USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Bir Mikro Uydu Yapıyoruz'

SpaceMag Türkiye editörü Berkay Akıncı, okulların füze takımlarıyla mülakat serisine bitmeme ediyor.

Bir Mikro Uydu Yapıyoruz'
09-03-2022 23:46

SpaceMag Türkiye editörü Berkay Akıncı, okulların füze takımlarıyla mülakat serisine bitmeme ediyor. Bu hafta Galaxy Roket Takımı kaptanı Erhan Sencan ile roketler, mini uydular ve doğacak hedefleri kendince yanında mülakat gerçekleştirdik.

*Roket ekibi kurmaya  kesinlikle değişmeyen verdiniz?

Biz öncellikle yanında ortaöğretim ekibiyiz. Ekibimizin bir çok ortaöğretim derslik öğrencilerden oluşmaktadır. İlk yerine 15 yaşlarında toplumsal medyada yanında füze yarışması duyuru gördük. Orada gördüğümüzde hayallerimizi pratiğe dökmeye değişmeyen verdik. Sonra kadrosu kurmaya başladık. İlk sene yanında Ar-Ge sürecimiz oldu. 2 yılda kendimizi geliştirip finallerde atış hazırlamaya adalet kazandık. Kendi roketlerimizi ateşlemeye başladık.

*Roket takımınızın misyonu ve gösterimi nelerdir?

Bizim misyonumuz bu janr bölgelerde düzentileme yapmak. Vizyonumuzda insanlığa global çapta ihtimam istiyoruz. Lise ekibi yerine başladık lakin gittikçe domestik yanında teşebbüs daha sonra millî ve global yanında teşebbüs kazanmak istiyoruz. Uzay ve havacılık endüstrileri yükseltmek istiyoruz. Sektörde ilkin kazanmak istiyoruz.

*Roket takımınızın birçok insandan oluşmaktadır?

Bizim füze takımınız 8 insandan oluşmaktadır. Lise takımlarında son 10 insan bulunduğu düşüncesince bu sayıda kalmaya çalışıyoruz. Alt bölgelerde çalışkanlık yayınlayan arkadaşlarımızda var. Onlarda ahir yıllar resmi yerine ekibimize girecekler.

Şimdiye genişliğinde gerçekleştirdiğiniz planlar nelerdir?

Teknofest 2020'de "Yüksek İrtif"a kategorisinde yarıştık. 2021 senesinde Teknofest kapsamında yanında füze geliştirdik. Bu senede hem yükseklik yerine aynı zamanda çaba yerine artırımda bulunduğumuz yanında füze geliştiriyoruz.  Ayrıca yanında atmosferik yanında müşahede uydusu yapıyoruz. Bunu şimdi toplumsal iletişim araçları hesaplarımızda paylaşmadık burada duyuruyoruz.  Bu uyduyu öz çabalarımızda geliştirdik.

Teknofest yarışmasına katıldığınız devir neler hissettiniz? Orada ne üzere ameliyat yaptınız?

Teknofest'te evvel yerine 2020 senesinde bulunduk. Zaten o atmosferi yaşadıktan sonradan dedik ki kılıç ne servet ne de adım bizlere burada yaşadığımız gaz yuvarı kâfi derdik. Çünkü o genişliğinde dobra yanında gaz yuvarı ki taraf tarafta 5 dakikada yanında roketler kalkıyor.  Diğer tarafta teknik-idari yanında cümbüş var. Herkes uran yanında yârenlik içerisinde. Gelişmiş defans endüstri ürünleri görüyorsunuz. Derece hedeflerimiz de mevcut lakin esas hedeflerimizde yok. Biz evvel günkü heyecanı daim berhayat ballanmak istiyoruz.

Proje yaparken fariza dağılımını kesinlikle yapıyorsunuz?

İlk yerine ekipte birimler veriliyoruz. Tasarım, istirdat birimleri gibi.  Bu birimleri belirdikten sonradan gerekseme sayımızı belirliyoruz. Sonrasında bu birimleri oluşacak en akıllıca bireyleri seçiyoruz. Yani evvel özellikle yanında yokluk uyguluyoruz.

Proje gerçekleştirirken maddesel desteği nereden alıyorsunuz?

Teknofest yanında maddesel dayanak sağlamaktadır lakin bu projeyi karşılayacak yanında maddesel dayanak değil.  Biz destekleyici aramaya koyuluyoruz. 2020 senesinde vilayet ve Büyük kent Belediyesi bizlere destekleyici oldu. Çeşitli iş insanlardan sponsorluk aldık.

Roket fırlatma denemelerinde neler yaşıyorsunuz?

İlk özellikle düşünüm ateşleyebiliyoruz. Roket fırlatma alanları hudutlu ve bunların tasarruf endüstrisi ROKETSAN'da yarış tarihi yalnızca müsabakada füze fırlatabiliyoruz.  Ufak tefek testlerimiz oluyor.  Bu testlerde mesele yaşıyoruz.  Planlarımızı arıza çıkmaması anlamında yapıyoruz.  Sorunlar da planlarımızda  çıktığı düşüncesince elden çözümünü uyguluyoruz. Tedarik ve hata hesaplamalar üzere mesail çıkıyor yayıncı ki de lakin bu planlar sorunlarla beraberce güzel.

Mikro-uydu plan fikrini kesinlikle geliştirdiniz?

Havada belli başlı işlevler geliştirilecek yanında verim yükseltmek istedik. Atmosferik modelleme ve alıcı modelleri ekledik.  Hemen faaliyetleri ortaya koyduk. 1 ay içinde üretime başlayacağız.

Mikro-uydu işlevi neler olacaktır?

Mikro atmosferik ve müşahede uydusu olacaktır. Atmosferik takdir modülleriyle hem havadaki atmosferik gazları sağlayacak aynı zamanda atmosferin basıncını ölçecek. Üzerinde ki alıcı sistemiyle fon alabilecek.  Şu an gözlemin aktif neşriyat yerine devir hesabına çalışıyoruz.

Proje yaparken danıştığınız yanında kadro mevcut mı?

Fazla birilerine danışmamaya çalışıyoruz. Çok sıkıştığımız yerlerde darülfünun kadrosuna danışmıştık.  Bize istifham götüren ekiplerde olmakta onlara düşünüm alışverişinde bulunuyoruz.

Takımınıza dünkü eklenmiş olan arkadaşları kesinlikle yanında pedagoji bilimi veriyor musunuz?

Bir eğitme süreci veriyoruz. Lise kadrosu olduğumuz düşüncesince uran geçmişi olmuyor. Bizim tercihimiz uran geçmişten yana.  Ama aslında yanında pedagoji bilimi veriyoruz.  Raporlama süreci, plan periyodunu aktarıyoruz.

Bundan ahir hedefiniz nelerdir?

Bundan ahir amacımız füze sistemleri hesabına yanında teşebbüs olma idealimiz var.

GÜNEY KORE YENİDEN KULLANABİLİR ROKET GELİŞTİRECEK

UZAYDA ZAMAN DÜNYA'DAN FARKLI MI?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler