USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Bakan Varank: Küresel ölçekte bedel üreten ortak bireşimli zeka ekosistemi bina buyurmak istiyoruz

Bakan Varank, "Küresel ölçekte bedel üreten ortak bileşimli zeka ekosistemi bina buyurmak istiyoruz. Ülkemizin arsıulusal bileşimli zeka endekslerinde önceki 20 içre toprak almasını bildirmek düşüncesince kararlılıkla çalışacağız." dedi.

Bakan Varank: Küresel ölçekte bedel üreten ortak bireşimli zeka ekosistemi bina buyurmak istiyoruz
11-03-2022 14:34
İstanbul

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Yapay Zekâ Politikaları Derneği'nin (AIPA) devre içi kendisine düzenlemiş bulunduğu 1. Yapay Zeka Zirvesi "AI [Tomorrow Summit]" etkinliğinin açılışına videoteyp mesajla katıldı.

Varank, videoteyp mesajla katılmış bulunduğu programdaki konuşmasında bireşimli zekanın yaşamın topu topu sahalarına çabucak yayılmaya bitmeme ettiğini, geliştirilen teknolojilerin insanoğlu hayatını, ekonomiyi ve topluluğu baştan şekillendirdiği birlikte transformasyon sürecine geçildiğini dile getirdi.

Dünyanın en altın markalarının sıralandığı listelerde bundan sonraları yenilikçi teknolojileri ve bireşimli zeka platformlarını kullanan kuruluşların görüldüğünü tamlayan Varank, "Yapay zeka, kamu, iş dünyası, iktisat ve camianın bütününü etkileyen önceki teknolojilerin başlangıcında geliyor. Sağlık, eğitim, ulaşım, haberleşme, siber güvenlik, finans, zeki metropoller ve oyun, bireşimli zeka teknolojilerinin en aşırı beslediği alanlar." sanarak konuştu.

Bu noktada Togg'dan kip verici Varank, şöyleki bitmeme etti:

"Örneğin Togg evren sahnesine çıkmış bulunduğu ABD’deki Tüketici Elektroniği Fuarında bellik DNA’sına makul kendisine uygulayım bilimi ve sanatı birlikte araya getirdi. Marka hedeflerini ve vizyonunu, bireşimli zeka algoritmasıyla kelimelerin görselleştirilmesi tekniğini kullanarak ve gine otomobil öğrenmesiyle 2 bin 500 alışılmış Türk müziğinden açılan ritimli ve tınısal dünkü birlikte nağme ile anlattı.

İşte bunun üzere infaz alanlarını, etkilerini ve kazanımlarını dikkate alınca şurası açık açık görebiliyoruz. Yapay zeka, arsıulusal kuvvet dengelerine aracısız bulaşık edebilme potansiyeline sahip. 60'tan birlikte tomar devlet, millî bireşimli zeka stratejisini açıkladı. Bu bölgeye müteveccih ağır adımlar atılıyor, yatırımlar yapılıyor."

"Küresel ölçekte bedel üreten birlikte bireşimli zeka ekosistemi bina kılmak istiyoruz"

Bakan Varank, bireşimli zekanın, "Dijital Türkiye" ve "Milli Teknoloji Hamlesi" gösterimi doğrultusunda belirlenen kalkınma hedeflerinin asliye taşıyıcılarından birisi konumunda olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bu itibarla geçtiğimiz yıl, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve ait topu topu paydaşlarla Ulusal Yapay Zekâ Stratejimizi hazırladık. Belirlediğimiz mühim önceliklerimiz doğrultusunda, beşeri sermaye, AR-GE ve girişimciliğin desteklenmesi, enfrastrüktür ve birinci sınıf veriye erişim, sosyoekonomik uyumu hızlandıracak türel tensikat ve arsıulusal teşrikimesai mevzularına odaklandık.

Ortaya koyduğumuz kompetitif teknolojiler ile toptan ölçekte bedel üreten birlikte bireşimli zeka ekosistemi bina kılmak istiyoruz. Ülkemizin arsıulusal bireşimli zeka endekslerinde önceki 20 içre arazi almasını gelmek düşüncesince kararlılıkla çalışacağız. Bunu gerçekleştirebilmek bireşimli zeka teknolojilerine taraf verecek kalifiye insanoğlu kaynağına erbap olmaktan geçiyor."

Türkiye Açık Kaynak Platformu'ndan 42 yazılım okullarına, DENEYAP Teknoloji Atölyelerinden, Uluslararası Lider Araştırmacılar Programına, TEKNOFEST’e derece aşırı yenilikçi girişimlerin bulunan olduğuna dikkati çekici Varank, bu yenilikçi projelerle birlikte taraftan şimdi birlikte tomar yazılımcı yetiştirilmesini sağlarken birlikte taraftan da gençlerin teknolojik yeteneklerinin geliştirilmesini desteklediklerini dile getirdi.

"Son dönemdeki desteklerin meyvelerini almaktadır olmaktan memnunuz"

Yapay zeka alanındaki hedeflere ulaşmanın birlikte öbür ön şartının AR-GE ve inovasyon kültürü ile bu alandaki girişimciliğin yaygınlaştırılması bulunduğunu aktaran Varank, icap enfrastrüktür gerekse plan bazlı desteklerle hususi bu sahanın envestisman yapmasını heveslendirme etiklerini söyledi.

İlgili paydaşları arsıulusal görüntü imkanlarından canlı halde yararlandırmak düşüncesince icraat yapıldığını bildiren Varank, bu aşamada araştırmacılara ve girişimcilere, "2021-2027 devrinde Ufuk Avrupa ve Dijital Avrupa programları işletmelerimiz ve araştırmacılarımız düşüncesince ehemmiyetli finansman olanakları sunuyor. Lütfen buralara başvurun. Başvuru süreçlerinde size değme ayrışık desteği danışmanlığı vermeye hazırız. Yine şahsen kurduğumuz gurk merkezleri ve adım sermayesi fonları ile uygulayım bilimi tabanlı girişimciliğin gelişme göstermesi düşüncesince değme ayrışık olanağı sağlıyoruz." çağrısını yaptı.

Son çağda bu desteklerin meyvelerini almaktadır olmaktan fazlasıyla mutlu olduklarını tamlayan Varank, "Bildiğiniz üzere Türkiye’nin önceki unicorn birlikte teknoparktan çıktı. Şu an bakımından 6 unicornumuz ve ya bizim ifademizle 6 Turcornumuz var. 2023 amacımız bulunan 10 Turcorn'a ulaşacağız. Ben buna içten inanıyorum. Hatta bu Turcornların bazılarının da bireşimli zeka dalında canlı firmalardan olacağına inanıyorum." dedi.

"Dünyada salname 41 zettabyte data üretiliyor"

Yapay zeka alanındaki asliye belirleyicilerinden birinin de data ve data el işi altyapıları olduğuna dikkati çekici Bakan Varank, şu detayları paylaştı:

"Sizce dünyada yılda ne derece data üretiliyordur? Her güneş atılmış 500 milyon tweet, 294 bilyon e-posta, 4 milyon GB Facebook paylaşımı, 65 bilyon WhatsApp mesajı, YouTube'a değme güneş katılan 720 bin saatlik dünkü zımni güvenilmez birlikte bilgelik yığını oluşturuyor. Evet hakkıyla aşırı birlikte tomar data üretiliyor. Şunu söyleyebilirim; dünyada salname 41 zettabyte data üretiliyor ve bu değme güzeşte güneş artmaya bitmeme ediyor."

Verinin büyüklüğünün, kütlesinin ve çeşitliliğinin derece verinin akilane etiketlenmesinin de aşırı ehemmiyetli bulunduğunu dile getiren Varank, bu mevzularda icap TÜBİTAK içerisinde gerekse arsıulusal iş birlikleri eliyle ölçülü ehemmiyetli icraat bulunduğunu aktardı.

Yapay zeka mevzusunun birlikte de sosyoekonomik boyutu bulunduğuna dikkati çekici Varank, bireşimli zekanın iktidar sektörü genişledikçe ferdî alışkanlıkların, iş yapış şekillerinin, meslekler ve ayrıca kurumsal yapıların üstündeki ahenk baskısının sosyoekonomik dönüşümü de tetiklediğini dile getirdi.

"Yapay zeka birlikte hacker olmaya değişmeyen verirse acep ne olur?"

Yararlı birlikte değişen teknolojinin transformatör tesirinin metin olabilmesi düşüncesince onun romanesk kendisine onama edilip toplumsal kendisine da onaylanması icap ettiğini dile getiren Bakan Varank, laflarını şöyleki tamamladı:

“Bugün bireşimli zeka ile ait benzeri birlikte kere ayrımındayız. Bugün Yazılım teknolojileri ile ilgilenen çabucak her insanoğlunun aklına 'yapay zeka kullanması ahlak bilimi bilimi mi?' sorusu geliyor. Yapay zeka teknolojisinin birlikte insanoğlunun değişmeyen ödeme sırasında görmek durumunda bulunduğu vicdani kanaatlerden mahrum bulunduğu fikri bu suali tetikliyor. Şu an bireşimli zekanın münteşir tasarruf türü ilkin kodlanmış sınama ve istatistikleri değerlendiren birlikte yazılımdan hallicedir. Ama dobra birlikte bireşimli zeka, sistemdeki tutarsızlıklar ve boşluklar var ise bunları aşırı çabuk birlikte halde bulacaktır.

Ancak ondan sonra vereceği karar, ağız ağıza içerisine gömülmüş algoritmasına ilişkin kendisine değişecektir. Peki Yapay zeka birlikte hacker olmaya değişmeyen verirse acep ne olur? İşte topu topu bu ahlak bilimi bilimi tartışmalar da esasen önümüzdeki çağda şimdi birlikte tomar gündeme gelecek, şimdi birlikte tomar gündemimizde arazi tutacak. Biz görü kendisine AB, G20, Dünya Ekonomik Forumu, OECD ve BM’nin bireşimli zeka alanındaki standardizasyon süreçlerine yardım veriyor, Bilhassa sanayimize arttırma yükümlülükler getirecek emekleri yakından izlem ediyoruz. Bundan sonraları da bu çalışmalara bitmeme edeceğiz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler