Politika

Bakan Nebati: Enflasyonla mücadeleyi en ehemmiyetli önceliğimiz yerine görüyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Yüksek enflasyonun etmen bulunduğu tamamı problemlerin farkındayız ve enflasyonla mücadeleyi en ehemmiyetli önceliğimiz yerine görüyoruz." dedi.

Bakan Nebati: Enflasyonla mücadeleyi en ehemmiyetli önceliğimiz yerine görüyoruz
12-12-2022 23:08
TBMM

Nebati, TBMM Genel Kurulunda, bakanlığının 2023 yılı bütçesi üstünde meydana getirdiği konuşmada, 2020 ve 2021'deki salgının dair 2022 senesinde eklenmiş bulunan savaşla yanı esna ihtimal de sonuç asrın en dayanıklı güzeşte periyodunu geride bıraktıklarını söyledi.

Bu devirde Amerika ve Avrupa'da enflasyonun az henüz sonuç gayrisıhhi asrın en efdal seviyesine çıktığını; efdal pahalılık dolayısıyla mal politikaları sıkılaşırken, finansman maliyetlerinin arttığını ve duraklık beklentilerinin güçlendiğini tabir fail Nebati, 2022'de toptan büyümenin yüzdelik 3,2'ye gerilemesinin öngörüldüğünü aktardı.

Türkiye ekonomisinin salgına, jeopolitik risklere ve muharebeye karşın sergilediği çelimli nema ile ne genişliğinde sert temeller üstünde yükseldiğini tamamı dünyaya müşterek kat henüz gösterdiğinin altını çizen Nebati, satın kabul etme gücü paritesine gereğince 2002'de 730 bilyon dolar bulunan GSYH'nin 2021'de 2,95 trilyon dolara çıktığını, Türkiye'nin bu vakitte 7 adım terfian dünyanın en iri 11'inci ekonomisi bulunduğunu vurguladı.

Kişi başına gelirde, mütekâmil ülkelerle Türkiye arasındaki makasın kapanmakta olduğunu; adam başına gelirin AB averajının yüzdelik 72'sine ulaştığını dile getiren Nebati, istihsal ve istihdam kapasitesini artı Türkiye'nin, 2021 senesinde yüzdelik 11,4 ile G20 devletleri ortada en aceleci büyüyen abuhava bulunduğunu anlattı. Nebati, çelimli performansın 2022 senesinde da sürdüğünü; Türkiye'nin önceki üç çeyrekte yüzdelik 6,2 ile evren averajının ince üstünde büyüdüğünü belirtti.

"Dünyanın dayanıklı koşullarla savaş etmiş bulunduğu böylesine müşterek devirde türkiye neyi başardı biliyor musunuz?" diyerek soran Nebati, Türkiye'nin birlik 9 çeyrektir akıcı büyümeyi başardığını, henüz da elleme olanın, makine-teçhizat yatırımlarının 12 çeyrektir artmaya bitmeme etmesi bulunduğunu dile getirdi.

"Türkiye Ekonomi Modeli'ni yaşama geçirdik"

Nebati, "Ülkemizi kur, faiz, pahalılık sarmalına hapsedip sonradan da bu sorunları haricen dayatılan reçetelerle çözmeye kalkarsanız karıştırıcı müşterek kat içerisine hapsolur ve parça biçim alamadan kendinizi gine baş noktasında bulursunuz." ifadesini kullandı. Bakan Nebati, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Velhasıl tarihin tekerrürden ibaret bulunduğunu zannedenler ile tarihe taraf verenlerin ayrılmış bulunduğu not ahacık buradadır. Bizler tekerrüre düşmeden ülkemizi müşterek yukarı seviyeye taşıyacak bulunan adımı, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde kararlılıkla atmaktan çekinmedik. Yatırımı, istihdamı, üretimi ve ihracatı odağına düzlük Türkiye Ekonomi Modeli'ni yaşama geçirdik. Bu sayede üretimimizin ve ihracatımızın ilişik değerini, bilgi, uygulayım bilimi ve inovasyon ağırlığını artıracak yatırımları sürdürerek arsıulusal rakiplik gücümüzü rastgele müşterek güzeşte çağ yükselteceğiz. Bizim esas hedefimiz, iri ve çelimli müşterek Türkiye'yi yanı esna nesir etmektir. Politikalarımızın odağında rastgele müşterek devir milletimizin refahı arazi almıştır. İstihdamı bırakmak biz düşüncesince dirimsel önemdedir."

Gayretlerinin meyvesini aldıklarını, müstevli sonrası devirde sağladıkları istihdamla Türkiye'nin nice ülkeden fazlalık yönde ayrıştığını vurgulayan Nebati, "İlk 10 ayda istihdam artışı 1 milyon 227 bin eş olmuştur. Ekim bakımından istihdam 31,2 milyon seviyesiyle zamanı zirveleri görmüştür." diyerek konuştu.

İhracatın, teşrinisani bakımından salname 253 bilyon doları aşarak Cumhuriyet tarihinin en efdal seviyesine ulaştığını özetleyen Nebati, turizmde de Türkiye'nin en aşırı ziyaretçi çekici dördüncü abuhava konumunda olduğunu; 2022 senesinde 51 milyonun üstünde ziyaretçi ve 46 bilyon dolar gezim geliri beklendiğini tabir etti.

İthalatın efdal erke tutarları kararında salname 360 bilyon dolara ulaştığını, akan açığın, dış satım ve turizmin ehemmiyetli katkısına rağmen, erke ve giranbaha ithalatına ilişkin adına arttığına ayraç fail Nebati, teşrinievvel bakımından salname akan açığın 43,5 bilyon dolara, erke ve giranbaha dışarı akan fazlanın ise 49 bilyon dolara ulaştığını hatırlattı.

Güçlü büyümeye karşın erke ve giranbaha dışarı akan fazladaki artışın sürmesinin, Türkiye Ekonomi Modeli sebebiyle elde ettikleri müşterek üstünlük olduğuna dikkati çekici Nebati, şunları kaydetti:

"Cari dengeyi kalımlı adına ıslah etmek en ehemmiyetli önceliklerimizdendir. Ancak hepimiz, enerjide dışa yayımcı olmanın akan işlemler dengesindeki menfi yansımalarının farkındayız. Düşünün, toptan erke tutarları güzeşte sene ile bire müşterek ölçüde kalsaydı bugün cümle yanı esna akan fazlayı konuşuyor olacaktık. Enerjide ulusal kaynaklarımızın payını ve erke verimliliğini henüz da artırmaya bitmeme edeceğiz. Tüm zorluklara ve sorunlara realist ve kalımlı analizör buluyor, mutabık ve proaktif politikalarımızla dış satım menzilimizi ve mahsul çeşitliliğimizi henüz müşterek tomar bırakmak düşüncesince mevcut gücümüzle çalışıyoruz."

"Gerek mahveden lüzum yetiştirici enflasyonunda düşüşler bitmeme edecektir"

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, enflasyonla ilgili, "Yüksek enflasyonun faktör bulunduğu tamamı problemlerin farkındayız ve enflasyonla mücadeleyi en ehemmiyetli önceliğimiz adına görüyoruz." açıklamasında bulundu.

Enflasyonun, ayrıcasız tamamı devletlerin gerçek problemi bulunduğunu ve mal fiyatlarındaki efdal seyir, hazırlık zincirlerindeki aksamalar ve sunma kısıtlarının tamamı dünyada efdal enflasyona illet bulunduğunu aktaran Nebati, "Bu süreçte vatanımızda de pahalılık görünümünde açık müşterek engebe yaşadık. Bizler, enflasyonla mücadelemizi istihsal ve envestisman daralmasına, istihdam kayıplarına biçim açmadan insanoğlu odaklı yaklaşımla sürdürmeye bitmeme ediyoruz. Vatandaşlarımızın enflasyona gönül rahatlığı alıntı güçlerini arkalamak düşüncesince iyilik ve masraf politikalarını sonuç evre çalışan müşterek biçimde kullanıyoruz." görüşünü paylaştı.

Yıllık enflasyonun, teşrinisani ayındaki zirvesinden gerilemeye başladığını, kur korumalı mevduat ve iltihak hesapları ve öbür politikalar sebebiyle Türk lirasında sağladıkları muvazeneli seyrin, bu sonucun alınmasında sansasyonel bulunduğunu tabir fail Nebati, "Önümüzdeki dönemde, toptan mal fiyatları, döviz mobilyasız gelişimleri ve beklentilerde görülecek iyileşmelerle yanı esna lüzum mahveden lüzum yetiştirici enflasyonunda düşüşler bitmeme edecektir." dedi.

Bakan Nebati, bankacılık piyasasının çelimli kapital yapısı ve efdal çalışkan kalitesi ile KOBİ'ler ilkin edinmek amacıyla gerçek piyasaya pınar sağlamaya bitmeme ettiğini, imalat uran ve tecim sektörlerini önceliklendirdiklerini, bu sene gerçekleşen ticari cesaret artışının yüzdelik 35'inin imalat sanayisinden, yüzdelik 19'unun ise tecim sektöründen kaynaklandığını açıkladı. Nebati, bu sene makul faizli ve derinlemesine vadeli 150 bilyon vahdet ücretinde cesaret imkanını da ihracatçılara ve gezim sektörüne sağladıklarını anımsattı.

Kur korumalı mevduat uygulaması

Nebati, 2022 senesinde dayanıklı toptan nakdî koşullara karşın kur korumalı mevduat (KKM) ve iltihak hesaplarının, Türkiye'de nakdî istikrarın korunmasında sonuç evre çalışan müşterek gösteriş oynadığını belirterek, "KKM ile döviz kurlarında oynaklığı azaltmayı, TL'ye bulunan itimatı artırmayı, nakdî istikrarı güçlendirerek sürdürmeyi ve yurttaşlarımızın tasarruflarını kur dalgalanmalarına gönül rahatlığı korumayı hedefledik ve bunu da başardık. Şu an 2,2 milyon mudimiz kestirmece 1,5 trilyon vahdet tasarrufunu bu hesaplarda değerlendirmektedir." diyerek konuştu.

Nureddin Nebati, konuşmasına şu biçimde bitmeme etti:

"Bu irilik yekûn TL mevduatların kestirmece üçte birine, yekûn vadeli mevduatların ise dörtte birine erişmiş durumdadır. TL mevduatın sayı farkı vadesi ise kestirmece 2 katına terfian bu piyasanın en ehemmiyetli risklerinden bulunan mehil uyumsuzluğunda ehemmiyetli iyileşmeler sağlanmıştır. İlaveten, döviz mevduat hesaplarının yekûn mevduat içerisindeki oranı yüzdelik 70,9'dan yüzdelik 50'ye gerilemiştir. Bakın bu konkre veriler, meydana getirilen tamamı eleştirilere karşın KKM'nin nakdî düzene ve ekonomimize ne genişliğinde iri menafi sağladığını da açık açık ortaya koymaktadır. Altını resmetmek istiyorum ki müşterek uygulamayı değerlendirirken, onun hoppadak maliyetine odaklanırken, katkılarını cezaevi arkası etmek, banko afaki müşterek yorum değildir. Ayrıca, eksiksiz sene süresince dilinize persenk ettiğiniz KKM'nin maliyeti tedricen azalıyor. Ocak-ekim zamanında KKM'ye bütçeden 91,6 bilyon vahdet masraf yapılırken, kurdaki balans ile teşrinisani ve aralıkta şu anne genişliğinde bütçeden rastgele müşterek nakil yapılmamıştır."

Nebati, doğacak devirde Türkiye Yüzyılı'na yakışır biçimde ülkeyi, sanayi, tecim ve mangır merkezlerinden bir tanesi durumuna getireceklerini vurguladı.

Vergi politikalarının mihrak noktasının, vatandaşlara en efdal kalitede işlev sunmak, döktükleri emeğini arkalamak ve refahlarını bırakmak bulunduğunu tabir fail Nebati, 20 senedir AK Parti hükümetleri adına önceliklerinin rastgele müşterek devir ters ve mutedil gelirli yurttaşlar bulunduğunu vurguladı.

Asgari tutarı pahalılık üstünde artırdıklarını, minimum tutara sadme fail gelirleri vergiden ayrıklık ettiklerini, vatandaşların alıntı güçlerini bırakmak düşüncesince esas besin mamüllerindeki KDV'yi yüzdelik 1'e indirdiklerini tamlayan Nebati, "Doğal afetler, müstevli ve savaşın yurttaşlarımız üstündeki menfi etkilerini hudutlandırmak amacıyla muktezi tamamı düzenlemeleri yaptık. Bu kapsamda, 2022 senesinde 276,8 bilyon vahdet bağış hasılatından yurttaşlarımız lehine vazgeçtik." diyerek konuştu.

"Yatırım, istihdam, istihsal ve dış satım bizim eğer olmazsa olmazlarımız." diyen Nebati, bu tatlılıkla dış satımcı firmalar ile uran sicil belgesini taşıyan yapımcı firmalar düşüncesince kurumlar vergisini 1 benek indirdiklerini, otomobil donatı yatırımlarında vergisel destekleri güçlendirdiklerini söyledi.

Türkiye'nin büyümesi açısından dirimsel önemi bulunan bu düzenlemeleri, bağış yükünün henüz adaletli dağılımını sağlayarak gerçekleştirdiklerini dile getiren Nebati, "Vurgulamak istiyorum ki hayattaki öbür uygulamalarla kıyaslandığında vatanımızda tez edilmiş bulunduğu aşama efdal müşterek bağış yükü bulunmadığı açık müşterek biçimde görülecektir. Genel bağış yükümüz yüzdelik 41 bulunan AB ve yüzdelik 34 bulunan OECD averajının ince altındadır. OECD yekûn bağış yükü sıralamasına gereğince 2021 senesinde Türkiye yüzdelik 22,8 ile en ceninisakıt bağış yüküne cemaat beşinci abuhava konumundadır." bilgisini paylaştı.

Nebati, 6,9 milyon bağış mükellefinin yanı esna tamamı vatandaşlara 7 çağ 24 sayaç işlev verdiklerini belirterek, "Çalışma arkadaşlarıma sabah akşam şurası söylüyorum; en elleme işlev size minimum gerekseme mahsus hizmettir. Vatandaşımız bu sistemleri kullanırken sizi aramaya gerekseme duymasın, işini kolay halletsin. Bu doğrultuda, tamamı uygulamalarımıza müşterek tane müşterek yerden erişilebilecek sayısal bağış dairesini de inşallah en endamsız müddette hizmete alacağız." dedi.

"Gri dizelge periyodunun sonlandırılması düşüncesince tamamı adımlar kararlılıkla atılmaktadır"

Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun (MASAK), kabahat gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanının önlenmesi düşüncesince çalışmalarını gece gündüz sürdürdüğünü bildiren Nebati, "Bu sene kabahat gelirlerinin aklanmasının önlenmesi kapsamında 20 bini müşterek tomar eş dair araştırı yapılmıştır. Ayrıca, terörizmin finansmanı kapsamında 66 eş ve 14 kuruluşun malvarlıkları dondurulmuştur." ifadelerini kullandı.

Finansal Eylem Görev Gücü'nün (FATF) tavsiyelerinin hesabına getirilmesi ve boz dizelge periyodunun sonlandırılması düşüncesince tamamı adımların kararlılıkla atıldığını aktaran Nebati, teşrinievvel ayında FATF'nin, Türkiye'nin arttırma ve müspet adımlar attığını bildirme ettiğinin altını çizerek, Türkiye'nin boz dizelge sürecinin, el âlem malı barışı düzenlemeleriyle rastgele müşterek bağlantısının bahis konusu olmadığını bildirdi.

Hükümetleri zamanında sağlanan nakdî sıkı ve elde edilmiş makroekonomik balans sebebiyle bütçeden faize ayrılan payın sabah akşam azaldığını dile getiren Nebati, "Böylece biz kaynaklarımızı bundan sonradan faize değil, gençlerimizin eğitimine, yurttaşlarımızın esenlik gereksinimlerine ve envestisman sahalarına tahsis ediyoruz. Göreve geldiğimizde az henüz bütçenin yarıya yakını faize gidiyordu. 2002'de yüzdelik 43,2 bulunan faizin bütçe içerisindeki payını 2022 yılı baş bütçesinde yüzdelik 13,7 adına öngörmüştük. Yıl böylelikle bu oranın da altında kalarak, yüzdelik 10,5'e gerilemesini bekliyoruz." diyerek konuştu.

Nebati, 2023 yılı bütçe açığının GSYH'ye oranının yüzdelik 3,5 adına gerçekleşeceğini öngördüklerini, bu oranı izlence devri böylelikle yüzdelik 1,5'e genişliğinde indirmekte azimli olduklarını söyleyerek, "Ayrıca 2024 yılından itibaren bütçenin repo dışı müşterek tomar vermesini de bekliyoruz." dedi.

"85 milyon vatandaşımızın rastgele müşterek daima indinde olmayı sürdüreceğiz"

Bakan Nebati, vatandaşları erke fiyatlarına gönül rahatlığı korumaya müteveccih dünyada eşine az rastlanacak adımlar attıklarını vurgulayarak, "Doğal doğal doğal patırtı yağı lambası ve çarpıcılık sübvansiyonlarımıza 2023 yılı bütçesinden öngörülen pınar 530 bilyon liradır. Şu aşırı açık bilinmelidir ki 2023 yılı bütçemizle de 85 milyon vatandaşımızın rastgele müşterek daima indinde olmayı sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

Bütçede, tarıma ayrılan deposu 142,9 bilyon liraya yükselttiklerini kaydeden Nebati, 2023'te çiftçiler düşüncesince hazne repo destekli cesaret düşüncesince 21,5 bilyon vahdet tutarında, esnaf ve sanatkarlar düşüncesince de 11 bilyon vahdet muhassasat ayrıldığını anlattı.

Kamu namus borcu yönetiminde ehemmiyetli başarılara imza attıklarını aktaran Nebati, katı aşırı olumsuzluğa döş gerdikleri güç müşterek yılda borçlanmanın kompozisyonunda, vadesinde ve maliyetinde ehemmiyetli müşterek iyilik sağladıklarını tabir etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, toptan piyasalarda finansmana erişimin zorlaştığı müşterek devirde taşınmazlar dışı piyasalardan hedefledikleri finansman ücretine ulaştıklarını, "Yılbaşından buyana büyümekte bulunan abuhava tahvillerinden 85 bilyon dolarlık depar belgesi yaşanmıştır. Bu devirde gerçekleştirdiğimiz 11 bilyon dolarlık ihraç, ülkemize müteveccih yatırımcı güveninin ve finansmana muvasala kabiliyetimizin efdal bulunduğunu müşterek kat henüz göstermiştir." dedi.

Nebati, 2023 yılı hazne finansman programında, borçlanmanın ağırlıklı adına TL cinsinden yapılması ve taşınmazlar içi döviz cinsi namus borcu stokunun azaltılmasının hedeflendiğini, çelimli akça rezervi tutulması politikasına da bitmeme edileceğini bildirdi.

Bakan Nebati, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Türkiye brüt aut namus borcu stoku da 444 bilyon dolar seviyesinde ufki izlerken GSYH'ye oranı azalmaktadır. Türkiye'nin yekûn borçluluğu, kamu, özel, bölük halkı ve nakdî kamet edinmek amacıyla ekonomimizin tamamı aktörlerinde azalış eğilimindedir. 2021 böylelikle yüzdelik 163 bulunan yekûn namus borcu yükümüz üçüncü çeyrekte yüzdelik 140'a gerilemiştir. Gelişmekte bulunan devletlerin averajları yüzdelik 254, toptan sayı farkı da yüzdelik 343. Biz ne yaptık? Tüm dünyanın bu efdal borçlulukla elbette savaş edeceğini tartıştığı müşterek zamanda, ülkemizin elhak ceninisakıt bulunan borçluluğunu henüz da azalttık. Enerji tutarları dolayısıyla mübrem adına akan dengede engebe yaşadığımız bu vakitte caba bunu sağladık. Üstelik bunu yaparken rezervlerimizi koruduk ve artırdık. Merkez Bankası yekûn brüt rezervini sene sonundaki 111 bilyon dolar düzeyinden bugün 125 bilyon dolara çıkardık. Bu başarıyı ekonomimizi daraltmadan, bilakis büyüterek, güçlendirerek ve istihdam sağlayarak elde ettik. Üstelik tamamı bunları öbür ekonomilerin yavaşladığı müşterek devirde yaptık."

Nebati, EYT dair da, "EYT ile ilgilendiren emek vermeyi da tamamı paydaşların görüşlerini dikkate alarak titizce yürütüyoruz. Çalışmanın bilgileri Sayın Cumhurbaşkanımız çeşidinden en endamsız vakitte kamuoyuna açıklanacaktır." bilgisini paylaştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER