Yaşam

Mevsimlik tarım işçisi evlatlarının eğitim problemi konteyner sınıflarla aşılıyor

Adana'da mevsimsel tarım işçisi ailelerin çocukları, çadırların yakınında açılan konteyner sınıflar yardımıyla tahsilden arka kalmıyor.

Mevsimlik tarım işçisi evlatlarının eğitim problemi konteyner sınıflarla aşılıyor
03-02-2023 13:07
Adana

Verimli arazileriyle doğrudan gelişigüzel sezon nan kapısı bulunan Çukurova'da, konteyner sınıflarla sezonluk tarım işçilerinin çocuklarına da eğitim olanağı sunuluyor.

Milli Eğitim Müdürlüğü Hayat Boyu Öğrenme Şube Müdürlüğüne ilişkin Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi (PİKTES) Koordinatörlüğü kabilinden Türk ve Suriyeli tarım işçisi ailelerin evlatlarının öğrenime kazandırılması düşüncesince düzentileme yürütüldü.

Çalışma kapsamında ekipler, okula ulaşmakta sıkıntı çekici evlatların belirlenmesi düşüncesince deri sahalarında araştırı yaptı.

Mevsimlik tarım işçilerinin dip bulunmuş olduğu Karataş ilçesi kırsalında icap birtakım okulların deri sahalarına uzaklığı gerekse de ailelerin okula göndermemesi zımnında evlatların tahsilden ırak kalmış olduğu belirleme edildi.

Müdürlük, bunun üstüne 2022-2023 eğitim yılı düşüncesince Kırmızıdağ, Tabaklar mahallelerine 5'er, Damlapınar Mahallesi'ne 2, Bahçe Mahallesi'ne 1 iktisap buyurmak az daha anne sınıfı da karışma beşinci derslik seviyesinde bütün 13 konteyner derslik kurdu.

Çadır sahalarına elan yaklaşan civarlarda kurulan konteyner sınıflarda bütün 260 bebek eğitim görmeye başladı.

Okul, çadırlara yaklaştı

İl Milli Eğitim Müdürlüğü Hayat Boyu Öğrenme Şube Müdürü Selçuk Taşyürek, AA muhabirine, 2016'da başlatılan PİKTES'in 3'üncü kısmının Kasım 2022'de başladığını ve halen Türkiye'de 26 ilde yürütüldüğünü söyledi.

PİKTES kapsamında bu eğitim senesinde Türk ve Suriyeli öğrencilerin faydalanacağı, Yüreğir, Seyhan, Sarıçam, Ceyhan ve Karataş ilçelerinde 5'i hususi eğitim iktisap buyurmak az daha 17 anaokulu binası nesir edilip öğrenime başladığını aktaran Taşyürek, 1015 ortaöğretim öğrencisine de burs verildiğini belirtti.

Çadır sahalarında canlı dezavantajlı evlatların da projeden faydalandığını özetleyen Taşyürek, bu kapsamda dip sezonluk tarım işçisi mevcut Karataş ilçesi kırsalında araştırı yaptıklarını dile getirdi.

Taşyürek, bu alanda taşımalı eğitim sisteminin olduğunu fakat sezonluk tarım işçisi ailelerin, okulun kaldıkları çadırlara yaklaştırmasıyla çocuklarını okula göndermeye elan alışmış durduklarını belirleme ettiklerini söyledi.

Bunun üstüne deri alanları yakınlarına konteyner derslik kurmaya değişmeyen verdiklerini aktaran Taşyürek, şu şekilde bitmeme etti:

"Karataş'ta deri bölgelerindeki evlatların okullaşmasına yardım sağlamak, eğitim süreçlerinden ırak eskimiş öğrencileri de okula vermek amacıyla belirlenen mahallelere bütün 13 konteyner derslik yapmış olup eğitim ve öğretime kazandırdık. Amacımız koşullar ne olursa olsun topu topu evlatların eğitim ve tedris hakkından faydalanmasıdır. Okullaşmamış yegâne ortak mektepli kalmayıncaya denli çalışmalara sürdürmek istiyoruz."

Karataş İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Buğrul da serbest ve velut tarım arazisine erbap ilçenin dip ortak tarım işçisi popülasyon barındırdığını dile getirdi.

Mevsimlik tarım işçilerinin evlatlarının kıygın olmaması düşüncesince deri alanlarının yanına okulu taşıdıklarını tamlayan Buğrul, "Konteyner sınıflarla hizmeti ayaklarına denli getirdik. Ana sınıfından beşinci derslik 4'üncü sınıfa denli öğrencilerimizin konteyner sınıflarda eğitim görmelerini sağlıyoruz." dedi.​​​​​​​

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER