USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Akıllı çiplerle 15 dakikada maraz teşhisi koyan 'nano-laboratuvarlar' kuruluyor

Bilkent Üniversitesi Doktor Öğretim Üyesi Fatih İnci'nin liderliğindeki ekip, ilkin dokunmabana iktisap etmek kadar muhtelif hastalıklara endamsız müddette canlandırma koyabilen nano-laboratuvarları yerel imkanlarla ihdas etmek düşüncesince çalışıyor.

Akıllı çiplerle 15 dakikada maraz teşhisi koyan 'nano-laboratuvarlar' kuruluyor
17-03-2022 11:52
Ankara

TÜBİTAK'ın Lider Araştırmacılar Programı ile ABD'den Türkiye'ye dönen ve Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi'nde (UNAM) fariza fail Doktor Öğretim Üyesi Fatih İnci'nin liderliğindeki ekip, özellikle dokunmabana kazanmak neredeyse türlü rahatsızlıkların tanısı düşüncesince zeki çiplere yerleştirilecek müşterek selamünkavlen kan, hacet yada arak örneği ile 15 zaman denli endamsız müşterek müddette çözümleme yapabilen nano-laboratuvarları yerel imkanlarla kuruyor.

ABD'de Harvard, MIT ve Stanford denli dünyanın güzel üniversitelerinde çalıştıktan sonraları TÜBİTAK'ın Lider Araştırmacılar Programı ile Türkiye'ye dönen Dr. Fatih İnci, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, nano-laboratuvarlarında biyomühendislikten biyolojiye, kimyadan elektronik ve yapı mühendisliğine derece dayanıklı aşırı disiplini müşterek araya getirerek disiplinler arası bölgede tetkikat yaptıklarını tabir etti.

ABD'deki çalışmalarında mikroakışkan sistemler üstünde çalıştığını ve Türkiye'de de bu sistemleri ve başka nano-ölçekli teknolojileri geliştirerek tıpta ve biyolojide halihazırda çözümlenmemiş mesail düşüncesince laboratuvar kurduklarını özetleyen İnci, dünyada da ilk olacak biçimde laboratuvarında planlar geliştirdiklerini belirtti.

Atıl malzemelerle yonga yapıyorlar

İnci, evren geneline bakılınca tıbbi kaynaklara ulaşamama sıkıntısının yaşandığına dikkati çekerek, bunun hoppadak donsuz devletlerin problemi olmadığını, üretimin çoğalması ve kaynakların azalmasıyla da ilgili müşterek gidiş bulunduğunu vurguladı.

Ürettikleri silikondan mamul nısıf nâkil malzemelerle tasarladıkları çiplerle tıbbi icraat geliştirdiklerini tamlayan İnci, "Kan, idrar, arak denli cisim sıvılarının içindeki hücreleri, proteinleri ve virüslerin özlük ortamını sağlamaya çalışıyoruz. Hastalık tanısında kullanılacak bulunan biyobelirteçleri, yonga içine koyarak illet teşhisinde kullanılacak bulunan duruma getirmeyi hedefliyoruz." dedi.

İnci, geliştirdikleri teknolojilere bağlı şu detayları verdi:

"Nano-laboratuvarda oluşturduğumuz çiplerle, tıbbi kaynaklardan mahrum köylerde güçlü şahısların özlük başlarına uygulayabilecekleri sistemleri geliştirip, el telefonu entegrasyonuyla doktor-hemşire-hasta arasındaki üçgeni elde etmiş olacağız. Burada ince akla yatkın pahalı kuvvetsiz plastikleri kullanarak çipleri hazırlamaya çalışıyoruz ve her insanın aşırı sade biçimde aşırı az eksperlik mucip müşterek infaz ile hoppadak müşterek selamünkavlen kan, idrar, tükürük yahut terden elde edilebilecek sıvılarla dayanıklı aşırı hastalığın teşhisini aşırı endamsız müddette gerçekleştiriyoruz. Bu esasta senelerdir diyabet hastalığı hastalarının evlerde kullandığı glukozmetreler denli düşünülebilir.

Bu nano-laboratuvarlar yaşama geçtiğinde, müşterek selamünkavlen koku yada başka cisim sıvısı çipin içine konulacak, 5-10 zaman ortada beklenecek. Sonra çip, aracısız okuyucuya doldurularak ve asıl zamanlı data alınacak. Bir ahir etapta planımız ise, bu sonuçların cep telefonları ile bütünleşmiş kullanılması. Böylece müşterek endişe sistemi üstünden hayattaki başka doktorlar, birbirleriyle ahlakiyat bilimi kavait çerçevesinde rahatsızlıkların tanıma ve teşhisine müteveccih çözümlemeler yapabilecekler. "

Kanser ve böbrek yetmezliği denli rahatsızlıkların tanısı yapılabilecek

Tek müşterek koku tahlili ile tanıma yapılabilecek rahatsızlıkların sorulmasına yanıt İnci, koku dolaşımında bulunan dokunmabana hücrelerini kalıp göstererek, "Çalışmalarımızdan müşterek tanesi bu dokunmabana hücrelerini belirlemek ve en er biçimde kişileştirme geçirmek ve hoppadak teşhisle de kalmayarak bunların genom haritalanmasını sağlamaktır. Kanserin ne oluştuğu ve etkenlerinin neler bulunduğunu da özetleyebilecek kurda sistemleri kurguluyoruz." bilgisini verdi.

Bunun yanı sıra hacet tahlili ile böbrek yetmezliği ile ilgilendiren icraat da yaptıklarını özetleyen İnci, "Ayrıca, arak örneklerini toplayan çıban bandı ölçeğindeki müşterek materyal ile vücudunuzdaki illet biyobelirteçlerini kesiksiz adına izleme edebileceğiniz platformlar geliştiriyoruz. Bu biçimde mevcud müşterek hastalığın, eskiden ve er kişileştirme yapılabilmesinin en ehemmiyetli adımlarının atılmasını amaçlıyoruz." dedi.

Ürünler 1-2 yılda çıkacak

Geliştirdikleri değişen teknolojinin yaşama geçmesi düşüncesince çalışmaların ne kurda bulunduğunun sorulması hakkında Fatih İnci, şunları kaydetti:

"Şu anda laboratuvar uygulamalarını yaptık, göze düzeyinde ön klinik çalışmalarımızı da tamamladık. Klinik tetkikat düşüncesince Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, biyosensörler düşüncesince de Hacettepe Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Fırat Üniversitesi ile eş çalışıyoruz. Ayrıca, gayrimenkul haricinde ABD, Almanya, Çin, Brezilya ve Finlandiya'dan türlü mevzularda da eş çalışmalarımız bulunmaktadır. Şu an parasız örnekleriyle sınama sürecine giriyoruz. Bir ahir aşamada, parasız örnekleri üstünde çalışmalarımızı 1-2 sene içre tamamlamış olacağız, peşi sıra patentleme ve mahsul sürecine girmiş olacağız."

İlaç salınımı fail bantlar

Doktor Öğretim Üyesi İnci, laboratuvarda yürüttükleri başka çalışmalardan örnekler verirken vücuda takılabilen bulaşkan bantlar ile acı yükselmesi yada enfeksiyon yerinde vücuda derneşik adına çare salınımı fail sistemler geliştirdiklerini belirterek, başkaca geliştirdikleri mikroakışkan sistemler ile mikroorganizmaların pus izini de çıkardıklarını ve sonunda sentetik antikorlarla illet etkenini bulmaya çalıştıklarını laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler