USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Nebati: 'Bin marka kooperatifiyle 1 milyar dolar ihracat hedefimiz var'

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Kadın Kooperatiflerimiz düşüncesince belirlediğimiz yol, ilk önce 2022'de 81 ilden 81 marka kooperatifimizi istediğimiz seviyeye çıkartacaktır. Daha sonra, bu heyecanı memleketimizdeki 973 ilçemizin değme birine taşıyarak 2023 senesinde bin

Bakan Nebati: 'Bin marka kooperatifiyle 1 milyar dolar ihracat hedefimiz var'
17-06-2022 18:01

Bakan Nebati, Adana'daki yan yana otelde planlı ‘Halkbank Üreten Kadınlar Buluşması'na katıldı.
Burada mütekellim Bakan Nebati, “Son 20 senedir Cumhurbaşkanımızın liderliğinde uyguladığımız tahavvül hamleleriyle demokratik standartların geliştirilmesi, kalkınmanın hızlandırılması derece mevzularda ehemmiyetli mesafeler büküm ettik. Bir taraftan sanayi, erişim ve esenlik altyapımızı geliştirirken, başka taraftan eğitimde punt eşitliğinin sağlanması, ihracatın çeşitlendirilerek artırılması ve istihdam alanının iyileştirilmesi anlamında kayda bedel gelişmeler sağladık. Ülkemizde herhangi yan yana ne denli nüfusun tahminî yarısını hanımlar oluştursa da hesaplı yaşama katılma itibarıyla baylara nazaran hudutlu kaldıklarını görüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Kadınlarımızın ekonomiye ulama sunacağına içtenlikle inanıyorum”

Kadınların içtimai ve hesaplı yaşama ulama ve katılımlarına ehemmiyet verdiklerinden bahseden Bakan Nebati, “Bizler, kadınlarımızın içtimai ve hesaplı yaşama ulama ve katılımlarına ehemmiyet veriyor, bunu hâlâ ileriye giymek düşüncesince derin yan yana çaba gösteriyoruz. Ancak tabii kadını, sosyal, kültürel, anadan doğma dört başı mamur bağlarından kopararak arı hesaplı yan yana süje kendisine da banko görmüyoruz. Kadınlarımızın analık yaparken gösterdiği koskoca fedakârlık ve fasile yaşamı içerisindeki doğurucu konumu, katiyen küçümsenemez, katiyen değersizleştirilemez. Öte yandan, 'Dünyanın en şişman 10 ekonomisinden bir tanesi olma' gayemizin gerçekleşmesi yolunda, kadınlarımızın ekonomimize değişik kalan miktarda katkılar sunmaya bitmeme edeceklerine içtenlikle inanıyorum. Bu sebeple, emek özgülemek dünyasına eklenmek isteyip de muhtelif sebeplerle katılma sağlayamayan kadınlarımızın önündeki engelleri kapatmak bizim en ehemmiyetli görevlerimizden biridir” sanarak konuştu.

“Her ilimizde darülfünun var”

Kadınların işgücüne katılma oranının hâlâ da artarak çoğalması icap ettiğini özetleyen Bakan Nureddin Nebati, hâlâ sonradan şunları söyledi:
“İktidara geldiğimizde yüzdelik 27,9 seviyesinde bulunan bayanların işgücüne katılma oranı bugün yüzdelik 34,9 seviyesine yükselmiş durumda. Ancak bu sayıları tabii tam bulmuyoruz. İşgücüne katılma oranının, görgü bilimi bilimi düzeyiyle yakından münasebetli bulunduğunu görüyoruz. Nitekim yükseköğretim mezunu kadınlarımızın işgücüne katılma oranı yüzdelik 70'ler seviyesinde. Dolayısıyla, bayanların işgücüne katılımını belirgin bariz çoğaltma hedefimiz çerçevesinde mihrak noktamızda görgü bilimi bilimi toprak alıyor. Bu nedenle kız evlatlarımızın eğitimine hususi ehemmiyet veriyoruz. 2002-2003 çağında yüzdelik 91,9 bulunan kız evlatlarımızın ilköğretimdeki brüt okullaşma oranını bugün yüzdelik 97'ye yükselttik. Yüksek tahsile erişimi kolaylaştırmak amacıyla üniversitelerimizin sayısını 200'ün üstünde çıkardık. Çok şükür bugünün Türkiye'sinde bundan böyle herhangi yan yana ilimizde üniversitemiz var.”

“Kadınlarımızın herhangi yan yana devir yanındayız”

Kadınlara fazlalık ayrımcılık uyguladıklarını kail Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “İşgücü piyasasında hâlâ enerjik gösteriş almalarını iletmek amacıyla hanımlarımıza fazlalık ayrımcılık uyguluyoruz. Gerek amme bankalarımızın cesaret programları gerekse KOSGEB ve TÜBİTAK derece kurumlarımızın dayanak noktası programlarıyla kadınlarımızın herhangi yan yana devir yanındayız. Kadın istihdamının motivasyon edilmesi amacıyla 18 gözyaşı ve beden hanımları istihdam fail işverenlere 24 ila 54 ay boyunca SGK desteği sağlıyoruz. KGF Yatırım Destek Paketi'nden de eş girişimcilerimizi ve eş yöneticisi bulunan işletmeleri yüzdelik 90 kefillik oranıyla faydalandırıyoruz. Kadın işletmelerine finansman ve müşavirlik desteğine müteveccih geçerli Program kapsamında eş yöneticisi bulunan işletmelerimize, KGF kefaleti sağlarken, bu işletmelerin yapımcı ve dış satımcı olmaları hâlinde kefillik limitini hâlâ da yükseltiyoruz” dedi.

“Hepimiz ayrımsız gemideyiz”

Kadın kooperatiflerine baş döndürücü ehemmiyet verdiklerini özetleyen Bakan Nebati, “Dünyadaki en bulunmaz tutum modellerinin bilim paylaşımını, beraberce üretmeyi ve belirgin inovasyonu merkeze aldığını görüyoruz. Dayanışmanın, yardımlaşmanın, beraberce üretmenin sağlamış olduğu özgüvene, güce, beraberlik ruhuna inanıyoruz. Dayanışma ve iş birliğini, büsbütün kar gayesi güden, hissiz yan yana makinenin birbirini döndüren çarkları kendisine değil, his yüklü, capcanlı yan yana örgensel binanın azimle, arzuyla, erdemli yan yana ruhla yekdiğeri düşüncesince etkin unsurları kendisine tanımlıyoruz. Türkiye'de hepimiz, ayrımsız gemideyiz. Hızımız ortak, gücümüz ortak, üretimimiz, hayallerimiz ortak. Biz yan yana bütünüz. Bu yüzden, camianın umum unsurlarını el donanması çerçevesinde, canlı yan yana uzviyet kendisine düşünmek, ona mucibince cereyan buyurmak durumundayız. İşte bu örgensel ve canlı bütünün en kızılca parçalarından bir tanesi de eş kooperatiflerimizdir. Öncü amme bankalarımızdan Halkbank'ın baş döndürücü önemsediğim projesi, Üreten Kadınlar Toplantıları ve Zirvesi kapsamında güzeşte sene 7 bölgeden 81 ilimizin eş temsilcileriyle buluştuk” ifadelerini kullandı.

“Kooperatiflere muhtelif destek sunar sağlanıyor”

Türkiye'de yekûn bin 30 eş kooperatifi bulunduğunu bu kooperatiflerinde 809'unun enerjik bulunduğunu vurgulayan Bakan Nureddin Nebati, hâlâ sonradan şunları aktardı:
“Tüm bu kooperatifler koskoca yan yana ekosistemi ve yanı sıra baş döndürücü ağırbaşlı yan yana potansiyeli oluşturuyor. Ancak sahadaki tespitlerimiz bizlere gösteriyor ki bu gizil enerjiyi ortaya çıkarabilmek düşüncesince kooperatiflerimizin yöntemini anahtar icraat yapmamız gerekli. Hedef, yan yana taraftan enerjik eş kooperatif sayısını artırırken yan yana taraftan da özelliği imar kılmak olmalı. Birbirini tekrarlayan, istihsal ve marketing hikayelerinde yeterliliği sıfır kooperatifler yerine, evcil ürünlerini ve imkanlarını elleme tanıyan, özümleme kapasitesi yüksek, istihsal ve marketing ağları donanımlı eş kooperatiflerine ihtiyacımız var. İşte bu hedefle çıktığımız yolda Halkbank yan yana taraftan dünkü kurulan kooperatiflere finansman desteği sağlarken, bulunan kooperatiflere de en akıllıca repo oranıyla cesaret istimal imkânı sağlıyor. Ayrıca, kooperatiflerimizin gelişme göstermesi amacıyla, gereksinimleri bulunan eğitimler düzenleniyor ve ürünlerini tanıtıp satabilmeleri düşüncesince iş ağlarını bollatmak az daha muhtelif destek sunar sağlanıyor.”

“81 ilde 81 marka kooperatifi”

81 ilde 81 marka kooperatifi çıkartmayı hedeflediklerini vurgulayan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Anadolu'yu karış karış görüşme ederken gördük ki herhangi yan yana yöremizin herhangi yan yana ilimizin koskoca yan yana çeşitliliği var. Allahu Teala bizlere emniyetsiz yan yana refah kader etmiş. Kadın kooperatiflerimiz, bu zenginlikten doğan ürünleri ilk önce diyar içinde sonradan da umum dünyaya tanıtılması ve satılması dair baş döndürücü ehemmiyetli yan yana gösteriş üstleniyorlar. Bu kooperatiflerimiz Türkiye'nin millî ve örgensel teşrikimesai ağının baş döndürücü ehemmiyetli yan yana parçasını oluşturmakla kalmıyor, ayrımsız sürede dış satımcı olma nitelikleri sebebiyle diyar ihracatımıza da direkt ulama iletmek dair şişman yan yana gizil barındırıyorlar. Tabi umum bu sürecin manalı yan yana değere dönüşmesi için, ekleme kızılca mahsul üretip satabilen marka kooperatiflere ihtiyacımız var” sanarak konuştu.

“2023'e bin marka kooperatif hedefi”

2022 yılının sonuna denli 81 ilde 81 marka kooperatifi oluşacağını kaydeden Bakan Nebati, “Bugün buradan müjdesini özgülemek istiyorum ki eş kooperatiflerimiz düşüncesince belirlediğimiz bu yol, ilk önce 2022'de 81 ilden 81 marka kooperatifimizi istediğimiz seviyeye çıkartacaktır. Daha sonra, bu heyecanı memleketimizdeki 973 ilçemizin herhangi yan yana birine taşıyarak 2023 senesinde bin marka kooperatifimizi 1 milyar doları aşan ihracat yapabilen yan yana pozisyona getirmeyi hedefliyoruz. Arkadaşlar bu ulaşılması güç olmayan, altyapısı amade ve üstünde ilerlemeye başladığımız yan yana yol. İnşallah bu hedefimizi tutup giderek baş döndürücü hâlâ üstünde de çıkacağız. Tüm hanımlarımız ve türkiye düşüncesince hayır olmasını dilek ediyorum” dedi.

“Bütçede oluşan maliyet hudutlu kaldı”

Türkiye Ekonomi Modeli'nin bulunmaz yan yana halde uygulandığını kaydeden Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Önümüzdeki dünkü dönemde, toptan fırsatlardan en elleme halde feyizlenmek amacıyla kurguladığımız Türkiye Ekonomi Modelimiz'i bulunmaz yan yana halde uygulamaya bitmeme ediyoruz. Modelimizin odağında ihracatı, üretimi, istihdamı ve yatırımları artırırken, akan dengeyi süreli kendisine kasılma buyurmak toprak alıyor. Bu sayede makroekonomik ve akçasal istikrarı güçlendirerek toptan bedel zincirlerinde yükselmeyi hedefliyoruz. Uygulamaya aldığımız Kur Korumalı TL Mevduat ve Katılma Hesabı (KKM) ile YUVAM Hesabı derece müzahir seçenek enstrümanlarla akçasal istikrarı sağlamlaştırdık. 2021 Aralık ayında devreye aldığımız Kur Korumalı Mevduat Uygulaması sebebiyle Döviz Tevdiat Hesaplarının yekûn yatırım içerisindeki oranı 10 puanın üstünde azalmış mevduatın vadesi ise dü katına çıkmıştır. KKM başkaca döviz döşenmemiş istikrarına da ulama sağlanmıştır. Bununla beraber, kamuoyundaki birtakım kurgusal tartışmaların bilakis keseye oluşturduğu maliyet de hudutlu kalmıştır” halinde konuştu.

“Bütçeden 21,1 milyar teklik verme yapıldı”

Bütçeden ödenen fiyatları da aktaran Bakan Nureddin Nebati, “Nitekim bütçeden Mart ayında 11,7 milyar lira, Nisan ayında 4,6 milyar teklik ve Mayıs ayında 4,8 milyar teklik kazanmak az daha yekûn 21,1 milyar teklik ücretinde verme gerçekleşmiştir. Ayrıca, KKM uygulamasının keseye muhtemel maliyeti bakanlığımız kabilinden değişik senaryolar dahilinde iyice izlem edilmektedir. Çeşitli mecralarda gündeme getirilen şişkin birtakım rakamlar doğruyu yansıtmıyorlar. Türkiye tutum modeli ile başkaca üretimin arttırılmasına müteveccih adımlar almaktayız. Bu kapsamda dış satımcı şirketlerimizle uran şirketlerimiz düşüncesince şirketler vergisini 1 benek indirerek arsıulusal rekabetçilik düzeyini artırıyoruz. Kredilerdeki seçmeli yaklaşımımızla yatırımları desteklemeye müteveccih kredileri önceliklendiriyoruz. Bu çerçevede 60 milyar teklik ücretinde Hazine destekli KGF paketlerini uygulamaya aldık. Benzer halde ihracatçılara ve gezim sektöründe çalışkanlık yayınlayan girişimcilere levent boylu vadeli finansman iletmek az daha 150 milyar teklik yan yana olanağı da yaşama geçirdik. Bu adımlara arttırma olarak, mahveden kredilerindeki yüzdelik 5 kendisine geçerli BSMV oranını yüzdelik 10'a çıkartarak kredilerin üretime yönlendirilmesini sağlıyoruz. Bu adımın, ayrımsız sürede enflasyonla savaşım sürecine de ulama sunacağını düşünüyoruz” dedi.

“Mali disiplinden vazgeçmeden desteklemeler sürecek”

Vatandaşların desteklemeye bitmeme edeceğini kail Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Önümüzdeki çağda de akçasal disiplinden vazgeçmeden makroekonomik ve akçasal istikrarı gözeterek vatandaşlarımızı desteklemeye bitmeme edeceğiz. Tasarruflarını ulusal paramız bulunan Türk lirasında gitmek talip yurttaşlarımıza dünkü birtakım enstrümanlar da hazırladık. Bu kapsamda, tasarladığımız Gelire Endeksli Senetleri (GES) ferdî yatırımcılarımıza sunuyoruz. Buna müteveccih talepleri 15 Haziran'dan itibaren almaya başladık ve gelecek hafta 22 Haziran geçmişine denli arzu kaydetme süreci bitmeme edecek. GES'lerin girdisi salname minimal yüzdelik 23,04 olacak ve kupon getirileri yurttaşlarımıza 3 ayda yan yana ödenecek. Devlet Hava Meydanları İşletmeleri ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nden keseye dökme gelir paylarına mucibince bu kazanç miktarının çoğalma potansiyeli de gır konusudur. Bir taraftan da devletimizde kapital piyasalarının gelişimi düşüncesince çalışmalarımıza bitmeme ediyoruz. SPK güzeşte hafta almış olduğu kararla bölüt arzlarda taşınmazlar dışından kaynak teminini özendirmek, firmaların taşınmazlar haricinde kapital alanı ara bulucu ihracı eliyle kaynak realizasyon etmelerini motivasyon buyurmak amacıyla ilişik ihraçlarda, öğrenim edilen ücretlerde indirime gidildi. Ayrıca, Borsa İstanbul gözetiminde 'Emtia Pazarı' da müesses olup, kızılca sertifikası ihracına bağlı çalışmalara ivedilikle başlandı” ifadelerini kullandı.

“Esen herhangi yan yana rüzgarda savrulmayız”

Türkiye'nin basiretli, anlayışlı ve dengeli şahısların ülkesi bulunduğunu aktaran Nureddin Nebati, hâlâ sonradan şu ifadeleri kullandı:
“Bu diyar tek külfet karşısında katiyen pes etmeyen şahısların ülkesidir. Bugün umum dünyada yaşanmış bulunan yan yana tahavvül süreci gır konusu. Küreselleşme karşısında bölgeselleşme eğilimlerinin arttığı yan yana dönemden geçiyoruz. Bununla bu arada Cumhurbaşkanımızın çelimli liderliğiyle istihsal ekonomisi olma uğrunda dengeli adımlar atan; dünkü çağda oluşan umum fırsatları gitmek talip yan yana Türkiye'miz var. Elbette tek değiş ve tahavvül süreci hazırlop olmaz. Bunu en elleme anlayacak insanların hanımlarımız bulunduğunu düşünüyorum. Bir açıdan ülkemizin tevellüt sancıları diyebileceğimiz bu değiş süreci, türkiye ve insanımız düşüncesince hâlâ müreffeh, hâlâ dobra yarınlara gebedir. Türkiye, bulunan potansiyelini, kararlılıkla uyguladığımız politikalar sebebiyle devir be devir yaşama geçirerek toptan sahnedeki etkinliğini belirgin bariz çoğaltma uğrunda ilerlemeye bitmeme ediyor. Bizler, umum mücadelelerimizi evlatlarımıza hâlâ gönençli yan yana diyar bırakabilmek, Türkiye'mizi toptan arenada adalet etmiş olduğu yere getirebilmek düşüncesince veriyoruz. Elbette bu süreçte bizlere çelme kondurmak isteyen, önümüze örek örmek isteyen, inancımızı sorgulatarak bizi bu yoldan yöneltmek arzu edenler olacaktır. Ancak unutmayalım ki biz, güzeşte beniz senenin başında, Milli Mücadele sürecinde, kadınıyla, erkeğiyle, genci, yaşlısıyla topyekun seferber olmayı bilmiş vatanını daim beraberce savunarak zafere nail yan yana milletin torunlarıyız. Öyle, salim herhangi yan yana rüzgarla savrulacak döşenmemiş yan yana varaka banko değiliz. Şimdi, bu toptan tahavvül sürecinde de benzeri yan yana tatlılıkla kadınıyla, erkeğiyle, sanayicisi, çiftçisi, esnafı, ücretli çalışanıyla el ele verdiğimizde Türkiye'nin aşamayacağı tek meşakkat katiyen bahis konusu değildir.”

“Azimle ilerlemeye bitmeme edeceğiz”

Türkiye'nin nice mega enfrastrüktür projesinin tamamlandığını aktaran Bakan Nebati, “Bugün nice mega enfrastrüktür projesini tamamlamış, dünyanın elden herhangi yan yana köşesine meydana getirdiği ihracatını daim artıran, insansız iklim araçları, elektrikli makine ve üste tepkili uçak motorları engelleme faziletkâr teknolojili üretime dönük özgüvenli yan yana Türkiye'miz var. Bunların hepsi 20 sene önceki büsbütün dobra birer hayalden ibaretti. Ancak bugün, umum bunlar bizim konkre kazanımlarımızdır. Bugün, yarına değgin kurduğumuz umum hayallerimiz de inancımız, azmimiz ve beraberce vereceğimiz mücadeleyle inşallah daim bu arada göreceğiz ki ferda konkre birer kazanıma dönüşecektir. Ülkemizin bu tutum seferberliğinde, hanımlarımız ve eş girişimcilerimizin baş döndürücü ehemmiyetli yan yana gösteriş verme edeceklerine umum kalbimle inanıyorum. Bizler, ülkemizin yarınları düşüncesince üreten, ihracat yapan, istihdamı artıran, türkiye düşüncesince taş taş hesabına koyan herhangi yan yana ki var ise onun indinde olmaya ve müstelzim umum desteği vermeye bitmeme edeceğiz. Kadınlarımızın herhangi yan yana alanda, evinde, işyerinde, içtimai yaşamda hâlâ yan yana tomar gır sahibi olmaları düşüncesince önlerini açmayı da geceli gündüzlü sürdüreceğiz. İdeallerine ulaşan, bahtiyar yan yana maşer mensur ika uğrunda kadınlarımızın ülkemize, ekonomimize ve insanımıza sunmuş olacağı hâlâ nice katkının olacağından tek şek duymuyorum. Her güçlükle bu arada yan yana kolaylığın bulunduğunu bile bile yolumuzda azimle ilerlemeye bitmeme edeceğiz” sanarak konuştu.
Konuşmaların arkası sıra Bakan Nebati ve yetkililer kabilinden 8 müteşebbis hanıma temsili cesaret takdimi gerçekleştirildi.

Umutcan İşledici - Elif Ayşenur Bay
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler