USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

TOGG banttan inmeden aranan teknik elemanlar mezun oluyor

Yerli araba fabrikasının Bursa'da kurulacağının açıklanmasıyla harekete güzeşte Bursa Uludağ Üniversitesi, güzeşte devre açmış olduğu ‘hibrit ve elektrikli taşıtlar teknolojisi' programının evvel mezunlarını bu yıl verecek. 2022 senesinde banttan inmesi muhtemel TOGG'un

TOGG banttan inmeden aranan teknik elemanlar mezun oluyor
14-11-2021 11:03

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yerel aracın fabrikasının Bursa'da kurulacağını açıklamasının arkası sıra ortaya çıkma nitelikli insanoğlu gücü ihtiyacına karşılık verebilmek düşüncesince harekete sabık Bursa Uludağ Üniversitesi, Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu içinde ‘hibrid ve elektrikli taşıtlar teknolojisi' programını açtı. Geçen sene oluşturulan bölüm, 2021-2022 terbiye talim yılı böylecene geçmiş mezunlarını vermiş olacak. TOGG fabrikasının 2022 böylecene üretime anık olması planlanırken, mezunlar ise anahtar banttan inmeden anık olacak.

Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karahan, “Programı 2019-2020 senesinde açıp geçmiş öğrencilerimizi aldık. Geçtiğimiz sene 30 mektepli ile öğrenime başlamıştık, bu sene kapasitemizi 40'a çıkardık. Geçtiğimiz sene ve bu sene baş döndürücü efdal puanlarla mektepli aldık. Bazı öğrencilerimiz Anadolu'da otomobil mühendisliklerine girebilecek puanlarla buraya geldi. Bu baş döndürücü sevinme verici, mektepli kalitesi açısından ince güzel durumdayız. Programı TOGG'un yerel aracının yatırımını Bursa'da etme sonucu aldıktan sonraları açmaya değişmeyen verdik. O devirde rektörlüğümüzün de koyu talebi ve desteğiyle hızlıca talim elemanları kadromuzu tamamlayıp, 2019-2020 senesinde mektepli alımı evresine geldik. Şu an programda 4 talim elemanımız var.

Alanlarında ince güzel ayrımlı disiplinlerden, otomotiv, elektronik kabilinden alanlardan geliyor. Ancak bizim baş döndürücü emektar senelerde müesses müşterek otomotiv programımız da var. Bu programdaki talim elemanlarımız da bu elektrikli ve melez vesait programının derslerine girmekteler. Okulumuzda bulunan bulunan yalıtım ve elektronik programlarıyla baş başa toplamda bizim 13-14 adet baş döndürücü kaliteli bilimsel niteliği bulunan personelimiz var. Eğitimlerimizi bu personellerimizin yardımı ile sürdürüyoruz” dedi.

TOGG'un aranan eleman ihtiyacına aracısız müşterek hal elde etmiş olacaklarını tamlayan Prof. Dr. Karahan, “TOGG yatırımıyla baş başa bu işin taraf sanayisi oluşacak. Şarj istasyonları, servis ağları, gerçekte toy iş alanları meydana geliyor. Bu iş sahalarına kılıç öğrencilerimizi hazırlıyoruz. Buradaki işin boyutu elden 2 salname ön lisans programıyla hudutlu değil. Biz bunun servis ağlarında çalışacak sertifikalı eleman boyutunu da düşündük. Bu toy iş alanlarıyla baş başa öğrencilerimiz yerel aracımız hâlâ banttan inmeden bu piyasaya anık duruma geliyorlar. Bunun hem Bursa düşüncesince bununla ortak memleketimiz düşüncesince hayır olacağını kestirim ediyoruz” sanarak konuştu.

Programın şu an elden örgün terbiye düzeyinde 2'li eğitimini de açıp mektepli kapasitesini dü katına çıkartmayı hedeflediklerini tamlayan Karahan, “Üniversitemizde Gemlik Meslek Yüksekokulu'nda da ayrımsız izlence açıldı. Önümüzdeki sene ora da mektepli almaya başlıyor. Bu halde baktığımızda 150'ye andıran öğrencinin salname bu programlarda tahsil görmesi kapısı açık oluyor. Tabii gelecek senelerde kılıç bu işi elden ön lisans boyutuyla bırakmayacağız” dedi.

Sadece istihsal değil, satı sonrasına da müteveccih eğitimlerin verildiğini tamlayan Uludağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hibrit ve Elektrikli Taşıtlar Programı Başkanı Cafer Kaplan ise, “Derslerimizin içeriğini hazırlarken Amerika, İngiltere, Fransa kabilinden devletlerde bu eğitimin ne yapıldığıyla ait araştırı yaptık. Oralardaki öğüt içeriklerini uygun inceleyerek buradaki derslerimizin içeriklerini ve fasıl sıralamasını diyar dışındaki örnekleri uygun uygulayarak programımıza uyguladık. Programdaki öğüt içeriklerine baktığımız devir elden istihsal değil, satı sonrasına müteveccih içerikler de uydurma konusudur. Derslerde başta melez ve elektrikli vasıtaların yalıtım motoru, inverter konverter grubumuz, pil grubumuz, bataryanın onarımı ve revizyonuyla ait dersler baş döndürücü etraflıca müşterek halde hem selektif adına bununla ortak mecburi adına programa yaymış durumdayız.

Toplam 4 dönemlik müşterek eğitimimiz var. Bu 4 fasıl içinde beklenir olduğunca öğrencilerimize uygulama terbiye vererek eğitimlerini sürdürmeye çalışıyoruz. Araçlar üstünde yapacağımız uygulamalarda müşterek numara evleviyet efdal gerilimli çalışmalarda bulunduğu düşüncesince iş güvenliğidir. Bu mevzuyu gelişigüzel dersin içine yedirdik. Derse başlamadan evvela bununla ait 2-3 hafta terbiye veriyoruz. Çünkü içeriğe baktığımız devir teknik boyutunun haricinde asayiş müşterek numara plana çıkıyor. Bildiğimiz eksiksiz anahtar markaları bundan sonraları ya melez veya full elektrikli vesait getiriyor. Dolayısıyla burada kaliteli çalışacak personel lazım, bizim de bu programımızda kurmuş olduğumuz enfrastrüktür ağız ağıza buna yönelik. Satış hemen sonra şayet mektepli idman isterse iş çıkmadan ferah ferah sahada çalışabilecek kurda olacak. Öğrencilerimizin sahada iş bulamama kabilinden teessürat yaşamayacaklarını düşünüyoruz” halinde konuştu.

Öğrencilerden Ahmet Hakan Şengül, “İstanbul'dan geldim. Bu kısmı piyasaya ara eleman eksikliğinden ötürü yeğleme ettim. Dünyada ve Türkiye'de gelişen müşterek meslek. Okul bittikten sonraları gidişata mucibince DGS ile 4 yıla tamamlamayı düşünüyorum. Bu büro 7 adet mühendislik düşüncesince kader veriyor” dedi.

Abdullah Çibir - Samet Doğru
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler