USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Zeytinburnu’nda arkeolojik çalışmalarda 'sandık' tipi mezar bulundu

İstanbul Zeytinburnu'nda 5'inci yüzyıla ilişik bulunduğu melhuz Roma zamanına ilişik birisi eş ötekisi koca peyda etmek gibi dü cesedin iskeletlerine ulaşıldı.

Zeytinburnu’nda arkeolojik çalışmalarda 'sandık' tipi mezar bulundu
06-10-2021 17:09

Zeytinburnu Kazlıçeşme'de 18'inci yüzyılda askeri sayrılarevi yerine düz yazı edilen şimdi sonradan Zeytinburnu Belediyesi Başkanlık Binası yerine geçer not zamanı binanın etrafında meydana getirilen yenileme emek harcamaları kapsamında sandık tipi mezar ve lahit mezara rastlanıldı. Binanın güçlendirilmesi amacıyla başlamış olan yenileme çalışmalarında önceki birtakımı mozaiklere rastlanılmış sonrasında çalışma ayrımlı müşterek ebat kazanmıştı. Mozaiklerin yenileme ve konservasyon işlemleri düşüncesince kaldırılmasıyla baş başa mozaik yapısının ast seviyelerinde, süresince 2 bireyin gömük bulunduğu Roma zamanına ilgilendiren müşterek lahit bulundu. Bulunan lahdin mozaik yapısıyla müşterek birlikteliği olup olmadığı, uzmanlar kabilinden araştırılmaya bitmeme ediyor.

Yine bu çalışmalar sırasında sandık tipi Erken Dönem Bizans Mezarı bulunduğu mahsus müşterek mezar ve mozaikli binanın önemli noktasını oluşturduğu memul çatı kalıntısı da keşfedildi.

Lahit içerisinden çıkan buluntular, Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü ve İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuarı uzmanlarının tetik emek harcamaları ile dulda dibine alındı. Kazlıçeşme Mozaik Müzesi'nde bu eserlerin sergilenebileceği müşterek çalışma halen bitmeme ediyor. Yeni buluntular, çalışmalar tamamlandığında müzede ziyaretçilere aşırı tabakalı haliyle sergilenecek.

“İki ferdin dişlerinde de illet belirleme edildi”

Buluntuların Bizans zamanına ve 5'inci yüzyıla ilgilendiren bulunduğunu vurgulayan İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Rahmi Asal, “Bir mermer lahit gömüye rastladık. Bu lahitin üstünde ne eyvah ki rastgele müşterek yazı, betimleme belirleme edemedik. Ama kapağı açtığımızda süresince dü kuru doğrusu dü bireye ilgilendiren kuru belirleme edildi. Bunlardan bir tanesi avrat bir tanesi erkek. Kadının 20-30 gözyaşı aralığında olduğu, adamın de 40-50 gözyaşı aralığında bulunduğunu belirleme ettik. İkisinin de dişlerinde illet belirleme edildi. Erkek ferdin yaşadığında kaburgasının kırıldığı ve gene kaynadığı ve onun başkaca mafsal romatizmasıyla dayalı müşterek rahatsızlığı bulunduğu belirleme edildi. Bu lahtin en er M.S. 5'inci yüzyıla ilgilendiren bulunduğunu söyleyebiliriz. Yine bire müşterek halde müşterek mezar şimdi belirleme edildi ancak bu sandık mezar dediğimiz tuğla örgülü, içi mermer ciltli müşterek lahit. Bununla dayalı de insan bilimci arkadaşlarımız çalışmalarını yaptı, mezarda müşterek bireye ilgilendiren kuru belirleme edildi. Bunun da lahit kıl payı en er 5'inci yüzyıla ilgilendiren bulunduğu anlaşıldı” açıklamasında bulundu.

“Burayı, Zeytinburnu Mozaik Müzesi gerçekleştirmek istiyoruz”

Kazı çalışmalarının müşterek müddet şimdi bitmeme edeceğini kail Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, “Binanın haricinde keşfettiğimiz mozaiği restore eylemek ve konserve eylemek kıl payı işaretleyerek uzmanlar aracılığıyla mozaiği kaldırdıktan sonradan buluntuların izini izlem ederek müşterek lahit bulduk. İçinde bakaya var, bu bakaya TÜBİTAK'a gönderilecek, karbon incelemesi yapılacak. Yine bire müşterek hafriyat dalında müşterek mezar odası diyebileceğimiz müşterek mermerle çevrilmiş müşterek göz bulundu. İçinde de müşterek bireye ilgilendiren cesedin kalıntıları var. Ayrıca birtakımı mimarlık unsurlar bulduk, keşfettik. Tabii bu hafriyat hâlâ burada tükenmiş değil, az buçuk şimdi alçak akilane inecek kıl payı görünüyor. Buraya depar belgesi noktamız Zeytinburnu'na müşterek mozaik müzesi kazandırmaktı, o amacımız duruyor. Arkeoloji müzeleri de bunun farkında, şimdiye derece çıkanlarda müşterek bariyer görünmüyor. Kazı disiplinin el verdiği seviyede en çelimsiz sürede tamamlayarak burayı müzeye çevirmek istiyoruz” halinde konuştu.

Deniz Zeybek - Harun Özcüler
 

İLGİLİ HABER
Mersinde Bizans ve Roma devri ilgilendiren zamanı asar ele geçirildi Mersin'de Bizans ve Roma devri ilgilendiren zamanı asar ele geçirildi
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler