USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Yıllar önce hicret etmek zorunda kaldıkları köy terörden arındırılınca geri dönüşler başladı

Mardin'de terörden arındırılan köye geri dönen civar halkı, senelerce ırak durdukları alana milyonluk yapılar dikmeye başladı.

Yıllar önce hicret etmek zorunda kaldıkları köy terörden arındırılınca geri dönüşler başladı
18-10-2021 10:03

Mardin'in Savur ilçesine ilişkin Yenilmez köyünde 90'lı zamanlarda terör dolayısıyla köy halkı göç etmeye başladı. Köy terörden arındırılıp dirlik ve emniyet ortamının sağlanması ile baş başa iklim içi ve iklim dışına göç fail köy halkı, köye geri dönmeye başladı.

Devlet kabilinden Yenilmez köyüne 10 milyon teklik envestisman yapılarak altyapı, üstyapı, su, cazibe ve bebek parkının yapılmasının arkası sıra köy halkının çokları maliyeti faziletkâr evler hazırlamaya başladı. Geri kalanı ise dirlik ve emniyet ortamının sağlanması ile yazları köye dinlence düşüncesince geliyor.

Şimdi ise köylüler Avrupa'da canlı Yenilmez köydeş gençlerin geri dönmeleri düşüncesince toplumsal kuruluş yapılmasını istediklerini kaydetti.

90'lı zamanlarda göçler başladığını kail Yenilmez Köyü Muhtarı Hasan Oğuz, “90 ile 2000'li seneler ortada sıradan indinde göç ha köyden. Ama şu an aşırı şükür köylümüz gelip kendine ev yaptı. Köyde dirlik var. Herkes toprağına geri dönüyor aşırı şükür. 90'lı zamanlarda terör dolayısıyla köy ağız ağıza boşaltılmadı ancak 20-30 bölük yegâne kalmıştı. Bizler köyümüzü gine vazgeçme yazar gitmedik” dedi.

“Yokluk ve terörden ötürü köyün nüfusu azalmıştı”

Köydekilerin yüzdelik 70'inin Almanya'ya göç ettiğini bildiren Oğuz, “Yurt içerisine gitti. İzmir, İskenderun ve Adana'ya göç edenler oldu. Çok dobra şu anda köyde acemi yapılar dikiliyor. Çok dobra evler yapılıyor. Köyümüze aşırı dobra yatırımlar yapıldı. Altyapı, fevk yapı, içmece suyu ve cazibe yapıldı” sanarak konuştu.
Herhangi indinde sıkıntılarının kalmadığını tabir fail Oğuz, “Devlet köyümüze 10 milyona DOĞRU envestisman yaptı. Şu an aşırı şükür köyümüz temizlendi. Bölgede terör sorunumuz kalmadı. Herkes kendine ev hazırlamaya başladı. Köyde hepsi geri dönecek. Köyün yüzdelik 90'ı tarımla geçiniyor. Üzüm, arpa, buğday, kavunumuz mevcut ünlü bunlarla geçiniyoruz. Köyümüz terörden arındırıldı. Geri göçler başladı. Tatil düşüncesince gelenler var. Köy 90 hanelidir, 650 nüfuslu. Yazın ikiye üçe katlanmaktadır. Köylümüz dinlence düşüncesince köye geliyor” biçiminde konuştu.
Yaklaşık 30 seneden buyana köyde olmadıklarını kail Kadife Oğuz, “Almanya'da yaşıyorum. Önceden asayiş bulunmadığı düşüncesince kılıç buralara sağlam gelemiyorduk. Şimdi aşırı şükür, elhamdülillah güvenliğimiz sağlandı. Rahatlıkla, dirlik süresince geliyoruz. Köyümüze aşırı dobra yatırımlar yapıldı, tadilat oldu. Onlardan aşırı memnunuz. Yani devletimizden Allah razı olsun ve sıradan değişimler oldu. Burayı vazgeçme yazar gidenler geri geldi” dedi.

“Köyde aşırı dobra inşaatlar yapıldı”

Evlerinde dirlik süresince oturduklarını vurgulayan Kadife Oğuz, “Yollarımız parke taşı taşı yapıldı. Altyapı yapıldı. Elektrik, su geldi. Önceden bunların hiçbiri yoktu. En dobra ayrım doğrusu milletimin hakeza dirlik süresince oturup hariç çıkması. Çocukların o güvencesi güçlü bizi aşırı erinçli ve bahtiyar ediyor. Onların hakeza dışarıda oynamaları ve okula şen gidip gelmeleri bizi sıradan etkiledi. En aşırı doğrusu çocuklarımız ve gençlerimiz düşüncesince değişimler oldu” sanarak konuştu.

“Gençlerimizin köye geri gelmesi düşüncesince toplumsal kuruluş istiyoruz”

Terör ve mekân baskısı dolayısıyla 37 yıl önce köyden göç fail Celal Oğuz, “Önce İzmir'e sonradan Almanya'ya ailemi alıp gittim. Orada yaşıyoruz. Göç nedenimiz hâlâ eski Güneydoğu'nun sorunlarıdır. Bu mesail saymakla bitmiyor. Bunun hesabına terör kabul edebilirsiniz ağabey baskısı, ağababa baskısı, abi baskısı doğrusu çocukluğumuzu yaşayamıyorduk. Ben burada koşup oynadığımı hatırlamıyorum. Şu anda meydana getirilen hizmetlerden ötürü memnunuz tam olmayabilir. Ama on paralık yoktan yolumuz dobra acemi yapıldı. Parke taşları döşendi. Altyapı getirildi. Çocuklar düşüncesince oyuncak parkı yapıldı. Gelen beğeniyor bahtiyar ancak kılıç indinde isteğimizi hâlâ dile sağlamak zorundayız. Köyün hevesi bu benim değil, indinde toplumsal kuruluş istiyoruz. Yerde, zeminde hazır” biçiminde konuştu.
Sosyal kuruluş düşüncesince 2000 metrekarelik indinde alanları bulunduğunu vurgulayan Celal Oğuz, “Bu vakıftır, bizde faydalı gibi indinde şeyler topluyoruz ancak baş edemiyoruz. Maliyeti faziletkâr geliyor. Biz bunlar yapıldıkça bilfarz gençlerimiz Almanya'dan geliyor. Mardin, Beyazsu, Hasankeyf ve Savur'da toplumsal tesisler, aşırı dobra bölgeler var. Daha fazlasını istiyoruz Avrupa'dan mevrut gençlerimizde bunları beğeniyor. Huzurlu gidiyor. Buraya alışmaları düşüncesince geri getirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kübra Nur Atik
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler