USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Zam iptal edildi, fiyat farkını tek tek müşterilere iade etti

Kocaeli'de akümülatör bayiliği işleyen Rıdvan Bayazıt, şirketin yüzdelik 20 bindirimli fiyat listesini arka çekmesi üzerine, aktüel fiyattan sattığı kâffesi aküler düşüncesince fiyat farkını müşterilere arka iade etti. ‘Böyle esnaf kaldı mı?' dedirten birlikte davranı

Zam iptal edildi, fiyat farkını tek tek müşterilere iade etti
27-12-2021 11:08

Kocaeli'de akümülatör bayiliği işleyen Rıdvan Bayazıt, namına bildirilen bindirimli fiyat listesinin iptal edilmesi üstüne gündeş fiyattan sattığı hepsi aküler için, tek tek satı icra ettiği müşterileri aradı. Bayazıt, müşterilerinin tamamına ulaşmayı başararak müşterek geçmiş dizelge fiyatıyla bulunan fiyat farkını bire müşterek biçimde iade etti. misal müşterek davranışa imza atan 25 salname esnaf Rıdvan Bayazıt, hepsi esnafların bire müşterek duyarlılığı göstermesi icap ettiğini söyledi. Zam iptali üstüne paralarını art iade düzlük yurttaşlar ise vaziyetten şaşırdıklarını ancak müşterek o derece da kıvançlı olduklarını dile getirdi.

“Bu bizim hakkımız sıfır müşterek paraydı”

Ürünü bindirimli fiyattan alacakları düşüncesince alıcıya en gündeş listeden sattıklarını kail 25 salname esnaf Rıdvan Bayazıt, bindirim iptali sonrası fiyat farkını iade etmenin ehemmiyetli müşterek yazık bulunduğunun altını çizdi. Böyle müşterek paranın zat hakları olmadığını vurgulayan Bayazıt, “Akü ve metal yağ değiş işleri yapıyoruz. Ayın 16'sında semt distribütörümüzden yüzdelik 20 bindirimli dizelge mesajı geldi. Ayın 18'inden itibaren bu fiyat sıralaması üstünden olabileceği söylendi. Pazar günleri de çalıştığımız için, Pazar haset 3 parça akümülatör verdim. 2 tanesi boyut şekilde kalın revan aküler değildi. Pazartesi haset ego o aküleri yeniden havale ettim, 18'indeki listeden tığ bu ürünleri yeniden aldık. Çarşamba günü, ayın 22'sinde anne bayimiz tarafından, semt distribütörümüzden yüzdelik 20 zammın art çekilmiş olduğu bilgisi geldi. Bu gün aralığında verim aldıysak fiyat farkını satmaca etmemiz istendi. Bunun üstüne ego de zammın art çekilmiş olduğu bilgisine taşıyan olunca satı yaptığım halis muhlis müşterilerimi aradım. Aküye iskonto geldiği düşüncesince ve iskontolu fiyattan alacağımız düşüncesince halis muhlis fiyat farkını iade ettim müşterilere. Kimisinin IBAN numarasına gönderdik, kimisi geldi doğrudan aldı. Bu bizim hakkımız sıfır müşterek paraydı. Çünkü tığ ürünü bindirimli fiyattan alacağımız düşüncesince alıcıya o fiyatla sattık. Ama bindirim art çekilince bu fiyatı iade etmem gerekirdi. Çünkü benim hakkım değildi. Herkes bu mevzuda duygun olmalı. Sonuçta raftaki ürünler, anlaşılan periyotlarda münfail olduğu için tutarları müşterek günde değişmiyor” biçiminde konuştu.

“Ölüp gittikten sonraları ‘düzgün adamdı' densin yeter”

Esnaf olmanın bu duyarlılıkları kendilerine yüklediğini dile getiren Bayazıt, “Müşterilerden rastgele müşterek daim müspet aksülamel aldık. Herkes, ‘Allah razı olsun, hakeza esnaf kaldı mı?' dedi. Kalması lazım. Esnaflık bizim 3 bin salname müşterek mevki geleneğimiz. Bizim toplumumuzun, dinimizin, medeniyetimizin bizlere yüklediği sorumluluklar var. Toplum düzelecekse geçmiş bireylerin düzelmesi lazım. Her nesne ev bark varlık değil, rastgele müşterek nesne güven değil. Ben bu pencereden bakıyorum. Esnaflığa da güven şekilde bakmıyorum. Bu dünyadan göçüp gideceğiz. Ölüp gittikten sonraları ‘düzgün adamdı' densin yeter. Başka müşterek isteğim yok” dedi.

İade etmiş olduğu meblağların ise müşterek önemi olmadığının ve esasi olanın insanoğlu tashih etmek bulunduğunu kail Bayazıt, “İade ettiğimiz meblağlar akünün ebatına, fiyatına layıkıyla değişti. Kimi 100, kimisi 150, kimisi ise 300 TL idi. Ben insanoğlu kazandım, güven on paralık ehemmiyetli değil. ‘Önce iş, geçmiş insan' yaşama boşluk açım, esnaflığa boşluk felsefem bu” ifadelerini kullandı.

“Fiyatların düşeceğini kestirim ediyordum tek iade alacağımı kestirim etmiyordum”

Fiyat farkını art düzlük müşterilerden bir tanesi bulunan Cem Ortayazıcı ise fiyat düşeceğini kestirim ettiğini ancak rastgele müşterek iade alacağını on paralık kestirim etmediğini vurguladı. Diğer müesseselerin de bire müşterek hassasiyeti beklediğine yer veren Ortayazıcı, “Aküyü behemehâl değiştirmem gerekiyordu. Fiyat araştırması yaptım, fiyatlar aşırı yüksekti. Buraya geldim ve yeniden fiyat sordum. 850 TL'nin aşağısında olmayacağını söylediler. Mecburdum ve aküyü değiştirdim. Fakat daha sonra seviye düştü. Fiyatların düşeceğini kestirim ediyordum tek iade alacağımı kestirim etmiyordum. Bir telefon geldi ve bana art iade yapılacağı söylendi. Gerçekten aşırı şaşırdım ve hoşuma da gitti. Böyle müşterek şeyin olması aşırı güzel. Bunu öteki müesseselerden de bekliyoruz. 850 TL mecmu akümülatör parası vermiştim, 150 TL art iade aldım” dedi.

Mustafa Taşören - Mehmet Ekrem Ceylan
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler