Gündem

Almanya'da "Türk rüzgarı"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, "Türkiye, Avrupa ve Orta Asya'nın yel enerjisi merkezi olmaya hazır." dedi.

Almanya'da
27-09-2022 17:01
Hamburg

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, global bembeyaz enerjiye geçişte yel enerjisinin esas taş olacağını belirterek, "Türkiye, Avrupa ve Orta Asya'nın yel enerjisi merkezi olmaya hazır." dedi.

Varank, WindEnergy Hamburg Konferans ve Fuarı'nın açılışında, Türkiye'nin yel enerjisi alanındaki potansiyelini, istihsal enerjisini ve Türkiye'deki envestisman ortamını anlattı.

Fuarın açılışına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile baş başa eklenmiş bulunan Varank, üretimin enerjisiz olmayacağını ve enerjinin doğacak 10 yılda en hamam madde olmaya bitmeme edeceğini söyledi.

"Oldukça iyimserim"

Mustafa Varank, global erke hazırlık zincirlerinin Kovid-19 pandemisi, siyasal krizler ve muharebeler dolayısıyla şişman edisyon altında bulunduğunu ve bunun kararında zaman erke talebinin hem kütlesi bununla beraber yapısı bakımından ehemmiyetli seviyede değiştiğini anlatım etti.

Varank, "Durum kötüye gidiyor üzere görünüyor fakat andıran gelecekte beklentilerin tersine iyice iyimserim. Çünkü türlü sektörlerde yenilenebilir enerji, erke verimliliği ve bembeyaz erke teknolojilerine müteveccih nice yatırımın arttığını gözlemliyorum. Enerjinin global limonluk gazı emisyonlarının tahminî üçte ikisinden mesul bulunduğunu müşterek kenara hamiş etmekle baş başa yenilenebilir enerjiler, dünyamız düşüncesince müşterek depar belgesi yolu sağlıyor." biçiminde konuştu.

Avrupa'nın müşterek tane başına küsurat yenilenebilir erke talebini karşılayabilecek halde olmadığını tamlayan Varank, hava hedeflerine iktiran etmek düşüncesince çeşitlendirilmiş teşrikimesai ve şimdi müşterek tomar efor gösterilmesi icap ettiğini kaydetti.

Çin mesajı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, bembeyaz enerjiye geçişte eleştiri minerallerin ve kabak maddelerin erke güvenliği düşüncesince toy güçlük oluşturduğunu vurgulayarak, "Bugün global gün paneli istihsal kapasitesi 200 bin gigawatt civarında. Çin, global kapasitenin az şimdi yüzdelik 70'ini karşılayarak müşterek numara tam arazi alıyor. Dolayısıyla zaman arz yağı ve doğal yel yağı lambası yağı piyasalarında bulunduğu üzere toy bağımlılıklar oluşturmaktan kaçınmalıyız." niteleyerek konuştu.

Bağımlılıklar oluşturmamak düşüncesince Türkiye kendisine hem gün bununla beraber yel enerjisinde yetenek artırarak konkre adımlar attıklarını aktaran Varank, Türkiye'nin 8 bin gigawatt yetenek ile dünyada 4. şişman gün paneli üreticisi bulunduğunu ve benzeri şekilde, rüzgarda da kapasitesini sonuç 10 yılda 10 büküm artırdığını bildirdi.

Gümrük Birliği hatırlatması

Mustafa Varank, Türkiye'nin Gümrük Birliği'nde bulunduğunu hatırlatarak, Türkiye'nin; global bedel zincirlerinde nice aşırı uluslu firmanın mevcudiyetiyle, desteklemesiyle elastik müşterek aktör bulunduğunu kanıtladığını söyledi.

Türkiye'de istihsal özne kuruluşların yatırımlarının dikkati çektiğini tamlayan Varank, "Bağlantılılık, geçmiş hizmet altyapısı, şümullü teşvikler ve kalifiye iş gücü yardımıyla Türkiye, makul müşterek çevreye sahip. Bunlar benim sözlerim değil, Enercon, Nordex, Vestas, GE, TPI, LW ve CS üzere ülkeme envestisman yapmış önde mevrut takım üreticilerinin (OEM) değerlendirmeleridir." dedi.

"Bu şişman görevdaşlık ile Avrupa'nın en şişman 5. yel enerjisi ekipmanı üreticisi durumuna geldik"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, mühendislik, imalat, bakım, arka tahavvül ve müşavirlik sahalarında kâffesi bu üreticilerle paydaşlık özne nice Türk firması ve tedarikçisi bulunduğunu anlatım ederek, "Bu şişman görevdaşlık ile Avrupa'nın en şişman 5. yel enerjisi ekipmanı üreticisi durumuna geldik. Türk şirketleri zaman 45 ülkeye türbin kanatları, bileşenleri ve kuleleri imal ederek ihraç ediyor. (Türkiye) Pazarlara yakınlığı ve şimdi az taşımalık süresi, kapasitesi ve esnekliği ile firmalar düşüncesince hesaplı müşterek yerdir." niteleyerek konuştu.

Rüzgar düşüncesince toy destinasyon

Türkiye'nin, yatırımcılara ön maliyet yükünü en uzuv azaltmak düşüncesince en yarayışlı isteklendirme programları sunduğunu aktaran Varank, andıran sürede isteklendirme mekanizmasını güncellediklerini ve yenilenebilir erke yatırımlarının kapsamını genişlettiklerini bildirdi.

Varank, Türkiye'nin karadaki yel enerjisinin yüzdelik 20'sine ev sahipliği özne İzmir'in yatırımcılar düşüncesince de ehemmiyetli fırsatlar sunduğunu anlatım ederek, Avrupa'da yel enerjisi sahası düşüncesince toy müşterek destinasyon tekvin etmek düşüncesince "Çandarlı Limanı ile Entegre İzmir Temiz Enerji Sanayi Bölgesi" üstünde çalıştıklarını kaydetti.

Yenilenebilir enerjinin güvenli, elastik ve sürdürülebilir erke üretiminde eleştiri gösteriş oynadığını vurgulayan Varank, "Özellikle rüzgar, global bembeyaz erke geçişinin esas taşı olacak. Türkiye, Avrupa ve Orta Asya'nın yel enerjisi merkezi olmaya hazır. İş birliğimizin erke güvenliğini şimdi da güçlendirmemize, gelecekteki güçlük ve fırsatlar ortada taraf belirmemize araştırma görevlisi olabileceğine direnerek inanıyorum. Tüm ortaklarımızla baş başa çalışmaya bitmeme edeceğiz." dedi.

Bakanlar, "Invest in Türkiye" pavilyonunun açılışını yaptı

Açılış konuşmalarının peşi sıra Varank ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, WindEnergy Hamburg Konferans ve Fuarı'nda Türk şirketlerinin arazi almış bulunduğu "Invest in Türkiye" pavilyonunun açılışını gerçekleştirdi.

Açılışa TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Komisyon üyeleri, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz da katıldı.

Yeni iş bağlantıları

WindEnergy Hamburg Konferans ve Fuarı'nda, Türkiye'nin yel enerjisi potansiyeli ve istihsal gücü sergileniyor.

Fuara, Türkiye'den 40'ın üstünde şirket katılıyor. Türk firmaları, fuarda, hem Türkiye'ye envestisman döşemek bununla beraber sonuç senelerde yenilenebilir erke dalında gerçekleşen yatırımları beyan etmek düşüncesince arazi alıyor.

30 Eylül'e denli bitmeme edecek fuarda firmalar, yel teknolojisi alanındaki ürünlerini sergileyecek ve toy iş linkleri kuracak.

Aynı tarihlerde planlı ikinci aktiflik bulunan H2 Expo Hidrojen Fuarı ve Kongresi'nde de gelecekte yel enerjisiyle bütünleşmiş olacak müvellidülma üretim, ambarlama ve nakil teknolojileri ele alınacak. Kongrede, yenilenebilir erke açısından varlıklı bulunan Türkiye'nin müvellidülma alanındaki imalat ve istihsal potansiyeli de anlatılacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER