USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

"Antalya Gökyüzü Gözlem Etkinliği"nde katılımcılar meteorit yağmuruna odaklandı

"Antalya Gökyüzü Gözlem Etkinliği"nde katılımcılar, hava taşı yağmuru seyrederek uzmanlardan gökyüzü, yıldızlar ve gezegenlere bağlı bilim kabul etme olanağı yakaladı.

21-08-2022 12:05
Ankara

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından meydana getirilen açıklamaya göre, Bilim ve Teknik dergisi çeşidinden önce kere 1998'de Antalya-Saklıkent'te planlı Gökyüzü Gözlem Etkinliği, bu sene Sanayi ve Teknoloji, Gençlik ve Spor ile Kültür ve Turizm bakanlıkları, TÜBİTAK, Antalya Valiliği, Akdeniz Üniversitesi, Kepez Belediyesi, Antalya Organize Sanayi Bölgesi (OSB), Adana Hacı Sabancı OSB, Gaziantep OSB, Mersin Tarsus OSB, PAKOP Plastik İhtisas OSB ile Kapaklı İkitelli-2 OSB Derneği ve ECA-SEREL katkılarıyla gerçekleştirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın açılışını yaptığı, Antalya Gökyüzü Gözlem Etkinliği'nin önce gününde 3 bin 500 ad arasından kurayla seçilen 750 bireyin beraberinde kurulan çadırlarda hep 1400 ad konakladı.

Etkinliğin ikinci gününde ise Kepez Belediyesinin "Çadırını Al Sen De Gel" sloganıyla gerçekleştirdiği davete binlerce ad katılma gösterdi. İlk dü günde etkinliğe tahminî 8 bin gelişigüzel ziyaretçi müdahale olurken bölgede açılan 5 müşahede istasyonunda göğe dikiz kuyruğu oluştu.

Astronomi tutkunlarının iltisak noktası bulunan etkinlikte katılımcılar meteorit yağmuru izledi. 1992'de Dünya yörüngesine DOĞRU ortak noktadan sabık Swift-Tuttle akrep yıldızının kalıntılarından oluşan ve Dünya'nın Güneş'in etrafından dönerken bu kozmik türap bulutuna rastlaması dolayısıyla meydana mevrut hava olayı, katılımcılara hararetli dakikalar yaşattı. Ayrıca aktiflik süresince 630 saatlik müşahede yapıldı.

Atmosfer kalitesi Dünya'daki en elleme yerlerden

Gökyüzü sevdalıları, arsıulusal feza çalışmalarında "atmosfer açısından Dünya'daki en elleme yerlerden biri" şekilde ikrar edilen ve Türkiye'nin çalışkan en şişman müşahede evi bulunan TÜBİTAK Ulusal Gözlem Evi'ni (TUG) görüşme ika olanağı buldu. Etkinliğin düzenlenmiş bulunduğu Saklıkent Kayak Merkezi'nin eteklerinden 7 kilometrelik kepez yöntemini araçlarla tırmanarak 2 bin 500 m. rakımlı Bakırlıtepe'deki gözlemevine vasıl katılımcılar, arsıulusal feza çalışmalarında beğenilen 4 dev optikçi müşahit üzerine bilgelik aldı.

Bakırlıtepe'de oturmuş teleskoplardan 1,5 m. gözgü çapıyla Türkiye'nin en şişman optikçi teleskopu RTT 150'de müşahede heyecanı yaşandı. Yıldız ışığını dalavere boylarına bölme ve içerisindeki gökcisimlerinin kimyalarını tetkik olanağı vermesi dolayısıyla de Türkiye'nin önce ve en şişman ruh çekeri şekilde aşina RTT 150 teleskobu, derin dikkat gördü.

Astronomi meraklıları, TUG'da bugüne derece 500'e DOĞRU millî ve arsıulusal müşahede projesiyle aşırı sayıda keşfe de imza atık T100, T60 ve Amerika, Avrupa, Afrika ve Avustralya kıtalarında kurulan robotik müşahit ağının ortak parçası şekilde Saklıkent’te arazi düzlük ROTSE-III-d teleskoplarıyla ait de bilgelik aldı.

Uzmanlar, üç çağ süresince 60 günce bebekten 72 yaşına derece ayrımlı gözyaşı gruplarından katılımcılara gökyüzünü, yıldızları ve gezegenleri anlattı. Öte taraftan 4 çağ devam eden aktiflik süresince tahminî 400 ad fariza aldı.

Etkinlik kapsamında gündüzleri ise konuşma çadırı şekilde bilinen alanda, "Kutup Araştırmaları", "Astrofotoğrafçılık", "Yere Yakın Geçiş Yapan Asteroidler", "Bir Yıldızın Yaşamı", "Uzay Havası", "Dünya Dışı Yaşam" kabil başlıklardaki söyleşilerde uzaya değgin nice istifham yanıtlanırken dallar da birbirinden enteresan hile atölyeleri ve yarışmalara katıldı. Geceleri ise teleskoplarla yıldızlar ve gezegenler keşfedildi.

Katılımcılar sabaha derece uzmanlarla enteresan feza cisimlerini gözlemledi

Açıklamada görüşlerine arazi maruz TÜBİTAK Gökyüzü Gözlem Etkinlikleri Koordinatörü Kıdemli Uzman Astronom Kadir Uluç, değme sene bulunduğu kabil derin dikkat gördüklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Her yaştan katılımcıyla aşırı dobra üç çağ geçirdik. Etkinlikte katılımcılar akademisyenlerin gerçekleştirdikleri sunumları kulaktan feza bilimi alanındaki aktüel gelişmeler üzerine bilgelik edinirken düşkünlük ettikleri soruların yanıtlarını dalında bilirkişi kişilerden ikrar ika olanağına kavuştular, gece olunca ise teleskoplar başlangıcında sabaha derece uzmanlarla enteresan feza cisimlerini gözlemlediler. Etkinliklerimize başta gençlerin ilgisinin artarak bitmeme etmesi bizleri sevindirirken ayrımsız sürede doğacak düşüncesince umutlandırıyor."

Etkinliğe dahil bulunan Ceren Ateş de "Bilimle iç içe ortak çocuk bakmak her insanın hayali. Genç yaşta bu kıvılcımı tutuşturmak aşırı güzel." değerlendirmesinde bulundu.

Minik hava meraklısı Ali Dayıoğlugil, "Takım yıldızlarını, Kutup Yıldızı'nı, Mars'ı ve cüce seyyare bulunduğu düşüncesince Plüton'u görmeyi aşırı isterim. Astronomiyle, hile kullanmakta olanları ve robotikle ilgileniyorum." ifadelerini kullandı.

Eşi ve bebeğiyle etkinliğe dahil bulunan Nurcan Alptekin ise etkinliğin Türkiye, doğacak ve dallar namına dehşetli gelişmeler bulunduğunu dile getirdi.

Katılımcılardan Mehmet Akman, Türkiye'nin değme sabık çağ gelişip büyüdüğünü belirterek, şu şekilde bitmeme etti:

"Ülkemiz, evren çapında da muhtemelen ortak noktaya gelmeye çalışıyor. Çocuklar ve çoluk çocuk düşüncesince ehemmiyetli ortak etkinlik. Ülkemizde hakeza ehemmiyetli planların yürütülüyor olması alım çalım veriyor bize."

Katılımcılardan Sena Yılmaz ise "İsteyince iklim şekilde neler yapabileceğimizi gördük." ifadelerini kullanırken İpek Bulut "Avrupa'nın en şişman teleskobu Erzurum'da yapılıyor. Ülkemle alım çalım duyuyorum." değerlendirmesinde bulundu.

3 şehirdeki gözlemlere 30 bin ad katıldı

Milli Uzay Programı vizyonuyla gençlerin uzaya ilgisinin artırılması üzere 9-12 Haziran'da Diyarbakır-Zerzevan Kalesi'nde, 3-5 Temmuz'da Van'da ve 22-24 Temmuz'da Erzurum’da planlı etkinliklere bir fazla aşırı aileler ve gençlerden oluşan tahminî 30 bin ad katılmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler