USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

YÖK büyüklük üniversiteleri düşüncesince toy kodifikasyon Resmi Gazete'de

Yönetmelik değişikliğiyle, mutluluk üniversitelerinin tedris elemanı istihdamındaki düzgü grup payı 2/3'ten 3/4'e çıkarılırken, 4 sene mesleksel tecrübesi mevcut lisans mezunlarına, dizge yüksekokullarında kullanışlı derslerimizi özgülemek kadar tedris görevlisi olma olana?

YÖK büyüklük üniversiteleri düşüncesince toy kodifikasyon Resmi Gazete'de
03-03-2022 13:22
Yönetmelik değişikliğiyle, talih üniversitelerinin tedris elemanı istihdamındaki düzgü ekip payı 2/3'ten 3/4'e çıkarılırken, 4 sene mesleksel tecrübesi mevcut lisans mezunlarına, dizge yüksekokullarında kullanışlı derslerimizi özgülemek neredeyse tedris görevlisi olma olanağı getirildi.Abone ol

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), toy kurulan üniversitelere toy hekim tedris üyesi, emektar üniversitelere ise toy müderris ve doçent atamada düzgü ekip düzenlemesi zımnında yaşanmış olan zorlukları geçmek düşüncesince hazırlanmakta olan talimatname değişiklikleri, Resmi Gazete'de yayımlandı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar başkanlığında bu sene ocakta birleşen YÖK Genel Kurulunda, talih üniversitelerinin tedris elemanı istihdamındaki düzgü ekip oranının 2/3'ten 3/4'e çıkarılması, araştırı üniversitelerinde ise elan çok elastikiyet tanınarak bu oranın kaldırılması anlamında değişmeyen alınmıştı. Kurulda başkaca açık başlı sürelerde mesleksel tecrübeye eş bulunanlara dizge yüksekokullarında tedris görevlisi olma imkanının sağlanmasına bağlı değişmeyen da benimsenmişti.

Genel Kurulun bu sonucu mucibince hazırlanmakta olan Yükseköğretim Kurulunca Devlet Yükseköğretim Kurumlarında Öğretim Elemanı Norm Kadrolarının Belirlenmesine ve Kullanılmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, minimal ekip sayısı dışındaki düzgü kadrolar, ilgilendiren anne bilim, anne zanaat dalı ve büro müesses ile ünite dalavere kurulunun görüşü alınarak rektör kabilinden planlanacak. Yükseköğretim müesseselerinde düzgü kadroların ehliyetli olmaması gibi düzgü dışı ekip talebi, ilgilendiren anne bilim, anne zanaat dalı ve büro müesses ile ilgilendiren ünite ve darülfünun dalavere kurulunun görüşü alınarak rektör kabilinden Yükseköğretim Kuruluna iletilecek.

Norm ekip sayısı, ilgilendiren anne bilim, anne zanaat dalı ve büro müesses ile ilgilendiren medrese ve darülfünun dalavere kurulunun görüşü alınarak rektör kabilinden büro yahut medrese düzeyinde dü katına derece artırılabilecek.

Bu kapsamdaki spesifik ve kullanışlı alanlara bağlı tedris görevlisi ekip talepleri de anne bilim, anne zanaat dalı ve büro müesses ile ilgilendiren ünite ve darülfünun dalavere kurulunun görüşü alınarak, rektör kabilinden Yükseköğretim Kuruluna iletilecek ve karara bağlanacak.

Bunun dışındaki araştırı görevlisi kadroları, 2 mahdut Genel Kadro ve Usulü Hakkındaki Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 6. maddesinin üçüncü fıkrası hükümleri mucibince anne bilgi dallarına tahsis edilecek.

Asgari ekip sayısı dışındaki düzgü kadrolar, ilgilendiren ünite ve darülfünun dalavere kurulunun görüşü alınarak rektör kabilinden kullanılabilecek.

Öğretim elemanı minimal ekip sayısını aşan dört başı mamur atamalarda minimal kadrolar da engelleme kadroların en çok 3/4'ü bire ortak san düşüncesince kullanılabilecek. Bu maddeye göre, talih üniversitelerinin tedris elemanı istihdamındaki düzgü ekip payı 2/3'ten 3/4'e çıkarıldı. Böylece düzgü ekip oranı, yüzdelik 66'dan yüzdelik 75'e yükseltilmiş oldu.

 Araştırma üniversitelerinde miktar sınırı olmayacak
Yükseköğretim Kurulunca, akademisyen temininde engel çekildiğine değişmeyen sunulan birimlerdeki hekim akademisyen kadroları ile araştırı üniversiteleri ve dizge yüksekokullarında bu kayıt aranmayacak.

Cumhurbaşkanı kararıyla herhangi ortak sene ilgilendiren yükseköğretim kurumu düşüncesince belirlenen tayin müsaade sayılarının birimlere dağılımı, ilgilendiren ünite ve darülfünun dalavere kurulunun görüşü alınarak rektör kabilinden yapılacak.

 Mesleki tecrübesi bulunanlara tedris görevlisi olma imkanı
Öte yandan, Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu yönetmelikle, minimum 4 sene mesleksel tecrübeye eş lisans mezunlarına, merkezi imtihan muafiyeti tanınarak, dizge yüksekokullarının Yükseköğretim Kurulunca belirlenen eksperlik alanlarındaki kullanışlı derslerimizi özgülemek tedris görevlisi olma olanağı getirildi.

Meslek yüksekokullarının YÖK kabilinden belirlenen eksperlik alanıyla aracısız ilgilendiren lisans mezuniyeti namevcut alanlardaki programlara tedris görevlisi adına atanma koşulları da mahsus oldu. Bu alandaki tedris görevlisi kadrolarına başvuracak adaylarda, minimum lisans mezunu olup belgelendirmek kaydıyla dalında minimum 2 sene deneme sahibi olma şartı aranacak.

YÖK Başkanı Özvar'dan dü düzenlemeye bağlı açıklama
Prof. Dr. Erol Özvar, üniversitelerdeki düzgü ekibe bağlı toy düzenlemeyle ilgilendiren AA muhabirine izah yaptı.

Özvar, "Üniversitelerin tedris üyelerinin ekip hüzünlerini azaltacak ortak aranjman yapmış olduk. Yükseköğretim kuruluşlarının tarafımıza mevrut talebine yanıt vermiş olmaktan memnunuz." dedi.

Belirli sürelerde ortalık tecrübesi mevcut lisans mezunlarına, dizge yüksekokullarında tedris görevlisi olma olanağı getiren düzenlemeyi de Özvar, "Mesleki tecrübeye eş olanların tedris görevlisi olma imkanını kolaylaştırıyoruz. Böylece darülfünun ve endüstri arasındaki ilişkilerin artmasını hedefliyoruz. Her dü kararın da iyi olmasını diliyorum." gibi değerlendirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler