USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

DENEYAP Türkiye Teknoloji Atölyeleri düşüncesince 42 ilde imtihan yapıldı

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal, "DENEYAP Teknoloji Atölyeleri'nde maruz plan ihya odaklı eğitimler sayesinde, üretken, günah sahibi olma bilinci edinmiş, bilgelik ve uygulayım bilimi projeleri üreten çoluk çocuk yetişiyor." dedi.

DENEYAP Türkiye Teknoloji Atölyeleri düşüncesince 42 ilde imtihan yapıldı
02-10-2022 13:59
Ankara

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, DENEYAP Teknoloji Atölyeleri'nde sunulan plan ihya odaklı eğitimler sayesinde, ilim ve uygulayım bilimi dalında farkındalık yaratan, AR-GE becerileri gelişmiş, komplike problemleri bozma becerisi, sansasyonel iletişim, önderlik becerileri yüksek, üretken, hata sahibi olma bilinci edinmiş, ilim ve uygulayım bilimi projeleri üreten çoluk çocuk yetiştiğini tabir etti.

TÜBİTAK'tan meydana getirilen kayıtlı açıklamaya göre, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK ile Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı iş birliğiyle başlatılan DENEYAP Türkiye Teknoloji Atölyeleri düşüncesince 42 ilde 50 işlik düşüncesince imtihan yapıldı, sınava 17 bin 959 mektepli katıldı.

İkinci adım sınavı, Adana, Ankara, Antalya, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Hakkari, İzmir, Konya, Manisa, Muğla, Trabzon, Amasya, Artvin, Ardahan, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bitlis, Bolu, Burdur, Çankırı, Düzce, Gümüşhane, Iğdır, İstanbul, Kahramanmaraş, Karabük, Kırklareli, Kırşehir, Mersin, Muş, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Siirt, Sinop, Şanlıurfa, Tunceli, Uşak, Yalova, Zonguldak'ta gerçekleştirildi.

Sınava 11 bin 814 ortaokul, 6 bin 145 ortaöğretim seviyesinde mektepli katıldı. Sınav hemen sonra 4 bin 450'si ortaokul, 2 bin 353'ü ortaöğretim edinmek kıl payı toplamda 6 bin 803 mektepli bildirme edilecek.

Uygulama imtihanı düşüncesince öğrencilerden, Türkiye'nin erdemli uygulayım bilimi ürünlerinin ihracatını meydana getirecek mekân dostu elektrikli ağırlık gemisi tasarlamaları ve fariza şekilde doğrusal müşterek rota seyrederek ağırlık taşımaları istendi.

Öğrencilerin dizayn ve lokma tatlısı becerileri, geminin sağlamlığı, yüke dayanıklılığı ve parkuru itmam becerisi ölçüldü.

TÜBİTAK Başkanı Mandal öğrencileri bekâr bırakmadı

Eskişehir ve Bilecik'teki sınavlara TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da katıldı.

Sınav evveliyat ve hemen sonra öğrencilerle yakından ilgilenen Mandal, öğrencilerin aileleriyle lakırtı etti.

Bilimin ve değişen teknolojinin doğacak süreçte insanoğlu yaşamında hâlâ çalışan olabileceği düşünüldüğünde, ilmî ve teknolojik bölgelerde hâlâ doğurucu ve müteşebbis efrat esermek yerine bu projenin enikonu kıymetli bulunduğunu vurgulayan Mandal, şunları kaydetti:

"DENEYAP Teknoloji Atölyeleri'nde sunulan plan ihya odaklı eğitimler yardımıyla ilim ve uygulayım bilimi dalında farkındalık yaratan, AR-GE becerileri gelişmiş, gündeş teknolojilerle er devirde karşılaşmış, grup emek harcaması tecrübesi kazanmış, yaratıcı, yenilikçi düşünce, tenkidî düşünme, komplike problemleri bozma becerisi, sansasyonel iletişim, önderlik becerileri yüksek, üretken, hata sahibi olma bilinci edinmiş, ilim ve uygulayım bilimi projeleri üreten çoluk çocuk yetişiyor."

Mandal, geleceğin ilim insanları, araştırmacıları ve girişimcileri olabilecek gençlerin ülkenin gelişmesinde, ileriye gitmesinde ve "Milli Teknoloji Hamlesi"nin gerçekleşmesinde gösteriş alacaklarını belirtti.

4 yılda 3 fazda mektepli alımı yapıldı

DENEYAP Teknoloji Atölyeleri'ne 1. fazda 5 Mayıs 2019'da gerçekleşen imtihan ile 12 ilde mektepli alımı yapıldı, 5 bin 509 mektepli sınava çağırma edildi.

Ortaokul düzeyinde öğrencilerden kendilerine sunulan malzemelerden en uzağa revan anahtar tasarımı, ortaöğretim öğrencilerinden en aceleci revan anahtar dizaynı yapmaları istendi. Her ilde sıralamaya giren 100'ü ortaokul, 60'ı ortaöğretim edinmek kıl payı toplanmış 160 mektepli atölyelere bildirme edildi.

2. fazda 18 ilde 15-16 Ağustos 2020'de sınavla mektepli alımı gerçekleşti. 9 bin 549 mektepli sınava çağırma edildi. Öğrencilerden depreme dayanabilen çatı tasarlamaları istendi. Toplam 2 bin 880 mektepli atölyelere alındı.

3. fazda 27 ilde 12-13 Şubat 2022'de mektepli alımı yapıldı. 11 bin 526 mektepli sınava çağırma edildi. Öğrencilerden yel enerjisiyle canlılık üretmeleri istendi. Toplam 4 bin 380 mektepli atölyelere bildirme edildi.

DENEYAP Teknoloji Atölyeleri ile ortaokulda 5. ve 6. dershane öğrencileri ve lisede ise hazırlık, 9. ve 10. dershane öğrencileri edep bilimi bilimi alıyor.

Atölyelerde öğrencilere 3 sene süresince parasız şekilde tasarım, üretim, elektronik programlama ve nesnelerin interneti, yazılım teknolojileri, müterakki robotik, gereç bilimi ve nanoteknoloji, siber güvenlik, erke teknolojileri, sentetik zeka, havacılık ve gök ve taşınabilir yürütüm edinmek kıl payı 11 değişik başlıkta edep bilimi bilimi verilmesi planlanıyor.

Ayrıca, öğrencilerin girişimcilik, kreatif ve tenkidî düşünme, komplike problemleri çözme, sansasyonel haberleşme ve grup emek harcaması kıl payı becerilerinin geliştirilmesi de hedefleniyor.

Her müşterek eğitimde gençlere alandaki gündeş bilgelik ve teknolojiler sunuluyor. Öğrenciler bu teknolojileri yürütüm örnekleriyle öğreniyor ve değme derse has muhtelif planlar geliştiriyor, en gündeş dar denetleyici bulunan Deneyap Kart'ı kullanıyor.

Öğrencilerin 2 kademeli sınavda kıymetli olması gerekiyor

DENEYAP Türkiye projesinde mektepli edinmek talip gençlerin kayıtlı ve yürütüm imtihanı edinmek kıl payı 2 kademeli sınavda muvaffakiyet olmaları gerekiyor.

Yazılı sınavda öğrencilere 21. çağ becerilerini ölçen fen, matematik, algoritma ve umumi ekin sorularından oluşan müşterek İmtihan uygulanıyor.

DENEYAP Türkiye Projesi kapsamında kayıtlı imtihan soruları, dalında bilirkişi akademisyenler ve öğretmenler kabilinden hazırlanıyor. "Öğrenci Seçme Sınavı"nın evvel evresi bulunan kayıtlı imtihanı başarıyla sabık öğrenciler yürütüm sınavına girmeye adalet kazanıyor.

Uygulama sınavında, öğrencilerden, kendilerine sunulan ana konu doğrultusunda ibdai fikirlerini ortaya çıkaran, beceri bilgilerini kullanabilecekleri müşterek plan dizaynı yapmaları bekleniyor.

Öğrenciler plan etme süresi tamamlandığında geliştirdikleri projeyi ilişik yargıcılar kurulu üyelerine tamlanan müddette sunuyor. Sunum esnasında, öğrencilerin projeleri değerlendirilirken iş çözme, ibdai düşünme, kreatif ve yenilikçi hal üretme, kendini tabir edebilme kıl payı becerileri dikkate alarak yorum yapılıyor. Değerlendirmeler kararında ise öğrenime adalet kazananlar düşüncesince sonuncu son açıklanıyor.

Atölyelerde değme müşterek sınıfta 2 eğitmen fariza yapıyor. Eğitmen şekilde belirlenenler TÜBİTAK kabilinden hazırlanmakta bulunan beceri ve eğitimsel zımni eğitimleri başarıyla tamamladıktan sonradan DENEYAP Türkiye Projesi kapsamında eğitmenlik hazırlamaya başlıyor.

Öğrenciler, 24 ay boyunca, değme derste plan geliştiriyor ve başkaca 12 ay süresince mentorluk yardımı ile AR-GE becerilerini kullanabilecekleri millî ve arsıulusal planlar geliştirerek yarışmalara katılıyorlar. 36 ay devam eden eğitimler parasız veriliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler