USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

BİLSEM öğrencileri Vecihi Hürkuş Uzay ve Havacılık Atölyesi'nde TEKNOFEST'e hazırlanıyor

Samsun Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencileri, merkezde kurulan Vecihi Hürkuş Uzay ve Havacılık Atölyesi'nde, bu sene Samsun merkezli gerçekleştirilecek Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) düşüncesince hazırlanıyor.

BİLSEM öğrencileri Vecihi Hürkuş Uzay ve Havacılık Atölyesi'nde TEKNOFEST'e hazırlanıyor
07-03-2022 13:30

Samsun Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencileri, merkezde kurulan Vecihi Hürkuş Uzay ve Havacılık Atölyesi'nde, bu sene Samsun merkezli gerçekleştirilecek Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) düşüncesince hazırlanıyor.

TEKNOFEST 2022'nin 30 Ağustos-4 Eylül tarihleri ortada Samsun'da gerçekleştirilecek olması, başta yarışmaya eklenmek düşüncesince hayalat kuran gençleri hareketlendirdi.

Samsun BİLSEM'de kurulan ve Türk havacılık tarihinin en ehemmiyetli isimlerinden bir tanesi bulunan Vecihi Hürkuş'un isminin verildiği Uzay ve Havacılık Atölyesi'nde öğrenciler çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Samsun BİLSEM Müdürü Civan Çelik, AA muhabirine, hedeflerinin faziletli ve hususi dirayetli evlatları geleceğe alıştırmak bulunduğunu söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığınca Türkiye genelinde Samsun'un da süresince bulunmuş olduğu 10 BİLSEM'de Uzay ve Havacılık Atölyesi kurulduğunu tamlayan Çelik, kurmuş oldukları Vecihi Hürkuş Uzay ve Havacılık Atölyesi'nde 60 öğrencinin TEKNOFEST heyecanı yaşadığını anlattı.

"Döner ve çakılı cenah kategorilerinde çalışıyoruz"

Samsun BİLSEM öğrencilerinin atölyeye bulunan ilgisinin efdal bulunduğunu dile getiren Çelik, "Atölyemize öğrencilerimizin koyu hevesi var. Samsun RS Model Uçak Kulübü ile işbirliğimiz var. TEKNOFEST'e hazırlanıyoruz. Döner ve çakılı cenah kategorilerinde çalışıyoruz. Bu yönde küçüklere deneyim aktarımını önemsiyoruz." dedi.

Çelik, havacılık sektörünün önümüzdeki devirde elan da ehemmiyet kazanacağına ayraç ederek, "Hava teknolojisi başta roket, manken uçak, dronlara değişik teknolojiler bütünleşmiş edebiliyoruz. Gelecekte kargolarımız dronlarla taşınabilecek. Hava taksileri olacak. Pek aşırı uygulayım bilimi de havacılığı ve lojistiği kullanacak. Bu noktada etraflı gençlerimizi doğacak teknolojilerine hazırlayıp mühendislik, istihsal ve fen öge kapsamında beslemek zorundayız. Bu Türkiye'de şişman müşterek açığı kapatacak." niteleyerek konuştu.

"TEKNOFEST bizim düşüncesince şişman müşterek olanak olacak"

TEKNOFEST zımnında Samsun'daki hepsi okullarda şişman müşterek müsabaka bulunduğunu tabir fail Çelik, şöyleki bitmeme etti:

"Şehirde başta İlkadım ilçemizde 150 okulumuzda müşterek müsabaka başlattık. Ödüllü müşterek düşün yarışması. Fikri bulunan öğrencilerin planlarına fen dayanak noktası verip TEKNOFEST'e sunulacak. Farklı fikirleri burada masaya yatırıp üretip buluş belgesi ve yararlı modele derece taşıyıp TEKNOFEST'te sergileyip müşterek ürüne dönüşmesine ulama sağlamayı düşünüyoruz. TEKNOFEST bizim düşüncesince şişman müşterek olanak olacak."

Çelik, TEKNOFEST düşüncesince 50'den müşterek tomar plan yaptıklarını akıbet müracaat evveliyatına derece çalışmalarının sürdüğünü laflarına ekledi.

"Çocuklara havacılığı sevdirmemiz gerekiyor"

Samsun RS Model Uçak Kulübü Başkanı Mustafa Şükrü Temurtekin, Samsun'da düzenlenecek TEKNOFEST düşüncesince BİLSEM öğrencileriyle tecrübelerini pazarlık etmek düşüncesince çalışmaya başladıklarını dile getirdi.

Çocukların bu bölgeye özen duymasını sağlamayı amaçladıklarını tabir fail Temurtekin, "Çocukların gelecekte havacılığa takdirini çoğaltmak düşüncesince uçaklar, dronlar, helikopterlerle gösteriler yapacağız. Öğrencileri bu bölgede yarışmalara yetiştireceğiz. Çocuklara havacılığı sevdirmemiz gerekiyor. Atatürk'ün söylediği kabil müstakbel göklerde. Biz de pakt kendisine küçüklere iane etmeyi fariza biliyoruz." dedi.

"Türk Yıldızı pilotu peyda etmek istiyorum"

BİLSEM öğrencilerinden Mert Atakan Öztürk (12), gelecekte tayyareci peyda etmek istediğini belirterek, "Türk Yıldızı pilotu peyda etmek istiyorum. Havacılık derslerimizi iyice ilgimi çekiyor. Burada uçaklar yapıyoruz. Dronlar da ilgimi çekiyor. Uçma yöntemleri enteresan. Havacılığa ilgim var." niteleyerek konuştu.

Vecihi Hürkuş Uzay ve Havacılık Atölyesi'nde tayyare inşası hareketleri ve mekanik niteliklerini öğrendiklerini tamlayan Öztürk, atölyede havacılıkla ait nikbet ettikleri gelişigüzel şeyi öğrenebildiklerini kaydetti.

Öğrencilerden Ali Arzen (12) havacılığın gelişigüzel devir takdirini çektiğini dile getirerek, "İnsansız iklim araçları da aşırı ilgimi çekiyor. Uçaklar derece uçar otomobiller da yapılmaya çalışılıyor. Bu da muvasala açısından aşırı güzel. Gelecekte ulaşımda uçar vasıtaların alışılagelen arabalardan elan aşırı yeğleme edilebileceğini düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Uras Selbaşı (12) ise tayyare ve dizayn derslerinin ehemmiyetli bulunduğunu belirterek, "İnsanlar mühendislikle ilgilenip ülkemizi geliştirmeli. Ben elan aşırı tayyare modeli tasarlamayı düşünüyorum. Uçak modellerini inceliyorum. Bunun üstünde tetkikat yapıyorum." niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler