USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

'43 kentte hep 520 milyon ekü bütçeli 46 projeyi yaşama geçirdik'

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, 'IPA programının bir numara döneminde, Hatay’dan Rize’ye, Van’dan Kastamonu’ya 43 kentte toplanmış 520 milyon ekü bütçeli 46 projeyi yaşama geçirdik.' dedi.

'43 kentte hep 520 milyon ekü bütçeli 46 projeyi yaşama geçirdik'
19-11-2021 14:23
İstanbul

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında Rekabetçi Sektörler Programı'nı uyguladıklarını belirterek, "Programı dayanaklık etmek sistemimizin en ehemmiyetli ayaklarından bir tanesi kendisine görüyoruz. Bu kapsamda bugüne denli 88 projeye 780 milyon ekü dayanaklık etmek sağladık." dedi.

Bakan Varank, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyetinin nakdî iş birliğiyle gerçekleştirilen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yürütücüsü bulunduğu Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında "Etkisi ve Ötesi" temasıyla Sheraton Grand İstanbul Ataşehir Otel'de hesaplı "Tecrübe Paylaşımı ve Ağ Oluşturma Etkinliği"nin ikinci gününde meydana getirdiği konuşmada, kürevi rakiplik şartlarının çabucak değişmiş bulunduğu zinde müşterek dönemden geçildiğini söyledi.

Çığır açıcı ve yıkmacı teknolojiler, salgın, hava değişikliği kabil hususların toptan ekonomiyi gine aşağılık gine tasarım ettiğini tamlayan Varank, "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, bu inkılap periyodunun fırsatlarını en dobra biçimde değerlendirebilmek düşüncesince kesintisiz çalışmaya bitmeme ediyoruz. Bunun düşüncesince de hesaplı endüstri altyapısından iş ve envestisman ortamına; Ar-Ge ve uygulayım bilimi ekosisteminden lehçe kalkınmaya denli nice bölgede akıbet odaklı politikalar uyguluyoruz. Bu politikaların can alıcı müşterek biçimde uygulanabilmesi, çelimli finansman mekanizmalarının varlığıyla mümkün. Bu mekanizmaların daima çeşitlenmesine, şimdi müşterek tomar KOBİ’nin, şimdi müşterek tomar girişimcinin desteklerden faydalanmasına hususi müşterek ehemmiyet veriyoruz." niteleyerek konuştu.

Bakan Varank, TÜBİTAK, KOSGEB ve kalkınma ajansları aracılığıyla sağlanan destekleri yahut Bakanlık teşviklerini bundan böyle her insanın hummalı şekilde dobra bildiğini belirtti.

İşte bu millî kaynakların yanında, arsıulusal kaynakları da çalışkan kendisine kullandıklarını özetleyen Varank, konuşmasını şöyleki sürdürdü:

"Bunların başında, Avrupa Birliği ile baş başa yürüttüğümüz Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı, kısaca IPA geliyor. Biz de Bakanlık kendisine IPA kapsamında Rekabetçi Sektörler Programı'nı uyguluyoruz ve Programı dayanaklık etmek sistemimizin en ehemmiyetli ayaklarından bir tanesi kendisine görüyoruz. Bu kapsamda bugüne denli 88 projeye 780 milyon ekü dayanaklık etmek sağladık.

Bu projeler, oluşturdukları iktisadi katkının indinde AB mevzuat ve standartlarıyla da ülkemizin uyumu açısından ehemmiyetli işlevler gördü. IPA’da repertuvar doğrultmak demek, gitgide şimdi müşterek tomar strüktürel fonlardan müstefit olmak demek. Bu yüzden, hemen tahsil edilen desteği değil, kazandığımız plan ve izlence hile tecrübesini de önemsiyoruz. Verdiğimiz desteklerdeki süreçler baş döndürücü bedava bulunduğu düşüncesince firmalarımız, girişimcilerimiz apayrı kaynakların ardına düşmüyorlar. Bu tecrübeyi yaygınlaştırarak, oradaki fonların varlığına nazarıitibar döşemek bizim açımızdan baş döndürücü değerli."

"43 kentte hep 520 milyon ekü bütçeli 46 projeyi yaşama geçirdik"

Zaman devir IPA uygulamalarına müteveccih eleştirilerle de muhatap olduklarını özetleyen Varank, "Her ne denli IPA sistemini 15 senedir uygulasak da etraflıca prosedürler ve satın kabul etme kuralları gereği projelerimiz gelişigüzel devir istediğimiz süratte ilerleyemeyebiliyor. Bakanlık olarak, önümüzdeki dönemde, Ufuk Avrupa'ya ek olarak, Dijital Avrupa, Yatırım Avrupa kabil programlara da talibiz ve bunların musahabe süreçlerini başlattık. Bunları da düşündüğümüzde, IPA projelerinin müşterek bürokratik helezonlu içre kaybolup gitmesini istemiyoruz. Rekabetçi Sektörler Programı'nı, Birlik programları ve zat millî desteklerimizi ne denli koordinasyon içre yürütebilirsek o denli dişi sonuçlar sağlamış oluruz. Biz bu mevzuda üzerimize sakıt ne var ise hazırlamaya hazırız. AB çeşidinden da bu anlamda iş birliklerini artıracak ve kolaylaştıracak adımları da bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Varank, IPA programının müşterek numara döneminde, yerler arası gelişmişlik farklılıklarını azaltarak yerlerin rakiplik güçlerini artırmayı ana gaye kendisine belirlediklerini aktararak, bu sürede Hatay’dan Rize’ye, Van’dan Kastamonu’ya 43 kentte hep 520 milyon ekü bütçeli 46 projeyi yaşama geçirdiklerini anlatım etti.

İkinci devirde ise aut tecim dengesi ile istihdama ulama sağlayan, Türkiye'nin kürevi bedel zincirlerindeki yerini yükseltmeyi hedefleyen plan fikirlerine evleviyet verdiklerini tamlayan Varank, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Bu devirde de kısaca 260 milyon ekü bütçeli 42 projeyi destekledik. Bunların ortada aşı ve deva geliştirmeden, özerk araçlara, sayısal dubara sektöründen biyo-yakıt elde edilmesine, kanserle mücadeleden sanayimizin sayısal dönüşümüne denli baş döndürücü türlü alanlardaki planlar toprak alıyor. Bu noktada Rekabetçi Sektörler Programı’nın müşterek özelliğinden bahsetmemiz gerektiğine inanıyorum. Bakanlık kendisine IPA kapsamındaki nazar boncuğu programın erişemediği denli müşterek tomar tüketicilere dayanaklık etmek oluyoruz.

Örneğin, Boğaziçi Üniversitesi ile gerçekleştirdiğimiz 'Biyoekonomi Odaklı Kalkınma düşüncesince Entegre Biyorafineri' projesi. Bu proje, 2020 senesinde başladı. 5,5 milyon ekü bütçeli bu projeyle su yosunlarından dışarı satım potansiyeli bulunan efdal biyo-bazlı mahsulat üretilecek. Sıfır atılan amacı ile kurulan bu organizasyon Türkiye ve Avrupa'nın ilkin karbon-negatif bütünleşmiş biyorafinerisi olacak. Geliştirilecek biyoyakıtlar, arsa yağı ve arsa yağı ürünlerine bulunan bağımlılığının azaltılmasına ulama sağlayacak. İnşallah ara ayında bu tesisin açılışını AB'deki dostlarımızla bu arada gerçekleştirmeyi planlıyoruz."

"Yeni çocuk sektörlerde ağır destek sunar sunuyoruz"

Bakan Varank, destekledikleri rüçhan alanlardan birinin de işletmelerin sayısal inkılap yetkinliklerinin artırılması bulunduğunu söyledi.

Beyaz Eşya Yan Sanayicileri Derneği ile yaşama geçirdikleri "Sanayi Yetkinlik Merkezi" projesinin yeterli kendisine buna görev ettiğine dikkati çekici Varank, "10 milyon ekü bütçeli bu projeyle KOBİ'lere çevrilmiş zeki imalat uygulamaları geliştirilecek. Üniversite-sanayi iş birliğinin en dobra biçimde çalışacağı kalıp müşterek sayısal inkılap altyapısı kurulacak. Bu alandaki müşterek gayrı projemiz de 'Tasarımdan Üretime: Hazır Giyim ve Tekstil Sektörünün Dijital Dönüşümü' projesi. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği çeşidinden gerçekleştirilecek bu projeyle nesiç sektöründe son zamanların gerekliliklerine akıllıca müşterek altyapının oluşturulmasını sağlayacağız." dedi.

Varank, Bakanlık kendisine çabucak büyüyen acemi çocuk sektörlerin de bilincinde olduklarını ve bu alanlara da ağır destek sunar sunduklarını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Hızla gelişen doğurucu endüstriler bu alanlardan hemen müşterek tanesi. Başarıları ile alım çalım duyduğumuz 5 Türk Unicorn'un 2'si dubara sektöründe çalışkanlık gösteriyor. Bu bağlamda, Kadir Has Üniversitesi içerisinde 5 milyon ekü bütçeyle film, canlandırma ve dubara yapımcılarının kullanabileceği sonra düzem müşterek merkezin kurulmasını destekliyoruz. Bu projeye hem makine-ekipman hem de eğitim, müşavirlik ve lansman desteği sağlıyoruz. Proje tamamlandığında doğurucu endüstriler sektöründe enfrastrüktür yönünde ehemmiyetli müşterek ara da meşbu olacak. Sağladığımız desteklerle endüstri ve değişen teknolojinin dek etmiş bulunduğu kâffesi bölgelerde üniversite, KOBİ ve girişimcilerimizin indinde toprak alıyoruz.

Program kapsamında bu çevrim desteklediğimiz 22 plan yararlanıcısı kuruluşun temsilcileri de bugün aramızda toprak alıyorlar. Bu aktiflik süresince yararlanıcılarımız hem süreçlere değgin tecrübelerini paylaşıyorlar hem de düşünüm alışverişinde bulunuyorlar. Bakanlık olarak; plan yararlanıcılarına kere göstermek, problemsiz müşterek plan hile süreci geçirmelerini temin etmek düşüncesince nice aktiflik ve yetişek düzenliyoruz. Bu etkinliklerin planlar arası teşrikimesai ve tecrübeyi artırdığını gördük. Bölgesel kendisine da bu etkinlikleri realizasyon sonucu aldık. Planladığımız etkinliklerin ilkini geçtiğimiz ay Kahramanmaraş'ta gerçekleştirdik. İnşallah müşterek ahir etkinliğimiz de İzmir’de olacak."

"AB kaynakları ile desteklediğimiz planların ruhsuz kalmaması iyice önemli"

Bilgi ve deneme paylaşımının yapıldığı bu etkinlikleri baş döndürücü önemsediğini anlatım fail Bakan Varank, "Burada oluşturulacak yetenek ile önümüzdeki çevrim programlarından şimdi müşterek tomar yararlanma edeceğimize inanıyorum. Önümüzdeki devirde AB fonlarının kullanması baş döndürücü şimdi kompetitif müşterek ortamda gerçekleşecek. Artık hemen memleket içerisinde değil, arsıulusal kurda de yarışmamız gerekecek. Bu nedenle, gayrimeskûn el altında nihayetlenen ve bitmeme fail projelerde edindiğimiz tecrübeyi yaygınlaştırdığımız ve şimdi ileriye taşıdığımız müşterek süreci gerçekleştirmemiz lazım. Hepiniz benzeri süreçlerden, benzeri sıkıntılardan geçip, rüştünüzü kanıtlama ettiniz. Yani birbirinizden öğrenerek en aceleci biçimde gelecekteki beklenen sıkıntıların üstesinden doğmak mümkün." niteleyerek konuştu.

Varank, buradaki etkileşimin, nice iş birliğinin ve acemi plan fikrinin de gelişim göstermesi düşüncesince ehemmiyetli müşterek düzlem hazırladığına ayraç ederek, laflarını şöyleki tamamladı:

"Burada filizlenecek fikirler, burada edinilecek tecrübeler, doğacak çevrim bütünlük programlarındaki başarımızın anahtarı olacak. Bu etkinliklere beklenen aktörleri müdahale etmemiz de baş döndürücü önemli. Özellikle sayısal dönüşüm, yeşil dönüşüm, inovasyon, Ar-Ge programlarıyla ilişik AB'de iri bütçeler var. Bu bütçeler, yarışan her insanın ulaşabileceği bütçeler. Ülkelerin nakdî kendisine kısıtları mümkün lakin bedava müşterek biçimde Avrupa'da müşterek ortak bularak ayrımlı programlara müracaat gerçekleştirmek mümkün. Türkiye'deki deneme bundan böyle bunu yapabilecek seviyede. Bir projenin tamam olması işimizin tükenmiş bulunduğu anlamına gelmiyor. Projelerle kurulan yapıları idame ettirmek, onları sürdürülebilir eylemek minimum projeleri dah etmek denli önemli. Bu yüzden, AB kaynakları ile desteklediğimiz planların ruhsuz kalmaması ayrıca başarılarının artarak bitmeme etmesi bizim açımızdan iyice önemli. Çünkü siyasetin bu bölgede söyleyeceği lafları olmakta ve bu planların yerelde politik yansımaları oluyor.

Bu mevzuda yararlanıcılarımızın omuzlarında iri sorumluluklar var. Sürdürülebilirlik anlamındaki planlamaların behemehâl planlar yaşama geçmeden ilkin tamamlanması ve planlara bu biçimde başlanılması gerekiyor. Proje sahibi kurumların bu sorumlulukları adına getirecekleri hususunda müşterek güvene sahibim. Çünkü bu anlamda da şuurun giderek arttığını görüyorum. Sürdürülebilirlik hususunda ilkin Bakanlığımızdaki arkadaşların da planlama süreçlerine behemehâl önden dayanaklık etmek vermesi, gayrı değgin ve ilişik kuruluşlarımızı işin içine katarak onlara sürdürülebilirlik yönünde dayanaklık etmek verilmesi gerekiyor."

Konuşmasının peşi sıra Bakan Varank, Rekabetçi Sektörler Programı çerçevesinde desteklenen planların faydalanıcılarına onurluk ikram etti.

Etkinlikte; Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcıları Çetin Ali Dönmez ve Mehmet Fatih Kacır'ın yanı sıra; TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Türk Standardları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci ve Bilişim Vadisi Genel Müdürü Ahmet Serdar İbrahimcioğlu da amade bulundu.

"Türkiye, Avrupa'nın rekabetçiliğine katkıda bulunuyor"

Ayrıca, etkinliğin ikinci gününün açılışında; AB Türkiye Delegasyonu Mali İşbirliği Başkanı Andre Lys, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Mustafa Erdoğan da meydana getirilen icraat karşı katılımcılara bilim verdi.

AB Türkiye Delegasyonu Mali İşbirliği Başkanı Andre Lys, meydana getirdiği konuşmada, AB ve Türkiye'nin araştırı topluluklarını müşterek araya getirmekten çevre bahtiyar olduklarını belirterek, şunları kaydetti:

"AB, Türkiye düşüncesince müşterek numaralı dışarı satım kaynağı. 2020'de mülk ve hizmetlerde aykırı görev hacmimiz 130 bilyon avroya ulaştı. Türkiye bire müşterek sürede AB'deki bedel zincirlerine ve istihsal merkezlerine hararetli katkılarda bulunuyor. Dolayısıyla Avrupa'nın rekabetçiliğine de katkıda bulunuyor. Aramızdaki iktisadi bütünleşme ve koyu tecim ilişkileri AB ve Türkiye arasındaki Gümrük Birliği Anlaşması'nın imzalanmasıyla da gelişti. Son 2 senedir Kovid-19 zımnında gelişigüzel dü tarafta da sosyal, iktisadi zenginlik etkilendi. Pandemi, ekonomiyi ve sağlığımızı riske attı fakat öğrendiğimiz baş döndürücü öğüt var. Bunlardan ilki, yegâne fondan mevrut tedariklere dayanıklı olmak krizin etkilerini şimdi da derinleştiriyor. O nedenle, bunları çeşitlendirmemiz gerekiyor."

Sosyal ve iktisadi kalkınmanın sağlanması hedefleniyor

Rekabetçi Sektörler Programı, Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği arasındaki nakdî teşrikimesai programı çerçevesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı çeşidinden yürütülüyor. Yaklaşık 800 milyon ekü bütçeli nakdî teşrikimesai programı, 2007'den buyana uygulanıyor. Programla Türkiye'nin ayrımlı bölgelerinde sanayicilerin, KOBİ'ler ile girişimcilerin rakiplik güçleri artırılarak içtimai ve iktisadi kalkınmanın sağlanması hedefleniyor.

Etkinliğin ikinci gününde hesaplı "Dijital ve Teknolojik Dönüşümde Üniversite-Sanayi İşbirliği Arayüzleri" başlıklı panelde, Rekabetçi Sektörler Programı içerisinde desteklenen ve üniversite-sanayi iş birliğini sağlayıcı kalıp planların temsilcileri, sayısal ve teknolojik inkılap mevzularını ele aldı.

Program ve desteklenen planlara değgin etraflıca bilgiye "rekabetcisektorler.sanayi.gov.tr" adresinden ulaşılabiliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler