Gündem

Büyük Menderes Nehri'ndeki kirlilik araştırılıyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri, Büyük Menderes Nehri'nde, zeytinyağı tesisleri ve evsel atıklar kaynaklı kirlilik görüldüğü iddiaları karşı tetkik başlattı.

Büyük Menderes Nehri'ndeki kirlilik araştırılıyor
28-12-2022 04:05
Aydın

Bakanlığa ilişkin Mobil Su ve Atık Su Laboratuvarları alana atıf edildi. Su kirliliğine bozukluk olabilecek tesislerin tamamında şümullü çevre teftiş emek vermesi başlatıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED İzleme ve Çevre Denetimi Dairesi Başkanı Barış Ecevit Akgün, gazetecilere, Aydın'ın Söke ilçesindeki Sarıkemer Mahallesi'nde mevcut Tarihi Köprü mevkisinde açıklamalarda bulundu.

Çevrenin çalışan biçimde korunmasını gelmek şartıyla denetimlere geceli gündüzlü bitmeme ettiklerini, 2021 senesinde bitirdikleri 57 bin 22 çevre denetimiyle bu mevzuda Cumhuriyet tarihinin en faziletkâr rakamına ulaştıklarını tabir fail Akgün, "Bugün bakımından 2021 yılının da üstünde 67 bin yöresinde çevre denetimi gerçekleştirdik. Çevreyi kirleten 5 bin 705 pres ve 380 bahir aracına 725 milyon liralık ukubet uyguladık, 375 işletmeyi ise faaliyetten men ettik." dedi.

Göksu Nehri'ni kirleten dü tesise ceza

Akgün, Bakanlığın zeytin hasadı çağında zeytinyağı imal edilen tesislere müteveccih denetimlerin artırılması anlamında il müdürlüklerine yönerge verdiğini, Büyük Menderes Nehri’nde de şümullü teftiş emek vermesi yürüttüklerini söyledi.

Geçen hafta Mersin'in Mut ve Silifke ilçelerinden sabık Göksu Nehri'ndeki nitelik değiştirmek suç duyurusu üstüne ekipleri alana atıf etiklerini tamlayan Akgün, şu detayları verdi:

"Yapılan araştırmalar kararında Göksu Nehri’ni kirlettiğini belirleme ettiğimiz 2 pirina, doğrusu zeytin posası el işi tesisine faaliyeti tevkif ile 3 milyon 73 bin liralık yönetimsel dünyalık cezası uyguladık. Ayrıca bu işletmelerin yetkilileri erinç adli proses başlattık."

"Kirliliğe bozukluk olanlara müeyyide uygulamaya bitmeme edeceğiz"

Akgün, zeytin işletmelerinden, su kirliliğine bozukluk kaçınan biçimde 2 fazlı üretime geçmeleri ve zeytin posası atıklarını art yarar tesislerine göndermeleri dair duygunluk beklediklerini tabir ederek, şöyleki bitmeme etti:

"Bu mevzuda icap Bakanlığımız, icap il müdürlüklerimiz şekilde rastgele çeşitli fen desteği vermeye anık olduğumuzu açıklamak istiyorum. Çevre mevzuatında öngörülen tedbirleri almayan, zeytin karaca sularını rahatlama eylemek aracılığıyla çevre kirliliğine bozukluk bulunan tesislere de Çevre Kanunu'nda öngörülen mantinota engelleme yönetimsel yaptırımları kararlılıkla uygulamaya bitmeme edeceğiz. Diğer yandan alanda yaptığımız araştırmalarda nice evsel ve katıksız atıkların da Menderes Nehri süresince taşındığını ve akışın yavaşladığı alanlarda biriktiğini belirleme ettik. DSİ Genel Müdürlüğümüzce yılda 4 kat bu bölgedeki atıklar derneşik şekilde temizleniyor. Ancak alanda biriken atıkların muhteviyatına baktığımız devir bu atıkların iri çoğunluğunu art kazanılabilir plastik atıkların oluşturduğunu gördük."

Kaynakların bitmeyen olmadığını, "al, kullan, at" anlayışından "al, kullan, dönüştür" anlayışına geçilmesi icap ettiğini vurgulayan Akgün, "Atık miktarını azaltmak, çalışan derç sisteminin kurulmasını sağlamak, atıkların art dönüştürülmesini kapsayan; Sıfır Atık Sistemi'ni merkeze kabul eylemek zorundayız." ifadelerini kullandı.

"Dünya eş evimiz"

Çevre kirliğine erinç savaş fakat devletin ve vatandaşın eş emek vermesi ile başarıya ulaşabileceğini tamlayan Akgün, şunları kaydetti:

"Çocuklarımıza hâlâ yeşil, hâlâ bembeyaz müşterek evren bırakabilme yerine da bu mücadeleyi daima beraberce yapmak durumundayız. Çünkü 'Dünya eş evimiz'. Ortak evimiz dünyamıza daima beraberce cemaat adam olmak zorundayız. Daha yaşanabilir metropoller ve hâlâ bembeyaz müşterek çevre düşüncesince kirlilikle savaş çalışmalarımızı fakat vatandaşlarımızla ortaklaşa iş şeklinde başarıya ulaştırabiliriz. Tüm yurttaşlarımızın çevre kirliliğine bozukluk bulunduğunu belirleme ettikleri bünye ve ameliyat ile alakalı ihbarlarını 'Alo 181' hattı üstünden Bakanlığımıza bildirmeleri dair lazım hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER