USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

1. Yapay Zeka Zirvesi 'AI [Tomorrow Summit]'

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün, dünyada bireşimli zekanın defans sistemlerinde kullanımının rastgele güzeşte gün hâlâ da arttığına dikkati çekerek, toy teknolojilerle beraberce insanoğlu hayatının 20-25 sene ortamında şişman indinde dönüş?

1. Yapay Zeka Zirvesi 'AI [Tomorrow Summit]'
11-03-2022 18:34

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün, dünyada bireşimli zekanın defans sistemlerinde kullanımının gelişigüzel sabık gün henüz da arttığına dikkati çekerek, dünkü teknolojilerle beraberce insanoğlu hayatının 20-25 sene içre şişman ortak dönüşüme uğrayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı çeşidinden Ağustos 2021'de açıklayan "Türkiye Yapay Zeka Stratejileri"ni beslemek amacıyla, bireşimli zekaya dair kamu, hususi sektör, yüksekokul ve girişimcilik dünyasında farkındalık tekvin etmek az daha planlanan "1. Yapay Zeka Zirvesi AI [Tomorrow Summit]" etkinliği devir içi şekilde bitmeme ediyor.

Etkinlik kapsamında planlı "Savunma ve Güvenlikte Yapay Zeka" başlıklı celsede ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün ortak lokma tatlısı gerçekleştirdi.

Gelecek 20 yılda insanoğlu hayatının sabık 20-25 yıldaki enformatik devrimiyle uğramış olduğu değişime benzeri ortak tahavvül geçireceğinin altını çizen Görgün, savunmada sistemlerindeki bireşimli zeka uygulamalarının gelişigüzel sabık gün ilerlediğini belirtti. Yapay zekanın defans dalında kullanımının 4 iç kulak altında incelendiğini özetleyen Görgün, bunların siber güvenlik, çözümleme yapabilen çokbilmiş sistemler, geri hizmet ve transport ve maksat tanışıklık sektörü bulunduğunu söyledi.

ABD defans sanayisinde bireşimli zekaya 650 bilyon dolar harcıyor

Görgün, dünyada bireşimli zekanın defans alanındaki kullanımına değinerek, "Amerika Birleşik Devletleri 650 bilyon dolar ve Çin de 250 bilyon dolar ile defans sanayisinde bireşimli zeka uygulamalarına en baş döndürücü envestisman karşılayıcı devletler ortada arazi almaktadır. Dünyanın bu ölçüde yatırımlarını hızlandırdığı defans sanayisinde bireşimli zekanın önemi devletimizde de hızlanarak bitmeme etmektedir." sanarak konuştu.

Yapay zeka dair sürdürülebilir izlemsel insanoğlu kaynağını oluşturmanın ve daim etraflıca dönemli planların mühim ciddiyete erbap olduğuna aksan karşılayıcı Görgün, "Gartner'ın 2019 günlü anketine göre, 2018 ve 2019 yılları ortada bireşimli zeka kullanan örgütlerin sayısı yüzdelik 4'ten yüzdelik 14'e çıktı. Raporda arazi meydan bireşimli zeka ast uygulayım bilimi başlıkları, dünyada bireşimli zeka pazarında gelecek senelerde henüz ortak tomar insanoğlu gücüne gerekseme olacağını da açıkça biçimde göstermektedir." biçiminde konuştu.

Bilgisayarlı nezaret teknolojilerinin ASELSAN şekilde çalışmış oldukları bireşimli zeka sahalarından ortak tanesi olduğuna dikkati çekici Görgün, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Bilgisayarlı nezaret teknolojileri en umumi anlamıyla bilgisayarın görsel girdileri yorumlamasını ve bire ortak insanoğlu az daha örüntüler arasındaki alım satım kurarak manalı ve altın bilgiler üretmesini amaçlıyor. En baş döndürücü geçer yürütüm alanları tespit, sınıflandırma, takip, sınıflama az daha insanoğlunun kolaylıkla yapılabildiği fakat bilgisayara tanımlanması baş döndürücü henüz emeksiz sıfır görevlerdir.

Bir ayrıksı çalışmamız az buçuk henüz asayiş konusunu da içeren yorgunluk, özen dağınıklığı tespiti konusundadır. Bu emek vermek ile ortak operatöre ilgilendiren sahneler işlenerek operatörün sistemi kullanmaya akla yatkın vaziyette olup olmadığını belirleme ediliyor. Görüntülerde mevcut rahatsızlık ve dalgınlık belirteçleri algılanarak rahatsızlık durumu, dalgınlık vaziyeti yahut rahatsızlık seviyesi az daha çıkarımlar gerçekleştirmek hedefleniyor. Bu çalışmanın çıktıları sağlam baş döndürücü asayiş uygulamalarında, cerrah yahut nöbetçilerin takip edeni az daha uygulamalarda da kullanılacaktır sanarak değerlendiriyoruz."

Otonom sürüşle mebni de çalışmalarının bulunduğunun altını çizen Görgün, "Görsel data üstünde bulunan ortak ayrıksı projemiz bireşimli zeka algoritmalarıyla anten verisini anlamlandırarak özerk sürüş teknolojilerinde kullanıyoruz. Vücut halleriyle buyuru vererek insansız sistemleri yönetebiliyoruz." dedi.

Görgün, hudut güvenliği ve nice bölgelerde geçer ASELSAN'ın asayiş kameralarının bireşimli zeka destekli çiplere erbap olduğuna yer vererek kameraların üstündeki bireşimli zeka yardımıyla çokbilmiş şuurluluk tespiti yapılabildiğini söyledi.

"Ülkeler esasta öz defans konsepti içerisinde baş döndürücü ağır ortak ihsas zehir kuruyor"

Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci ise konvansiyonel defans sektörlerinin haricinde bundan böyle teknolojiyi en uç noktada kullanan ve bu teknolojiyi öz avantajına kullandığında akıbet elde edebilen ortak harp ortamıyla huzur karşıya olunduğunu anlatım etti.

İkinci, "Günümüzün başta asayiş konsepti ve tehditlerin kaldırılmış edilmesine müteveccih yaklaşımı da tehditlerin henüz ortaya çıkmadan geçmiş tespitine ve kaynağında kaldırılmış edilmesine mebni ortak stratejiye oturdu. Bunun en DOĞRU örneklerini DOĞRU sürede doğrusu çevremizdeki gelişen vakalarda baş döndürücü yakından gözlemlemekteyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Savaş ve harekat ortamında, asayiş süresince anten sayılarına ve bu sensörlerden mevrut data sayılarına dair şekilde baş döndürücü dip ortak data alışverişinin oluştuğunu ve bu data alışverişini de tedricen arttığına ayraç fail İkinci, "Harekat süresince asayiş konsepti içerisinde etraflı devletler esasta öz defans konsepti içerisinde baş döndürücü ağır ortak ihsas zehir kuruyorlar." dedi.

"Yapay zekanın başta çıplak teknolojilerde ağır ortak inkişaf kaydediyor"

İkinci, izlemsel şekilde etraflı devletlerin öz güvenliğini güvence dibine alabilmek düşüncesince kumanda arama sistemlerini, anten ağlarından mevrut verileri aceleci ortak biçimde işleyerek bu verilerle bu arada namına yıldırma oluşturabilecek unsurları ortadan kaldıracak tedbirleri kabul etme noktasında şişman ortak çabucak ilerlediğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"Türkiye'de bu mevzuda baş döndürücü ağır ortak atak sağladı. Ancak geldiğimiz noktada bu verilerin baş döndürücü ayrımlı kaynaklardan, baş döndürücü önemsiz unsurlardan güçlü gelebildiğini ve insanoğlu faktörünün başta bu verilerin işlenmesinde hakkıyla çıtırbom kalmaya başladığını söyleyebiliriz. Bu noktada dünyanın geneline baktığımızda bireşimli zeka teknolojileri, bireşimli zekayla bu arada verinin bilgiye dönüştürülmesi ve yıldırma unsurlarının esasta insanoğlu faktörünün minimal ölçüde angaje edilerek yıldırma data tabanlarının oluşturulması az daha yaklaşımların defans sektöründe de uygulanmaya başladığını gözlemliyoruz."

Yapay zekanın başta çıplak teknolojilerde erişim teknolojilerinde, turizmde, yayıncılıkta sefine işletmeciliğinde, havacılık işletmeciliğinde, özerk araçlarda baş döndürücü ağır ortak biçimde inkişaf kaydettiğine ayraç fail İkinci, "Dünyanın en şişman dü beniz elli defans şirketini cezaevi önüne aldığımızda bu defans şirketlerinin izlemsel projelerinde yüzdelik yetmiş beşinden fazlasının bireşimli zekanın gelecekte yıkmacı tesiri olacağını ve bunu defans sektöründe uygulamasının mecburi olacağını dediğini görüyoruz." açıklamasında bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler