USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

Bursa’ya bir dünya üniversitesi kuruluyor

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Cumhurbaşkanlığı'ndan icazet düzlük Mudanya Üniversitesi 103 bin metrekare bölgede 3 bin 600 mektepli ile kapılarını açmaya hazırlanıyor. Mühendislik Mimarlık ve Tasarım, Sosyal Bilimler ve Sağlık Bilimleri Fakültesi ile önümüzdeki sene mekte

Bursa’ya bir dünya üniversitesi kuruluyor
18-10-2021 09:48

Pirinç Han, Yıldırım Darüşşifa, Muradiye'deki Fabrika-ı Hümayun ve Hisar'daki zamanı bir mekan üniversitenin bölümleri olacak. Mütevelli Heyet Başkanı Gıyasettin Bingöl, çağdaş yapısı ve tedris üyesi ekibi ile Mudanya Üniversitesi'nin bir dünya üniversitesi biçimine dönüşeceğini müjdeledi.

Bursa'nın Mudanya ilçesi Çağrışan Mahallesi'nde ormanın içerisindeki binası tamamlanan Mudanya Üniversitesi, önümüzdeki eğitim- tedris senesinde mektepli kabulüne başlayacak. Bursa Eğitim ve Kültür Vakfı kabilinden kurulan ve Uludağ Üniversitesi garantörlüğünde açılacak bulunan Mudanya Üniversitesi'nin andıran vakitte yapılacak köprülü kavşakla erişim sorunu de ortadan kaldırılacak

Eğitimci Gıyasettin Bingöl öncülüğünde kurulan Mudanya Üniversitesi, 103 bin metrekare kendisine planladı ve karşı aşamada 3 bin 600 mektepli kapasitesine sahip. A-B-C bloklarının tamamlandığı okulda, laboratuarlar, kütüphaneler, konuşma salonları, derslikler müheyya bir duruma geldi. Önümüzdeki senelerde da D-E-F blokları ile tıp, hukuk, diş hekimliği neredeyse fakültelerin de açılması planlanıyor.

Mudanya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Gıyasettin Bingöl, İhlas Haber Ajansı Bölge Müdürü İhsan Altıkardeş'e ekol karşı bilgiler verdi.

Bir üniversite kurmanın dü üç kademeli bulunduğunu tabir fail Bingöl, “Birincisi yapılış gerçekleştirmek ve fiziki koşulları oluşturmak. Bugün sebebiyle mevzi düzenlemesi dış tığ YÖK'ün istediklerini namına getirdik. YÖK umumi kurulundan da 3 ay evvela üniversitemiz 3 medrese kendisine onaylandı. Sağlık Bilimleri, Mühendislik-Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi kendisine YÖK'ten Cumhurbaşkanlığına gitti, burada da onaylandı. Mecliste çıkma sonuç testis yasada baş döndürücü çelimsiz müddette meclisten geçerek resmi gazetede yayınlanacak. Bursalılara baş döndürücü dobra bir üniversite, elleme bir mekan kazandırmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.

“Şehrin geçmişini doğacak kuşaklarla birleştirmek düşüncesince yola çıktık”

Üniversiteyi tabiatla içiçe hem terbiye bununla birlikte gençlerin eğleneceği hususi bir mekan biçimine dönüştürdüklerinin altını çizen Bingöl, "Burası baş döndürücü hususi bir yer. Etrafı ormanlarla çevreli, yeşil bir düzlük zarfında arazi alıyor. Gençlerin eğlenebileceği ve dobra bir terbiye alacağı bir mekan oldu. Biz de ona akıllıca binaları yaptık. Binaların ötesinde bura önemli bir yerde. Mudanya'ya 10-15 dakika, mevzi yolundan İzmir'e 2 saat, İstanbul'a 1 saat, Ankara'ya 3 saat, havaalanına sıhhatsiz sayaç bir yerde üniversitemizi konumlandırdık. Bursa'nın birlik ortasında bir yerdir. Burası Bursa'ya baş döndürücü ağır bir görünüm kazandıracağı kanaatindeyiz. Binayı yaparken de bu yeşil bölgeye akıllıca binayı da yeşil yaptık. Eğitimi 3 fakültenin sistemine layıkıyla donattık. Bol laboratuvarlı bilgi üniversitesi biçimine gelmek düşüncesince halis muhlis çabalarımızı gösterdik. Bunu bura ile bırakmayacağız. Şehre taşıyacağız. Bursa'daki hanları, hamamları, hisarı, Ulucami çevresi, Pirinç Han'ı Yıldırım Darüşşifa'yı, Fabrika-ı Hümayunu bölümler biçiminde getireceğiz. Biz bir site üniversitesi olacağız. Şehrin önceki tarihini doğacak kuşaklarla birleştirmek düşüncesince yola çıktık. Böyle gelişi dobra bir üniversitemiz olsun fikrinde değiliz. Geleceğe elleme nesiller bakmak düşüncesince geçmişini unutmadan zamanı mekanlar zarfında kentin merkezini bilgi yuvası biçimine getirerek akın geçirmek istiyoruz” sanarak konuştu.

“Dünyada bizi elleme bir yere taşıyacağına inanıyorum”

Türkiye'de 250'nin üstünde üniversitesi bulunduğunu dile getiren Bingöl, “Biz dünyanın nice üniversitesini dolaşıyoruz. Bu ayın 5'inde gine Amerika'da olacağım. Şu an Türkiye'de 250 üstünde üniversite var. 74 tanede vakıf üniversitesi mevcut. Çok elleme vakıf üniversiteleri var. Devlet üniversitelerimizde dünya sıralamasına giren üniversitelerimiz bulunuyor. Biz bunun yanı sıra Bursa'dan çıkacak, Marmara Bölgesi'nden, Osmanlı payitahtından çıkıp Avrupa'ya küşade bulunan bu kapıda bir dünya üniversitesi olmayı hedefliyiz. Bilimi, dili, tarzı, sistemi, teknolojisi en önde bulunan bir cümle ihdas kılmak istiyoruz. Biz bu vizyonla yola çıktık. Bu görünüm zarfında kadro arkadaşlarımız var. Beni içli şey, halis muhlis Bursalıların bu üniversiteye eş çıktı. Sadece eş çıkmadı el âlem benim genişliğinde heyecanlı. Bu dünyada bizi elleme bir yere taşıyacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

“Uludağ Üniversitesi garantörlüğünde bir vakıf üniversitesidir”

Vakıf üniversitelerinin amme üniversiteleri bulunduğunu ve bir insana ilgilendiren olmadığını aktaran Bingöl, “Şu an zarfında bulunduğumuz üniversitesi Bursa Uludağ Üniversitesi garantörlüğünde revan bir okuldur. Buranın rektörünü, hocalarını mevki atayacak. Biz yalnızca yaşamımızda elde ettiğimiz edinimleri ilime, bilime gider geçirmek düşüncesince burayı kurduk. Burası bir isim üniversitesi değildir. Ben yalnızca mütevelli heyeti başkanıyım. Benim genişliğinde sizlerde buranın sahibisiniz. Ailenin fakat yüzdelik 25'ine kuma olabiliyor. Mütevelli heyetinin yüzdelik 75'i haricen birinci, ikinci, üçüncü adım hısım sıfır kişilerden oluşuyor. Bir kişi, bir karı üniversitesi değil, ailenin zarfında itibar duyduğu bir Bursa ve amme üniversitesidir. Bursa Eğitim ve Kültür Vakfı'nın üniversitesidir. Biz bu vakfı 5 yıl evvela kurduk. Eğitime müteveccih burslar sağlayan ve icraat karşıcı baş döndürücü deli dolu bir vakıftır. Bizler 41 senedir kitapçı, 40 senedir eğitimciyim. Benim işim gücüm eğitim, firez ve kitaptır. Bu sebepten dolayı vakfımızın adı de Bursa Eğitim ve Kültür Vakfı oldu. Bursa'yı baş döndürücü seviyorum. Bursa aşığı biriyim. Bu yaktığımız enerji Bursa'dan çıkıp dünyaya enerji tutacaktır” dedi.

103 bin metrekare alan, 3 bin 600 mektepli kapasite

Son kendisine üniversitenin fiziki yapısından da lakırtı fail Gıyasettin Bingöl, “Bizim üniversitemiz kuruluşunda 103 bin metrekare kendisine planlandı. Şu an tığ A-B-C bloklarını yapmış durumdayız. Laboratuarlarımız, kütüphanelerimiz, derslikler ve konuşma salonlarımız bütünü müheyya bir duruma geldi. Bu binada şu an sebebiyle 3 bin 600 mektepli okuyabiliyor. Bunu ikiye çarpsanız 7 bin kesir oluyor. Dolayısıyla karşı 5 yılını nazar boncuğu yapılış yapmaksızın bu arazi gereksinimi karşılayabiliyor. Ama ölçüm edersiniz ki tığ durmayacağız 103 bin metrekareyi ikmal kılmak neredeyse D-E-F bloklarını da yaparak tıp, dişçilik, ahbaplık neredeyse fakülteler ile taçlandırıp sürdürmek istiyoruz” sanarak konuştu.

“Çok çelimsiz müddet zarfında erişim sorunu kalmayacak”

Gıyasettin Bingöl laflarını şu halde tamamladı: “Bütün hazırlıklarımızı yaptık, yedi gün 10 devir zarfında bunları YÖK'e sunuyoruz. 3 fakültemizin altında 10 ile 40 departman ortada bölümler var. Bunlar senelere bölünmüş, karşı yıl açılacaklar ikinci, üçüncü ve karşı iptidai yıl zarfında açılacaklar. Çok serbest spektrumlu bir üniversite burası. Sosyal, esenlik ve mühendislik bölümler açıldıkça ne genişliğinde ensesi kalın bölümlere eş olduğumuz o devir anlaşılacak. Çok parlak bir üniversite olacak. Burası anayola andıran fakat çelimsiz yollarda başağrısı var. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız bozulmamış olsun burayı baş döndürücü ağır bir halde önemsiyor. Burayı ziyarette etti ve doğrudan emir verdi. Doğalgazı, madun yapılış emekleri tamamlandı. Şimdi fiber internette erişince bu kere düzenlenecek. Esas iş bir bayındırlık sorunu var. Mudanya Belediyesi' de bu sorunu çelimsiz müddette çözeceğine inanıyorum. Burada baş döndürücü elleme bir çat yapılıyor. Biliyorsunuz bura bir tane yol. Girişi mevcut çıkışı bulunmayan fakat inşallah bu kavşakla, üniversite aracılığıyla bu havzada baş döndürücü dobra yöntemler ve kavşaklar olacak. 3-4 ay sonraları buranın erişim sorunu kalmayacaktır.”

Samet Doğru-İhsan Altıkardeş

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler