USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Yıllarca kaldığı Fransa'da enfazla fakültede doktora yaptı, köyüne dönüp tarıma başladı

14 sene Fransa'da canlı ve dünyanın enfazla üniversiteleri ortada arazi meydan Paris 1 Üniversitesi Sorbonne Fakültesi Coğrafya Bölümü'nden izinli bulunan Hava Arslan, kent hayatından sıkılıp pandemiyi de vesile isteyerek doğduğu topraklar bulunan Elazığ'ın Karakörk köyüne d

Yıllarca kaldığı Fransa'da enfazla fakültede doktora yaptı, köyüne dönüp tarıma başladı
17-10-2021 09:53

Bir bebek anası Hava Arslan (57), 1986 senesinde Fransa'ya gitti. Fransızca öğrendikten sonraları dünyanın azami üniversiteleri ortada arazi meydan Paris 1 Üniversitesi Sorbonne Fakültesi Coğrafya Bölümü'nü ele geçiren Arslan, eğitimini tamamladıktan sonraları ayrımsız üniversitede doktora ve master çalışmalarını Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) hesabına tamamladı.

14 sene Fransa'da canlı Arslan, hâlâ sonraları Türkiye'ye dönüp Ankara'ya yerleşti ve hususi kurumlarda Fransızca öğretmenliği hazırlamaya başladı.

Pandeminin başlamasıyla baş başa online ibret vermeye başlamış bulunan Arslan, bunu okazyon düşünülerek sıkılmış bulunduğu kent yaşamını bırakma edip, tarım gerçekleştirmek düşüncesince memleketi Elazığ'ın Karakörk köyüne yerleşti. Geçen sene önce namına 290 dönüme aspir ekimi fail Arslan, susuzluk dolayısıyla istediği verimi alamadı.

Tarım İl Müdürlüğü ile koordineli ortak halde etkin Arslan, 500 dönüm bölgeye kuraklığa hâlâ dayanabilen bulunan ve tıbbi namına makbul sütlü kengel ekimine değişmeyen verdi. Aynı sürede sahlep ve badem ekimine de başlamış bulunan Arslan, gününün iri ortak bölümünü traktör üstünde toprak sürerek geçiriyor. Arslan, günün gayrı saatlerinde ise gine öğrencilerine online namına Fransızca dersi vermeyi sürdürüyor.

1986 senesinde Fransa'ya gittiğini ve 14 sene orada kaldığını özetleyen Hava Arslan, “İlk 3 yılım Fransızca öğrenmekle geçti. Ardından Paris 1 Üniversitesi Sorbonne Fakültesi'nde coğrafya eğitimimi aldım. Mastır ve doktora çalışmalarımı orada bitirdim. 2000 senesinde gene Türkiye'ye devir sonucu aldım. Çünkü tığ buna varlık hasreti diyelim. Geldikten sonraları levent boylu seneler Ankara'da yaşadım. Ankara yıllarında Fransız Büyükelçiliği'nin okuluna canlandırma komitesi namına birtakımı aktivedeler düzenledim. Fransız müzakere merkezim vardı. Fransızca derslerimizi verdim. Daha sonraları bu pandemi sürecinde girdiğimiz devir evde online Fransızca derslerine bitmeme ettim. Bu pandemi süreci bizlere tabiatın ne denli ehemmiyetli olduğunu, toprağa devir kararımın ne denli aceleci gerçekleştirilmesi icap ettiğini bana gösterdi. Mart kocaoğlan sebebi ile köye devir sonucu aldım ve geldim” dedi.

“Türkiye'nin zirai üretimine ulama sunabiliriz”

Köye devir amacının gösteriş manken peydahlamak bulunduğunu aktaran Arslan, “Genç nesillere misal olmak. Pandemi süreciyle baş başa görüyoruz ki tığ kentlerde dört örek ortada sıkıştık kaldık. Kaslarım erimeye başladı. Benim bu gelişimi misal alıp da köye vürut umudu haiz akrabalarımız olmaya başladı. Genç arkadaşlarımız gelip burada ev hazırlamaya başladı. Aslında ortak bilinçlilik hâlâ belirtmek istiyorum. Köyde kent yaşamından baş döndürücü hâlâ gösterişli ve konforlu ortak dirim sürerek burada zirai üretime girebilirsiniz. Tarımsal mekanizasyon, traktör derece rastgele muhtelif aletler, fiziken yorulmadan da tarım yapabileceğimizi gösterdi. Bu da mümkün. Çok yorulmadan baş döndürücü hâlâ sevinçli işler yapabiliriz. Türkiye'nin zirai üretimine ulama sunabiliriz” ifadelerini kullandı.

“Dünyada zirai üretime ulama arz etmek ve misal olmak”

Dışa basıcı olunduğunu dile getiren Arslan, “Bu beni baş döndürücü üzüyor. Benim amaçlarımdan ortak tanesi de dünya ekonomisidir. Dünyada zirai üretime ulama arz etmek ve misal olmak. Toprak anne doğurandır, eş da doğurandır. İki doğuran ortak araya geldiği devir eş marifetiyle ekilen rastgele fidanın bambaşka ortak hazzı ve manası olacaktır. Orman Bakanlığı ile ortak projem var. Burası orman köyü bulunduğu düşüncesince orman köylerinin baş döndürücü dobra avantajları var. Köyümde aşınmış orman arazisi var. E-Devlet üstünden talepte bulundum. Ardıç ve meşe ormanı bulunduğu düşüncesince orada 30 söndürme badem ekmeyi düşünüyorum” niteleyerek konuştu.

“Bu alanı sahlep bölgesi yapabileceğime inanıyorum”

Mart ayında vardığında önce namına aspir ekimi yaptığını aktaran Arslan, “290 dönüm aspir ektik. Fakat bu sene 500 dönüm denli araziyi sürüp hesabına sütlü kengel ekmeyi düşünüyorum. Deve dikeni, uykuluk yağlanması, kolesterin düşürücü etkisi, diyabet iktisap etmek neredeyse nice faydası var. Tohumlarını ve yapraklarını kullanabiliyorsunuz. Geri kalanı da hayvanlara olta namına gidecek. Deve dikeni kuraklığa baş döndürücü dayanıklı. Artık döşenmemiş tarım gerçekleştirmek zorundayız. Çevre sonralarına dirlik hassas iktisap etmek zorundayız. Bana en iri faydası da iktisadi namına kemre kullanılmamasıdır. Çünkü tıbbi namına kullanılacak. Onun dışında ortak sahlep denemesi yaptım. Bu sene Serapias ile başladım. Daha sonraları bu sahlep vakasını büyütmeyi ve burayı sahlep köyü yapmayı düşünüyorum. Madem natürel namına var. Salebi onlarca dönüme çıkarmayı düşünüyorum. Çünkü dış alım ve ihracata baktığınız devir sahlep endüstrisi hemen gümrüksüz toplayıcılar ile besleniyor. Samsun, Sinop ve Amasya derece baş döndürücü dobra planlar geliştiren vilayetler var. Bu illeri misal alıyoruz. Bu alanı sahlep bölgesi yapabileceğime inanıyorum” biçiminde konuştu.

Kamil Can Kılıç
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler