USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Yeni Konut Finansman Programı'na ilişkin kanun teklifinin birinci maddesi kabul edildi

Yeni Konut Finansman Programı'na ilişkin Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi'nin birinci maddesi kabul edildi.

Yeni Konut Finansman Programı'na ilişkin kanun teklifinin birinci maddesi kabul edildi
24-01-2023 23:08
TBMM

Teklif ile Yeni Konut Finansman Programı'nın umumi çerçevesi belirleniyor, izlence kapsamındaki katkıların sınırları ve ukubet hükümleri düzenleniyor.

Buna göre, asıl insanların ev finansmanı taksit ödemelerini kolaylaştırmak üzere taksitlere yardım sağlanacak. Bunun düşüncesince Cumhurbaşkanı kabilinden belirlenecek bir amme bankası kanalıyla ait bankalara akça pınar aktarılacak. Bir sene içerisinde yardım sağlanabilecek ev finansmanının toplanmış anamal ücreti 220 bilyon lirayı aşamayacak.

Daha ilkin yığımlık ve yüklenicilerin mülkiyetinde bulunan konutlarla hâlâ başlamamış yahut inşası bitmeme fail projelerden ev edineceklere yardım sağlanabilecek. Henüz başlamamış yahut inşası bitmeme fail ev projeleri açısından mülkiyeti yüklenicilere geçecek konutlara ilişkin sağlanacak finansmanlar da bu kapsamda değerlendirilecek. Gayrimenkul geliştiricileri ile yer oranı karşılığında yapım sözleşmesi etrafında yer oranı malikleri de müteahhit kabul edilecek.

Katkılar; kifayetli ifa gücüne erbap bulunduğu bankalarca değerlendirilen ve yardım talebinde mevcut asıl şahıslara müteveccih ev finansmanı düşüncesince sağlanacak.

İlk üç yıldaki finansman taksit ücretinin asıl bireyin bölük gelirinin yüzdelik 30'unu aşan bölümü denli miktar, Hazine ve Maliye Bakanlığı ekonomik durumuna bu amaçla konulacak muhassasat tertibinden yardım namına aktarılacak. Yüzde 30'luk oranı yüzdelik 30 ila yüzdelik 50 ortada belirlemeye, 3 salname süreyi bir yıla denli indirmeye Cumhurbaşkanı mezun olacak.

Konut satı bedeli üstünden yüzdelik 5 yardım oranı müteahhit hesabından yahut finansman tutarından öğrenim edilerek, finansmanı sağlayıcı bankalarda arızi hesaplara aktarılacak. Bu tutarlar bir yıla denli finansman taksitlerinin ödemelerinde kullanılacak. Cumhurbaşkanı kabilinden belirlenecek kökler ve esaslar çerçevesinde; bu tutarın bir bölümü yahut tüm finansman anamal tutarından spot namına indirilebilecek, bir salname müddet ise üç yıla denli uzatılabilecek. Tahsil edilen tutar, tek biçimde yükleniciler kabilinden art istenemeyecek.

Katkıların art ödemesi

Düzenlemeye göre, belirlenen amme bankası, herhangi bir ayın evvel iptidai çalışma haset içerisinde, süresince bulunulan taban ilişkin toplanmış yardım tutarını bir belirti listesiyle Bakanlığa bildirecek. Bakanlık arzu edilen yardım tutarını, ihbarname meydana getirilen ayın 15'ini izlem fail evvel çalışma haset bankaya aktaracak. Bu katkının nakil haset ile finansmana ilişkin taksit ödemeleri bankalarca ayrımsız güneş namına belirlenecek.

Katkıların art ifa tutarları, art ödemelerin başlamış olacağı tarihe kadar, finansmanın repo oranı üstünden sade repo yöntemiyle hesaplanacak. Bankaların, art ifa tutarlarını katkıdan yararlananlara kayıtım ika hakkını kullanımı yerinde art ödemelerin başlamasından sonradan ek bir repo oranı uygulanmayacak.

Geri ödemelerin, katkıdan yararlananlarca yapıldığına bakılmaksızın, dört dörtlük ve bir zamanlar Bakanlığa aktarılmasından finansmanı sağlayıcı bankalar mesul olacak. Geri ödemelerin finansmanı sağlayıcı bankalarca dört dörtlük ve bir zamanlar yapılmaması yerinde yardım art ödemeleri, hesaplanacak rötar zammıyla beraberce finansmanı sağlayıcı bankadan ait bağış dairesince öğrenim edilecek. Bu kapsamda finansmanlara ilişkin yürütme izlem döneminin başlatılması durumunda, hesaplanacak art ödemeler, finansmanı sağlayıcı bankalar kabilinden yürütme takibinin başlatılmasından sonradan en geç 30 güneş içerisinde Bakanlığa tanınmak üzere, belirlenecek bankaya aktarılacak.

Taksit ücreti bölük gelirinin yüzdelik 30'unu aşan fakat finansman katkısından faydalanmak istemeyenler düşüncesince oluşturulacak art ifa planında, ait ayda katılması müstelzim anamal ve repo oranı/kar oranı tutarı, artan anamal üstüne ilave edilerek ertelenebilecek.

Bu finansmanların vadesinden ilkin kapanmasının arzu edilmesi yerinde öteki mevzuatta belli başlı metres koşullarına ek namına tehirli anamal ve repo oranı / kar oranı ücreti varsa bunların tamamının ödenmesiyle metres gerçekleştirilebilecek. Bu hesaplama yöntemine ilişkin öteki kanunlardaki önleyici ve sınırlayıcı ahkâm uygulanmayacak.

Taşınmaz 5 sene zaman ve temlik edilemeyecek

Edinilen taşınmazlar, finansmanı sağlayıcı bankanın talebi üstüne finansman tarihinden itibaren 5 sene süreyle tescilsiz kazanma durumları dünya zaman ve temlik edilemeyecek, satı vaadine özellik edilemeyecek.

Borçlunun temerrüdü zımnında yürütme izlem döneminin başlatılması yerinde devir, temlik ve satı vaadine özellik edilememesi finansmanı sağlayıcı bankanın talebi üstüne terkin edilecek.

Sağlanacak finansman konusu konuta ilişkin planlı valüasyon tutanağının kusur yahut gerçeğe karşıt olması halinde, tutanağı düzenleyen emlak valüasyon uzmanı yahut emlak valüasyon kuruluşu hakkında, Sermaye Piyasası Kanunu'na mucibince verilecek yönetsel mülk cezası fiyatları 10 büküm artırılarak uygulanacak. Bu tutar, finansmana özellik konutun satı ederinin yüzdelik onundan az olamayacak.

Aktarılacak katkının doğruluk sahipliğinin tespiti ile katkının akla yatkın ve dört dörtlük hesaplanmasından ibraz edilen vesaik çerçevesinde ev finansmanını sağlayıcı vezneci mesul olacak.

Katkılardan faydalanacak asıl insanların kusur yahut aldatıcı beyanlarda olduğunun belirleme edilmesi durumunda; sağlanan katkılar art alınacak ve makbul finansman ücretinin yüzdelik 5'i denli yönetsel mülk cezası uygulanacak.

Yüklenicilere kusur yahut aldatıcı beyanlarda bulunduklarının belirleme edilmesi durumunda, finansmana özellik konutun bildirme edilen satı ederinin yüzdelik 25'i denli yönetsel mülk cezası kesilecek.

Bankalar kabilinden sağlanacak finansmana ilişkin tutar, vade, repo oranı / kar payı, finansman sağlanacak konutların maksimum satı bedeli, katkılardan faydalanacak asıl insanların kapsamı; bu kişilerin, ev sahipliği, bölük geliri, bölük geliri artım katsayısı ve hanedeki öteki insanların ev sahipliği kabilinden hususları belirlemeye ve finansmana ilişkin özellikleri il bazında farklılaştırmaya, yardım namına aktarılacak kaynağın kullandırılmasına, katkının sonlandırılmasına, yardım art ödemelerine, yardım art ödemelerinin repo hesaplama yöntemi, bu ödemelerin önel koşulları, vadesinden ilkin ve şişko ifa hususlarına, uygulamaya ve denetime ilişkin kökler ve esasları belirlemeye, uygulamaya ilişkin namına ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye ve gerçekleştirilecek işlemlere ilişkin öteki hususları belirlemeye Cumhurbaşkanı mezun olacak.

Bu kapsamdaki ev finansmanları 31 Aralık 2023 geçmişine denli kullandırılabilecek, Cumhurbaşkanı bu süreyi 31 Aralık 2024'e denli uzatmaya mezun olacak.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler