USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Bu da robot eczane

Türkiye'de sadece 10 eczanede kullanımda bulunan Eczane Robot Sistemi, çabuk iş görmesiyle vatandaşların merakını çekiyor. Sistematik etkin ve iş yükünü hafifleten meslek sebebiyle eczacılar, robotun ilaçları kendi kendine adına verdiği esnada öteki işlemlerini çabuk müştere

Bu da robot eczane
10-12-2021 12:44
Kocaeli'nin Derince ilçesinde mevcut Serpil Eczanesi, “Eczane Robot Sistemi” ile çalışkanlık göstermeye başladı. Eczane mensuplarının ilaçların kodunu girmesiyle devreye giren robot, seçilen ilaçları kutu boyutuna uyarınca alıp kendiliğinden adına veriyor. Bu sayede de eczacılar öbür işlemlerini aceleci ortak biçimde yapabiliyor. Ayrıca kodlama nitelikleri sebebiyle akıbet istimal zamanı esbak ürünleri vermiyor. Stoklama dair ise 1130 cins ve 8000'e DOĞRU ilacı bulunduracak alanıyla eczacılara şen ortak soluk aldırıyor. Robotu gören yurttaşlar ise işlemlerinin çabucak hallolmasından çevre memnun.

“Robotların şahısların işlerini ellerinden alacağına değil kolaylaştıracağına inanıyorum”

Robotik sistemin işlerini baş döndürücü kolaylaştırdığını vurgulayan eczacı Serpil Bülbül, “Robot sistemini civar defa dünya haricinde gördüm ve Türkiye'ye gelmesi baş döndürücü beklenir değilmiş denli geldi bana. Bir manzara denli geldi Türkiye'ye gelmesi. Sonrasında Türkiye'ye geldiğini görür görmez eczaneme ihdas etmek istedim. İlacı alıp ita işini şu anda robot yapıyor lakin eczacı biziz. Eczacı tanımı genel anlamda ilacı raftan alıp verici ad adına anlaşılır. Ama akilane ilacı raftan alıp hasretmek düşüncesince berk ortak farmakoloji bilgisine gerekseme vardır. Hangisinin şeker, hangisinin gerginlik ilacı bulunduğu denli tanıması gerekir.

Bu robotla işin bu bölümü az buçuk otomasyona ait oluyor. İlacı ebatlarına uyarınca tasarlıyor ve veriyor. Robot sisteminin gelmesiyle ilgilendiren insanoğlu genel anlamda işlerinin elinden alınacağını düşünür. Ben banko buna katılmıyorum. Ben ortak eczacı adına robot sistemiyle işimi kolaylaştırırsam kendimi okuyarak, geliştirerek, bilime, sanata, teknolojiye vererek elan deli dolu ve yaratıcı olacağıma inanıyorum. Robotların şahısların işlerini elinden alacağına değil işlerini kolaylaştıracağına inanıyorum. Ben de hakeza ortak sistemi eczaneye kurduğum düşüncesince baş döndürücü bahtiyar ve memnunum” dedi.

“Son istimal zamanı esbak ortak ilacın hastanın eline geçmesi beklenir değil”

Bülbül, sistemin ne biçimde çalıştığını ise şu laflarla aktardı: “Herkesin hastaneye gittiği devir aldığı medula reçetesi oluyor, şu demek oluyor ki elinde kodlar oluyor. O kodlar bizlere getiriliyor ve kılıç o kodları işliyoruz. İşlediğimiz sayaç sistemde ilaçlar kendiliğinden adına isteniyor. Yani kılıç robota, ‘Şu ilaçları bizlere ver' komutunu vermiş oluyoruz. O da bizlere onları veriyor. Aynı sürede perişan de olabilir. Her çeşitli ilacı istediğimiz devir bizlere getirebiliyor. Robota akıbet istimal zamanı esbak ilacı koyamıyoruz, bu yasak. Sistem onama etmiyor. Bu robot sistemiyle akıbet istimal zamanı esbak ortak ilacın hastanın eline geçmesi beklenir değil. Sonuçta yığılım kontrolü yapmış olup elan dizgeli ortak düzentileme imkânı yakalıyorsunuz.”

İşlem ika dair da kalan hızlarının vatandaşları akıbet basamak sevinçli ettiğinin altını çizen Serpil Bülbül, “Uzun ortak covid devri geçirdik insanoğlu daima evlerindeydi. İnsanlar şu an o süreçten bu yana hayattaki değişim yapmak algılayamıyorlar, cesurluk yazar soramıyorlar da. enteresan bakışlardan sonraları böylelikle patlayıp ‘Bu nelerdir böyle?' dediklerini görüyoruz. Güzel tepkiler alıyoruz. İnsanların baş döndürücü hoşuna gidiyor. Hızdan da memnunlar. Mesela, robot ilacı verirken kılıç ikinci reçeteyi hazırlayabiliyoruz. Hızı artırıyor” ifadelerini kullandı.

“Bu robotun en ehemmiyetli ayrıcalığı baş döndürücü ıvır zıvır ortak bölgede ağır oranda çare tutması”

“Eczane Robot Sistemi”nin Türkiye'deki civar tasarımcısı bulunan ve Türkiye'de ticarileşmiş ortak adet robotun üretiminin öncüsü bulunan Çankaya Üniversitesi Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Onat Totuk, eczanelere teceddüt getirme fikriyle yola çıktıklarını tabir etti. Totuk, “2011 senesinde eczacı ortak dostum eczaneye teceddüt getirelim diyerek ortak fikirle geldi. Ben de elhak senelerdir keyif sektöründe dizayn ve istihsal ika işiyle uğraşıyordum. Eczane robotu çoğaltma dair düşün donanmasına vardık. 2012'de civar robotumuzu ürettik. O vakitten bu yana Türkiye'de bu mevzuda ticarileşmiş ortak adet robotunu üretiyoruz. 2 tanesi 2 üniversitedeki yetişek bölümlerinde iktisap etmek kıl payı Türkiye'de 10 adet robotumuz var. Yeni döl eczacılarımız bundan sonraları robotlarla eğitiliyor. Bu hizmeti ve bu bilgiyi almaktan çevre da akıbet basamak keyifliler” dedi.

Robotun stoklamaktan kârlılık artırmaya, inanma duygusu oluşturmasından işleyişi hızlandırmasına genişliğinde sağ baş döndürücü faydasından uydurma fail Totuk, “Bu robotun en ehemmiyetli kısmı, baş döndürücü ıvır zıvır ortak bölgede ağır oranda çare tutması. Şu gördüğünüz robot kestirmece adına 4 metrekare ortak aya sahasına cemaat 2.5 m. yüksekliği var. Burada kılıç 1130 cins ve 8000'e DOĞRU çare tutuyoruz. İlaç kârlılıkları düşük, çare dışı mamüllerin kârlılığı elan erdemli bulunduğu düşüncesince eczacılara da kârlılık oranında kâr sağlıyoruz. Bunun yanında, elbette ki derneşik ortak düzentileme şekli, akıbet istimal tarihinin baş döndürücü dobra ortak biçimde izlem edilmesi, yığılım takibi, zayi ve çalıntıların engellenmesi denli nice yararları var. Otomasyon baş döndürücü ehemmiyetli ve dobra ortak şey.

Bir yandan siz ortak uygulayım bilimi getiriyorsunuz, müşteriniz veya hastanız size itimatını artırıyor. ‘Böyle ortak yerde herhalde kusur çare vermezler' diyerek düşünüyor. Örneğin, 4 ilaçlık ortak reçeteyi en aceleci ad 3 dakikada toplarken robot 30 saniyede topluyor. Böylelikle hem servisinizi veriyorsunuz, aynı sürede ziyaretçiniz veya hastanızla diyaloğa bitmeme ediyorsunuz. Bu da hem itimatı artırıyor hem sizin satı miktarınızı artırıyor. Dışarıdan görüp seyrettiğimiz kadarıyla pandemi dönemleri bitmeme edecek denli görünüyor. Bu sebeple eczacılarımızın hakeza ortak hizmetten yararlanması ve danışanlarına da yararlandırması baş döndürücü ehemmiyetli diyerek düşünüyorum” halinde konuştu.

Mehmet Ekrem Ceylan - Aslı Aktaş Aksoy
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler