-07-2022 13:03
Ankara

Urban Savunma Genel Müdürü Fazıl Hızal, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, 2020 senesinde tabanca sistemleri ve tabanca teknolojilerine müteveccih çalışmalarda mevcut olmak az daha hâlâ önceki domestik adına geliştirdikleri teknolojiler ile öz kaynakları ve Türk mühendisleriyle faaliyete başladıklarını söyledi. Hızal, sabık müddette tabanca istihsal ve NATO düzenlilik izinlerini de aldıklarını dile getirdi.

Bu kapsamda namlu ve silahın tamamını (tam atım tabanca sistemi) ürettiklerini özetleyen Hızal, alışılmış barutlu tabanca sistemleri yanı sıra yönlendirilmiş erke silahları bulunan elektromanyetik ferde ve melez tabanca sistemleri geliştirmeye bitmeme ettiklerini dile getirdi.

Son devirde dizayn ve üretiminde ithalata basıcı bulunan mutedil ve iri kalibre namluların ömrünün ve performansının artırılmasına odaklandıklarını tabir fail Hızal, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda seramik halita namlu üretimi üstünde duruyoruz. 12,7'den 155 milim kalibreye denli hepsi mutedil ve iri kalibre namluları seramik halita üretebiliyoruz. Bu, şu anda geçer konvansiyonel namlulardan baş döndürücü hâlâ ucuza, baş döndürücü hâlâ levent boylu ömürlü ve atış performansı erdemli ortak namlu eyitmek oluyor. Firmamızda ve çalıştığımız kasıntı ve kurumlar ile yaptığımız testlerde 1000'li adetli atışlarda namlularda rastgele ortak yıpranma veya aşındırma görülmedi. Deniz Kuvvetleri ve Makine ve Kimya Endüstrisi AŞ (MKE AŞ) ile testle bitmeme ediyoruz."

Tersaneler Genel Müdürlüğü ile izlemsel iş birliği

Deniz Kuvvetleri Tersaneler Genel Müdürlüğü ile izlemsel teşrikimesai anlaşması yaptıklarını dile getiren Hızal, bu doğrultuda Deniz Kuvvetlerinin kullanmakta bulunduğu namluların seramik alaşımlarla modernizasyonu yönünde başlattıkları çalışmanın kısaca 2 senedir sürdüğü bilgisini verdi. Hızal, başkaca 2 ülkeyle de namlu ve tabanca üretimine müteveccih görüşmeler yürüttüklerini bildirdi.

Namlu imalatıyla ilgilendiren nice toy teknolojiyi zat ürettikleri makinalarla uyguladıklarına ayraç fail Hızal, şöyleki konuştu:

"Klasik namlu üretiminde ilkin ağırbaşlı ve iri kalibre namlular dövme, ezme, ilgisiz çekme, talaşlı imalat kabil çalışmalarla üretilir. Bunlar ağırbaşlı ortak altyapıya, asıl otomobil parkı ile imalat sürelerine ve maliyetlere yanıt gelir. Biz elektrokardiyografi aşınım teknolojisini kullanarak yiv-setleri ve refrakter malzemelerle namlunun polat yapısını seramik halita biçimine getirerek namluyu baş döndürücü hâlâ dayanıklı, baş döndürücü hâlâ aceleci ve ucuza yapabiliyoruz. Bunları ağız ağıza zat öz kaynaklarımız ile domestik imkanlarla, Türk mühendisler ile yapıyoruz. Herhangi ortak uygulayım bilimi ithalatı ve bilakis mühendislik kullanmıyoruz. Dolayısıyla gayrimenkul dışına ortak bağımlılığımız yok. Mevcut ortak namlunun aynısının üretimi yahut zat tasarladığımız ortak namlunun üretimi bizim düşüncesince muhtemel oluyor."

Namluların tasarımı, tasarımı gayrimenkul dışı kökenli bulunduğu düşüncesince balistik, imalat, materyal adına makinanın stabil ağzından çeliğe denli eskiden dış alım bağımlılığı bulunduğunu dile getiren Hızal, şu ifadeleri kullandı:

"MKE AŞ ve bazısı domestik üreticiler bu çelikleri ferah ferah Türkiye'de üretiyorlar. Biz de bunları işleyebilecek teknolojilere sahibiz. Bizim kabil toy teknolojilerle namlu üreten ayrıksı kurumlar da var. Silahın en baş döndürücü mütebeddil ve en değerli parçalarından bir tanesi namlu. Namluyu başarım adına değiştirdiğinizde silahı da ihya şansınız oluyor. Daha aceleci mermiler, hâlâ erdemli enerjili cephaneler kullanabiliyorsunuz. Bir ahir evrede ise bu gelişmeler geliştirmekte olduğumuz hibrit, elektromanyetik silahların platformlarda hâlâ aceleci yaşama geçmesini sağlayacak. O konulardaki çalışmalarımız da bitmeme ediyor ancak şu anda aceleci gereksinimler bu yönde bulunduğu düşüncesince bu konudaki ürünlerimizi sunduk."

En az 2 büküm hâlâ levent boylu ömürlü namlular

Kaplama adına algılansa da seramik alaşımla polat yahut öteki metallere refrakter malzemeleri husus yapısı adına bağladıklarını özetleyen Hızal, nedeniyle malzemenin alışılagelen polat biçimine layıkıyla korozyon, aşınma, termik dayanımı açısından baş döndürücü erdemli başarım gösterdiğini söyledi. Hızal, bu iş makul maliyetlerle yapıldığında krom ve benzer alışılmış kaplamalara ehil örneklerine layıkıyla 2 büküm hâlâ levent boylu ömürlü namlular elde edilebildiğini, bunun sahada iri yarar sağladığını belirtti.

Fazıl Hızal, "Deniz Kuvvetlerinde 2 yılı aşkındır imtihan edilen seramik halita namlularımız var. Bunların aşındırma dayanımları görüldükten sonraları Deniz Kuvvetleriyle çalışmalarımıza başladık. Bu sayede malzemenin bakımı ucuzlayıp kolaylaşacak, operasyonel adına ömrü artacak ve gayrimenkul dışından kabul eylemek durumunda kalacağımız ortak malzemeyi Türkiye'de makul fiyatla gerçekleştirme etmiş olacağız." dedi.

Barutlu sistemlerin seramik halita namlularının Deniz Kuvvetlerindeki testlerinin bu sene tamamlanacağını bildiren Hızal, "2023'ten önceki yahut 2023 başlangıcında Deniz Kuvvetlerinin namlularını sahada görüyor olacağız. Bu namluları imtihan eylemek düşüncesince oluşturduğumuz mekanizmaları da 2 gayrimenkul ile görüşüyoruz. 2023'te bu devletlere dış satım yapmayı planlıyoruz." diyerek konuştu.



SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler