USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Yerli pasaport ve yeni yeterlilik tanıtıldı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dizayn emek harcamaları ve tayyareci üretimi başarıyla tamamlanan evcil pasaportun dizi üretimi düşüncesince sonuç etaba gelindiğini açıkladı.

Yerli pasaport ve yeni yeterlilik tanıtıldı
10-05-2022 14:04
Ankara

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünde düzenlemiş bulunduğu matbuat toplantısında yerli istihsal e-Pasaport ile yeni e-Sürücü belgesi ile e-Mavi kartın tanıtımını yaptı.

Halen yeni döl çipli pasaportların 2018'den itibaren kullanıldığını hatırlatan Soylu, bu pasaportların Avrupa'daki müşterek firmadan realizasyon edildiğini belirtti.

Dünyada yonga hazırlık krizinin yaşandığını tabir fail Soylu, pasaportların alındığı şirketin da talepleri karşılamada teessürat yaşadığını dile getirdi. Soylu, elan eskiden hazırlık edilen stoklarla bu mevzuda rastgele müşterek başağrısı yaşanmaması düşüncesince güç gösterildiğini söyledi.

Çip tedariğindeki teessürat dolayısıyla Avrupa'daki nice ülkenin emektar pasaportlara art döndüğüne ayraç fail Soylu, "Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünün çalışmasıyla evvel Cumhurbaşkanımız da tabir etti, yeni evcil e-Pasaport dizayn çalışmalarını ve uçucu üretimi başarıyla tamamladık. Seri istihsal düşüncesince akıbet aşamadayız. Sayın Cumhurbaşkanımız da evvel açıkladılar inşallah ağustos ayında zat e-Pasaportumuzu kendimiz üreteceğiz." bilgisini paylaştı.

Birçok asayiş kodunun pasaportlara yerleştirildiğini tabir fail Soylu, yeni evcil pasaportun, barındırdığı asayiş nitelikleri ve teknolojisiyle aşırı sayıda teceddüt taşıdığını kaydetti.

Bakan Soylu, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Yeni evcil e-Pasaportumuz TÜBİTAK AKİS işletim dizgeli temassız çipe ve nice yeni asayiş öğesine sahiptir. Ayrıca yeni evcil e-Pasaportta Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla geçmiş kat 'Turkey' ifadesi adına 'Türkiye' ifadesi arazi alacaktır. Tasarımı ibdai müşterek tasarımdır. Pasaportun rastgele müşterek sayfasında ülkemizin ayrımlı şehirlerine ilgilendiren tarihi, kültürel ve içsel değerlerine müteveccih görseller, şehre özel, rastgele müşterek şehre ilgilendiren hususi nebat görseli arazi alacak. Ayrıca yeni e-Pasaportlarda, elan evvela 5 sene bulunan yeşil pasaport valör süresi, yeni döl evcil e-Pasaportla 10 yıla çıkıyor."

Yeni evcil pasaportları yayınlayan Soylu, pasaportun mutedil sayfasında Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'nin fotoğrafının arazi alacağını vurguladı.

"Turkey adına Türkiye yazacak"

Bakan Soylu, 2016'dan itibaren yeni döl beceriklilik kullanımına geçildiğini hatırlatarak, pasaportlarla baş başa ehliyetlerin yenilenmesinin de ele alındığını aktardı.

Sürücü belgelerinin de baştan tasarlandığını özetleyen Soylu, "Yeni e-Sürücü belgesi de temassız yonga kullanılarak teknolojik yönden geliştirilmiş, asayiş seviyesi en fevk düzeye çıkarılmıştır." dedi.

Yeni sürücü belgelerinde de pasaportlarda bulunduğu kabil "Turkey" adına geçmiş kat "Türkiye" ifadesinin kullanılacağını vurgulayan Soylu, bulunan ehliyette biricik ışık olduğunu, deminden ise yeni ehliyette asayiş açısından eş ajur kısaca eş ışık kullanılacağını bildirdi.

Ehliyette arazi meydan makine logosunun "TOGG" olacağını kail Soylu, sürücü belgelerinin güvenliğinin faziletli seviyeye getirildiğini belirtti. Süleyman Soylu, "Herkes ehliyetini doğrudan tağyir mecburiyetinde değil, başka uzluk süreleri bittiği anda değiştirilebilir. B sınıfı ehliyetlerde 10 yıl, ağırbaşlı vasıtada 5 sene müşterek proses var bittiği devir ve yeni tahsil edilen ehliyetlerde bu uzluk Türkiye'nin yeni ehliyeti namına çıkma olacak." sanarak konuştu.

Bakan Soylu, doğumla Türk yurttaşı olup sonra muhtelif nedenlerle vatandaşlıktan çıkanlara ve bu insanların üçüncü dereceye denli bulunan yakınlarına "kağıt malzeme" ile meydana getirilen gökçe kartın da biyometrik verileri barındıran, temassız çipe sahip, faziletli güvenlikli e-Mavi karta dönüştürüleceğini dile getirdi.

İçişleri Bakanı Soylu, etiket kartlarındaki yonga değişiminin de darphane, TÜBİTAK ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce sağlanacağını laflarına ekledi.

Macaristan ile yeni anlaşma

Bir gazetecinin sorusu hesabına Soylu, "Biz yeni e-Pasaportları basmaya ağustostan itibaren başlayacağız. Hem uzluk hem gökçe yaşlı bununla ortak pasaport düşüncesince var olanlar kullanılacak. Süresi bittiğinde, yenilenme gereksinimi duyulduğunda restorasyon sağlanacak. Kimseyi zorlamıyoruz. Yeni pasaport boşaltmak arzu edenler ağustostan itibaren bu pasaportları çıkaracaklar. Biz başka pasaportlardaki stoklarımızı da kullanacağız. Kendi pasaportumuzu da bastıracağız. Böylece müşterek pasaport problemi yaşamamış olacağız." ifadesini kullandı.

Macaristan ile pasaport basımı dair müşterek anlaşma imzalanacağını bildiren Soylu, "Macaristan ile birbirimize müşterek yedekleme dair görüşüyoruz. Burada pasaport gübre merkezlerinde rastgele müşterek başağrısı olduğunda veya onlarınkinde olduğunda, kılıç onların pasaportunu onlar da bizim pasaportumuzu basabilme yeteneğine ehil olunacak. Macaristan ile derinliğine vakitten bu yana çalışıyoruz." sanarak konuştu.

Bakan Soylu, açıklamalarının peşi sıra gazetecilerle baş başa pasaportların, ehliyetlerin ve kimliklerin basılmış bulunduğu bölgeleri inceledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler