USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Bulutların üzerindeki bayır gelin böceği meraklılarını ağırlıyor

Kahramanmaraş'ta uğur böceklerinin muhaceret etmiş olduğu Çimen Dağı'nın 2 bin 260 rakımlı Uludaz Tepesi, doğaseverlerin ve fotoğrafçıların flaş rotası oldu.

Bulutların üzerindeki bayır gelin böceği meraklılarını ağırlıyor
04-07-2022 12:03
Kahramanmaraş

Kent merkezine 65 kilometre uzaklıkta bulutların üzerindeki Uludaz Tepesi'nde koloniler biçiminde yaşayan, renkleri ve yoğunluklarıyla dikkati çekici uğur böcekleri, Kahramanmaraş doğa turizmi düşüncesince ehemmiyetli birlikte öge durumuna geldi.

Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerince varlıklarının korunması düşüncesince emek vermek başlatılan uğur böceklerini görmeye baş döndürücü sayıda yerel ve ecnebi gezgin geliyor.

Zorlu birlikte yolculuğun arkası sıra böceklerin bulunmuş olduğu alana vasıl doğaseverler ve fotoğrafçılar, himaye dibine tahsil edilen ve ahali ortada "gelin böceği", “yedi benekli” yahut "uç uç böceği" adına da tanıdık uğur böceklerini fotoğraflıyor.

Doğaseverler ve fotoğrafçılar, başkaca tepede, güneş doğumu ve batımında oluşan endişe denizini çekebilmek düşüncesince de saatlerce bekliyor. Bir rubai foto düşüncesince dinlenme kampı kuran doğasever ve foto tutkunları geceyi alana andıran bölgelerde geçiriyor.

Kahramanmaraş Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği Başkanı Mehmet Fındık, AA muhabirine, yaz aylarının gelmesiyle uğur böceklerinin tepeye hicret ettiğini söyledi.

Böcekleri kıymetlendirmek ve görüntülemek düşüncesince Türkiye'nin nice yerinden doğasever ve fotoğrafçının alana geldiğini özetleyen Fındık, şu şekilde konuştu:

"Uğur böcekleri sömürge biçiminde yaşamış olduğu düşüncesince bura baş döndürücü seyrek bölgelerden. Ayrıca burada rakımından ötürü tün ezanı yahut sabah endişe denizi oluşuyor. Burası Kahramanmaraş'ın tanıtımı düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli birlikte nokta. Yaklaşık 14 senedir buraya geliyoruz. Fotoğrafçılar senenin 6'ncı ve 7'nci aylarında buraya geliyor zira uğur böcekleri derin adına bu zamanlarda yaşıyor. Aynı sürede şita sporları düşüncesince de dağcılık kulüpleri alana tırmanış yapıyor. Kahramanmaraş'a il dışından mevrut fotoğrafçılar ilkin bu alanı kıymetlendirmek istiyor. Çünkü bu yoğunlukta uğur böcekleri rastgele birlikte noktada bulunmadığı düşüncesince bu mevsimde alana derin istek oluyor."

"Yürüyüş yolu da uğur böcekleri de muhteşem"

Eşiyle uğur böceklerini görüntülemek düşüncesince İzmir'den mevrut hekim Ercan Öztürk de böceklerin tepede sömürge biçiminde yaşamasının biricik doğa vakalarından bulunduğunu belirtti.

Daha evvel nice yerde foto etkinliğine katıldığını fakat bu alana hususi birlikte ilgisinin bulunduğunu dile getiren Öztürk, şu şekilde bitmeme etti:

"Uğur böceklerinin rastgele devir burada toplandığını duyuyor, basından izliyorduk. Gözümüzle kıymetlendirmek istedik. Eşimle bu arada foto çekiyoruz. Şimdi de parlak birlikte batış var. Muhteşem birlikte duygu. İnsan aşağıdan çıkarken güç birlikte parkur kabil geliyor, minimum 3 kilometre üst çıkıyoruz fakat ona değiyor. Kesinlikle her insanın görmesi müstelzim birlikte yer, başvuru ederim. Bu arada foto çekerken uğur böceklerini ezmemeye çaba edelim."

Adana'dan mevrut Fadime Şener de uğur böceklerini baş döndürücü nikbet ettiğini, levent boylu zamandır alana doğmak istediğini anlatarak, "Çok dilek ettiğim birlikte vakaydı ve tek irtical geldim. Yürüyüş yolu da uğur böcekleri de muhteşem." ifadelerini kullandı.

"Bir doğa harikası"

İstanbul'dan mevrut Sevil Atabay da uğur böceklerinin ekosistem düşüncesince ehemmiyetli canlılardan bulunduğunu ve onlarca böceği birlikte arada görmenin mevki donör bulunduğunu söyledi.

Sosyal medyadan bölgedeki uğur böceklerini görür görmez gelmeye değişmeyen verdiğini dile getiren Atabay, "Bir doğa harikası. Bulutlar, dağlar, doğa, uğur böcekleri baş döndürücü güzel." dedi.

Ahmet Güneçıkan ise rastgele sene uğur böceklerini kıymetlendirmek düşüncesince tepeye çıktığını anlatarak, koloniler biçiminde canlı böceklerin baş döndürücü delici bulunduğunu kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler