USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

Çocuk ve yeni medya arasında sağlıklı haberleşme kurabilmenin ipuçları

İletişim Danışmanı umut Sanlav, hayatın parçası biçimine mevrut yeni medya ile başta evlatların sağlıklı enformasyon kurabilmeleri esaslarına müteallik açıklamalarda bulundu.

Çocuk ve yeni medya arasında sağlıklı haberleşme kurabilmenin ipuçları
12-03-2022 15:46

Metaverse teknolojisi bugünlerde çabucak yayılmaya başladı. Yeni medyayı az buçuk şimdi idrak etmek ve küçüklere yeni medya arasında şimdi sağlıklı yanında enformasyon ihdas etmek hesabına neler yapılabilir? Ebeveynlerin en aşırı üstünde durduğu konulardan bir tanesi biçimine geldi. Sosyal Medya Araştırmacısı, Medya ve İletişim Danışmanı umut Sanlav, bap karşı açıklamalarda bulundu.

Yeni medya nedir?

Yeni medyayı “Gelişen bilgisayar, umumi ağ ve hareketli teknolojisi ile ortaya çıkan, kullananların vakitten ve mekandan ari yanında halde etkileşimli namına etkileşimde bulundukları mevhum medya ortamı” namına tanımlayan umut Sanlav, “Yeni” teriminin kullanılması; mesajın değil, ortamın paylaşılmasında getirilen teceddüt dolayısıyla oldu. Tarih süresince insanoğlu ve toplumlararası yanında mesajlaşma olmuştur. Kimi devir malumat güvencini, tütün ve en barbar çağlarda in duvarları yazılarından, bugünlerde beğenilen sonuç hızlılık uygulayım bilimi ile gıcırı bükme bilgiye kadar, esas maksat rastgele daim mesajın taşınması olmuştur. Günümüzde ise bilgi, rastgele kabil data ile baş başa ortamın taşınması halinde olmasından ötürü ‘yeni medya terimi ortaya çıkmıştır” dedi.

Sanlav, hayatın parçası biçimine mevrut yeni medya ile sağlıklı enformasyon kurabilme esaslarına değgin şu açıklamalarda bulundu:

“Bizler ortamında yaşadığımız topluluğun kültürünü, değerlerini ve inançlarını andıran çevrelerimizden (aile üyeleri, komşular, öğretmenler) öğrenerek büyüdük. Bugünün çocuklarıysa bu değerleri, içerisine doğdukları medya ortamından öğreniyorlar. Çocuklarımızın medyayı tasarruf amaçları ayrımlılık gösterse de, umumi namına yeni medya medya mecraları evlatlarımızın dünyayı kavrama ve taayyüş değgin görüşleri üstünde enine boyuna ehemmiyetli yanında etkiye sahip. Peki, evlatlarımızın medyayla sağlıklı yanında alışveriş kurmasına ne asistan olabiliriz? Dijital evren ile esas evren deneyimleri arasında ne yanında balans kurabiliriz? Medyadaki bilim akışını yönlendirebilmelerinde ne asistan olabiliriz ve nezaketten güvenilirliğe derece rastgele şeyi onlara ne öğretebiliriz?

Çocuklarınıza istifham sormasını öğretin

Aslında bu derece bu derece basit. Hayatın rastgele dalında bulunduğu denli içtimai medya mecralarında da çocuklarınıza istifham sormayı öğretin. Eleştirel, kuşkucu ve sorgulayıcı yanında göz açısına erbap olabilmelerini öğreterek, çocuklarınızın alışılagelen yaşamda olabildiği denli sayısal dünyada da kalburüstü olmalarını sağlayabilirsiniz. Bu şekilde, medya üstünden aldıkları mesajları çözümleme edebilmeyi ve değerlendirebilmeyi öğreneceklerdir. Sosyal medya mecralarını tükenenlerinden kazanmak yerine, deli dolu birer delege olacaklardır.

Bu fikrin temellerini, senelerden bu yana önemle üstünde durduğumuz, bundan sonra beşinci sınıf eğitimi seviyesine daha kolay ve yalın hale getirilmesi müstelzim ‘yeni medya okuryazarlığı' terimi oluşturuyor. Medya okuryazarlığı, kabil yapılarda mevcut medyaya erişme, çözümleme etme, değerlendirme, yansıtma yeteneğidir. 21'inci yüzyılda yeni medya okuryazarlığı enine boyuna ehemmiyetli yanında beceridir ve temelinde medyadaki mesajları çözümleme edebilmek düşüncesince ‘soru sormak' vardır.”

Medyayı çözümleme ederken sorulabilecek sorular

Sanlav, medyayı çözümleme ederken sorulabilecek birtakımı soruları şöyleki sırladı:

“Bu ne yapıldı?
Kim yaptı?
Eksik bulunan ne?
Diğer insanoğlu bunu ne yorumlardı?
Bu iletinin akilane bulunduğunu ne anlarım?
Bu iletiden ki yararlanabilir?
Bu iletiden ki dokunca görebilir?
Çocuklarınızla baş başa bu çeşit sorular sormayı alışmışlık biçimine getirdiğinizde, ister günce yaşamda ister yeni medya mecralarındaki tenkidî dünyanın kapıların ne açabildiğine şaşıracaksınız. mühim yanında bap da; ‘soru sormayı alışmışlık biçimine getirmeye ne başlayabiliriz' konusudur. Cevabı epey bir girintisiz çıkıntısız aslında. Günlük konuşmalar bünyesinde istifham istifsar fikrini tanıtarak başlayalım.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler