USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

ABD'de 5G'ye intikal havacılık sektöründe endişeye illet oldu

Uçuş güvenliğine bağlı belirsizliğe karşın ABD'de bir çok yerde 5G hizmeti devreye girerken, oluşabilecek gizil riskler havacılık sektörünü endişelendirdi.

ABD'de 5G'ye intikal havacılık sektöründe endişeye illet oldu
21-01-2022 11:44
Washington DC

Birçok şişman arsıulusal iklim yolu şirketi, 5G teknolojisine geçişte oluşabilecek gizil riskler dolayısıyla bazısı Amerika uçuşlarında düzenlemeye giderken, ülkenin dü şişman uz iletişim operatörü Verizon ve AT&T, kurnaz telefon kullanıcıları düşüncesince 5G çağını başlattı.

Böylece dü şirket, normalde 5 Ocak'tan itibaren uygulamaya sokmayı hedefledikleri C-bandından 5G teknolojisini Federal Havacılık Dairesinin (FAA) talebi üzerinde 2 hafta ertelemeyle 19 Ocak bakımından uygulamaya aldı.

AT&T ve Verizon'ın 5G'ye geçişi ertelemesinde havacılık sektöründen mevrut tepkiler çarpıcı olurken, dü şirket, endişeler dolayısıyla havalimanlarının civarlarındaki bazısı temel istasyonlarında 5G teknolojisine geçişi durdurmaya değişmeyen verdi.

Telekomünikasyon ile havacılık sektörleri huzur karşıya geldi

Telekomünikasyon şirketleri güzeşte sene boşluk kocaoğlan başlarında şimdi çabuk kablosuz genel ağ hizmeti düşüncesince 5G'ye geçişi planlarken, bu yazı pilot kabini ekipmanları düşüncesince gizil riziko oluşturabileceği nedeni öne sürülerek havacılık güvenliği alanındaki regülatör kuruluşların itirazlarıyla karşılaşmıştı.

Havacılık sektöründeki endişelere huzur uz iletişim endüstrisi hizmetin rastgele müşterek muhatara yaratmayacağını savunurken, bu boyut dü endüstrisi huzur karşıya getirdi.

Dünyanın en şişman tayyare üreticileri Boeing ve Airbus'ın Üst Yöneticileri (CEO), 21 Aralık 2021'de Amerika Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg'e, 5G telefon servisi dair kuma imzalı müşterek name göndererek, bunun havacılık sanayisine şişman dokunca verebileceği anlamında uyarıda bulunmuştu.

Mektupta, 5G teknolojisinin uçakların sakıncasız halde düzentileme kabiliyetini aksi etkileyeceği savunulurken, "5G teknolojisine geçişin ertelenmesi" çağrısı yapılmıştı.

Öte yandan, 5G teknolojisine geçişi korumak için çaba sarfeden sektördeki gruplar ise havacılık endüstrisini, "korku tellallığı gerçekleştirmek ve gerçekleri çarpıtmakla" suçlayarak, bu teknolojiye geçişin ertelenmesiyle ekonomide 10 milyarlarca dolar kayba kere açacağı uyarısında bulunmuştu.

Hava yolu şirketleri "kaos" uyarısı yaptı

ABD'li şişman iklim yolu şirketleri de 5G teknolojisine geçişe endamsız müşterek müddet kaldığında iklim trafiğinde kaosa kere açabileceği uyarısında bulundu.

American Airlines, United Airlines, Southwest Airlines ve Delta Air Lines'ın da aralarında bulunduğu havacılık sektöründeki nice firmanın yöneticisi, 5G'nin iklim ulaşımı açısından yaratabileceği tehlikeye değgin kuma müşterek mektuba imza attı.

UPS Airlines, Alaska Air, Atlas Air, JetBlue Airways ve FedEx kabilinden firmaların de imzası mevcut mektupta, uçuşlarda iptal, talik ve güzergah değişikliğine maruz kalınabileceğine ayraç edildi.

Birçok pervaz askıya alındı

Birçok şişman arsıulusal iklim yolu şirketi, 5G teknolojisine intikal sürecinde oluşabilecek gizil riskler dolayısıyla bazısı Amerika uçuşlarında düzenlemeye gitti.

Emirates, Air India, All Nippon Airways, Japan Airlines, Lufthansa ve British Airways kabilinden şirketler, 5G belirsizliğini esbabımucibe göstererek, bazısı uçuşlarda farklılık yaptığını duyurdu.

Bazı iklim yolu şirketleri uçuşları askıya alırken, birileri muhtemel uran sıkıntılarla en çok karşılaşması muhtemel Boeing 777 manken uçakların uçuşlarını durdurdu.

AT&T ve Verizon'ın havalimanlarının civarlarındaki bazısı temel istasyonlarında 5G teknolojisine geçişi tevkif kararının ardından, bazısı iklim yolu şirketleri askıya aldıkları uçuşlara bitmeme ika sonucu aldı.

Son namına FAA, C-bandından 5G teknolojisinin kullanıma sunulmasına karşın nice arsıulusal iklim yolu firması kabilinden geçer not Boeing 777 uçağının bazısı modelleri de karışma peyda etmek şimdi çok uçağın düşüt düşünce koşullarında inmesine destur verdi.

Havacılık endüstrisi hastalık edişe duyuyor?

Yeni 5G sinyallerinin, uçakların sıkıca iklim koşullarında inmesine ve kazalardan kaçınmasına araştırma görevlisi bulunan tayyare ekipmanını etkileyip etkilemediği endişeleri kaynağını oluşturuyor.

Altimetre ismi maruz bu ekipman, tayyare ile arazi arasındaki mesafeyi yoklamak düşüncesince radyo frekanslarını kullanıyor.

Havacılık uzmanları, uz iletişim şirketlerinin etkinleştirmeyi düşündüğü hücresel frekansların altimetreleri etkileyebileceğinden ve gizil namına uçakları tehlikeye atabileceğinden akıl ediyor.

5G hizmeti, altimetrelerin kullandığına yaklaşan bulunan ve C-bandı namına bildik frekansta çalışıyor.

C-bant 5G, 3,7 ila 4,2 GHz aralığında çalışırken, FAA bu frekansın altimetrenin kullandığı 4,2 ila 4,4 GHz aralığına yaklaşan olduğuna dikkati çekiyor. Endişenin esas sebebinin de frekanslardaki bu ahbaplık bulunduğu belirtiliyor.

Avrupa Birliği'nin (AB) ise 2019'da itidalli menzilli 5G frekansları düşüncesince 3,4 ila 3,8 GHz aralığını belirlediği biliniyor, bu frekansın ABD'de maruz 5G hizmetindeki frekanstan şimdi düşüt bulunduğu dikkati çekiyor.

Telekomünikasyon endüstrisi temsilcileri ise Federal İletişim Komisyonu uran uzmanlarına ve hayattaki öteki düzenleyiciler kabilinden meydana getirilen analizlere atıfta bulunarak, C-bandı üstünden bağlantıların pilot kabini cihazlarına karışma etmeyeceğini savunuyor.

"5G'nin düzenlilik riski ülkeye ve vericilerin gücüne bağlı"

ABD Ulaştırma Bakanlığı Araştırma ve Teknolojiden Sorumlu Eski Bakan Yardımcısı Diana Furchtgott-Roth, AA muhabirine, 5G teknolojisinin iklim yolu güvenliği düşüncesince zılgıt oluşturmasının ülkeye ve vericilerin gücüne değgin bulunduğunu söyledi.

George Washington Üniversitesi'nde ekonomi Bölümünde Yardımcı Doçent bulunan Furchtgott-Roth, Amerikan 5G kulelerinin çelim yayımlarının Fransa'nın 2,5 sert bulunduğunu ve antenlerin dun değil yukarıya baktığını aktardı.

Furchtgott-Roth, ABD'de kulelerin havaalanlarına yaklaşan olmasının bazısı ülkelerdeki kabilinden haram olmadığına dikkati çekerek, "Bu, uçakların yönleme sistemlerinin müşterek parçası bulunan altimetrelerde gizil parazite kere açar. Ancak FAA biçimsiz iklim yahut eneze düşünce koşullarında uçakların inişine engellemeler getirir, hakeza uçuşlar sakıncasız bir vaziyete gelir. FAA güvenlikten karşılık vermeyecektir." dedi.

FAA'nın altimetrelerin hangilerinin 5G kulelerinden etkilendiğini anmak düşüncesince testlerini sürdürdüğüne ayraç fail Furchtgott-Roth, budaklı cihazların tespitiyle probleminin çözülebileceğini tabir etti.

Furchtgott-Roth, Federal İletişim Komisyonunun ise uz iletişim şirketlerden antenleri dun yönlendirmelerini, gücü düşürmelerini ve havaalanları etrafında tampon yerler oluşturmalarını isteyebileceğini kaydetti.

FAA'nın halkın güvenliğini katiyen tehlikeye atmayacağını ve uçakların sakıncasız sıfır şartlarda inişlerine destur etmemeye bitmeme edeceğini tamlayan Furchtgott-Roth, bu kabilinden hallerde FAA'nın iklim yolu şirketlerinden uçuşları bozma etmelerini yahut 5G kulesinin bulunmadığı apayrı alanlara yönlendirmelerini isteyeceğini dile getirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler