Gündem

Çırağan Caddesi'ndeki çınar ağaçlarının ihmalden kurumuş olduğu iddiası

Orman Fakülteliler Derneği, Dolmabahçe'deki "ağaç ölümleri"nin, ekosistem bütünlüğünün yavaş yavaş bozulması, bozulmanın er devirde belirleme edilememesi, tespiti sonra otama şekillerinde liyakatsiz olunmasından kaynaklandığını tabir etti.

Çırağan Caddesi'ndeki çınar ağaçlarının ihmalden kurumuş olduğu iddiası
13-03-2022 10:27
İstanbul

Orman Fakülteliler Derneğinden (ORFAMDER) AA muhabirine, Çırağan Caddesi'ndeki çınar ağaçlarının İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) çeşidinden kesilmesine bağlı meydana getirilen açıklamada, doğranan zamanı çınarların, kamuoyunda sıkıntı ve sersemlik yarattığı, 100 salname ağaçların "yapacak birlikte bilinçlilik kalmadı" anlamına mevrut raporlarla ortadan kaldırıldığı belirtildi.

İBB'nin Çırağan Caddesi'ndeki ağaçları kesmesine tepki

İstanbul'da zamanı ağaçlardaki bahis konusu patojenin (Ceratocystis platani) ön kere 1945 senesinde Marsilya'da, şu an İtalya ilkin peyda etmek neredeyse İspanya, İsviçre, İran, Arnavutluk ve Yunanistan'da yayılış gösterdiği dökme açıklamada, şu değerlendirmede bulunuldu:

"Dolmabahçe'de yaşanmış bulunan fidan ölümleri ekosistem bütünlüğünün yavaş yavaş bozulmasıyla gerçekleşmiştir. Bu bozulmanın er devirde belirleme edilemediği, tespiti sonra otama şekillerinde liyakatsiz olunmasına ek olarak, İBB çeşidinden meydana getirilen iş budamaları da hastalığın yayılmasına sebep olmuştur. Ağaçların yaşamını yıldırma eden, yalan ve kurt zararlılarına, orijin sağlığını yıldırma eden; volta yollarındaki kaba döşeme baskısına, fidan çanaklarının baş döndürücü namüsait olmasına, ağaçların minval iş kimyasallarına, minval tuzlama olumsuzluklarına, yel ve kar baskısına dirlik sene boyu gözlem, raporlama, himaye ve iş işlerinin mamul olması gerekirdi."

"Kesime değişmeyen verenlerin fidan ve ormanla birlikte birlikteliği yoktur"

ORFAMDER, tehlikenin geçmediğini, yayılarak bitmeme ettiğini vurgulayarak, Dolmabahçe, Gülhane Parkı, Emirgan Korusu, Yıldız Parkı'nda da bu hastalığın yüzdelik 25 oranında yayıldığını tez etti.

Tarihi ağaçların ve koruların, himaye kurullarının cellat müsaade süreçleriyle ve belediyelerin budama merkezli salname iş çalışmalarıyla yaşatılamayacağı dökme açıklamaya, şöyleki bitmeme edildi:

"Mesleki düzen bağı ve ilmî çalışmaların sorumluluğunda orman fakültelerinin iş birliğiyle, Tarım ve Orman Bakanlığı himayesinde acemi birlikte proses başlatılmalıdır. Bugün, elbette yönetilmeli, sorusuna çabucak yanıt bulmalıyız. Dolmabahçe çınarları düşüncesince İstanbul 4 Nolu Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'nun verdiği kamet sonucunda salahiyet - vebal birlikteliği yoktur. Kesilen ağaçların sorumluluğunu birlikte numara dereceden takanak birlikte yetkinliği bulunmamaktadır. Kararın altında imzası bulunan sistem disiplinlerinin (hukukçu, kent plancısı, peyzaj mimarı, harita mühendisi, mimar, mevki mühendisi) fidan ve ormanla birlikte birlikteliği yoktur. İlgisi bulunan komite üyesi orman mühendisinin de kararda imzası yoktur."

"İBB, İstanbul'un bellik kıymetini namevcut fail uygulamalara imza atmaktadır"

Dolmabahçe çınarları düşüncesince geç kalındığı fakat başka zamanı ağaçlar düşüncesince elden etap atılması gerektiği tamlanan açıklamada, şu ifadelere arazi verildi:

"İBB elan evvela de İstanbul'un yeşil varlığını artırmaya, peyzaj estetiğine yardım sağlamaya müteveccih esbak senelerde meydana getirilen amudi bahçeleri kaldırdığı kabil zaman de zamanı ağaçları keserek İstanbul'un bellik kıymetini namevcut fail uygulamalara imza atmaktadır. İBB, İstanbul'un yeşil mirasını köklü değişmeyen ve önlemlerle namevcut fail birlikte gurur olmamalıdır. Bu hususta, elan evvela de bu duyarlılığı göstermiş bulunan çevreci ve doğaya kıstak vermiş gelişigüzel vatandaşın geç kalmadan sesini duyurması gerekmektedir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER