USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

'Basket atabilen ve tırmanabilen robot'la Kanada'da bir numara bulunan öğrenciler gururlu

Ordu'da ortaöğretim öğrencileri, basket atabilen ve tırmanabilen 'Black Storm' adlı robot ile Kanada'da planlı müsabakada 'ilk el katılanlar' klasmanında bir numara olmanın gururunu yaşıyor.

'Basket atabilen ve tırmanabilen robot'la Kanada'da bir numara bulunan öğrenciler gururlu
13-03-2022 15:29

Ordu'da ortaöğretim öğrencileri, basket atabilen ve tırmanabilen "Black Storm" adlı robot ile Kanada'da planlı müsabakada "ilk defa katılanlar" klasmanında ortak numara olmanın gururunu yaşıyor.

Altınordu Dr. M. Hilmi Güler Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM), 9'u mektepli 15 insandan oluşan takımla First Robotics Competition Yarışması düşüncesince "kargo" temalı mekanik robot hesabına emek vermek yaptı.

Yaklaşık 6 haftalık emek vermek kararı basket atma ve bara tırmanma niteliği sağlanan robotun komutları joystick yardımıyla gerçekleştirildi.

Milli Eğitim Bakanlığı hususi Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün de dayanak verdiği takım, 24 Şubat-6 Mart tarihlerinde Kanada'nın British Columbia Eyaleti Vancouver Victoria şehrinde meydana gelen ve ayrımlı ülkelerden 26 takımın toprak almış olduğu yarışmaya katıldı.

Büyükşehir Belediyesinin yazılım firması ORYAZ AŞ'nin de katkısıyla robotu hazırlayan öğrenciler, Rookie takımları (ilk defa bu yarışmaya katılan) klasmanında ortak numara oldu. Türk takımı, "Black Storm" adlı robot ile "2022 Highest Rookie Seed Award Canadian Pasific Regional" ödülünü aldı.

Merkez Müdürü Tuncay Kaya, AA muhabirine, "kargo" temasının, nakliyat piyasası hesabına meydana getirilen özerk sistemle ait bulunduğunu söyledi.

Öğrenciler ve öğretmenlerle merkezin atölyesinde aralıksız fiilen bu robotun ortaya çıkarıldığını özetleyen Kaya, "Robotumuz ayrımlı ortak tasarım. Pnömatik cümle kullanılarak yapıldı. Havayı kullanarak ortak cümle oluşturduk. Bu iklim ile robot kendini barfiks hesabına çekebiliyor, barlar üstünde tırmanma yapabiliyor. Bunun haricinde da yapışkanlı ortak sistemle topları basket atabiliyor." dedi.

Kaya, evvel defa yarışmaya katılanlar ortada en efdal puanı aldıklarını belirterek, orada İstiklal Marşı'nı okutmanın, Türk bayrağını göndere çekmenin kendileri düşüncesince iri ortak alım çalım deposu bulunduğunu vurguladı.

Yarışmanın, robot sektöründe en iri kodifikasyon olabileceğini aktaran Kaya, "Bizler de bu işe ortak kat başladık. Bundan sonraları da bırakmaya niyetimiz yok. Her sene hesabına koya koya profesyonelleşerek bu işi bitmeme ettireceğiz. İnanıyorum ki gitgide baş döndürücü iri başarılara imza atacağız." sanarak konuştu.

Kaya, katkıları nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, Milli Eğitim Bakanlığı hususi Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, ORYAZ AŞ ve Ordulu firmalara teşekkürname etti.

Çalışmada toprak düzlük öğretmenlerden Alp Arslan ise yazılım ve kodlama hesabına öğüt düzlük öğrencilerin, bilgilerini kullanacakları yarışmaya katıldıklarını belirtti.

Dünyanın ayrımlı noktalarında meydana getirilen robotlar ortada olmanın, o platforma çıkabilmenin, onlarla yarışabilmenin yahut oradaki robotları incelemenin ortak okazyon olduğuna yer veren Arslan, "Bu tür yarışmalara katılmayı yeğleme ediyoruz. Çocuklarımızın ilkin robot, yazılım dalında bilgelik sahibi olmaları ve aldıkları başarılar artık yapacakları mesleklerinde de baş döndürücü önemli." sanarak konuştu.

"Hedefim ülkemi şimdi da gururlandırmak"

Takım kaptanı bulunan öğrencilerden Berat Tuna Kaya da bu yarışmaya gidip Kanada'da hakeza ortak galebe elde etmenin, orada İstiklal Marşı'nı dinletmenin ortak Türk namına kendisi ve ekibi düşüncesince alım çalım donör bulunduğunun altını çizdi.

Orada edinmiş olduğu bilgelik ve tecrübeler doğrultusunda kendisini şimdi da ihya fırsatı bulduğunu vurgulayan Kaya, "Hedefim bulunan gök bilimleri, havacılık kabilinden sektörlerde emek vermek arzumu şimdi da güçlendirdi. Hem kadro namına hakeza ortak obje berhayat olmak bununla birlikte benim düşüncesince ferdî açıdan bu derece iyi hatırat olması baş döndürücü iyi ortak duygu." ifadelerini kullandı.

12. dershane talebesi Bekir Can Kepenek, gururunu yaşadıkları konkur sebebiyle birikim kazandıklarını, Türkiye'yi de iyi halde anabolizma ettiklerine inandığını kaydetti.

15 yaşındaki Lara Yağmur Çalış da katıldıkları arsıulusal müsabakada ufuklarını genişlettiklerini, ilerisi düşüncesince toy tecrübeler nail olduklarını söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler