Yaşam

Geçit köyünde "kışlık dermanlık narlar" teras ve çatılara asılıyor

Diyarbakır'ın Çüngüş ilçesinde Karakaya Baraj Gölü kıyısında, Akdeniz iklimine eş köyde yetiştirilen narların birlikte bölümü nar ekşisine dönüştürülüyor, birlikte bölümü ise kışın tüketilmesi düşüncesince balkonlara ve evlerin çatısına asılarak korunum edili

Geçit köyünde
10-11-2022 14:08
Diyarbakır

Diyarbakır'ın Çüngüş ilçesinde Karakaya Baraj Gölü kıyısındaki Akdeniz iklimine erbap Geçit köyünde kışlık dermanlık narlar balkonlara asılarak korunum ediliyor.

Mikroklima iklime erbap Geçit köyündeki onlarca ağaçta nar ilkin peyda etmek az daha portakal, mandalina, limon, zeytin, belirmek hurması derece nice sonuç üretiliyor.

Yılın bu ayında köyde nar bereketi yaşanıyor. Ağaçlardan birleşen narlardan çatlamamış olanlar sonuç suyu üretimi düşüncesince fabrikalara gönderiliyor. Çatlayan narlar kabuklarından ayıklandıktan sonradan ezilerek suyu çıkarılıyor.

Nar suyu, kurulan kazanlarda odun ateşinde saatlerce kaynatılarak, nar ekşisine dönüştürülüyor. Hasadı meydana getirilen narın birlikte bölümü ise kışın gitmek az daha balkonlara ve evlerin çatısına asılıyor.

"Bu köyde barışma kaynağımız nar"

Geçit köyü muhtarı Cuma Toğrul, AA muhabirine, köylerinin hususi iklim yapısıyla Akdeniz Bölgesi'ne başmaklık sonuç çeşitlerini yetiştirmeye amelî bulunduğunu söyledi.

Köyde yetiştirdikleri narlarda hasat tarihi bulunduğunu anlatım fail Toğrul, "100 tona andıran hasadımız oldu. Fabrikaya da gönderdik. Bir tarafını nar ekşisi yapıyoruz. Bu köyde barışma kaynağımız nar." dedi.

Nar ekşisini anadan görme yöntemlerle hazırladıklarını özetleyen Toğrul, tek ulama konu kullanmadıklarını belirtti.

Toğrul, kaynatma ve taktir yöntemi ile hazırladıkları nar ekşisinin birlikte numara nitelik olması düşüncesince 100 kilo nardan averaj 3 litre nar ekşisi hazırladıklarını kaydetti.

Balkonlara "kışlık dermanlık nar" asılıyor

Eski birlikte geleneği de sürdürdüklerini dile getiren Toğrul, kış aylarında gitmek az daha birlikte hacim narı da balkonlara ve evlerin çatısına astıklarını anlattı.

Toğrul, "Bu narları hastalarımız düşüncesince hamileler düşüncesince balkonlara asıyoruz. Astığımız narların güz güneşinde kabuğu kuruyor, küçük ay ve mart aylarına derece dayanabilen kalıyor. Bunlara 'kışlık dermanlık nar' diyoruz. Markette, pazarda bulamazsın lakin evlerimizde ferah ferah bulursunuz." sanarak konuştu.

"Narları astığımızda devir almaktadır ve hâlâ berk kalıyor, çürümüyor"

Köyde canlı ve babasından artan nar bahçesindeki üretimle geçimini sağlayıcı Resul Demir (65) de köylerinin yunak olduğunu, kış mevsimini aşırı hissetmediklerini belirtti.

Çocukluğundan beri nar hasadı yapıp, nar ekşisi ürettiklerini özetleyen Demir, kendilerinden sonradan da evlatlarının bu işi bitmeme ettireceğini kaydetti.

Demir, köylerinde aşırı birlikte tomar nar ağacı bulunduğunu anlatım ederek, şunları söyledi:

"Ürettiğimiz nar ekşimiz de organik. Narların birlikte tarafını kış mevsiminde bezdirmek amacıyla iplere bağlayıp lüp makul köşelerine asıyoruz. Narları astığımızda devir almaktadır ve hâlâ berk kalıyor, çürümüyor. Kışın birlikte konuk vardığında yahut birlikte ad parasız olduğunda koparıp, ağırlama ediyoruz, felah oluyor."

Emine Toğrul (60) ise değneklerle nar ayıklamanın ve nar ekşisi yapımının sıkıntılı birlikte iş bulunduğunu anlatarak, senelerdir bu işle uğraştığını belirtti.

Yetiştirdikleri narların aşırı içimli ve birinci sınıf bulunduğunu anlatım fail Toğrul, "İstanbul, Adana ve Hatay'a derece rastgele yere nar gönderiyorum." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER