USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Nebati: GES'e şu anda talepler aşırı güzel geliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Gelire Endeksli Senetlere (GES) ilişkin, "Bireysel yatırımcılarımız bundan faydalanabilir. 22 Haziran'a denli istem alma süreci bitmeme edecek. Şu anda da talepler aşırı güzel geliyor." dedi.

Bakan Nebati: GES'e şu anda talepler aşırı güzel geliyor
17-06-2022 15:02
Adana

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Adana Valisi Vali Süleyman Elban'ı ziyaretinin arkası sıra ortak otelde planlı "Halkbank Üretin Kadınlar Buluşması"na katıldı.

Burada mütekellim Nebati, diyar düşüncesince ürettikleriyle kendisine, ailesine, ülkesine ve kalkınma sürecine iri katkılar sağlayıcı avrat girişimcilerle ortak araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Ellerinin değdiği değme noktayı güzelleştiren, girdikleri herkes mücadelelerden alınlarının akıyla çıkan, bilimden sanata, siyasetten spora denli değme bölgede başarıyla arazi meydan hanımları selamlayan Nebati, çıkarlarını ahit ortak araya getiren, doğurucu bireylere değme sonsuz dayanaklık geçirmek verici ve "üreten kadının bankası" olma misyonuyla akıntı fail Halkbankın tutumlu ve çalışanlarına da teşekkürname etti.

Nebati, sonuç 20 senedir Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde uyguladıkları inkılap hamleleriyle demokratik standartların geliştirilmesi ve kalkınmanın hızlandırılması derece mevzularda ehemmiyetli mesafeler katettikleri söyledi.

Bir taraftan sanayi, muvasala ve esenlik altyapısını geliştirdiklerini dile getiren Nebati, öteki taraftan da eğitimde vesile eşitliğinin sağlanması, ihracatın çeşitlendirilerek artırılması ve istihdam sektörünün iyileştirilmesi anlamında kayda bedel gelişmeler sağladıklarını belirtti.

Kadınların konuşu yaşama paydaşlık itibarıyla baylara nazaran sınırlanmış kaldıklarının görüldüğünü aktaran Nebati, konuşmasını şöyleki sürdürdü:

"Oysa bizim kadim medeniyetimizde hanımlar da istihsal ve ticarette ehemmiyetli ortak yere erbap olmuşlardır. Bunun en elleme örneği Peygamber Efendimizin benzeri Hazreti Hatice'nin ticaretle uğraşmasıdır. Bizler, kadınlarımızın toplumsal ve konuşu yaşama ulama ve katılımlarına hakkıyla ehemmiyet veriyor, bunu şimdi ileriye giymek düşüncesince koyu ortak himmet sarfiyat ediyoruz. Ancak tabii kadını, sosyal, kültürel, anadan doğma eksiksiz bağlarından kopararak arı konuşu ortak fail adına da banko görmüyoruz. Kadınlarımızın üvey anne yaparken gösterdiği koskoca fedakârlık ve familya yaşamı içerisindeki doğurucu konumu, katiyen küçümsenemez, değersizleştirilemez. Öte yandan, dünyanın 10 iri ekonomisinden birisi olma gayemizin gerçekleşmesi yolunda, kadınlarımızın ekonomimize değişik kalan miktarda katkılar sunmaya bitmeme edeceklerine içten inanıyorum."

"Yükseköğretim mezunu kadınlarımızın iş gücüne paydaşlık oranı yüzdelik 70'ler seviyesinde"

Nebati, emek vermek hayatına eklenmek isteyip de türlü sebeplerle paydaşlık sağlayamayan bayanların önündeki engelleri kaldırmanın en ehemmiyetli görevlerinden birisi bulunduğunu vurgulayarak, şöyleki bitmeme etti:

"İktidara geldiğimizde yüzdelik 27,9 seviyesinde bulunan bayanların iş gücüne paydaşlık oranı ahit yüzdelik 34,9 seviyesine yükselmiş vaziyette fakat bu sayıları tabii tam bulmuyoruz. İş gücüne paydaşlık oranının, yetişek düzeyiyle yakından münasebetli bulunduğunu da görüyoruz, farkındayız. Nitekim yükseköğretim mezunu kadınlarımızın iş gücüne paydaşlık oranı yüzdelik 70'ler seviyesinde. Dolayısıyla, bayanların iş gücüne katılımını açık açık tezyit misyonumuz çerçevesinde mihrak noktamız eğitime ortak tomar ehemmiyetli ortak arazi veriyoruz. Bu sebepten dolayı de kız evlatlarımızın eğitimine ortak tomar hususi ehemmiyet atfediyoruz. 2002-2003 devrinde yüzdelik 91,9 bulunan kız evlatlarımızın ilköğretimdeki brüt okullaşma oranını ahit yüzdelik 97'ye yükselttik. Yüksek eğitime erişimi kolaylaştırmak amacıyla üniversitelerimizin sayısını 200'ün üstüne çıkardık. Çok şükür bugünün Türkiye'sinde bundan sonraları değme ilimizde üniversite, değme üniversitemizde kız öğrencilerimiz, darülfünun hayatına, yüksekokul hayatına ortak tomar ehemmiyetli katkılar sağlıyorlar."

Bakan Nebati, iş gücü piyasasında şimdi çalışkan gösteriş almalarını getirmek amacıyla hanımlara zait ayrımcılık uyguladıklarını, bunu artırarak bitmeme ettiklerini dile getirdi.

"Kadınlarımızın önündeki engeli kaldıracağız"

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan'a teşekkürname fail Nebati, "Halkbank şimdi da koşacak, kez açacak, sizin önünüzdeki herkes engelleri kaldıracak. Engel varsa, bizi çağıracak kadınlarımızın uğrunda bariyer olanın barajını kaldıracağız. Baktık gücümüz yetmiyor, arkamızda Recep Tayyip Erdoğan derece ortak liderimiz var, tek alçalma etmeyin. Pozitif ayrımcılık devam. Kadınlar başımızın tacı, gönlümüzün ilacı. Üretecekler, tecim yapacaklar, kazanacaklar, bağış ödeyecekler, kılıç onlarsız yapamayız. Hep bu arada sizlerle seyahat ortak tomar şimdi elleme oluyor." ifadelerini kullandı.

Nebati, avrat istihdamının motivasyon edilmesi amacıyla 18 gözyaşı ve kimlik hanımları istihdam fail işverenlere 24 ila 54 ay boyunca SGK desteği sağladıklarını hatırlatarak, KGF Yatırım Destek Paketi üstüne bilgelik verdi.

Halkbankın sunmuş olduğu Kadın Girişimci Kredisi, Kadın Girişimcilere Sıfır Faizli Esnaf Kredisi ve Kadın Kooperatifleri Destek Paketi uygulamalarıyla hanımları desteklediğini tamlayan Nebati, şunları aktardı:

"Dayanışmanın, yardımlaşmanın, baş başa üretmenin sağlamış olduğu özgüvene, güce ve beraberlik ruhuna inanıyoruz. Dayanışma ve iş birliğini, tümüyle kar gayesi güden, hissiz ortak makinenin birbirini döndüren çarkları adına değil, kalp yüklü, capcanlı ortak uzvi binanın azimle, arzuyla, ali ortak ruhla yekdiğeri düşüncesince etkin unsurları adına tanımlıyoruz. Türkiye'de her insanın ayrımsız gemide bulunduğunu da unutmuyoruz. Hızımız, gücümüz, üretimimiz, hayallerimiz ortak. Biz ortak bütünüz. Bu yüzden, topluluğun herkes unsurlarını el donanması çerçevesinde canlı ortak uzviyet adına düşünmek, ona uyarınca akıntı geçirmek durumundayız. Bunu baş başa başaracağız. İşte bu uzvi ve canlı bütünün en kalburüstü parçalarından birisi de avrat kooperatifleridir."

"İşler, çarklar dönüyor. Bu çarklara avrat eli değdikçe bereketleniyor"

Türkiye’de mecmu 1030 avrat kooperatifi bulunduğunu dile getiren Nebati, bunların 809'unun faaliyette bulunduğunun bilgisini verdi.

Nebati, ortak taraftan çalışkan avrat birleşke sayısını artırırken ortak taraftan da ayrıcalığı geliştirmeyi hedeflediklerini vurgulayarak, şunları anlatım etti:

"Birbirini tekrarlayan, istihsal ve marketing hikayelerinde yeterliliği sıfır kooperatifler yerine, domestik ürünlerini ve imkanlarını elleme tanıdığı bulunan temessül kapasitesi yüksek, istihsal ve marketing ağları donanımlı avrat kooperatiflerine ihtiyacımız var. İşte bu hedefle çıktığımız yolda Halkbank ortak taraftan acemi kurulan kooperatiflere finansman desteği sağlarken, bulunan kooperatiflere de en makul repo oranıyla güven olanağı sağlıyor. Ayrıca, kooperatiflerimizin gelişim göstermesi amacıyla gereksinimleri bulunan eğitimler düzenleniyor ve ürünlerini tanıtıp satabilmeleri düşüncesince iş ağlarını yetiştirmek neredeyse türlü destek sunar sağlanıyor. Tüm bu eforun amacı, ilk önce 81 ilde 81 Marka Kooperatifini çıkarmaktır."

Kooperatiflerin, Türkiye'nin millî ve uzvi teşrikimesai ağının ortak tomar ehemmiyetli ortak parçasını oluşturmakla kalmadığını, ayrımsız sürede dış satımcı olma nitelikleri yardımıyla diyar ihracatına da aracısız ulama terazi dair iri ortak gizil barındırdığını özetleyen Nebati, şunları kaydetti:

"Ülkemizdeki 973 ilçemizin değme birine taşıyarak 2023 senesinde 1000 bellik kooperatifimizi 1 bilyon doları aşan dış satım yapabilen ortak pozisyona getirmeyi hedefliyoruz. Ulaşılması ağır olmayan, altyapısı hazır, üstünde ilerlemeye başladığımız ortak yol. İnşallah bu hedefimizi tutup giderek ortak tomar şimdi da üstüne çıkacağız. Bizim hedeflerimiz yapılabilecek, yakalanabilecek hedefler. 2023 zevahir misyonumuz vardı, geliyor mu? İnşallah 300 bilyon dolarla yakalayacağız seneye. Sonra 2023'te 2053'ün kapısını açacağız. Türkiye ihracatla üretimle imalatla büyüyor istihdam yaratıyor. İşler, çarklar dönüyor. Bu çarklara avrat eli değdikçe bereketleniyor. Allah bereketinizi sonsuz kılsın."

Nebati, acemi çağda global fırsatlardan en elleme halde faydalanmak amacıyla kurgulanan "Türkiye Ekonomi Modeli"ni kalburüstü halde uygulamaya bitmeme ettiklerini söyledi.

Modelin odağına ihracat, üretim, istihdam ve yatırımları artırmanın, akan dengeyi mihman adına organizasyon etmenin alındığını vurgulayan Nebati, şöyleki konuştu:

"Bu sayede makroekonomik ve parasal istikrarı güçlendirerek global bedel zincirlerinde yükselmeyi hedefliyoruz. Uygulamaya aldığımız Kur Korumalı TL Mevduat ve Katılma Hesabı (KKM) ile YUVAM Hesabı derece müzahir seçenek enstrümanlarla parasal istikrarı sağlamlaştırdık. 2021 Aralık ayında devreye aldığımız bu yöntemle, döviz envestisman hesaplarının mecmu yatırım içerisindeki oranı 10 puanın üstünde azalmış, mevduatın vadesi ise dü katına çıkmıştır. KKM başkaca döviz döşenmemiş istikrarına da ulama sağlamıştır. Bununla beraber, kamuoyundaki birtakım kurgusal tartışmaların tersine ekonomik duruma oluşturduğu maliyet de sınırlanmış kalmıştır. Nitekim bütçeden mart ayında 11,7 bilyon lira, april ayında 4,6 bilyon vahdet ve mayıs ayında 4,8 bilyon vahdet iktisap geçirmek neredeyse mecmu 21,1 bilyon vahdet ücretinde ifa gerçekleşmiştir. Ayrıca, KKM uygulamasının ekonomik duruma muhtemel maliyeti Bakanlığımız kabilinden ayrımlı senaryolar dahilinde iyice strateji ediliyor."

Çeşitli mecralarda gündeme getirilen "şişirilmiş" birtakım rakamların doğruyu yansıtmadığını anlatım fail Nebati, şunları aktardı:

"Bu maliyetleri yayınlıyoruz, yayınlamaya bitmeme edeceğiz. Öyle kafadan atmakla olmuyor. Maliyetlerimiz belli. İhracatçı şirketlerimizle uran şirketlerimiz düşüncesince kuruluşlar vergisini 1 nokta indirerek arsıulusal rekabetçilik düzeyini artırıyoruz. Kredilerdeki seçmeli yaklaşımımızla, yatırımları desteklemeye müteveccih kredileri önceliklendiriyoruz. Bu çerçevede 60 bilyon vahdet ücretinde Hazine destekli KGF paketlerini uygulamaya aldık. Şimdi bu paket yapılmasından sonraları acemi paketleri de devreye kabul ika tarihi geliyor. Benzer halde ihracatçılara ve gezim sektöründe çalışkanlık yayınlayan girişimcilere etraflıca vadeli finansman getirmek neredeyse 150 bilyon vahdet ortak olanağı da yaşama geçirdik. Bu adımlara arttırma olarak, mahveden kredilerindeki yüzdelik 5 adına geçerli BSMV oranını yüzdelik 10’a çıkartarak kredilerin üretime yönlendirilmesini, seçmeli güven politikamızı şimdi da pekiştirerek ilerliyoruz. Bu adımın, ayrımsız sürede enflasyonla savaşım sürecine de ulama sunacağını düşünüyoruz."

"GES'e talepler ortak tomar elleme geliyor"

Bakan Nebati, vatandaşların gelirlerine nazaran baş döndürücü borçlanmasının önüne devredilmek ve güven piyasasındaki ısınmanın iri dengeleri negatif etkilemesini mâni sürgü etmek amacıyla mahveden kredilerine müteveccih makroihtiyati siyaset çerçevesini sıkılaştırdıklarını anlatarak, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Tüketici kredilerindeki ters gelirli yurttaşlarımıza müteveccih zait ayrımcılık anlayışıyla akıntı ediyoruz. Nitekim 50 bin liraya denli bulunan kredilerde mehil sürelerini azaltmadık. Önümüzdeki çağda de parasal disiplinden vazgeçmeden makroekonomik ve parasal istikrarı gözeterek vatandaşlarımızı desteklemeye bitmeme edeceğiz. Tasarruflarını ulusal paramız bulunan Türk lirasında kullanmak talip yurttaşlarımıza acemi birtakım enstrümanlar da hazırladık ve duyuru ettik. Bu kapsamda, tasarladığımız GES'i ferdî yatırımcılarımıza sunuyoruz. Bireysel yatırımcılarımız bundan faydalanabilir. Buna müteveccih talepleri 15 Haziran'dan itibaren almaya başladık ve 22 Haziran'a denli arzu icma süreci bitmeme edecek. Şu anda da talepler ortak tomar elleme geliyor."

GES'lerin getirisinin salname minimal yüzdelik 23,04 olacağını ve kupon getirilerin vatandaşlara 3 ayda ortak ödeneceğini anımsatan Nebati, "Bütçeye dökme gelir paylarına göre, merkeze münfail bulunan Devlet Hava Meydanları İşletmeleri ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünden bu gelirin yarar miktarı çoğalma potansiyeli de efdal olma olanağı sağlayacaktır." dedi.

Nebati, ülkede kapital piyasalarının gelişimi düşüncesince sürdürdükleri çalışmalarla ilgilendiren de bilgelik verdi.

"Tüm fırsatları kullanmak talip ortak Türkiye'miz var"

Bakan Nebati, Türkiye'nin basiretli, anlayışlı ve dengeli insanların ülkesi bulunduğunu vurgulayarak, şöyleki bitmeme etti:

"Bu ülke, tek külfet karşısında katiyen pes etmeyen insanların ülkesidir. Biz pes fiyat miyiz? Etmeyiz, bu diyar etmez, etmeyecek. Bugün herkes dünyada yaşanmış bulunan ortak inkılap süreci yalan konusu. Küreselleşme karşısında bölgeselleşme eğilimlerinin arttığı ortak dönemden geçiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın çelimli liderliğiyle istihsal ekonomisi olma uğrunda dengeli adımlar atan, acemi çağda oluşan herkes fırsatları kullanmak talip ortak Türkiye'miz var. Elbette tek değiş ve inkılap süreci havadan olmaz. Bunu en elleme anlayacak insanların hanımlarımız olduğuna eminim. Bir açıdan ülkemizin 'doğum sancıları' diyebileceğimiz bu değiş süreci, türkiye ve insanımız düşüncesince şimdi müreffeh, şimdi elleme yarınlara gebedir. Türkiye, bulunan potansiyelini, kararlılıkla uyguladığımız politikalar yardımıyla günbegün yaşama geçirerek global sahnedeki etkinliğini açık açık tezyit uğrunda ilerlemeye bitmeme ediyor."

Gençlere şimdi gönençli ortak diyar bırakabilmek, Türkiye'yi global arenada adalet etmiş olduğu yere getirebilmek düşüncesince savaşım verdiklerini vurgulayan Nebati, şunları kaydetti:

"Bu süreçte bizlere çelme iliştirmek isteyen, önümüze beis örmek isteyen, inancımızı sorgulatarak bizi bu yoldan yöneltmek arzu edenler olacaktır, bekliyoruz, tek bitmeyecek. Ancak unutmayalım ki biz, güzeşte asrın başında, Milli Mücadele sürecinde, kadınıyla, erkeğiyle, genci, yaşlısıyla topyekun seferber olmayı bilmiş, vatanını bilcümle baş başa savunarak zafere erişmiş ortak milletin torunlarıyız. Öyle, sağlıklı değme rüzgarla savrulacak döşenmemiş ortak varaka banko değiliz. Şimdi, bu global inkılap sürecinde de benzeri ortak iyilikle hanımıyla erkeğiyle sanayicisi, çiftçisi, esnafı, ücretli çalışanıyla el ele verdiğimizde Türkiye'nin aşamayacağı tek hail katiyen bahis konusu olamaz."

"Ülkemizin yarınları düşüncesince üreten ki var ise onun indinde olacağız"

Nebati, bundan sonraları ortak tomar sayıda mega enfrastrüktür projesini tamamlamış, dünyanın hoppadak değme köşesine meydana getirdiği ihracatını temelli artıran, insansız iklim araçları, elektrikli araba ve fazladan tepkili uçak motorları müdahale efdal teknolojili üretime dönük özgüvenli ortak Türkiye bulunduğunu anlatarak, "Bunların kâffesi 20 sene ilk tümüyle elleme birer hayalden ibaretti. 20 sene öncesinin ortak genci adına söylüyorum, bu hayalleri bizlere kurdurmuyorlardı. Bugün, herkes bunlar bizim konkre kazanımlarımızdır." dedi.

Türkiye'nin tutum seferberliğinde bayanların ve avrat girişimcilerin ortak tomar ehemmiyetli ortak gösteriş oynayacağını tamlayan Nebati, şunları söyledi:

"Kalbimle söylüyorum, kalbim dilime vuruyor. Sizsiz olmuyor, bilcümle bu arada yürüyeceğiz. Bizler, ülkemizin yarınları düşüncesince üreten, dış satım yapan, istihdamı artıran, türkiye düşüncesince taş taş adına koyan değme ki var ise onun indinde olmaya ve müstelzim herkes desteği vermeye bitmeme edeceğiz. Kadınlarımızın değme alanda, evinde, iş yerinde, toplumsal yaşamda şimdi ortak tomar yalan sahibi olmaları düşüncesince önlerini açmayı da gece gündüz sürdüreceğiz. İdeallerine ulaşan, bahtiyar ortak maşer düz yazı ika uğrunda kadınlarımızın ülkemize, ekonomimize ve insanımıza sunmuş olacağı şimdi nice katkının olacağından tek şek duymuyorum. Her bata çıka bu arada ortak kolaylığın olduğuna inanarak, yolumuzu bilerek, azimle ilerlemeye bitmeme edeceğiz. Kadınlar iyimserdir, nikbinlik rahmanidir, karamsarlık şeytanidir. Sürekli evham verir. Vesveseleri ortak tarafa atıyoruz, yolumuza hanımlarla bitmeme ediyoruz. Bugün, emeğiyle gayretiyle var olan, hayalleri düşüncesince savaşım veren, yüreği ülkemiz, evlatlarımız düşüncesince çarpan herkes hanımlarımızı kutlama ediyor, önlerinde nazikâne eğiliyorum."

Konuşmaların arkası sıra Bakan Nebati ve Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, Adana, Antalya, Osmaniye, Burdur, Hatay, Isparta, Mersin ve Kahramanmaraş'ta kalburüstü güre avrat girişimcilere temsili "Halkbank Kredi Belgesi" verdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati şimdi sonraları bu illerden seçilen kooperatiflerin "Türkiye'nin Marka Kooperatifleri" adı altında sergiledikleri mamüllerin bulunmuş olduğu stantları gezdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler