USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Bu da robot eczane

Türkiye'de sadece 10 eczanede kullanımda bulunan Eczane Robot Sistemi, aceleci prosedür görmesiyle vatandaşların takdirini çekiyor. Sistematik etkin ve iş yükünü hafifleten dizge sebebiyle eczacılar, robotun ilaçları kendi kendine yerine verdiği esnada gayrı işlemlerini aceleci mü

Bu da robot eczane
10-12-2021 12:44
Kocaeli'nin Derince ilçesinde mevcut Serpil Eczanesi, “Eczane Robot Sistemi” ile çalışkanlık göstermeye başladı. Eczane personellerinin ilaçların kodunu girmesiyle devreye giren robot, seçilen ilaçları kutu boyutuna gereğince alıp kendi kendine yerine veriyor. Bu sayede de eczacılar öbür işlemlerini çabuk ortak halde yapabiliyor. Ayrıca kodlama nitelikleri yardımıyla akıbet istimal zamanı esbak ürünleri vermiyor. Stoklama dair ise 1130 cins ve 8000'e yaklaşan ilacı bulunduracak alanıyla eczacılara şen ortak dem aldırıyor. Robotu gören yurttaşlar ise işlemlerinin çabucak hallolmasından ötürü memnun.

“Robotların şahısların işlerini ellerinden alacağına değil kolaylaştıracağına inanıyorum”

Robotik sistemin işlerini aşırı kolaylaştırdığını vurgulayan eczacı Serpil Bülbül, “Robot sistemini civar kat diyar haricinde gördüm ve Türkiye'ye gelmesi aşırı beklenir değilmiş denli geldi bana. Bir görüntü denli geldi Türkiye'ye gelmesi. Sonrasında Türkiye'ye geldiğini görür görmez eczaneme ihdas etmek istedim. İlacı alıp ita işini şu anda robot yapıyor fakat eczacı biziz. Eczacı tanımı genel anlamda ilacı raftan alıp verici insan yerine anlaşılır. Ama akıllıca ilacı raftan alıp özgülemek düşüncesince katı ortak farmakoloji bilgisine gerekseme vardır. Hangisinin şeker, hangisinin potansiyel farkı ilacı bulunduğu denli tanıması gerekir.

Bu robotla işin bu bölümü az buçuk otomasyona bağlılık oluyor. İlacı ebatlarına gereğince tasarlıyor ve veriyor. Robot sisteminin gelmesiyle ait insanoğlu genel anlamda işlerinin elinden alınacağını düşünür. Ben banko buna katılmıyorum. Ben ortak eczacı yerine robot sistemiyle işimi kolaylaştırırsam kendimi okuyarak, geliştirerek, bilime, sanata, teknolojiye vererek henüz enerjik ve yaratıcı olacağıma inanıyorum. Robotların şahısların işlerini elinden alacağına değil işlerini kolaylaştıracağına inanıyorum. Ben de hakeza ortak sistemi eczaneye kurduğum düşüncesince aşırı bahtiyar ve memnunum” dedi.

“Son istimal zamanı esbak ortak ilacın hastanın eline geçmesi beklenir değil”

Bülbül, sistemin ne halde çalıştığını ise şu laflarla aktardı: “Herkesin hastaneye gittiği devir aldığı medula reçetesi oluyor, doğrusu elinde kodlar oluyor. O kodlar bizlere getiriliyor ve kılıç o kodları işliyoruz. İşlediğimiz sayaç sistemde ilaçlar kendi kendine yerine isteniyor. Yani kılıç robota, ‘Şu ilaçları bizlere ver' komutunu vermiş oluyoruz. O da bizlere onları veriyor. Aynı sürede dağınık de olabilir. Her ayrışık ilacı istediğimiz devir bizlere getirebiliyor. Robota akıbet istimal zamanı esbak ilacı koyamıyoruz, bu yasak. Sistem benimseme etmiyor. Bu robot sistemiyle akıbet istimal zamanı esbak ortak ilacın hastanın eline geçmesi beklenir değil. Sonuçta istif kontrolü yapmış olup henüz dizgeli ortak düzentileme imkânı yakalıyorsunuz.”

İşlem etme dair da küsurat hızlarının vatandaşları akıbet etap kıvançlı ettiğinin altını çizen Serpil Bülbül, “Uzun ortak covid devri geçirdik insanoğlu daima evlerindeydi. İnsanlar şu an o süreçten buyana hayattaki değişim yapmak algılayamıyorlar, cesurluk yazar soramıyorlar da. enteresan bakışlardan sonradan böylece patlayıp ‘Bu nelerdir böyle?' dediklerini görüyoruz. Güzel tepkiler alıyoruz. İnsanların aşırı hoşuna gidiyor. Hızdan da memnunlar. Mesela, robot ilacı verirken kılıç ikinci reçeteyi hazırlayabiliyoruz. Hızı artırıyor” ifadelerini kullandı.

“Bu robotun en ehemmiyetli ayrıcalığı aşırı önemsiz ortak bölgede ağır oranda deva tutması”

“Eczane Robot Sistemi”nin Türkiye'deki civar tasarımcısı bulunan ve Türkiye'de ticarileşmiş ortak pare robotun üretiminin öncüsü bulunan Çankaya Üniversitesi Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Onat Totuk, eczanelere teceddüt getirme fikriyle yola çıktıklarını tabir etti. Totuk, “2011 senesinde eczacı ortak dostum eczaneye teceddüt getirelim sanarak ortak fikirle geldi. Ben de filhakika senelerdir keyif sektöründe dizayn ve istihsal etme işiyle uğraşıyordum. Eczane robotu çoğaltma dair düşünüm donanmasına vardık. 2012'de civar robotumuzu ürettik. O vakitten buyana Türkiye'de bu mevzuda ticarileşmiş ortak pare robotunu üretiyoruz. 2 tanesi 2 üniversitedeki terbiye bölümlerinde kazanmak neredeyse Türkiye'de 10 pare robotumuz var. Yeni soy sop eczacılarımız bundan sonradan robotlarla eğitiliyor. Bu hizmeti ve bu bilgiyi almaktan ötürü da akıbet etap keyifliler” dedi.

Robotun stoklamaktan kârlılık artırmaya, emniyet duygusu oluşturmasından işleyişi hızlandırmasına genişliğinde katı aşırı faydasından gır fail Totuk, “Bu robotun en ehemmiyetli kısmı, aşırı önemsiz ortak bölgede ağır oranda deva tutması. Şu gördüğünüz robot kestirmece yerine 4 metrekare ortak aya bölgesine eş 2.5 m. yüksekliği var. Burada kılıç 1130 cins ve 8000'e yaklaşan deva tutuyoruz. İlaç kârlılıkları düşük, deva dışı mamüllerin kârlılığı henüz faziletli bulunduğu düşüncesince eczacılara da kârlılık oranında kâr sağlıyoruz. Bunun yanında, elbette ki derneşik ortak düzentileme şekli, akıbet istimal tarihinin aşırı iyi ortak halde izleme edilmesi, istif takibi, zayi ve çalıntıların engellenmesi denli nice yararları var. Otomasyon aşırı ehemmiyetli ve iyi ortak şey.

Bir yandan siz ortak uygulayım bilimi getiriyorsunuz, müşteriniz ve ya hastanız size itimatını artırıyor. ‘Böyle ortak yerde herhalde kusur deva vermezler' sanarak düşünüyor. Örneğin, 4 ilaçlık ortak reçeteyi en çabuk insan 3 dakikada toplarken robot 30 saniyede topluyor. Böylelikle hem servisinizi veriyorsunuz, bununla beraber ziyaretçiniz ve ya hastanızla diyaloğa bitmeme ediyorsunuz. Bu da hem itimatı artırıyor hem sizin satı miktarınızı artırıyor. Dışarıdan görüp seyrettiğimiz kadarıyla pandemi dönemleri bitmeme edecek denli görünüyor. Bu sebeple eczacılarımızın hakeza ortak hizmetten yararlanması ve danışanlarına da yararlandırması aşırı ehemmiyetli sanarak düşünüyorum” halinde konuştu.

Mehmet Ekrem Ceylan - Aslı Aktaş Aksoy
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler