USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Büyük teknoloji şirketleri konuşu ve siyasal güçlerini çabucak artırıyor

Doç. Dr. Faik Tanrıkulu, "Salgın sonrası evren çapında toplumsal iletişim araçları araçlarını kullanan 4,5 milyardan çok insanoğlu var. Bu evren nüfusunun kısaca yüzdelik 57'sine mukabele ediyor." dedi.

Büyük teknoloji şirketleri konuşu ve siyasal güçlerini çabucak artırıyor
19-02-2022 11:29
İstanbul

İstanbul Medipol Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faik Tanrıkulu, şişman teknoloji şirketlerinin eriştiği büyüklüğe dikkati çekerek, "Salgın sonrası evren çapında içtimai iletişim araçları araçlarını kullanan 4,5 milyardan müşterek tomar insanoğlu var. Bu evren nüfusunun kısaca yüzdelik 57'sine mukabele ediyor." dedi.

Kovid-19 salgını ile beraberce hayattaki dirimsel eşitsizliği derece derece şimdi da derinleşiyor. Uluslararası iane kuruluşu Oxfam'ın yayımladığı “Eşitsizlik Öldürür” isminde raporunda dünyanın en ensesi kalın 10 adı bulunan Elon Musk, Jeff Bezos, Bernard Arnault, Bill Gates, Larry Ellison, Larry Page, Sergey Brin, Mark Zuckerberg, Steve Ballmer ve Warren Buffet’in hep servetinin müstevli devrinde dü büküm artarak 1,5 trilyon doları aştığı kaydedildi.

Salgın devrinde serveti en baş döndürücü kalan insanlara bakılınca ise teknoloji işi ile uğraşan insanların ön plana çıkmış olduğu görülüyor. Bloomberg Billionaires Index'e mucibince Dünya Sağlık Örgütü'nün Kovid-19 pandemisi ilanının peşi sıra Nisan 2020'de 37,9 bilyon dolar elgün malı cemaat bulunan iş insanı Musk, Şubat 2022 bakımından servetini şişman oranda katlayarak 224 bilyon dolar servete nail halde bulunuyor.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Tanrıkulu, teknoloji devlerinin akıbet iptidai altı yılda değerlerinde patlama yaşadığını söyledi. "Salgın sonrası evren çapında içtimai iletişim araçları araçlarını kullanan 4,5 milyardan müşterek tomar insanoğlu var. Bu evren nüfusunun kısaca yüzdelik 57'sine mukabele ediyor. Sosyal medyanın kitlesi yayılmış ve ayrışık olsa da dünyanın en pop içtimai iletişim araçları platformlarının çoğunluğunu elden müşterek hapaz iştirak arama ediyor. Eskiden Facebook adına bildik teknoloji devi Meta, en yayılmış geçer iptidai platformdan dördüne sahip." niteleyerek konuştu.

"Dünyadaki e-ticaret platformları 5 yılda alacağı yolu 5 ay kabil çelimsiz müşterek müddette aldı"

E-ticaret platformlarına müstevli dönemindeki ilgiye uyanıklık çekici Tanrıkulu, hassaten müstevli devrinde internetten alım satım ve güven kartı kullanımının 2019’a mucibince dü büküm artma gösterdiğini belirtti. Aynı halde sayısal platformlar ve çokbilmiş telefonlardaki taşınabilir infaz kullanımının buna karşıt müstevli devrinde ehemmiyetli seviyede arttığını tamlayan Tanrıkulu, "Salgın devrinde fiziki alışverişin az şimdi eğleşme noktasına gelmesiyle e-ticaret platformları rekorlar kırdı. Dünyadaki e-ticaret platformları 5 yılda alacağı yolu 5 ay kabil çelimsiz müşterek müddette aldı." biçiminde konuştu.

Tarih süresince birtakımı teknolojik gelişmeler ülkeler çeşidinden istismar ara bulucu adına kullanıldığına ayraç fail Tanrıkulu, bugünün teknoloji şirketlerinin de insanoğlu hakları ihlâlleri ve budun ülkelerin politikalarına taraf ita kabil durumlarla huzur karşıya kalındığını vurguladı.

Tanrıkulu, ABD’de Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin iptidai altı geçim sahasından birinin şişman teknoloji platformlarına aranjman bildirmek bulunduğunun altını çizerek, "Ancak, muhtemel düzenlemenin yürürlüğe girmesi bedava gözükmemektedir. Teknoloji şirketleri buna rağmen ayrışık şekillerde savaş ediyor. Başta mevzuatın değişmesi yahut yasanında baştan düzenlemesi kabil mevzularda bu firmalar dalan ameliyat ehemmiyetli oranda mal harcıyor. Kaldı ki ABD’li senatör Kristen Gillibrand Amerikalıların data dulda ajansının tevlit çabası gayrimeskûn el altında semere vermediği görülüyor. Öyle ki 2018’de Google Amerika hükümetine dalan gerçekleştirmek düşüncesince 21,2 milyon dolar harcarken, Facebook 12,6 milyon dolar harcadı. Zira bu firmalar Washington'daki ide kuruluşlarına milyonlarca dolarlık kaynak sağlıyor. Her ne derece bu firmalar insanoğlu haklarını gözeten zatî verilerin korunması ve hüküm yahut küçüklere müteveccih akla yatkın sıfır içerikleri ön sıralara taşıması adalet ihlal onama edilse de bu mevzuda arsıulusal hususiyet gözetiminde boşluklardan faydalanmış olduğu görülüyor." değerlendirmesinde bulundu.

Teknoloji şirketlerinin düzenlemeyi desteklediklerini söyleseler de uygulamalarının değişik bulunduğunu özetleyen Tanrıkulu, Microsoft Başkanı Brad Smith'in bölüt belirgin müşterek halde beniz aşinalık sistemleri düşüncesince hükümete aranjman ika çağırısında olmasına rağmen, şimdi sonradan kişi eyaleti Washington'da beniz aşinalık düzenlemesine huzur savaş ettiğini anlattı.

"Karar vericiler, siyasiler ve maşer üstündeki tesirleri şirketlerden baş döndürücü hükümete benziyor"

Tanrıkulu, kuruluşların yaşamın nice dalında zatî yahut maşer düzeyinde şişman roller oynadığını belirterek, "Geçmişe nazaran tarihte bulunmadığı derece erler kendisince nice bilgiye sahipler. Karar vericiler, siyasiler ve maşer üstündeki tesirleri şirketlerden baş döndürücü hükümete benziyor. Brexit ve Amerika seçimlerinde Google ve Facebook’un kullandığı haberler, seçimlerin sonucunu değiştirmeye müteveccih etkilerinden elden birkaçı.

Benzer halde Twitter’in politik tümen kabil bulunan iktidarlara huzur yahut yöneticilere huzur bunama getirmesi yahut fikirleri engellemesi de kip gösterilebilir. Bilhassa demokratik adına seçme hükümetlere müteveccih bu kuruluşların manipülasyon yapması yahut sıkı denetim uygulamasına evren genelinde itirazlar yükseliyor. Bu sebeple budun ülkeler kuruluşların hasılatından çok, bu kuruluşların devletlerde seçme hükümetlere müteveccih meydana getirdiği kısıtlamalara yahut yönlendirmeleri istemiyor. Bu çerçevede global açıdan türel düzgü oluşmamasından istifa ediyorlar." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler