USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Spor

İrfan Buz: 'Sumudica yaptıklarıyla ülkemizde belli bir profili ayaklar altına alıyor'

Yeni Malatyaspor'daki görevinden ayrıldıktan sonradan namına getirilen Marius Sumudica karşı mütekellim Teknik Direktör İrfan Buz, “Yetersiz bir fen adam. Söyledikleri ve yaptıklarıyla beraberce ülkemizde belli bir profili ayaklar altına alıyor. Sürekli ‘ben sorumluluk yaptım'

İrfan Buz: 'Sumudica yaptıklarıyla ülkemizde belli bir profili ayaklar altına alıyor'
01-02-2022 10:58
Süper Lig'de 2021-2022 sezonuna Yeni Malatyaspor'da başlamış bulunan lakin tahsil edilen çirkin sonuçların peşi sıra takımıyla yöntemleri ayrılan Teknik Direktör İrfan Buz, kendisinden sonradan Malatya temsilcisinin fen patronu bulunan Sumudica'dan, Galatasaray'da sona aziz Fatih Terim zamanına ve ulusal takıma derece nice mevzuda İhlas Haber Ajansı'na açıklamalarda bulundu.

“Okan Buruk ve Bülent Korkmaz, Torrent'in altında mı olacaktı”

Galatasaray'ın ligde ortamında bulunmuş yer aldığı çirkin durumun sebeplerini anlatarak laflarına başlamış bulunan İrfan Buz, “Baktığınızda 23. hafta oynanmış ve müteaddit benek ayırt mevcut arada. Bu bilmem akıbet zamanlarda ne devir oldu. Trabzonspor'un bu derece önde gitmesi şurası gösteriyor; akıllıcasına bir ekip yapılanmasıyla beraberce muvazene yakalandı. Galatasaray'ın zirveyle ortada 27 benek var. Özellikle Fatih sarıklı ile ilgilendiren şurası anımsatmak istiyorum; ego Yeni Malatyaspor'da fariza alırken ligde kaldıktan sonradan oynanan akıbet müsabakayı Galatasaray ile oynadık, Beşiktaş da Göztepe'deydi. Eğer Galatasaray 2 gol bir tomar atmış olsaydı Malatya'ya böke olacaklardı. Bunu unutmamak gerekiyor.

Beşiktaş arayı açmıştı, tutup gol ortalamasıyla şampiyonluğu kaçırdılar. Şimdi bir yapılanmaya girildi, belli bir yazı düzeninde gidildi. En azından Fatih Terim hocayla sayaç sonuna derece bitmeme edilmesi gerekiyordu niteleyerek düşünüyorum. Sonra Torrent üzere ecnebi bir hocayı getiriyorsunuz. Bana mucibince futbolcularda, yönetimde enerjinin hakeza ceninisakıt yer aldığı bir yerde camiayı baş döndürücü henüz güzel tanıyan, o anki vaziyette erke yükseltebilen, toplumun içinden bir fen insanın seçilmesi henüz akıllıcasına olurdu. misal vereyim; Okan Buruk, Bülent Korkmaz üzere isimler. Çünkü burada 3 kupayı düzlük Hamza Hamzaoğlu üzere bir sağlam vardı. Yabancı bir fen eş geliyor ve 3'te 0 yaptı. Enerjiniz anbean henüz da düşüyor. Demek ki burada seçen merciler akıllıcasına bir yeğleme kullanmadı. Okan Buruk ve Bülent Korkmaz, Torrent'in altında mı olacaktı? Torrent'de neyin ekstrası var” ifadelerini kullandı.

“Ülkemizde henüz sportif yönetmen terimi oturmadı”

Türkiye'de sportif direktörlüğün akıllıcasına biçimde yürütülmediğine de özen çekici görmüş geçirmiş çalıştırıcı, “Teknik adamı getiriyorsunuz, peşi sıra sportif direktörü getiriyorsunuz. Sportif yönetmen sizin halis muhlis planlamanızı yapacaksa değişmeyen maruz sürede onun da orada olması gerekiyor. Avrupa'da fen adamı sportif yönetmen seçer. Burada yapılanmada bir başağrısı var. Bunu sayaç başlangıcında yapacaksınız. Bizim ülkemizde henüz sportif yönetmen terimi oturmadı. Fenerbahçe'ye Comolli gelmişti. ‘Biz 100 adet futbolcuyla görüştük' demişti. 100 adet topçu içinden bunları seçtiysen o devir karnen ortada. Ben dirlik değilim akıllıcasına bir sportif direktöre. Sadece akıllıcasına sürede akıllıcasına esame gerekli” halinde konuştu.

“Sumudica çıtırbom bir fen adam”

İrfan Buz, Yeni Malatyaspor'da kendisinden sonradan fen müdürlük koltuğuna oturan Rumen antrenör Sumudica dirlik ise şu cümlelere toprak verdi:

“Türkiye'ye birinci sınıf ecnebi fen adamlar gelsin. Mesela Adana Demirspor'da Montella'nın makul bir kariyer kuru var. Ama bizlerden sonradan Yeni Malatyaspor'da göreve mevrut Sumudica'ya bakıyorsun, çıtırbom bir fen adam. Kaldı ki söyledikleri ve yaptıklarıyla beraberce ülkemizde belli bir profili ayaklar altına alıyor. Biz 8 yarışmada 6 benek almışız, Giresunspor 8 maçta Hakan Keleş ile 5 benek aldı. Giresunspor'u kutlama kartı ediyorum, Hakan Keleş ile bitmeme ettiler ve neticelerini da alıyorlar. Sumudica bizim ülkemize geliyor, 13 uğraş oynandı, sonsuz ‘ben sorumluluk yaptım' diyor. Niye geliyorsun o devir ülkemize? Amatör müsün sen? Buraya kimi şeyleri doğrultmak düşüncesince geliyorsun.”

“Genç fen direktörlerin kimi süreçlerden geçmesi lazım”

Süper Lig'de gailesiz fen eş jenerasyonunun başladığını tamlayan 54 yaşındaki Buz, bunu yaparken belli kriterlerin menfez uğrunda bulundurulmasının önemine özen çekti. İrfan Buz, “Nagelsmann 34 yaşında, Bayern Münih'in fen direktörü. Bu eş 20 yaşlarında antrenörlüğe başladı. Bu işi 13-14 seneden buyana yapıyor. Genç fen adamlar olacak yalnız onların da bir defa kıvrım etmesi gerekiyor. Bir fen eş futbolcuların önüne çıkma lakin bu mevzuda terbiye almamışsın, bu mevzuda on paralık bilgin, deneyimi yok. Tabii ki dinamik, gailesiz fen direktörler doğacak yalnız onların da belli bir süreçten geçmesi şart. O devir Pro-Lisans'a on paralık lazım yok. Biz Pro-Lisansları hastalık deneyelim ki böyleyse. Bu biçimde olmamalı. misal vereyim; Borussia Dortmund Teknik Direktörü Marco Rose, henüz ilk Borussia Mönchengladbach'da ve Salzburg'un A ekipman ile U16, U18, U19 takımlarında çalıştı. Ben bunları gerçekleri dile sağlamak düşüncesince söylüyorum” niteleyerek konuştu.

“Kuntz heyecanlı, değme şeyini hasretmek talip bir ayak topu adamı”

A Milli Futbol Takımı'yla ilgilendiren görüşlerini de aktaran Teknik Direktör İrfan Buz, Stefan Kuntz'un, ay-yıldızlıların başına geçmiş olmasına Almanların şaşırmadığını söyledi. Buz, açıklamalarını şu biçimde sürdürdü:

“Çünkü Almanya U21 takımında güzel bir çevrim geçirdi. Türkiye'de ise bizi az buçuk şaşırttı. Kariyer açısından henüz değişik bir fen eş bekleniyordu. Ancak vakalara zait beslemek istiyorum. Kuntz, uymak isteyen, Türkçe öğrenmeye, iletişimi kurmaya etkin heyecanlı, değme şeyini hasretmek talip bir ayak topu adamı. Kuntz'un hakkıyla güzel olmasını istiyorum. Bizim ulusal takımımız baş döndürücü ehemmiyetli oyunculara sahip. Beş ehemmiyetli ligde oynayan oyuncularımız var. Havuzumuzda da genç, devim bilimi bir ulusal takıma sahibiz.”

“Adem Büyük ve Muhammet Demir kadroda olmalıydı”

‘Milli takımda atılım branşında aktör alternatifi kısıtlanmış mı?' şeklindeki soruya güzel çalıştırıcı, “Santrforda Burak ve Cenk var. Onun haricinde Kenan kullanılıyordu, Enes Ünal okazyon buluyordu yalnız çıtırbom kalıyordu. Bunu kritize geçirmek istiyorum. Geçen yıl bizimle Malatyaspor'da en formda döneminde, en baş döndürücü gol atmış bir Adem Büyük vardı. Aynı sürede Gaziantep'te Muhammet Demir vardı. Bunlar formda bulunan santrforlardı, sebep alınmadılar? Çok nakit para oyunculardı. Milli takımda en ehemmiyetli nesne seçme yapmak. Formda bulunan akıllıcasına oyuncuyu bulacaksınız. Futbolcunun yaşına da bakmayacaksın, çabucak güzel mi, çıtırbom mi ona bakarsın. Bizim ulusal takımımızın kalitesi klasman düşecek derece aliteli olmayan mi? Bence değil. Kendi ülkende en bir tomar gol atmış evcil futbolcuyu da ulusal takımda kıymetlendirmek istersin” yanıtını verdi.

“Dünya Kupası şansımızı zora soktuk”

Son yerine ay-yıldızlı takımın Dünya Kupası şansını değerlendiren İrfan Buz, “Dünya Kupası şansımızı zora soktuk. Başladığımızda elde ettiğimiz yararlı yanları kişi elimizle kaybettik. Ama inşallah kazanırız maçları. Artık şişman bir turnuvada olmamız gerekiyor. Bu jenerasyonun orada olması lazım. Elimizdeki malzemeyle baş döndürücü az iş yaptık. Dışarıdan baktığımda sarıklı oyuncularıyla güzel bir enformasyon halinde. Soğuk biri değil. Gençlerle çalışmış, vizyonlu bir fen adam. Umarım maçlarımızı kazanırız. Biz Almanya'yı, Fransa'yı da yendik, bunu da yapabiliriz” niteleyerek laflarını tamamladı.

Uygar Aydın
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler