USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Arap devletleri Türkiye’nin yardımına koşmaya bitmeme ediyor

"Asrın felaketi" namına nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerin peşi sıra Türkiye'ye taziyet ve dayanak mesajları gönderen Arap ülkeleri, depremzedelere müteveccih yardımlarını sürdürüyor.

Arap devletleri Türkiye’nin yardımına koşmaya bitmeme ediyor
16-02-2023 17:08
İstanbul

Deprem sahasına aşırı sayıda kontrol istirdat kadrosu gönderen Arap ülkeleri, ayni ve nakdi yardımların birlikte afsun ve gıyabi cenaze namazlarıyla el birliği örneği sergiliyor.

Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler düşüncesince çabucak Körfez vatanlarında birleşen yardımlar 370 milyon doları aştı.

AA muhabiri, depremin huzur gününden itibaren Türkiye'nin yardımına koşan 18 Arap ülkesinin yaraların sarılmasında üstlendikleri role müteallik gelişimleri derledi.

Suudi Arabistan

Suudi Arabistan, Türkiye'deki depremzedelere dayanak düşüncesince 11 yardım uçağı, çöküntü emekleri düşüncesince de kontrol istirdat kadrosu gönderdi.

Tıbbi malzeme, battaniye, cilt ve besin maddeleri haiz uçaklarda kısaca 90 tonluk yardım materyali bulunuyordu.

Suudi Arabistan amme kurumu Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi Başkanı Abdullah bin Abdülaziz er-Rabia da mutluluk televizyonu El-İhbariye'ye icra ettiği açıklamada, Türkiye ve Suriye'de depremden etkilenen alanlarda 3 bin taşımalık ev yapacaklarını duyurdu.

Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Muhammed el-Harbi de planlı kampanyalarda birleşen yardımların şu anne derece 350 milyon riyali (1 bilyon 760 milyon lira) aştığını aktardı.

Suudi Arabistan'dan 95 yabanlık kontrol istirdat ekibi, 55 yabanlık afiyet çalışanı ve Suudi Kızılayından oluşan heyet, Kral Selman Yardım Kuruluşu temsilcileri, yanlarında getirdikleri insancasına yardım malzemeleri ve sıhhi teçhizatla deprem alanında ihtimam verdi.

Katar

Katar mutluluk televizyonunda 10 Şubat'ta aktif yayında planlı yardım kampanyasında, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, 50 milyon riyal (14 milyon dolar) bağışta bulundu. Kampanyada birleşen hep yardımlar ise 168 milyon riyali (yaklaşık 46 milyon dolar) buldu.

Katar Hayır Kurumu (Qatar Charity) da 12 Şubat'ta, deprem bölgelerine yardım düşüncesince başlatmış yer aldığı hediye kampanyasının huzur evresinde birleşen yardımların 6 milyon riyali (1,6 milyon dolar) aştığını duyurdu.

Doha yönetimi başkaca Türkiye ve Suriye'de deprem felaketinden etkilenen yerlere yardım kapsamında üstlenme etmiş yer aldığı 10 bin taşımalık evlerin huzur bölümünü göndermeye başladı.

Katar Kızılayı, Türk Kızılay ile koordineli adına depremzedelere ulaştırılmak az daha 10 milyon dolarlık insancasına yardım kampanyası başlattı.

Doha'daki Türk Büyükelçiliğinin 8-15 Şubat'ta düzenlemiş yer aldığı yardım kampanyasında da depremzedeler düşüncesince kısaca 400 titrem ayni yardım toplandı.

Türkiye'nin Doha Büyükelçisi Mehmet Mustafa Göksu, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Katar Emiri Şeyh Temim'in talimatıyla, kısaca 600 titrem insancasına yardım sağlandığını söyledi.

Katar'ın deprem sahasına 110 insandan oluşan kontrol istirdat ekibi, 25 yabanlık afiyet kadrosu gönderdiğini aktaran Göksu, Katar Silahlı Kuvvetlerinin 1000 yabanlık 3 iri çadır, Katar Hayır Kurumunun 500, Katar Kalkınma Fonunun 712 cilt gönderdiğini belirtti.

Büyükelçi Göksu, Katar'dan meydana getirilen yardımlar kapsamında Hatay'da 250 yabanlık çöl hastanesinin kurulmasının planlandığını tabir etti.

Katarlılar, "Yardım Ediyoruz, Yardımlaşıyoruz" kampanyası kapsamında da Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler düşüncesince ayni ve nakdi yardımlarını sürdürüyor.

Kuveyt

Kuveyt, depremin meydana geldiği huzur günden itibaren kontrol istirdat ekipleri gönderdi. Ayrıca hem hükümet hem Kuveytliler depremzedelere dayanak verdi.

Kuveyt Sosyal İşler Bakanlığının Türkiye ve Suriye'deki deprem yerleri düşüncesince "Kuveyt yanınızda" temasıyla düzenlemiş yer aldığı yardım kampanyasında 130 bini biricik hayli isim ve kuruluşun desteği ile 70 milyon dolar yardım toplandı.

Birleşik Arap Emirlikleri

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan'ın talimatıyla, BAE Silahlı Kuvvetleri, İçişleri Bakanlığı, Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı, Khalifa bin Zayed Al Nahyan Vakfı ve Emirlikler Kızılayı çeşidinden ayrımsız çağ başlatılan birlikte harekât kapsamında tonlarca insancasına yardım Türkiye'ye getirildi.

BAE Devlet Başkanı Al Nahyan, 7 Şubat'ta icra ettiği açıklamada, deprem dolayısıyla Türkiye'ye 50 milyon dolar (yaklaşık 941 milyon Türk lirası) nakdi yardım yapılacağını duyurdu.

Al Nahyan'ın anası Şeyha Fatıma binti Mubarek de depremzedeler düşüncesince 13 milyon 600 bin dolar (yaklaşık 256 milyon Türk lirası) yardımda bulundu.

BAE Kızılayı, Türkiye ve Suriye'ye müteveccih şümullü biricik yardım kampanyası başlattı. "İyilik Köprüleri Girişimi" yardım kampanyası kapsamında 2 hafta süreyle Abu Dabi ve Dubai'deki merkezlerde nakdi ve ayni yardımlar toplanıyor.

BAE merkezli El-Ensari Exchange şirketi, felaketten etkilenenlere müteveccih yardımlar kapsamında 1 milyon dolar (yaklaşık 19 milyon Türk lirası) bağışta bulunduğunu duyurdu.

BAE millî iklim yolu firması Emirates, Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere çabuk yardım materyali yaymak düşüncesince Dubai'den İstanbul'a iklim köprüsü kurdu. Deprem sahasına 134 yabanlık 3 kontrol istirdat kadrosu götürme edildi.

BAE Savunma Bakanlığı çeşidinden 7 Şubat'tan itibaren deprem bölgelerine yardım düşüncesince başlatılan "Yiğit Süvari 2" operasyonu kapsamında bugüne derece Türkiye'ye gıda, tıbbi gereç ve çadırlardan oluşan 32 yardım uçağı gönderildi.

Uçaklarla depremzedeler düşüncesince iri kışlık çadırlar getirildi. Her birinde 16 ferdin konaklayabileceği çadırların 600'den ilavesi Türkiye'ye ulaşırken, bu çadırların hep sayısının 2 bin 115'e, hep kapasitesinin ise 33 bin insana kavuşması bekleniyor.

Abu Dabi, 13 Şubat'ta Gaziantep'te 4'ü koyu bakım peyda etmek az daha 54 döşek kapasiteli çöl hastanesi kurduğunu duyurdu.

Sahra hastanesinde 15 doktor, 60 şvester ve yönetimsel mensubunun fariza yaptığı, depremzedelere çabuk müdahalelerin birlikte ruh bilimsel ve içtimai dayanak ihtimam verildiği tabir edildi.

BAE çeşidinden toplamda 171 cins deva gönderilirken, başkaca Hatay'da 200 yataklı vagon vagon biricik taşınabilir sayrılarevi mensur ediliyor.

Türkiye'nin Dubai Büyükelçiliği çeşidinden başlatılan kampanyası kapsamında da 198 bin 223 titrem yardım materyali gönderildi.

Umman

Umman’daki insancasına yardım kuruluşları ve yarayışlı dernekleri de Umman Yardım Faaliyetleri Kurumu kanalıyla hediye ve yardım topladı.

Umman medyasında piyasaya sürülen haberlerde ülke yönetimi ve halkın, Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere dayanak düşüncesince seferber yer aldığı aktarıldı.

Başkent Muskat'ta Türkiye'deki depremzedeler düşüncesince planlı ayni yardım kampanyasına da koyu iştirak sağlandı. Kampanyada kısaca 4,5 titrem ayni yardım toplandı.

Umman gazetelerinden Şeybe de, Suriye ve Türkiye'deki depremzedelere dayanak düşüncesince başlatmış yer aldığı hediye kampanyasında 48 sayaç ortamında kısaca 250 bin riyal (yaklaşık 650 bin dolar) toplandığını açıkladı.

Bahreyn

Bahreyn'de Kraliyet İnsani Çalışmaları Kurumu, Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler düşüncesince çabuk insancasına yardım yapılması emri verdi.

Kurum, tamamı kuruluşlara, hususi sektördeki firmalara ve bölüt kampanyaya katkıda bulunma çağrısı yaptı.

Bahreyn Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Nasser bin Hamad Al Halife'nin sponsorluğunda 14 Şubat'ta yardım kampanyası başlatıldı.

Türkiye'nin Manama Büyükelçisi Esin Çakıl da ayrımsız çağ 11,6 milyon TL mesabesinde insancasına katkısı haiz uçağın Adana'ya gönderildiğini açıkladı.

Çakıl, depremlerin meydana geldiği 6 Şubat'ta başlattıkları çabuk yardım kampanyası kapsamında ise 60 titrem ayni yardım toplandığını tabir etti.

Filistin

Filistin çabuk karışma ve istirdat çalışmalarına dayanak düşüncesince Türkiye'ye 27 yabanlık kol gönderdi.

Filistin Vakıflar ve Din İşleri Bakanlığı da obstrüksiyon altındaki Batı Şeria'da mevcut camilerde cuma sonrası Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler düşüncesince birleşen yardımın kısaca 1 milyon dolara ulaştığını açıkladı.

İşgal altındaki Batı Şeria'nın El-Halil kentinde arazi düzlük Filistinlilere ilgili oluşum fabrikası da depremzedelere yardım düşüncesince 22 bin hab tulumu hazırlıyor.

Depremzedeler düşüncesince dem bağışında da mevcut Filistinliler, özellikle Mescid-i Aksa peyda etmek az daha camilerde gıyabi cenaze namazları kıldı.

Irak

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Kahramanmaraş merkezli depremlerin arkası esna çabuk yardım ve afiyet kadrosuyla istirdat emekleri düşüncesince takım irsal emri vererek, ülkesinin rastgele çeşitli desteğe anık bulunduğunu aktardı.

Irak, kontrol istirdat çalışmalarına dayanak düşüncesince 150 yabanlık kol gönderdi. Ayrıca Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) 70, Duhok'ta mevcut Kavin Grup firması de kontrol istirdat emekleri düşüncesince deprem sahasına 100 iş makinesi gönderdi. IKYB, Şanlıurfa'daki afetzedelere de 2 tır insancasına yardım materyali ulaştırdı.

Irak'ın Kerkük kentindeki tamamı camilerde Türkiye'deki depremzedeler düşüncesince yardım kampanyası düzenlendi.

Duhok'a müteallik Zaho hususi İdaresi Sorumlusu Guhdar Şeyho da Türkiye'deki depremzedeler düşüncesince 12 tırlık yardım toplandığını belirtti.

Erbil'de planlı kampanyada ise 14 tırdan oluşan soba katkısı Türkiye'ye ulaştırıldı.

Irak hükümeti, Türkiye'ye kibrit payı faziletkâr 30 bin titrem sıvıyakıt desteğinde bulunma sonucu aldı.

Libya

Libya Ulusal Birlik Hükümeti, Türkiye’ye gönderilen istirdat kadrosunun birlikte insancasına yardım kampanyaları yürütüyor.

Libya Savunma Bakanlığı Ofis Müdürü Tuğgeneral Cibril Şitivi, Türkiye ve Suriye’de yaşanmış olan depremin arkası esna Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe’nin yardım gönderilmesi emri verdiğini söyledi.

Bu yönde müstelzim çalışmaların hemen başlatıldığını tabir fail Şitivi, “İmkanlar dahilinde iklim yardım koridoru oluşturularak, tıbbi gereçler, üst ve gıdadan oluşan yardım malzemeleri Türkiye ve Suriye’ye gönderildi." dedi.

Libyalı yetkili, şimdiye derece bu kapsamda 5 tayyare yardım gönderdiklerini tabir etti.

Tunus

Tunus Başbakanlığı deprem felaketi düşüncesince yardım kampanyası başlattı.

Hükümete ilgili içtimai iletişim araçları hesabından meydana getirilen açıklamada, "Cumhurbaşkanlığının verdiği hususi izinle, dü ahi ülke Türkiye ile Suriye’yi vuran yıkmacı depremden etkilenenler düşüncesince özellikle iklim haricinde durma fail yurttaşlarımız peyda etmek az daha tamamı Tunusluları hediye hazırlamaya çağırma ediyoruz." ifadeleri kullandı.

Tunus, depremlerin arkası esna 7 Şubat’ta Cumhurbaşkanı Kays Said’in emriyle hazırlanmakta olan dü askeri uçakla Türkiye ile Suriye’ye kontrol istirdat kadrosu ve çabuk yardım materyali gönderdi.

Gıda maddesi, ilaç, çocuk maması, battaniye ve hıfzıssıhha bezinin arazi almış yer aldığı 14 tonluk çabuk yardım malzemesiyle yola çıkan uçaklarda, 41 insandan oluşan kontrol istirdat kadrosu Türkiye’ye, 20 insandan oluşan başka biricik kol ise Suriye’ye akım etti.

Tunus, sonuç adına Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere dayanak düşüncesince 20 titrem tıbbi malzeme, besin ve battaniye gönderdi.

Cezayir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak eski olsun dileklerini ileten Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun özellikle peyda etmek az daha tamamı mutluluk kadroları, taziyet ve dayanak mesajları yayımlayarak Türkiye ile el birliği ortamında olduklarını tabir etti.

Türkiye'ye gönderilen 86 yabanlık arama-kurtarma kadrosunun birlikte Cezayir Kızılayından biricik tıbbi astronomi ile 95 tonluk insancasına yardım materyali de Türkiye'deki deprem sahasına ulaştı.

Cezayir, 10 Şubat’ta da Türkiye'ye 30 milyon dolarlık destekte bulunulacağını duyurdu.

Yemen

Yemen'de tamamı politik ve resmi yetkililerin birlikte halkın ayrımlı kesimleri, Türkiye'de 11 vilayetin birlikte Suriye'de de yıkıma defa açan depremlerin meydana geldiği 6 Şubat'tan beri el birliği mesajları verdi.

Yemenli Gazeteciler Ulusal Örgütü (SADA), Yemenli Kadınlar Birliği ve Yemen İnsan Hakları Gözlemevinin de aralarında bulunmuş yer aldığı 47 çıplak maşer kuruluşu, depremzedelere dayanak düşüncesince kuma izah yayımladı ve felakete dirlik arsıulusal çabaları tertip çağrısında bulundu.

Nobel ödüllü Yemenli aktivist Tevekkül Karman da Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere 1 milyon TL bağışta bulundu. Karman başkaca başlangıcında bulunmuş yer aldığı "Tawakkol Karman Foundation" çeşidinden Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen afetzedeler düşüncesince 50 ev yaptıracaklarını açıkladı.

Ürdün

Deprem sonra Ürdün'den Türkiye'ye insancasına yardım uçakları ulaştı, başkaca Kahramanmaraş'ta kusursuz kuvvetli biricik askeri çöl hastanesi kuruldu.

Ürdün, hâlâ evvela de depremlerden etkilenen afetzedelere ulaştırılmak az daha ortamında 480 cilt mevcut 2 askeri uçağın Adana'ya gönderildiğini, depremzedeler düşüncesince hazırlanmakta olan hep 10 bin çadırın, bu biçimde peyderpey Türkiye'ye ulaştırılacağını duyurmuştu.

Ürdün başkaca Türkiye'ye 75 yabanlık kontrol istirdat kadrosu ile 30 yabanlık biricik afiyet kadrosu gönderdi.

Lübnan

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, Kahramanmaraş merkezli depremlerin arkası esna 6 Şubat'ta Türkiye'ye 83 yabanlık kontrol ve istirdat kadrosu gönderilmesi emri verdi.

Mısır

Türkiye’nin Kahire Maslahatgüzarı Büyükelçi Salih Mutlu Şen, depremlerden etkilenen yerlere dayanak düşüncesince Mısır’dan 144 titrem katkısı realizasyon ettiklerini, bunlardan 122 tonluk katkısı Türk Hava Yolları uçağıyla Türkiye'ye gönderdiklerini söyledi.

Yardımların, 32 bin 500 battaniye, 204 çadır, 232 ısıtıcı, 271 arazi matı, 10 titrem konserve ve biricik jeneratörden oluştuğunu aktaran Şen, Türk-Mısır İş Konseyi üyesi yatırımcıların acemi yardım paketleri üstünde çalıştığını kaydetti.

Sudan

Sudan, depremlerin arkası esna kıyamet çalışmalarına dayanak düşüncesince 40 yabanlık kontrol istirdat kadrosunu Türkiye'ye gönderdi.

Beraberinde aşırı sayıda kontrol istirdat ekipmanının birlikte 1000 battaniye, 250 cilt ve besin materyali haiz ekip, Türkiye'deki yetkililerin yönlendirmesiyle kontrol istirdat faaliyetlerine dayanak sağladı.

"Doctors World Wide Organization” arsıulusal çıplak maşer kuruluşunun (STK) Sudan temsilciliği de Sudan Sosyal Kalkınma Bakanlığı himayesinde, Türkiye ve Suriye’deki depremzedelere müteveccih dayanak ve el birliği etkinliği düzenledi.

Sudan Sağlık ve İnsani Acil Durum Komitesi ile eş güdüm şeklinde depremzedelere çabuk yardım yaymak düşüncesince 4 adımdan oluşan insancasına iklim köprüsü kampanyası başlatan STK, kampanyanın huzur ayağının 120 yabanlık afiyet kadrosu ve 10 titrem deva desteğinden oluştuğunu, buna ek adına 30 tondan biricik tomar battaniye, elbise ve 60 tonun üstünde besin maddesi gönderileceğini duyurdu.

Fas

Depremlerde dokunca görenlerin acısını paylaşan Faslılar, içtimai medyada dayanak çağrılarını sürdürüyor.

Fas Kralı 6. Muhammed de depremlerin arkası esna Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziyet telgrafı göndererek "derin üzüntüsünü" aktardı. Fas Kralı, bu çetin senelerde ahi Türk halkının indinde olduklarını vurguladı.

Moritanya

Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Vild Şeyh el-Gazvani, hükümete Türkiye ve Suriye'de depremden etkilenen yerlere çabuk dayanak emri verdi.

Moritanya'daki ihtilaf partisi de depremzedelere dayanak düşüncesince bölüt çağırma cihazı yaptı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler