USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Antarktika Seferi’nin avrat görevlisi 'biyoteknolojik ilaçların' peşinde

Antarktika Bilim Seferi katılımcısı Hilal Ay, biyoteknolojik ilaçlar düşüncesince toy kaynaklar ararken kez süresince toprak, sediment ve çokluk suyu örneklemesi yaparak toy aktinobakteri türlerini keşfetmeyi amaçlıyor.

Antarktika Seferi’nin avrat görevlisi 'biyoteknolojik ilaçların' peşinde
08-03-2022 12:26
Antarctica

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda meydana gelen Ay, 46 devir devam eden yolculukta, 40 ayrı noktadan arazi ve sediment örneklemesi yaparak, onlarca litre kükremek suyu süzerek, izole edeceği bakteriler düşüncesince lazım çevresel örneklemeyi tamamladı.

6. Antarktika Bilim Seferi katılımcısı 19 Mayıs Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü akademisyen Hilal Ay, "Burası dünyanın ortak aşırı bölgesine mucibince esna dışı fizikokimyasal oturma nitelikleri taşıyor ve aşırı bağan sıcaklıklar görülebiliyor. Besin miktarı aşırı az, ego de burada Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde ki dostlarımla hazırlamış olduğumuz projede dünkü aktinobakteri türlerini keşfedip bu aktinobakteri türlerinin akuakültürde probiotik namına kullanılabilirliğini, patojenlere erinç antimikrobiyal bap istihsal potansiyellerini keşfetmeyi amaçlıyorum’ dedi.

Aktinobakterilerin isimlerinin aşırı fen gelebileceğini fakat onları her insanın tanıyabileceği özelliklerinin bulunduğunu anlatım fail Ay, " Yağmur sonrası hepimizin hoşuna revan ortak arazi kokusu olur, esasta bu arazi kokusu nice aktinobakterinin ürettiği kimyasaldan kaynaklanır. Bu nedenle ortak aşırı ferdin aktinobakterilerin bu niteliği nedeniyle unutmadığını ve hatırladığını düşünüyorum. Çok hâlâ ehemmiyetli ortak nitelikleri hâlâ var, aktinobakteriler klinikte geçer nice antibiyotiğin, antikanser bileşiğin pınar organizması yani, bu organizmaları ıvır zıvır fabrikalar kabilinden düşünebiliriz" dedi.

Ay, "Bu fabrikalar antimikrobiyal bap üretebiliyor, anti dokunmabana derman üretebiliyor, endüstride kullanılabilen ortak aşırı enzimi üretebiliyor. Bu nedenle aktinobakteriler biyoteknolojik anlamda ehemmiyetli ortak bakteri grubu ve kılıç bu projede dünkü aktinobakteri türlerini daha hiçbir alışılmadık düzlük olan, Horseshoe Adası’nın toprak, sediment ve su örneklerinden izole ederek, hem literatüre kazandırmayı hem de bu organizmaların biyoteknolojik potansiyelini ortaya koymayı amaçlıyoruz" dedi.

"Genom analizi ve dizilimi yapıyoruz"

Horseshoe Adası’ndan izole edilecek dünkü aktinobakteri türlerinin literatüre geçmiş kat kendilerinin kazandıracağının önemine yer veren Hilal Ay şunları kaydetti:

" Buradan izole edeceğimiz dünkü aktinobakterilerin hâlâ ehemmiyetli ortak niteliği var. Yeni ortak bakteri türü, dünkü ortak mürekkep de diyebiliriz, dünkü ortak biyoaktif bap ve ya dünkü ortak antibiyotik ve dokunmabana madde. Her organizmanın kalıtım bilimi potansiyeli farklıdır. Biz burada izole edeceğimiz dar organizmaların metabolik potansiyelini topu topu genom analizi ve dizilimi yaparak ortaya koyacağız. Böylece izole ettiğimiz mikroorganizmaların bu zahmetli şartlarda yaşamda kalabilmek düşüncesince üretebildiği farklı, ortak tane molekülleri de genom dizilimine bakarak ön görebileceğiz’

Yeni derman öncülü olabilecek bileşiklerin keşfi düşüncesince nice düzentileme yapıldığını anlatım fail Hilal Ay, " Özellikle nebati kaynaklardan ve ya mikrobiyal kaynaklardan derman öncülü olabilecek moleküler üzerinde nice düzentileme yapılıyor. Mikroorganizmalar açısından baktığımızda dünkü mikroorganizma, dünkü bakteri şekli ve değişik ortak metabolik gizil ve değişik bileşikler, değişik moleküller anlamına gelebilmektedir" ifadesini kullandı.

Özellikle ekstrem, faziletkâr ve bağan sıcaklık, asidik ve bazik ortamlardan dünkü türlerin keşfine müteveccih nice düzentileme yapıldığını tamlayan Ay şu şekilde bitmeme etti:

"Burada olmamızın nedeni Horseshoe Adası’ndan şimdiye derece aktinobakteri türlerinin keşfi üzerinde ve ya biyoaktif bap üreticisi dünkü aktinobakterilerin izolasyonuna müteallik düzentileme yapılmamış olması. Böyle esna dışı ortak ortamın, ortak ekosistemin mikrobiyal kaynaklarının, minimum o bölgenin erbap bulunduğu eroin kaynakları derece altın bulunduğunu söyleyebiliriz. Çünkü bu plan ile Horseshoe Adası’nın mikrobiyal kalıtım bilimi kaynaklarını ortaya çıkararak topu topu genom analizi ile bu mikroorganizmaların kalıtım bilimi potansiyeli ortaya çıkarmış oluyoruz. Bu kalıtım bilimi kaynaklardan da gittikçe biyoteknolojik derman öncülü olabilecek molekülleri, endüstride kullanabileceğimiz enzimleri izole edebileceğiz. Bu ufak fabrikaları, esasta hem Türkiye ekonomisine, hem de evren bilimine kazandırmayı amaçlıyoruz"

Trafik polisliğinden bakteriyel araştırmalara

4 sene gidiş geliş polisliği yapan, peşi esna faziletkâr lisansını bütünler ve devamında afiyet dalında çalışmaya değişmeyen verici Ay, kişilerin faydasına konkre ortak düzentileme gerçekleştirmek şartıyla antibiyotik dirençliliğine ve kansere erinç derman namına kullanılabilecek ortak tane moleküller üreten aktinobakteriler üzerinde çalışıyor.

Bir düzentileme sektörü namına Antarktika'nın ortak tane bulunduğu derece nice zorluğu da yanında getirdiğinin altını çizen Ay şu değerlendirmeyi yaptı:

" Antarktika’da varlığını sürdürebilen nice aktif kabilinden burada idman talip kişilerin çelimli olması gerekiyor. Buzulların arasında, bağan sıcaklıkta, kar fırtınasına erinç ortak tepeye tırmanmak bir fazla fazla devir hanımefendilerin rahatlıkla yapabileceği eylemler ortada görülmez. Ancak Antarktika’daki çalışmalarımı yaparken burada mevcut olabilmek düşüncesince lazım güce erbap olduğumu, kuvvet ve kuvvetin hoppadak rical ile özdeşleştirilmemesi icap ettiğini ortak el hâlâ ayırt ettim. Kadınlar, mütebeddil koşullara rahatlıkla uzlaşma sağlayabilecek kognitif potansiyelin yanı esna kendileri dışındaki canlılara müsamaha ve fedakarlıkla yaklaşmalarını sağlayıcı muhabbet kırcı ortak karaktere de sahipler"

​​Sefer boyunca bire ortak kamarayı paylaşmış bulunduğu ekibin gayrı eş üyelerinin özveren çalışmalarını da gözlemlediğini anlatım fail Ay laflarını şu şekilde tamamladı:

"Normal hava koşullarında üstelik nice zorluğu mevcut vazifesini Antarktika’da da adına getiren hanımlar bariyer tanımıyor. Benim ve AA'dan eş arkadaşların burada oluşu hoppadak 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ndeki görevlerimizi başarıyla adına getirmemiz açısından değil bire ortak sürede ülkemdeki kız öğrencilere sabah yeli olmamız yönüyle de ehemmiyet taşıyor. Bilimsel tetkikat gerçekleştirmek yahut rastgele ortak rolü dört başı mamur zorluklarıyla bu arada 'dünyanın öteki ucu' diyerek vasıflandırılan ortak yerde dört başı mamur sorumluluğuyla biricik başınıza dah etmek düşüncesince eş kazanmak gerekmiyor. Bu vesileyle de 8 Mart Kadınlar Günü'nü kutluyorum"

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler