USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Yerel yönetimler hava değişikliğiyle mücadeleye hazırlanacak

Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkanvekilii Karatepe, İklim Şurası sonrası hava değişikliğiyle mücadelede kararlar ve projelerin, önceki büyükşehirler, sonraları öbür belediyeler ile ıvır zıvır ilçelerde başlayacağını belirtti.

Yerel yönetimler hava değişikliğiyle mücadeleye hazırlanacak
26-02-2022 16:05
Ankara

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca Konya'da planlı İklim Şurası'nda Yerel Yönetimler Komisyonu ve Yuvarlak Masa Toplantısı'na dair AA muhabirine açıklamada bulunan Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkanvekili Şükrü Karatepe, hava değişikliğini gerçekleştiren halis muhlis problemlerin kaynağının endüstrileşme ve şehirleşme bulunduğunu söyledi.

"Hızlı sanayileşme, peşi sıra mevrut aceleci şehirleşme, ikisinin tabiata verdiği menfi unsurlar, sonuçta bugüne getirmiştir dünyayı ve hava değişikliği ortaya çıktı. İklim değişikliğinin sebebi şehir asıllı bulunduğu düşüncesince kılıç neticeye giden, önemli, kıymetli çalışmaların hepsini kentte yapacağız. Bu sebeple metropoller üstünde aşırı durmamız gerekiyor." diyen Karatepe, şuradaki Yerel Yönetimler Komisyonunda da şehirlerin kirliliğe etmen bulunan faktörleri açısından ele alındığını söyledi.

Yerel Yönetimler Komisyonunun 24 maddede yapılması gerekenleri özetlediğini, bunların geçmiş 5'ini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklayacağını tamlayan Karatepe, başka komisyonların almış bulunduğu kararların iri çoğunluğunun da domestik yönetimleri ilgilendirdiğini dile getirdi.

Şükrü Karatepe, şu halde bitmeme etti:

"Kirlilik toprağa dair kendisine ortaya çıkıyor, zımnında domestik yönetimleri ilgilendiriyor. Olumlu, zikıymet müşterek şura oldu. Pek aşırı şuraya katıldım. Buradaki denli kişilerin benimseyerek, bahtiyar olarak, beğeni alarak, tinsel yönden de gidiş duyarak katıldıklarını görmedim. Tüm mevzular toplumumuz, geleceğimiz, çocuklarımız, dünyamızla ilgili. Kararlar aşırı dobra oruçlu olarak, yaşama geçirilmesi müstelzim hükümler. Herkes bire müşterek heyecanı gösterdi. İklim değişikliğinin sebebi iri miktarda yereldir ve yerelde gerçekleştirilecek."

Tüm belediyelerin, başta ıvır zıvır olanların, şurada tahsil edilen kararların hepsini uygulayacak bütçesi, anlayacak ve uygulayacak yetik elemanı bulunmadığını tamlayan Karatepe, şunları kaydetti:

"Şöyle düşündük. Kararların uygulanmasına en aşırı parası olan, en müşterek tomar çalışanı olan, en müşterek tomar kirleten ne şehremaneti ise evvela ondan başlansın. Buradan cereyan edersek evvela büyükşehirlerimiz, sonradan başka belediyeler ve ıvır zıvır ilçelerimiz gibi... Nüfusa, gelirine, personeline ve olanaklarına mucibince kararların, planların uygulanmasını sağlayacağız. Böylece domestik yönetimler hava değişikliğiyle mücadeleye hazırlanacak."

"Aktörlerin fariza ve sorumlulukları arasındaki alım satım aşırı dobra tanım edilmeli"

İklim Şurası Yerel Yönetimler Sempozyumu'na konferansçı kendisine dahil bulunan ve Yerel Yönetimler Yuvarlak Masası'nda arazi meydan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün de şuranın yapılmasının çivi başına aşırı kıymetli bulunduğunu vurguladı.

Gürün, şu ifadeleri kullandı:

"Şurada kimi başlıklar elde ettik. Esas bulunan şu, Türkiye'nin İklim Eylem Planı'nın çerçevesinin çizilmesi gerekiyor. Belediyelerin de rolü var. 2053 senesinde el değmemiş karbon düşüncesince ülkü müşterek fariza paylaşımı yapmamız ve finansmanını değerlendirmemiz gerekiyor. Aktörlerin fariza ve sorumlulukları arasındaki birlikteliğin aşırı dobra tanım edilmesi lazım. Bundan sonradan kararların alınıp uygulanması gerekiyor. Böyle bakılırsa 2053 fon değil. Kararlar uygulanmaz ise 2053 hedeflerine ulaşmamız çetin olur."

2014'te büyükşehir bulunan Muğla'nın müessis büyükşehir şehremaneti reisi bulunduğunu tamlayan Osman Gürün, güzeşte müddet süresince hava değişikliğiyle tamamı boyutlarıyla uğraş ettiklerini söyledi.

Su kaynaklarını titiz kullandıklarını, tarımı bitmeme ettirdiklerini tamlayan Gürün, gezim kenti Muğla'da hava değişikliğiyle mücadelede saf dirim düşüncesince yapılanları şu halde anlattı:

"Muğla gezim kenti kendisine tanımlanmaktadır ancak yüzdelik 50'si kırsalda yaşar. Köyde tarımı, hayvancılığı heveslendirme ediyoruz. Toprağın ne gübreyi ne denli istediğine bakmamız gerekiyor. Küçükbaş hayvancılığı heveslendirme ediyoruz. Kadınlara 2 dişi, 1 eş inatçı veriyoruz ve bu işe fahri olanların ortada 20 darülfünun mezunu kızımız bulunduğunu öğrendim, bahtiyar oldum. Turizmde yeme, içmece bol, bundan dolayı kırsalda çıkmak gerekiyor. Diyoruz ki 'Kırsalda üretelim, kıyıda tüketelim.' Yıllardır, dediğim şey, 'Tarlanı satma, ürününü sat.' Toprak bundan böyle elan ön plana çıkacak. Bu halde 2053'e hazırlanıyoruz."

Gürün, 23 senedir iş verdiği Muğla'nın turizm, kültür, tarım, hayvancılık ve Akdeniz'in yıldızı olmasını hedeflediklerini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler