USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Bakan Varank: Dünya çapında ahenk getirecek feza keşiflerine ihtimal de Erzurum'dan imza atacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Avrupa'nın kişi dalında en iri teleskobuna cemaat bulunan Doğu Anadolu Gözlemevi'ni Erzurum'da kurduklarını hatırlatarak, teleskobun aynalarının önerge çalışmalarının bitmeme ettiğini belirtti.

Bakan Varank: Dünya çapında ahenk getirecek feza keşiflerine ihtimal de Erzurum'dan imza atacağız
22-07-2022 14:06
Erzurum

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Erzurum'daki İbrahim Erkal Kültür ve Sanat Merkezi'nde planlı "Erzurum Toplu Açılış ve İmza Töreni"nde, yiğit Türk hanımı Nene Hatun’un memleketi, Mustafa Kemal Mustafa Kemal Atatürk ve dostlarının Milli Mücadele'yi başlattığı, Cumhuriyet'in temellerinin atılmış olduğu şehirde olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Yarın Erzurum Kongresi'nin sene dönümünü kutlayacaklarını hatırlatan Varank, Erzurum’un Türkiye ve ulus düşüncesince kıymetini söylemeye kelimelerin yetmeyeceğini belirterek, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Selçuklu'dan bu yana, milletimiz ne devir ortak bağımsızlık mücadelesine girişse Erzurum daima en ön safta toprak aldı. Bugün de dünya yerine gelişigüzel bölgede verdiğimiz mücadelede, askeri, siyasi, kazançlı hiçbir ayırt etmez, en iri destekçilerimizden birisi gene Erzurum'dur. Dolayısıyla, bu kadim kentin bizim nezdimizde baş döndürücü ayrı ortak noktayı var. Biz tabii, Erzurum düşüncesince ne yapalım az bulunduğunun farkındayız. Ama gene de bu bilinçle, şehrimizi doğruluk etmiş olduğu noktalara taşımak, buranın kazançlı ve toplumsal kalkınmasını süratlendirmek düşüncesince geceli gündüzlü demeden çalışmaya bitmeme ediyoruz."

Bakanlık yerine kente kazandırdıkları ve kentin üretim, istihdam, ihracatına ehemmiyetli katkılar sunan planların açılışını yapacaklarını ve yenilerini başlatmak neredeyse imzaları atacaklarını dile getiren Varank, akşam ezanı da hepsi hava ve gök meraklılarıyla Erzurum’da evvel defa düzenledikleri Gökyüzü Gözlem Etkinliği'nde ortak araya geleceklerini anlattı.

"Anadolu'nun çatısından gökyüzünü izleyeceğiz"

Antalya’da, Diyarbakır’da ve Van’da ateşledikleri İlim ve uygulayım bilimi meşalesini Erzurum’a taşıyacaklarına ayraç fail Varank, şunları kaydetti:

"Anadolu’nun çatısından daima baş başa gökyüzünü izleyeceğiz. Böylece, ortak taraftan şehrimizin kazançlı kalkınmasını hızlandırırken gayrı taraftan da gençlerimizi İlim ve teknolojiyle buluşturacak, bu kalkınma dönemini sürekli kılacağız. Zaten biliyorsunuz, Avrupa'nın öz dalında en iri teleskobuna eş bulunan Doğu Anadolu Gözlemevi'ni Erzurum'da kurduk. Şu anda teleskobun aynalarının yerleştirilme emekleri bitmeme ediyor. Dünya çapında ahenk getirecek gök keşiflerine ihtimal de Erzurum'dan imza atacağız. Biz Erzurum’u elleme ülkemizin mihenk taşı taşlarından birisi yerine görüyoruz. Erzurum çelimli olduğunda, Erzurumlu bolluk ortamında olduğunda Türkiye’nin selamete ulaşacağını biliyoruz. Bu sebeple, Cumhurbaşkanımız liderliğinde bu şehre envestisman hazırlamaya bitmeme ediyoruz."

AK Parti devrinde kente tarım, şehircilik, eğitim, afiyet ve cahillik ilkin kazanmak neredeyse nice düzlük ve sektörde 50 bilyon liraya yaklaşan envestisman yaptıklarının altını çizen Bakan Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yerine ilde gerçek ekonominin gelişmesi, üretimin ve istihdamın artarak çoğalması düşüncesince koyu aydınlık içerisinde olduklarını vurguladı.

Bu amaçla uran bölgelerinden Ar-Ge ekosistemine, KOBİ'lerden diyalekt kalkınmaya derece nice bölgede sansasyonel politikaları tasarlayıp uygulamaya geçirdiklerini tabir fail Varank, "Mesela, 2002’den beri ilimizdeki 3 OSB’nin altyapılarını yükseltmek neredeyse 52 milyon teklik güven desteği sağladık. Bu sayede OSB'lerde istihsal meydana getirilen parsel sayısını 2 kıvrım artışla 111'e, istihdamı da tahminî 10 kıvrım artışla 7 bine çıkardık. Benzer şekilde, 128 milyon teklik yatırımla 4 dünkü uran sitesini ilimize kazandırdık. Böylece, Erzurum’daki KSS sayısını 8’e, buralardaki istihdamı da 2 kıvrım artırarak 4 bine yükselttik." sanarak konuştu.

Bakan Varank, şimdiki fiyatlarla 75 milyon teklik envestisman yaparak Erzurum’a ortak teknopark kazandırdıklarını anımsatarak, başkaca şehirde KOSGEB'le 4 binin üstünde KOBİ’ye şimdiki rakamlarla 155 milyon teklik dayanak sağladıklarını belirtti.

"Durmak yok, yola devam"

Tamamlanan yatırımlarla şehirde 5 binin üstünde arttırma istihdam sağlandığını kail Varank, şu biçimde bitmeme etti:

"Biz burada durmuyoruz. Çünkü tığ Cumhurbaşkanımızdan şurası öğrendik 'durmak yok, yola devam.' Sayın Cumhurbaşkanımız kadrosunu baş döndürücü çalıştırır. Eğer kesel ederseniz onun ekibinde olma şansınız yok. Ben kendimden sağlam vermeyi sevmem ancak bunu bu kürsüden söyleyeceğim. Yarın inşallah Erzurum Kongresi'nin sene dönümünü daima bu arada kutlayacağız ve buradan Kayseri'ye geçeceğim. Oradan Giresun'a, sonraları İstanbul'a, oradan Çanakkale'ye ve ordan da Antalya'ya geçeceğim. Bütün arkadaşlarımızla durmaksızın çalışıyoruz. Çünkü bu ülkenin hizmete, kalkınmaya gereksinimi var. Bugün de Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansımız ve DAP Bölge Kalkınma İdaremiz destekleriyle yaşama sabık 18 projenin resmi açılışını gerçekleştiriyoruz. Projelerin envestisman ücreti şimdiki rakamlarla 70 milyon lirayı buluyor. Biokütle Enerji Destekli Jeotermal Domates Serasından, OSB altyapılarına, Mobilya İnovasyon ve Teknoloji Merkezi'nden, İŞGEM'e, maharet atölyelerinden, müstahsil avrat kooperatiflerine, ekincilik otomobil parklarından, kompost ve sert düzen istihsal tesislerine derece nice endüstrisi ait projelerden bahsediyoruz. Bu planlar şehrinizin sanayicilerine, çiftçilerine, hanımlarına ve gençlerine görev ederek Erzurum’un ekonomisine çelim katacak."

Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı'na verilen 2022 yılı projelerinin yorum dönemini tamamladıklarını ve şehirde de bütçeleri toplamı 8,3 milyon lirayı aşan 3 projeyi destekleyeceklerini bildiren Varank, "Erzurum Büyükşehir Belediyesinin 'Gülümseyen Yüzler düşüncesince Üretim ve İstihdam', Şenkaya Belediyesinin 'Süt Toplama' ve Hınıs Belediyesinin 'Mandıra' projelerini, bu sene destekleyeceğiz." dedi.

Bakan Varank, bu projelerle de ildeki hayvancılık potansiyelini harekete geçireceklerine dikkati çekerek, başkaca mânialı vatandaşların toplumsal yaşama katılımını da destekleyeceklerini söyledi.

Bakan Varank, kentteki 18 projenin imza ve açılış törenlerini yaptıklarını söyledi.

Birileri denli meydanda dikili hiçbir ortak ağacı başkalık yokken çabucak yersiz tezvir üretenlerden olmadıklarını tabir fail Varank, şu biçimde konuştu:

"Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde görev siyasetimize uzunlamasına bitmeme ediyoruz. Saymakla tükenmez eserlerimizle gelişigüzel seferinde huzurunuza gelmeye çalışıyoruz. Son devirde bakıyorsunuz, bizim muhalefet, bizim projelerimizi de sahiplenmeye başlamışlar. Neymiş efendim, KYK borçlarındaki faizin kaldırılmasını onlar söylemiş de o sebepten dolayı muhalefetin liderine teşekkürname ediyorlarmış. Vallahi pes, vallahi pes. Bunlar ortak elleme gürbüz haydut moduna girip politika hazırlamaya çalışıyor. Tabii bakmış olduğunuzda insanoğlu doğruluk vermiyor da değil. Milletin huzuruna çıkıp anlatacak icraatları olmayınca, onlar da ne yapsınlar, çareyi siyasal yerine hırsızlıkta buluyorlar. Bu gidişle az buçuk ilkin saydığım Erzurum'daki yatırımlarımızı da sahiplenmeye kalkarlar."

"Tatil yapmaktan görev etmeye okazyon bulamıyorlar"

Ana muhalefeti eleştiren Varank, şu biçimde bitmeme etti:

"Sorsanız 40 salname siyasetçiyiz derler ancak hala bu milleti tanıyamamış, siyaseti anlayamamışlar. Allah aşkına, Erzurumlu kardeşlerimiz bu tezvir cambazlığını toprak mi, tabii yemez. Bu mualla ulus hakeza sözcük oyunlarıyla aldatılabilir mi? Emin olun, şayet hoşça hakkıyla siyaset, görev gerçekleştirmek isteseler, hakeza absürt yollara başvurmazlar. Ellerinde o derece baş döndürücü Büyükşehir Belediyesi mevcut ki anca katışıksız niyetleri olup görev buyurmak isteseler, oturup oralarda çalışırlar, millete görev ederler. Aslında dinlence yapmaktan okazyon bulabilseler herhalde görev edecekler ancak dinlence yapmaktan da okazyon bulamıyorlar. Koskoca 4 sene oldu, Ankara’da, İstanbul’da, Antalya’da, Adana’da hiçbir kayda bedel icraatlarını duydunuz mu? 'Ya şu madde hoşça baş döndürücü iri sorundu, bunlar geldi çözdüler' denildiğini hatırlıyor musunuz, ego hatırlamıyorum. Gerçekten de duyamazsınız zira onların anca ortak dertleri yok. Gerçekten belediyecilik kullanmak istiyorlarsa Erzurum'a gelsinler bu şehirde neler yapılır görsünler."

Bakan Varank, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın Erzurum ziyaretine de yer vererek şu değerlendirmede bulundu:

"Geçen şems buraya apayrı ortak politik gelmiş, bizde de eskiden minval giden kişilerden ortak tanesi. Demiş ki burada 'Biz Erzurum'a iri ortak efsanevi borsası kanara mazot tesisi kuracağız' ancak bilmiyor ki Avrupa'nın en iri tesislerinden ortak tanesini filhakika büyükşehir şehremaneti başkanımız burada kurmuş, işletiyor. İşte bu arkadaşlarla da bu arada politika yapıyorduk. Demek ki o devir gözaltı yaparken de Erzurum'dan olup bitenleri yoktu ancak Erzurum'a gelsinler görsünler, Büyükşehir Belediyemiz ne yapıyor, bizle bu arada neleri yaşama geçiriyor. Ama onların anca ortak sıkıntısı yok, gelip buralara bakmazlar. Nasıl ki tığ onları fabrikalara çağırma ettiğimizde de o davetleri katiyen bildirme etmiyorlar, gelişigüzel ekrana çıktıklarında 'AK Parti devrinde hiçbir üretimlik kurulmadı' yalanını ısrarla dillendirebiliyorlar. Bizim mualla milletimiz gelişigüzel şeyin farkında. Bunların çorak siyasetinden ülkeye ortak yarar gelmeyeceğini baş döndürücü elleme biliyor. O sebepten dolayı müstelzim yanıtı bundan ilkin verdiler bundan hakeza da kemiksiz biçimde verecekler."

Bakan Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde eser, görev siyasetine bitmeme edeceklerini, ülkeyi 2053 ve 2071 hedeflerine azimli biçimde taşıyacaklarını belirtti.

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile yürüttükleri "Çalışan ve Üreten Gençler Programı" kapsamında Oltu'da paketleme fabrikası düz yazı ettiklerinin müjdesini verici Varank, 20 milyon teklik yatırımla icra ettikleri bu fabrikayı Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'in de taahhüdüyle 2 ayak tabanı derece hizmete açacaklarını ve ilçede 250 şahsiyet istihdam oluşturacaklarını bildirdi.

Erzurum, Erzincan ve Bayburt’taki yatırımlara faizsiz güven desteği

Kuzey Doğu Kalkınma Ajansı aracılığıyla, gezim ve imalat uran sektörlerinde çalışkanlık yayınlayan şirketler düşüncesince dünkü ortak dayanak programı tasarladıklarını dile getiren Varank, bu kapsamda Erzurum, Erzincan ve Bayburt’taki şirketlerin yatırımlarına 3 milyon liraya derece faizsiz güven desteği vereceklerini söyledi.

Bakan Varank, şimdi ilkin zemininde dava yaşanmış bulunan Organize Sanayi Bölgesi'nin taşınacağı dünkü bölgede 15 Ağustos'u geçmemek kaydıyla firmalara toprak tahsisi yapacaklarını ve burada çabucak ortak şirketin 5 bin insana istihdam sağlayacağını tabir etti.

Konuşmaların peşi sıra alakadar kurumlar meydanda planların imzaları atıldı, kurdele kesilerek toplu açılış yapıldı. Programda, protokole peçe dağıtıldı.

Programa, Erzurum Valisi Okay Memiş, AK Parti Erzurum milletvekilleri Recep Akdağ, Selami Altınok ve Zehra Taşkesenlioğlu Ban, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, AK Parti İl Başkanı Mehmet Emin Öz, İl Emniyet Müdürü Levent Tuncer, İl Jandarma Komutanı Albay İlker Şimşek, KUDAKA Genel Sekreteri Oktay Güven, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, kaza şehremaneti başkanları ve büyüklenme müdürleri katıldı.

Bakan Varank, Erzurum programı kapsamında Valiliği ve Büyükşehir Belediyesini de görüşme ederek, kentteki icraat ve planlar dair Vali Memiş ve Büyükşehir Belediye Başkanı Sekmen'den bilgelik aldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler