USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Dedenin şambali tezgahı 'mühendis kız torun'a emanet

İzmir'in Seferihisar ilçesinde, dedesinden öğrendiği tarifle tescilli şambali üretimine süregelen orman mühendisi Sevi Ulus Şenüstek, Türkiye'nin nice dalında ağızları tatlandırıyor.

Dedenin şambali tezgahı 'mühendis kız torun'a emanet
12-11-2021 14:54
İzmir

Seferihisar'da canlı şambali ustası Erol Ulus, 1960'lı senelerde bakır sini ile başladığı mesleğini ortak süre sonraları üç tekerli bisiklete taşıdı.

Seferihisar'ın gün kokan sokaklarında, cıvıl cıvıl pazarlarında, yaka kenarında "şam tatlı" ve "şam talihli gine ballandı" sanarak bağırarak evine aş götürücü Erol ustanın yağız fırında pişen tatlısının ünü, giderek kaymakamlık sınırlarını aştı.

Erol eli uz tatlı satmaya bitmeme ederken 2010'da o fasıl 19 yaşlarında bulunan kız torunu Sevi, dedesinin beraberinde şakirt şekilde çalışmaya başladı. Torun Sevi, ortak süre sonraları dedesinin hususi şambali tarifini öğrendi.

Boş zamanlarında büyükbabası ile tatlı hazırlamaya ve satmaya bitmeme fail Sevi, 8 sene evvela Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Bölümünden yetkilendirilmiş oldu.

Torununun şambaliye bulunan sevdasını gören dede, gayrisıhhi yüzyıllık tezgahını, bakır tepsisini, gezmen otomobilini ve en önemlisi tecrübesini torununa bırakıp kenara çekildi.

Dededen öğrendiği deneme ile üretime süregelen 31 yaşındaki Sevi Ulus Şenüstek, tezgahta başladığı şambali satışına dükkanı da ekledi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) evveliyat 2019'da kestirmece 3 metrekarelik ortak iş durumunda adanmış karşıcı Şenüstek, müstevli zımnında işler durunca tatlıyı genel ağ üstünden pazarlamaya başladı.

Yaptığı lansman faaliyetleri ve içimli ürünleriyle çelimsiz müddette adını duyuran Şenüstek; Iğdır'dan Antalya'ya, İstanbul'dan Artvin'e, Adana'dan Düzce'ye Türkiye'nin gelişigüzel noktasına şambali gönderiyor.

Yaklaşık 6 ay evvela ana bulunan Şenüstek, ağababa mirası tarifle şambali üretmeye bitmeme ediyor.

Dükkanın uğrunda durup devir zamane ordan da şambali satışı meydana getirilen ağababa yadigarı gezmen makine da yıllara alan okuyor.

Seferihisar'da "Tatlıcı Sevi Usta" sanarak anılan Şenüstek, AA muhabirine, üniversiteyi bitirdikten sonraları imgesel bulunan şambali üretmeye değişmeyen verdiğini söyledi.

"Dedem tatlıyı adeta dünyadan koparak yapıyordu, asıl yoğurmasından adanmış etabına kadar. Ben de hakeza seveceğim ortak işi gerçekleştirmek istedim," diyen Şenüstek, tatlıcı olma kararını verdiği hatıra ise şu şekilde anlattı:

"Bir güneş babamın yanına İstanbul'dan bazıları geldi. Dedemi bulamadıklarını, tezgahın nerede bulunduğunu sordu. Ben de o an düşündüm. Eğer bu derece aranan ortak tatlıysa bizim bunu bitmeme ettirmemiz lazım. Sonrasında dedemi gördüm ve koşarak yanına gittim. 'Ben bu tatlıyı bellemek istiyorum' dedim. Ertesi güneş nısfınnehar saatinde dedemin beraberinde önlüğü giyip müheyya bulundum. İlk güneş çabucak izledim. İkinci güneş fıstık dizdim, üçüncü güneş fırına götürdüm. Yaklaşık 8 ay sonraları ise dedemin izniyle hamura dokundum ve asıl yaptım."

Hem dededen bununla beraber müşteriden diploma aldı

Bir süre sonraları hamurdan şerbete derece gelişigüzel evresini özlük yapar duruma geldiğini tamlayan Şenüstek, evvel icra ettiği tepsiyi dedesinin satışa çıkardığını anlatım etti.

Tepsinin tün ezanı eve yersiz geldiğini dile getiren Şenüstek, "Tepsiyi yersiz görür görmez baş döndürücü sevindim. Demek ki benim tatlım da ergin ve satılmış. Dedem de yiyenler ortak ayırt görmediğini ve beğendiğini söyledi. Böylece hem dedemden bununla beraber müşterinden evvel onayı almıştım." dedi.

Dedesinin esenlik sorunları zımnında hariç çıkamadığını aktaran Şenüstek, buna karşın namına desteğini sürdürdüğünü aktardı.

Tatlı tezgahının esasen tek ayrılmadığını özetleyen Şenüstek, şu şekilde konuştu:

"Beni tezgahta gören kavim kardaş 'Sen okumadın mı' sanarak soruyordu. Ben de mühendis olduğumu söylüyorum. Neden bu işi yapıyorsun sanarak soruyorlar. Benim gayem bu lezzeti sürdürmek. Sadece mülk düzeltmek değil, tinsel boyutu da var. İlk seyyara çıktığımızda yemeden evvela 'Erol eli uz derece kimesne yapamaz' diyenlere halen şambali satıyoruz. Salgından çevre ortak süre seyyara çıkamadık. Bu süreçte genel ağ üstünden adanmış hazırlamaya başladık. Türkiye'nin gelişigüzel noktasına gönderiyoruz. Dedemden tatlının beraberinde sattığı dondurmanın da tarifini aldım. Bu sene dondurma üretmeye başladık. Tamamen katıksız ürünleri kullanarak. İlçenin mandalinasından da dondurma istihsal etmek düşüncesince yola çıktık ve başardık. Hedefim ortak güneş bu dükkanın uğrunda metrelerce pöçük görmek. Bunun da baş döndürücü çelimsiz vakitte olacağına inancım tam."

İstanbul'dan bayi gelişmek düşüncesince talepte bulunanların bulunduğunu özetleyen Şenüstek, bu yönde ayrıksı kentlerden menfaatlerini aradıklarını fakat onlara tatlının özlük ellerinden çıkması icap ettiğini dediğini aktardı.

Şambali kemirmek düşüncesince işletmeye mevrut Zafer Koşar, Şentürk'ten evvel şekilde gezmen tezgahta adanmış yaparken tatlı aldığını söyledi.

İzmir ile özdeşleşen ürünü baş döndürücü sevdiğini aktaran Koşar, "İmalattan satışa derece işin peşinde ortak kadının olması bizlere ayrı ortak emniyet veriyor. Çok temiz ve lezzetli. Çevreme de başvuru ediyorum." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler